Tržište

Zaraženo mlijeko za bebe Laktalis

Zaraženo mlijeko za bebe Laktalis
Foto: Ilustracija | Zaraženo mlijeko za bebe Laktalis

PARIZ -- Francuska kompanija Laktalis povukla je 12 miliona pakovanja zaraženog mlijeka u prahu za bebe u 83 zemalja, zbog prisustva salmonele u tom proizvodu.

Direktor Laktalisa, jedne od najvećih mliječnih grupacija, Emanuel Besnier, obratio se po prvi put medijima nakon što je optužen da je kompanija sakrivala epidemiju salmonele kod biljke od koje se proizvod pravi.

Francusku kompaniju Laktalis osnovao je Besnierov deda 1933. godine, a ostvaruje godišnju prodaju od oko 17 milijardi evra, zajedno sa proizvodima Galbani ricotta i mozzarella u Italiji.

"Moramo uzeti u obzir obim ove operacije: Više od 12 miliona kutija je pogođeno", rekao je on, dodajući da distributeri više ne moraju da sortiraju proizvode kako bi pronašli zagađeni prah.

"Oni znaju da je potrebno da se ukloni sve sa polica", rekao je Besnier.

Besnier, koji je u petak pozvan u ministarstvo finansija Francuske, obećao je nadoknadu za sve pogođene porodice.

On je rekao i da su zdravstvene posljedice za potrošače, naročito bebe mlađe od šest mjeseci bile prve na njegovom umu, dodajući da je to kod njega izaziva veliku zabrinutost.

Laktalis je već tužilo na stotine porodica koje tvrde da su im djeca dobila trovanje salmonelom nakon što su popila ovo mlijeko.

Do sada je u Francuskoj prijavljeno 35 slučajeva gdje su odojčad dobila salmonelu kojom je bilo zaraženo mlijeko u prahu, dok je jedan slučaj prijavljen u Španiji, a drugi se istražuje u Grčkoj.

Međutim, udruženje koje zastupa žrtve kaže da vlasti potcjenjuju broj žrtava ovog skandala.

Podsjetimo, Laktalis je prethodno, početkom decembra, bio suočen sa sličnim skandalom nakon koga je uslijedilo haotično povlačenje nekoliko miliona proizvoda namijanjenih bebama, a novo povlačenje "iz predostrožnosti" odnosi se na sve proizvode iz fabrike u Kraonu, na zapadu Francuske, koji su proizvedeni od februara.

Laktalis se u saopštenju izvinio potrošačima, objašnjavajući da su istražitelji utvrdili da je problem nastao poslije renoviranja u Kraonu početkom godine, a sada je proizvodnja u njoj obustavljena.

Francuska vlada je početkom decembra objavila listu zemalja na kojoj su, između ostalih, Kina, Pakistan, Bangladeš, Saudijska Arabija, Maroko, Sudan, Peru i Kolumbija, ali ne i SAD koje su veliko tržište kompanije Laktalis.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije