Tržište

Žilavka okupila ljubitelje vina u galeriji "Vukoje"

Žilavka okupila ljubitelje vina u galeriji "Vukoje"
Foto: N.N. | Žilavka okupila ljubitelje vina u galeriji "Vukoje"

TREBINJE - U Vinskoj galeriji "Vukoje" u Trebinju je, drugu godinu zaredom, u organizaciji Udruženja građana "Salon žilavke", održan "Salon žilavke 2018", na kome se predstavilo šesnaest vinarija istočne i zapadne Hercegovine, u čijim su žilavkama, u kombinaciji sa domaćom, autohtonom hranom, koju je prezentovalo desetak proizvođača, uživali brojni gosti.

Ovaj jedinstveni vinski događaj, na kome se, kako je rečeno, predstavlja i jedinstvena bijela sorta hercegovačkog vina, ali se na ovaj način istovremeno brendira i Hercegovina, otvorio je Radovan Vukoje, direktor Podruma "Vukoje".

"Trudeći se da žilavku vratimo na svjetsku vinsku kartu, mi smo joj podarili i jednu njenu manifestaciju, koja je danas centar vinske priče Evrope, jer, ako kažemo da su ovdje novinari iz čitavog svijeta koji su željeli ispratiti sve ono što smo tokom godine radili, pa na kraju sa nama i osjetiti ovu našu kamenu zemlju kroz čašu, onda je to zaista potvrda svega što sam rekao", istakao je Vukoje.

Podsjetivši da su rijetki vinski regioni koji imaju dobru vinsku sortu kao žilavka, on je naglasio da se ovom manifestacijom samo ispunila želja hercegovačkih vinara - da se žilavka popne na zasluženi pijedestal, koji je zaslužila i činjenicom da su brojni poznati ljudi ovih krajeva, poput Ive Andrića, bili njeni pasionirani ljubitelji.

On je izrazio očekivanje da će Salon žilavke u Trebinju u narednim godinama steći tradiciju kojom bi se, kako kaže, ispjevala jedna divna oda cjelokupnom vinarstvu Hercegovine, na način što bi se vinari svake godine okupljali drugog vikenda u avgustu.

Radovan Vukoje je otvaranje Drugog salona žilavke "prelio" pjenušcem koji je napravila ljubuška Vinarija "Škegro" u stopostotnom procentu od ove autohtone sorte Hercegovine, a degustacija više od 60 etiketa hercegovačkih žilavki nastavljena je uz bogatu trpezu za koju su bili zaduženi Vukojevi majstori kuhinje, najčuveniji bh. kuvar Nihad Mameledžija, ali i brojni hercegovački proizvođači vrhunskih sireva koji se konzumiraju uz žilavku.

Marijana Vukoje iz Mljekare "Pađeni" potvrdila je da su njihovi proizvodi od mlijeka najbolja kombinacija viljuške i vinske čaše u kojoj je žilavka.

"Jedno sa drugim ide u potpunoj kombinaciji i svi koji su degustirali naš kajmak i sireve sa žilavkom dali su takvu ocjenu", istakla je ona.

Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinja, i Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje, takođe se slažu s tim da hercegovački sirevi najbolje idu sa hercegovačkim vinima.

"U našoj hercegovačkoj kući traže se svi autohtoni proizvodi ovog kraja, ali su vina ono što se najviše kupuje, naročito autohtone sorte Hercegovine, gdje žilavka, naravno, prednjači, pa smo i mi u Agrarnom fondu, svjesni da su naši glavni aduti hrana i vino, do kraja opredijeljeni da što više podstičemo poljoprivredu i stočarstvo, gdje smo u ovoj godini uložili mnogo, ali se trebinjskim proizvođačima, pa samim tim i gradu Trebinju, mnogo i vratilo", kazao je Dutina.

Marko Radić je potvrdio da će Turistička organizacija i ubuduće podržavati ovakve manifestacije, jer one i te kako privlače turiste i promovišu Trebinje.

A da su i žilavka i porodica Vukoje odlični ambasadori hercegovačkog kraja, pa i cijele Republike Srpske i BiH, potvrdio je konzul Srbije Vladimir Nikolić, koji je istakao da, otkako je sa službom došao u Republiku Srpsku, stalno pije žilavku koju je preporučio svim svojim ptijateljima.

"Grad čine ljudi, oni stvaraju duh grada, a bez tog duha nema ni nekog boljitka, tako da ovakve stvari koje čine vinari samo oplemenjuju i promovišu Trebinje na najbolji način", dodao je konzul Nikolić.

Među brojnim gostima, somelijerima, novinarima i ljubiteljima vina bio je i poznati hrvatski glumac i TV voditelj Tarik Filipović, koji je, iako nije veliki ljubitelj bijelih, već crnih vina, pohvalio na Drugom salonu žilavke sva hercegovačka vina i vina Podruma "Vukoje".

Drugi salon žilavke podržali su pokrovitelji - predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Sberbanka, Ministarstvo trgovine i turizma RS, "Viner osiguranje", Turistička organizacija grada Trebinja, "Swisslion Industry" hoteli, market "Bingo", "Japan tabako", "Vitinka" Kozluk i Vinska galerija "Vukoje"...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije