Privreda

Lukoil kupuje pumpe u Turskoj

Lukoil kupuje pumpe u Turskoj
Lukoil kupuje pumpe u Turskoj

ISTANBUL - Turske antimonopolske vlasti odobrile su filijali "Lukoila", kompaniji "Lukoil Eurasia Petrol", kupovinu 100 odsto turske firme za trgovinu naftnim derivatima "Akpet".

"Lukoil" je s vlasnikom "Akpeta", turskom grupacijom "Ajtemiz", dogovorio kupovinu krajem jula.

"Ajtemiz" u turskoj posjeduje 693 benzinske pumpe, osam naftnih terminala, kapaciteta 300.000 kubnih metara, pet skladišta za tečni prirodni gas, tri kompleksa za avionski kerozin i fabriku za proizvodnju i pakovanje motornih ulja godišnjeg kapaciteta 12.000 tona.

Predstavnici "Lukoila" i "Ajtemiza" nisu objelodanili tačnu vrijednost ugovora, ali je predsjednik ruske kompanije Vagit Alekperov rekao da je nešto veća od 500 miliona dolara.

Kako bi obezbijedio finansijska sredstva za ovu transakciju, "Lukoil" namjerava da obezbijedi 750 miliona dolara sindikovanog kredita, prenijela je ranije ruska agencija "Interfaks" pozivajući se na izvore u bankarskim krugovima.

Zahvaljujući preuzimanju "Akpeta", koje bi trebalo da bude završeno u trećem ovogodišnjem tromjesečju, "Lukoil" će povećati broj benzinskih pumpi u inostranstvu za 18 procenata.

Za sada, ova najveća privatna ruska naftna kompanija, van granica Rusije posjeduje oko 4.300 benzinskih pumpi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije