Tržište

YTONG: Kvalitet i sigurnost doma za više generacija

YTONG: Kvalitet i sigurnost doma za više generacija
Foto: N.N. | YTONG: Kvalitet i sigurnost doma za više generacija

Činjenicu da niti jedan građevinski materijal ne posjeduje toliko prednosti kao Ytong potvrdila je i prestižna titula “brenda 20. stoljeća” koju je ovaj proizvod zasluženo ponio prije nekoliko godina.

Građevinski materijal njemačkog kvaliteta, koji se, pored ostalih zemalja, proizvodi i u BiH, sve više dobija primat u odnosu na tradicionalne materijale za zidanje. Sve veći broj investitora, građevinskih firmi, ali i fizičkih lica koja se odlučuju na podizanje stambenih i poslovnih objekata, biraju Ytong. Razlozi za to su višestruki.

Graditi sa Ytong materijalima znači od samog početka biti u prednosti. Bijeli blokovi u različitim oblicima savršeno se uklapaju jedan u drugi te su toliko jednostavni za upotrebu da objekat dobija svoj finalni izgled čak 2,5 puta brže nego što je to slučaj pri korištenju bilo kojih drugih materijala.

Sa druge strane, ekološka i zdravstvena odgovornost prema čovjeku i planeti stavka je koja bi trebala biti na listi prioriteta svakog proizvođača – potencijalnog zagađivača prirodne okoline. Ytong o ovome vodi posebnu brigu, kako prilikom proizvodnje bloka (prirodne sirovine: kvarcni pijesak, kreč, cement, gips i voda), tako i prilikom gradnje koja je nesvakidašnje čista i ne stvara velike količine otpada.

Ono čime se Ytong može posebno pohvaliti jeste dugoročna stabilnost i otpornost koja se prenosi na generacije budućih korisnika objekta. Također, kuća građena Ytong-om je najsigurnija kuća u slučaju zemljotresa zahvaljujući maloj težini i sposobnosti Ytong-a da preuzme seizmičke sile iz svih smjerova.

Ono što svakako ponajviše raduje korisnike objekata izgrađenih od Ytong-a je ušteda na računima za grijanje/hlađenje. Osnovna prednost Ytong materijala jesu vrhunska termoizolaciona svojstva, tako da objekti građeni Ytong Energoblokom nemaju potrebu za postavljanjem dodatne termoizolacije.

Dobra termoizolacija podrazumijeva i dobru mikroklimu vašeg životnog prostora što znači da ne morate stalno zagrijavati ili rashlađivati prostorije jer Ytong Termoblok dugoročno održava idealnu temperaturu u vašem domu.

Ako vam svi ovi razlozi nisu dovoljni i ako ste još uvijek u dilemi prilikom odabira materijala za gradnju, predlažemo da poslušate savjet stručnjaka. Doc.dr Saša Čvoro, diplomirani inžinjer arhitekture i ujedno profesor na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjaluci o Ytong-u kaže:

“Uvođenjem energetski efikasnih standarda u zgradama, unapređuje se komfor u prostoru, a istovremeno značajno smanjuju troškovi održavanja u toku korišćenja objekata. Veća materijalna ulaganja u fazi izgradnje objekata se, pravilnom primjenom ovih standarda, vraćaju već u nekoliko prvih godina. Moje praktično i profesionalno iskustvo, ali i naučno-istraživački rad, pokazali su da je gradnja porobeton blokovima tipa Ytong-a, kao osnovnim zidanim elementima vanjskog omotača i unutrašnjih pregrada, u skladu sa definisanim toplotnim i zvučnim karakteristikama zgrade koje zadovoljavaju energetski efikasne standarde.”

I zaista, niti jedan građevinski materijal nema toliko prednosti kao Ytong – materijal koji vam obezbjeđuje život u kvalitetnom i sigurnom domu za više generacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije