Privreda

FIAT u Zastavu donosi 700 miliona evra

FIAT u Zastavu donosi 700 miliona evra
FIAT u Zastavu donosi 700 miliona evra

BEOGRAD - Zaposleni u kragujevačkoj "Zastavi" odahnuli su nakon što je potpisan memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu s italijanskim proizvođačem automobila FIAT.

Za Kragujevac istorijski dokument potpisali su predstavnici FIAT-a i Vlade Srbije. Memorandum predviđa formiranje nove, zajedničke kompanije, u kojoj bi FIAT imao 70, a država 30 odsto vlasništva. Ono što je posebno važno jeste da su se Italijani obavezali na ukupna ulaganja u prvoj fazi od 700 miliona evra i proizvodnju 200.000 automobila A klase do kraja sljedeće godine. Takođe, predviđen je i početak proizvodnje vozila B klase, čime bi ukupna proizvodnja "Zastave" bila povećana na 300.000 automobila do kraja 2010. godine. Na taj način bi se proizvodnja u "Zastavi" povećala 20 puta do kraja 2009. odnosno 30 puta u roku od tri godine, sa prošlogodišnjih 12.350 automobila.

Država se obavezuje da uloži 100 miliona evra do 2011. godine, ali i garantuje italijanskom proizvođaču u narednih deset godina podsticaje kao što su poreske olakšice, podrška Kragujevcu za obezbjeđenje infrastukture i besplatnog zemljišta za proširenje kapaciteta fabrike i proglašavanje Kragujevca za slobodnu carinsku zonu.

Planirano je da do početka prozivodnje dva nova modala u Kragujevcu bude nastavljena proizvodnja FIAT-ovog modela putno, odnosno zastave 10 kako se za tržište zove automobil sklopljen u "Zastavi".

"Dolazak FIAT-a u Kragujevac omogućiće da Srbija postane centar automobilske industrije u jugoistočnoj Evropi i da se otvori veliki broj radnih mesta", kazao je predsjednik Srbije Boris Tadić i najavio da će sličan koncept biti primijenjen i za razvoj avio-inudstrije i telekomunikacija u Srbiji.

On je dodao da će u Srbiju uskoro doći i druge velike kompanije, poput "Siemensa" i proizvođača namještaja IKEA.

Potpredsjednik FIAT-a Afredo Altavila kazao je da je ovo važan dan jer obilježava povratak saradnji koja traje već 50 godina.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić je rekao da je memorandum osnova za stratešku saradnju i kragujevačke fabrike "Zastava kamioni" i kompanije "Iveco", koja je član grupacije FIAT.

Pala cijena akcija FIAT-a

Nakon objave vijesti o potpisivanju memoranduma cijena akcija FIAT-a pala je na berzi u Milanu za 1,6 odsto na 14,36 evra. Na sajtu Milanske berze objavljeno je da je FIAT potpisao memorandum o razumijevanju s proizvođačem automobila iz Srbije "Zastava".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije