Privreda

Bitka za iračku naftu

Bitka za iračku naftu
Bitka za iračku naftu

BAGDAD - Britanski i kineski energetski giganti "British Petroleum" i "CNPC International" prve su inostrane kompanije koje su poslije nekoliko decenija dobile višegodišnje koncesije za investiranje i razvoj ratom razorenog iračkog energetskog sektora.

Ove kompanije pobijedile su na tenderu za ulaganje i razvoj ogromnog naftnog polja Rumaila u južnom Iraku, koje raspolaže rezervama od 17,7 milijardi barela nafte. Dobitnici koncesija za ostala naftna i gasna polja juče nisu bili poznati.

Gotovo četiri decenije nakon što je partija bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina nacionalizovala energetski sektor, Ministarstvo nafte raspisalo je tender za prikupljanje ponuda za ulaganje i razvoj glavnih šest naftnih i dva gasna polja. Tender je privukao 31 svjetsku kompaniju, uključujući američke i evropske gigante i veći broj kompanija iz Kine, Indije, Južne Koreje i Indonezije. Ugovori sa stranim kompanijama obezbijediće iračkoj vladi prijeko potrebne prihode za izgradnju zemlje nakon tri rata i više od decenije pogubnih ekonomskih sankcija.

"Ovi ugovori su potrebni za rekonstrukcije Iraka. Ovo smo uradili da bismo poboljšali život Iračana i privukli velike kompanije", izjavio je premijer Iraka Nuri al Maliki prilikom otvaranja ponuda u Bagdadu.

Procjenjuje se da naftna polja u južnom i sjevernom Iraku koja su ponuđena stranim investitorima raspolažu sa 43 milijarde barela rezervi sirove nafte, a gasna smještena zapadno i sjeveroistočno od Bagdada sa 75,5 milijardi kubnih metara gasa.

"Naš osnovni cilj je da u narednih pet godina povećamo proizvodnju sa 2,4 miliona na više od četiri miliona barela dnevno", naglasio je irački ministar za naftu Husein al Šahristani.

Povećanje proizvodnje na ovaj nivo obezbijediće dodatnih 1,7 biliona dolara budžetskih prihoda u narednih 20 godina.

"Novac ćemo koristiti za finansiranje infrastrukturnih projekata širom Iraka - izgradnju škola, puteva, aerodroma, bolnica i kuća", rekao je Al Šahristani, ustvrdivši da će zemlja održati kontrolu nad svojim naftnim resursima.

Za energetske kompanije ovo predstavlja šansu da uđu u Irak prvi put poslije 1972. godine, kada je Husein nacionalizovao energetski sektor.

"Zbog rata i sankcija nijedna kompanija nije mogla niti htjela investirati u Irak. Danas je zemlja prilično stabilna", kaže Ruba Husari, ekspert za energetiku.

Inostrane kompanije moraće se udružiti sa državnim iračkim firmama i zajedno upravljati poljima iako u potpunosti finansiraju njihov razvoj, a iračkoj vladi će plaćati fiksnu cijenu po barelu nafte. Nakon što se nisu mogli dogovoriti o cijeni za barel nafte, svoje ponude juče su povukle kineske naftne kompanije CNOOC i "Sinopec", američki "ConocoPhillips" i "Occidental Petroleum", italijanski "Eni Medio Orient" i južnokorejski "Korea Gas Corp".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije