Privreda

Poteklo gorivo iz Rafinerije nafte

Poteklo gorivo iz Rafinerije nafte
Poteklo gorivo iz Rafinerije nafte

BANJALUKA - Iz postrojenja Rafinerije nafte Brod juče su, nakon trogodišnjeg prekida, potekle prve količine dizel goriva i mazuta.

"Proizvodnja u Rafineriji se odvija kontinuirano i plasman mazuta bi mogao krenuti ove sedmice", kazao je Slobodan Rajlić, savjetnik ministra privrede, energetike i razvoja RS.

Prema njegovim riječima, rezervoari dizel goriva su bili potpuno prazni i moraju se napuniti da bi bio obezbijeđen kontinuirani plasman na tržište RS i FBiH, koji se očekuje naredne sedmice.

Na tornju visine oko 50 metara u Rafineriji nafte u Brodu u nedjelju je upaljena baklja, koja simbolizuje početak rada preduzeća. Predsjednik Sindikata Rafinerije Danilo Broćilo rekao je da je baklja ugašena 2005. kada je prestala proizvodnja u ovoj firmi i da ovaj plamen, koji je ponovo upaljen, nagovještava bolje dane za građane Broda, ali i cijele RS i BiH.

Pokretanju proizvodnje u Rafineriji nafte prethodila je kontrola ispravnosti cjevovoda, kojim će sirova nafta biti dopremana.

Svečana ceremonija puštanja u rad Rafinerije najavljena je za 27. novembar. Njoj će prisustvovati delagacija RS, koju predvodi premijer Milorad Dodik, te delegacije BiH, Ruske Federacije i ruske kompanije "Zarubežnjeft", koja je kupila Rafineriju.

Kompanija "Zarubežnjeft" uložila je u remont Rafinerije u Brodu oko 26 miliona evra. Remontovana je stara linija kapaciteta 1,2 miliona tona prerađene nafte godišnje i na njoj je već otpočela prerada sirove nafte.

Generalni direktor Rafinerije u Brodu Aleksandar Litvinjenko ranije je izjavio da će prvih dana rada biti prerađivano do 1.500 tona sirove nafte dnevno kako bi se provjerila ispravnost proizvodnih kapaciteta. Poslije bi kapaciteti dostigli planiranu dnevnu preradu od 3.600 tona nafte.

Trenutno Rafinerija na skladištu ima 30.000 tona sirove nafte iz Rusije, a mjesečna prerada iznosi 70.000 tona nafte. Nove količine počeće da stižu kada u potpunosti budu otklonjeni nedostaci na postrojenjima za nesmetan proces prerade.

Brodska Rafinerija proizvodiće sve vrste naftnih derivata koji zadovoljavaju evropske standarde kvaliteta. Jedino dizel D2 neće u početku zadovoljavati propisane standarde, jer će sadržavati veći procenat sumpora, ali će i taj nedostatak biti otklonjen do marta naredne godine.

Litvinjenko je izjavio da će se brodsko gorivo naći na svim benzinskim pumpama na teritoriji BiH, kao i da će cijene biti povoljnije od cijena proizvođača od kojih distributeri iz BiH kupuju derivate.

U Rafineriji Brod trenutno je zaposleno oko 1.400 radnika, ali će, kako ističu u ovom preduzeću, potreba za novim radnicima biti izražena kada s radom počne nova linija, čiji će remont početi naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije