|
Luka
|
 |
« poslato: 07. 03. 2009. 12:46 » |
Idi gore
|
Na više mašina koje svakodnevno koristim podignuta je Fedora (linux). To su dektop i serveri. Ono što me uvijek zanimalo je da li ljudi koji nisu IT upućeni, su se suretali sa linux-om ili misle da to nisu, a ne znaju da da jesu ( Da pojasnim, server na kome je ovaj forum je na osnovi linux jezgra. ).
Koje ste sve distribucije linux-a do sad koristili ili se susretali?
|
Razmjena linkova: Na kontakt posaljite Vas link i on ce biti postavljen na naslovnoj strani u rubrici Prijatelji. Obavezno postavite link koji vodi ka stranici gdje je objavljen link Foruma NN. Sve vijesti na jednom mjestu
|
|
|
|
Dr. Gonzo
Gost
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 28. 04. 2009. 07:44 » |
Idi gore
|
Nekad davno sam koristio Red Hat, posle toga SuSe, prije nego što ih je Novell kupio. Onda sam preš'o na Mac, probao sam par puta Ubuntu i Kubuntu. SuSe nije bio loš, švabe su ga baš odradile. Ne znam kakav je sada ovaj OpenSuSe, skin'o sam ga da probam ali nikako da nadjem vremena. Šta ti veliš admine, ima li šta dobro za desktop a da ne moraš da previše da se zajebavaš oko instalacije i podešavanja. Slabo imam vremena za te avanture u zadnje vrijeme.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 28. 04. 2009. 10:27 Dr. Gonzo »
|
|
|
|
|
|
Luka
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 28. 04. 2009. 08:17 » |
Idi gore
|
Sto se tiče desktop mašina sve zadnja izdanja poznatih distribucija se veom lagani podižu i uglavnom prepoznaju standardni hardver. Možda u nekim slučajevima i bolje od onoga, znate na kog mislim (oni teraju da se uzme zadnje verzija koju ljudi izbjegavaju, pa onda imaju poteškoća sa hardverom, posebno lapatopi).
Ako preferiraš korištenje računara za zabavu onda ti preporučujem Ubuntu verziju "Mint", ona ti dolazi sa svim potrebnim i nepotrebnim dodacima za slušanje muzike i gledanje videa i njihovo uređivanje. Tu je i program win koji ti omogućuje instalaciju igrica na linuxu, samo opet moraš imati jaču mašinu kao za običnu instalaciju.
Ako planiraš da mašina služi za obavljanje poslova preporučujem Fedoru, posebno nadolazeću verziju 11 koja nosi značajna poboljšanja. Ja koristim kod kuće i u firmi Fedoru 10 i sa njom sam prezadovoljan. Instalacija je išla lagano i prepoznala je sav hardver na svim mašinama.
Pošto koristim posebne alate za njihovu instalaciju malo sam potrošio vremena, ali nije bilo nikakvih problema koje ne bi mogao i manje iskusan da savlada.
Što se tiče drugih distribucija, moje kolege iz drugih firmi posebno hvale OpenSuSe i oni su ga instalisali na mašine koje koriste. To su pretežno serveri pa nemam posrednog i neposrednog iskustva sa tom distribucijom vazano za desktop.
Moja ti je preporuka Fedora 10 ili 11 zato što je znam i svakodnevno je koristim.
|
Razmjena linkova: Na kontakt posaljite Vas link i on ce biti postavljen na naslovnoj strani u rubrici Prijatelji. Obavezno postavite link koji vodi ka stranici gdje je objavljen link Foruma NN. Sve vijesti na jednom mjestu
|
|
|
|
Dr. Gonzo
Gost
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 28. 04. 2009. 10:43 » |
Idi gore
|
Fedora znači... Moraću da je probam, samo da nadjem vremena. Nego, da li ti održavaš čitav site nezavisnih, ili samo ovaj novi forum? Vidim prebacujete se na ovaj novi CMS ili šta je već. Nešto mi je stari izgled bolje odgovarao, ali vjerujem da je lakše da se radi sa ovim novim. E još samo kad bi mogle fotke da se uvećaju klikom... Uvijek moram da je otvorim i promjenim kod da je povećam. npr.
Ali da ne krene thread u drugom smjeru. Vidim kažu Fedora 11 u maju, mogao bih to 'ladno da sačekam pa da je probam. A GNOME, KDE, šta ti više odgovara? Meni nešto KDE bolje leži, ali opet, to je bilo poprilično davno.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 29. 04. 2009. 05:18 Luka »
|
|
|
|
|
|
Luka
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 29. 04. 2009. 12:20 » |
Idi gore
|
Počeo sam sa Gnome i navikao na njega, sad nemam namjeru da nešto mjenjam.
Što se tiče CMS on je ostao isti samo se ušlo u promjene kod pojedinih stranica. To će se uskoro promjeniti. U pripremi je novi CMS. On posjeduje mnogo veće mogućnosti, a ujedno je fleksibilniji za proširenja. Mnogo vremena se potrošilo na dotjerivanje servera i sad ova aplikacija radi na njih više. Kad bi netko tražio da to primjenim na drugom projektu ne bih pristao. Puno vremena je potrošeno na pisanje programa koji rade nešto u pozadine. a malo se vodilo brige o dizajnu. Sad se to mjenja. Novi izgled Nezavisnih proizašao je iz iskustava u pravljenju ovog i drugih sajtova. Posebno se obratila pažnja na ponašanje onih koji posjećuju i šta se najviše traži. Zato je i pokrenut forum koji je ujedno međufaza do novog sajta. Velika rasprava se vodila da li će komentari ići samostalno ili preko foruma i sad ovo treba da otkloni nedoumicu. Ako se pokaže kao dobro ići će mo tako, u suprotnom će mo komentare pridružiti samim vijestima. O mogućnostima koje će posjedovati novi dizajn neću sad da pišem jer je još rano, mada obećavam da ću nekad da dam link do novog sajta, ili ću napraviti slike izgleda sa opisom funkcija i radnji koje one proizvode. Toliko za sad, ako ima pitanja, primjedbi, želja...., slobodni iznesi. To mogu učiniti svi koji su pročitali ovaj prilog.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 29. 04. 2009. 12:23 Luka »
|
|
|
|
|
|
Tufahija
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 28. 09. 2009. 07:54 » |
Idi gore
|
Ja u zadnje vrijeme koristim isključivo Mint. Iako je to u suštini Ubuntu malo uljepšan, puno mi je manje problema stvarao nego klasični Ubuntu. Kod klasičnog bi prije ili poslije nadošao na nekakvu konfrontaciju software-a.
A Fedora, je li to KDE ili Gnome? Ja još nisam našao KDE distribuciju koju bih smio smatrati stabilnom.
|
|
|
|
|
|
Luka
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 28. 09. 2009. 08:35 » |
Idi gore
|
Uglavnom koristim Gnome tako da za KDE ne mogu nista reci osim da cu i to testirati kad budem imao vremena.
Veoma brzo dizem servere sa Fedorom i CentOS i u tome su se pokazili veoma dobri, pouzdani i stabilni. Lako ih integrisem u windows mrezu, a najbolje rade kad su oni glavni.
Pod windows mrezom uglavnom to su file serveri, print serveri, serveri za baze (Orakle i MySQL zavisno od potrebe i zelja).
Par primjera je bilo kompletan sistem sa desktop i serverskim masinama koje su pogonile Fedora Linux..
Operativni sistem se uglavnom izabire prema namjeni posla i dubini dzepa. Svaki on je sad dobar i nema losih.
|
|
|
|
|
Tufahija
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 29. 09. 2009. 09:55 » |
Idi gore
|
Kad bi mogao birati izmedju Fedore i Ubuntu za desktop, šta bi izabrao i zašto?
Ja sam za Ubuntu uglavnom pronašao načine da instaliram sve što mi treba i to ide prilično jednostavno.
Mora li se kod Fedore više koristiti Terminal ili ima neko drugi način za instalaciju nedostajećih programa? I može li se birati izmedju KDE i GNOME?
|
|
|
|
|
|
Luka
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 29. 09. 2009. 11:55 » |
Idi gore
|
Skoro sve velike distribucije imaju iste mogucnosti pa taklo i Ubuntu, Fedora, OpenSUSE i slicni. Sad je Linux pojednostavljen do te mjere da oni koji ne znaju da rade iz komandne linje ne moraju da je koriste. Kad radim na desktop masini ja uopste ne korisim komndnu liniju jer postoje napravljeni skoro svi potrebni alati. Skoro svaki potreban program nalazi se u listi za preuzimanje i njegova instalacija ide neprimjetno. To je prednos nad windowsom jer sta mi treba ja to preuzmem bez da mislim da li licencirani ili nije, nista ne placam.
Kad sam jednom davno ukljucio KDE sa efektima i pozvao kolege sa posla da vide, mislili su da imam novu verziju windowsa. Na to sam dosao gledajuci jedan prilog na YouTube.
Ako hoces da koristis racunar za internet i gledanje filmova i slusanje muzike preporucujem ti da ostanes na Ubuntu i njenim varijacijam. Tu je mnogo napredovao.
|
|
|
|
|
Bosanski Srbin
Gost
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 30. 09. 2009. 01:46 » |
Idi gore
|
Kad sam prije par godina uzeo novi desktop, dosao je sa tada novim Windows Vista. Bio je to toliko nesiguran sistem, da sam ga morao bataliti i poceo sam koristiti Ubuntu. Kod Linux-a mi se strasno svidja to sto je veliki dio funkcionalnih programa pristupacan i besplatan. A i virusa skoro i da nema. Ne koristim vise Ubuntu, ali recimo Open Office mi je postao nezamjenjiv.
|
|
|
|
|
akomozeovo
Turista
Van mreže
 Linux
Browser:
 Firefox 3.0.14
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 01. 10. 2009. 07:40 » |
Idi gore
|
Koje ste sve distribucije linux-a do sad koristili ili se susretali?
U tranziciji isprobao više distribucija(Suse, Mandrak, turbolinux, Slackware, RedHat). Najbolje leg`o RedHat 6.2. Poslije doš`o 7.2, 7.3, 8, 9. Pa Fedora 3, 4, 5, 6. Dosadilo svakih šest mjeseci ispočetka. Preš`o na CentOS 5. U međuvremenu, za različite potrebe koristio "žive" distribucije Knopix i DSL(ranije), Gparted, Puppy(sad).
|
|
|
|
|
nasa
Posmatrač
Van mreže
 Windows XP
Browser:
 Firefox 3.0.8
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 13. 10. 2009. 05:23 » |
Idi gore
|
Koristio sam par mjeseci freespire 2 (ubuntu based) kao jedini os na sistemu ali samo odustao i vratio se na windows. Nisam mogao da smislim više razne sudo... Još je ta distribucija imala najviše user friendly način instalacije preko svog cnr sistema ali uvek nalestis na nesto gde mora komandna linija.
Cekam da vidim sta ce gugl napraviti.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 26. 07. 2010. 08:15 nasa »
|
|
|
|
|
|
Tufahija
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 13. 10. 2009. 07:25 » |
Idi gore
|
Juče sam se cijeli dan zajebavao sa Fedorom ali nisam uspio da je pristojno instaliram. Moj joj se kompjuter opire iz petnih žila. Za utjehu sam instalirao KDE na Mintu za utjehu.
Danas sam isprobao i Mepis. Koje razočarenje. Pošto nije baš prijemčiv za NVIDIA driver, muke sam imao i da ga instaliram a kamoli da ga koristim. U potrazi sam za manjim i bržim Linuxom od Minta koji smatram superiornim u odnosu na Ubuntu, ali elegantnijim i atraktivnijim od Slax i Puppy. Ako neko ima savjet, otvoren sam za njega. Kakav je CentrOS?
|
|
|
|
|
|
Luka
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 13. 10. 2009. 09:01 » |
Idi gore
|
Probaj OpenSUSE, oni koji su ga koristili kazu da je dobar. Ja ga licno nisam nikad pokrenuo, ali je zato moj kolega tu distribucio rasirio po Banja Luci.
|
|
|
|
akomozeovo
Turista
Van mreže
 Linux
Browser:
 Konqueror 3.5.4
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 14. 10. 2009. 06:33 » |
Idi gore
|
Juče sam se cijeli dan zajebavao sa Fedorom ali nisam uspio da je pristojno instaliram. Moj joj se kompjuter opire iz petnih žila. Za utjehu sam instalirao KDE na Mintu za utjehu.
Danas sam isprobao i Mepis. Koje razočarenje. Pošto nije baš prijemčiv za NVIDIA driver, muke sam imao i da ga instaliram a kamoli da ga koristim. U potrazi sam za manjim i bržim Linuxom od Minta koji smatram superiornim u odnosu na Ubuntu, ali elegantnijim i atraktivnijim od Slax i Puppy. Ako neko ima savjet, otvoren sam za njega. Kakav je CentrOS?
Stabilan. Trenutno važeća varijanta 5.x bazirana je na Fedori 6 . Opremljen je starijim paketima pa i nije za ljubitelje najnovijih stvari.
|
|
|
|
|
|