Privreda

Lopare najbogatije naftom u BiH?

LOPARE - Prilikom seizmičkih ispitivanja nafte i gasa na području opštine Lopare od 1988. do 1991. godine, u okviru istraživanja nafte i gasa na području BiH koje je vršilo preduzeće "Geoseis" iz Beograda, otkriveno je da je područje te opštine jedno od najbogatijih naftom.

"Na osnovu situacionog plana trase profila 'Majevica', izvršena su reflektivna seizmička i geoelektrična ispitivanja područja opštine Lopare. Zbog izražene topografije kao izvor električnih talasa koristili su se i kaomioni 'Vibroseis' po putevima metodom 'slalom lajn', dok su se u planinskim dijelovima kao izvor energije koristili eksplozivom u plitikim oknima od 1,20 metara", rekao je Srni geometar i amater geolog Luka Simikić.

Prema rezultatima koji su prije dvije decenije dobijeni nakon obrade podataka sa terena, zaključeno je da se izvrši istražno bušenje u centralnom dijelu opštine do dubine od 3.500 metara kako bi se potvrdili dobijeni rezultati geoelektričnih ispitivanja, koji govore da se na toj dubini nalaze stijenske mase koje daju naftu ili gas čija je procjena u odnosu na debljinu sloja da nafte ima više od 90 miliona kubika nafte.

Simikić, koji je u toku 1991. godine započeo aktivnosti na rješavanju imovinskopravnih odnosa, rekao je da na lokaciji broj 1291 za buduću probnu bušotine do početka radova nije došlo zbog ratnih dešavanja.

"Loparski bazen u geološkom smislu predstavlja dio majevičkog komleksa gdje je procenat strukturnih istražnih bušotina veoma mali ili nikakav u odnosu na područje tuzlansko-loparske depresije. Za razliku od Lopara, na području Tuzle vršeno je više od 50 strukturnih bušotina od čega je jedna 'Tuzla 1' bila duboka 3 538 metara i gdje su bili otkriveni samo tragovi nafte", rekao je Simikić.

On smatra da je ova bušotina na periferiji loparskog bazena.

"Siguran sam da je centar naftonosnog sloja upravo u Loparama", rekao je Simikić.

Opština Lopare je 2009. godine na osnovu ovih tvrdnji uputila dopis Rafineriji nafte Brod, s ciljem da se provjere ove činjenice, na koji do danas nema odgovora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije