Nezavisne novine - Diskusije
11. 02. 2012. 10:46 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Мобилни интернет  (Pročitano 2466 puta)
autsajder
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« poslato: 12. 01. 2010. 09:38 »
Podeli temuIdi gore

Јуче сам набавио припејд мобилни интернет од мтела, с обзиром да у мјесту тренутно нема АДСЛ а приватни провајдери нису инсталирали своје антене – барем не на локације погодне мени, али за један сат кориштења скинули су ми 5 КМ са  рачуна.

Мени је било унапријед јасно да ће мобилни интернет бити скуп, јер сама цијена говори све – 0,30 КМ+ПДВ за 1 МБ, али нисам очекивао такво дерање коже с обзиром да је цијена интернета путем телефона 0,05 КМ+ПДВ за 100 КБ, а да сам раније за сурфање нетом путем мобилног телефона добијао смијешне износе од отприлике 1 КМ за сат кориштења.

Службеник мтела ми је рекао да искључим аутоматски апдејт у току кориштења интернета, као и апдејт антивируса по дисконектовању.
Оно што мене још занима, ако ми неко од форумаша може помоћи, је то да ли постоји још неки начин за смањење трошкова, с обзиром на диспрпорцију цијена у односу модемски интернет наспрам интернета на мобилном телефону.

Само Српска!
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.7 Firefox 3.5.7

« Odgovor #1 poslato: 12. 01. 2010. 10:03 »
Podeli temuIdi gore

gde zivis?
autsajder
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #2 poslato: 12. 01. 2010. 10:13 »
Podeli temuIdi gore

gde zivis?

Модрича, прецизирао сам на пп.

Само Српска!
mirke
Gost
« Odgovor #3 poslato: 13. 01. 2010. 10:37 »
Podeli temuIdi gore

Trebao bi da budeš korisnik ADSL bh Telekoma, pa da vidiš šta je to "deranje" na fixnoj telefoniji.Ponekad mi ih je doista žao.  :'(
Luka
Administrator
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 poslato: 13. 01. 2010. 11:44 »
Podeli temuIdi gore

Zavisno koji pretrazivac koristis, iskljuci update kod istih.

Ukljuci firewall i stavi sve aplikacije na zabranu koristenja interneta osim pretrazivaca, sa tim ces dobro smanjiti promet.

Instalisi DU Meter i tu prati sta  se dogadja, on ce ti pokazati koliki ti je promet.

Razmjena linkova: Na kontakt posaljite Vas link i on ce biti postavljen na naslovnoj strani u rubrici Prijatelji. Obavezno postavite link koji vodi ka stranici gdje je objavljen link Foruma NN.
Sve vijesti na jednom mjestu
ters
Redovni član

Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #5 poslato: 14. 01. 2010. 06:02 »
Podeli temuIdi gore

Ja se trenutno javljam sa Telenor mobilnog interneta iz Srbije, gdje je cijena 1200 DIN po 1 GB saobacaja, sto je oko 25KM.  To ne ostavlja previse prostora za skidanje stotina MB.

Pod pretpostavkom da je slicna tehnologija i da su cijene za istu stvar u RS i Srbiji slicne, ispade da si ti za sat uspio da skines nekih 200 MB, svjesno i/ili nesvjesno, sto je sasvim moguce ako je bio neki veliki windows update ili tome slicno...

Ja pricam o internetu preko necega sto lici na USB memoriju i ima u sebi SIM tel karticu, a softver koji je dosao uz to ima statistiku za saobracaj, kojom mogu da vidim koliko trosim pod uslovom da internet kartica ne seta izmedju vise racunara.
ters
Redovni član

Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 poslato: 14. 01. 2010. 06:17 »
Podeli temuIdi gore

Zaboravih da pomenem. Cak iako ti je odasiljac lokalnog bezicnog provider-a (WISP) daleko ili sakriven, postoji tehnika kojom je to mozda dokucivo. Npr ja sam na ranije imao usmjerenu antenu u obliku cijevi od 3 cola duzine oko jedan metar sa Ubiquiti Bullet adapterom direktno na toj anteni, koji se na racunar veze mreznim kablom kroz koji dolazi i napajanje sa adaptera iz kuce (dakle nema antenskog kabla koji pravi velike gubitke na 2.4 ili 5.8 GHz).  Antena je bila na krovu na stambenoj zgradi a ja dolje jedno 30 metara nize u stanu, odasiljac daleko jedno 2 km, i radilo je OK. Takav sistem bi te kostao jedno 250 KM u startu + zavisno od paketa jedno 30 KM mjesecno, ali i to je mozda bolje, a moguce i brze.
autsajder
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #7 poslato: 15. 01. 2010. 09:41 »
Podeli temuIdi gore

Ja se trenutno javljam sa Telenor mobilnog interneta iz Srbije, gdje je cijena 1200 DIN po 1 GB saobacaja, sto je oko 25KM.  To ne ostavlja previse prostora za skidanje stotina MB.

Pod pretpostavkom da je slicna tehnologija i da su cijene za istu stvar u RS i Srbiji slicne, ispade da si ti za sat uspio da skines nekih 200 MB, svjesno i/ili nesvjesno, sto je sasvim moguce ako je bio neki veliki windows update ili tome slicno...

Код мене је искључен Виндоуз апдејт стално – још прије конекције на интернет, зато што је на лаптопу нелиценцирана верзија Офиса 2007. Тако да потпуно несвјесно скидам са нета 200 и вјер.више МБ по сату, без да знам објективне разлоге за то.

Citat
Ja pricam o internetu preko necega sto lici na USB memoriju i ima u sebi SIM tel karticu, a softver koji je dosao uz to ima statistiku za saobracaj, kojom mogu da vidim koliko trosim pod uslovom da internet kartica ne seta izmedju vise racunara.

Идентично.

Само Српска!
ters
Redovni član

Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 poslato: 15. 01. 2010. 11:40 »
Podeli temuIdi gore

Hm... ko zna, moraces onda sam da eliminises proces po proces pa da vidis sta je. Mozda imas kakvih bubica. Ako vec nemas nesto slicno, skini sa neta Spyboot Search and Destroy pa skaniraj masinu, ali i to ce te kostati jedno pola marke Smiley

Jedan od stvari koje izazivaju fantomski saobracaj je Skype, ako ga imas i koristis.  Jer Skype je sistem koji nema previse sopstvene infrastrukture, nego svi mi koji ga koristimo povremeno mimo nase volje i znanja postajemo serveri drugima u blizem okruzenju...

Premda, kako god okrenes mnogo je tih fantomskih 200 MB za sat vremena, cak sta vise to se granici sa propusnom moci ove vrste internet konekcije. Kod mene su tipicne brzine za download 500 kilobita u sec, sto je u praksi jedno 3-4 MB u minuti, download.
autsajder
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 poslato: 15. 01. 2010. 11:51 »
Podeli temuIdi gore

Hm... ko zna, moraces onda sam da eliminises proces po proces pa da vidis sta je. Mozda imas kakvih bubica. Ako vec nemas nesto slicno, skini sa neta Spyboot Search and Destroy pa skaniraj masinu, ali i to ce te kostati jedno pola marke Smiley

Jedan od stvari koje izazivaju fantomski saobracaj je Skype, ako ga imas i koristis.  Jer Skype je sistem koji nema previse sopstvene infrastrukture, nego svi mi koji ga koristimo povremeno mimo nase volje i znanja postajemo serveri drugima u blizem okruzenju...

Premda, kako god okrenes mnogo je tih fantomskih 200 MB za sat vremena, cak sta vise to se granici sa propusnom moci ove vrste internet konekcije. Kod mene su tipicne brzine za download 500 kilobita u sec, sto je u praksi jedno 3-4 MB u minuti, download.

Cheesy  Cheesy  Cheesy

Хвала ти за савјете, али мислим да ћу отићи директно мтелу, са све рачунаром и модемом, па да се они по том питању зајебавају сат-два.

Скајп намјерно нисам инсталирао, док не испипам ситуацију и ето погодио сам. Нешто постоји, само још не знам шта je у питању.

Само Српска!
ters
Redovni član

Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #10 poslato: 15. 01. 2010. 12:55 »
Podeli temuIdi gore

A zar ne mozes nikako uhvatiti signal lokalnog bezicnog provajdera? Jer ipak dobijes bar nekoliko puta vise GB saobracaja za isto para u odnosu na mobilnu mrezu.

Ja ovo u Srbiji koristim privremeno i povremeno, dok u istoj drzavi u kojoj si ti (samo znatno juznije Smiley) koristim bezicnog provajdera koji za 30KM daje neogranicen pristup (nema limita za GB), doduse pri kilavoj brzini od 512 kbit/s.
« Poslednja izmena: 15. 01. 2010. 12:59 ters »
autsajder
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 poslato: 15. 01. 2010. 01:04 »
Podeli temuIdi gore

A zar ne mozes nikako uhvatiti signal lokalnog bezicnog provajdera? Jer ipak dobijes bar nekoliko puta vise BG saobracaja za isto para u odnosu na mobilnu mrezu.

Ja ovo u Srbiji koristim privremeno i povremeno, dok u istoj drzavi u kojoj si ti (samo znatno juznije Smiley) koristim bezicnog provajdera koji za 30KM daje neogranicen pristup (nema limita za BG), doduse pri kilavoj brzini od 512 kbit/s.

На жалост, локални провајдери за бежични интернет су најблаже речено педерчине. Нико од њих није поставио квалитетну опрему да би  сигнал могао допирати до моје куће. Тако мој кум који живи на једно 200 метара ваздушне лније од мене има сигнал и бежични интернет, а кад су типови од истог „продавца интерента“ дошли код мене постављати антену, нису могли ухватити сигнал.

Исти случај са још 2 лика из конкуренције. Немају адекватне предајнике и нема сигнала. Како већ рекох, јебени мтел није поставио адекватну централу да бих могао имати АДСЛ.

Зона сумрака, пријатељу, зона сумрака!

Само Српска!
ters
Redovni član

Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #12 poslato: 15. 01. 2010. 11:08 »
Podeli temuIdi gore

Ja sam se isto tako patio sa tim poprilicno jer vecina tih bezicnih servisa su klimavi i nepouzdani. Problemi sa komunikacijom su u oba pravca, ne samo da oni moraju da dobace do tebe, vec i ti do njih.
Nazalost na toj frekvenciji, mora postojati opticka vidljvost  izmedju tvoje antene i njihovog predajnika. Razdaljina nije toliko bitna, ja sam uspjevao da uspostavim konekciju sa adekvatnom antenom i sa predajnicima koji su oko 5 km daleko.

Ne bih se iznenadio da jedan od signala ipak postoji oko tvoje kuce ako vec imaju 3 provajdera, ali da je ekipa koja je dolazila nije imalo dovoljno motivacije, znanja ili opreme da to ustima.

Ne znam sta su ti probabali, moguce standardnom antenom sa koaksijalnim kablom i uredjajem u kuci, gdje duzina kabla je vrlo limitirajuci faktor zbog gubitaka. Ali kao sto sam gore pomenuo, postoje antene koje se ne vezu koaksijanim kablom kao za TV koji ima ogromne gubitke, vec mreznim kablom za racunare (jer je uredaj na samoj anteni) u kom slucaju gubici ne figurisu kao faktor i kabal moze biti dug i vise od 50m ako treba, sto bi ti mozda omogucilo da se sa antenom odmaknes malo od kuce izviris iza nekog brega prema odasiljacu...

Ako od toga nema nista, i ako ni od ADSL centale nema nista (i tu postoje limiti koliko mozes biti daleko od centrale, cini mi se 5-6km), onda ti jedino preostaje da se nadas da ce prenos podataka mobilnom mrezom da pojefitni… Sto ce se vjerovatno desiti kad tad, i posle cega ce vjerovatno veci broj ovih bezicnih malih provajdera da propadne…
Luka
Administrator
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 poslato: 15. 01. 2010. 11:18 »
Podeli temuIdi gore

Neka tvoj kum digne kucni kvalitetniji Wireless i ti se onda nakaci na to. Tako u Banja Luci rade mnogi kafici i samo je potrebno da si u njihovoj blizini pa si na internetu. Postoje za to dobra tehnicka rjesenja. Digni nivo zastite i dozvoli pristup samo onima koji znaju lozinku.
« Poslednja izmena: 16. 01. 2010. 12:08 Luka »

Razmjena linkova: Na kontakt posaljite Vas link i on ce biti postavljen na naslovnoj strani u rubrici Prijatelji. Obavezno postavite link koji vodi ka stranici gdje je objavljen link Foruma NN.
Sve vijesti na jednom mjestu
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:

« Odgovor #14 poslato: 16. 01. 2010. 02:06 »
Podeli temuIdi gore

Neka tvoj kum digne kucni kvalitetniji Wireless i ti se onda nakaci na to. Tako u Banja Luci rade mnogi kafici i samo je potrebno da si u njihovoj blizini pa si na internetu. postoje za to dobra tehnicka rjesenja.

Управо хтједох исто написати!

Купи рутер бежични (ја свој платио 40км), постави га код кума и још ако кум има флет- рејт , удри бригу на весеље , подијелите трошкове његове мјесечне претплате и обојици добро  Cool

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 29. 01. 2012. 04:35