Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 09:06 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Globalno zatopljenje je globalno zatupljenje  (Pročitano 2743 puta)
asdf
Član foruma

Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 3.6 Firefox 3.6

« poslato: 01. 03. 2010. 01:09 »
Podeli temuIdi gore

Ko voli nek izvoli Smiley

http://blog.vecernji.hr/misak/2010/02/27/globalno-zatopljenje-je-globalno-zatupljenje-a-sunceve-pjege-zagonetke-rjesenje/

A sad malo off-topic:

Cini mi se da se po nekad na ovim forumima misljenja administratora dosta razlikuju po pitanju ekonomske politike, korupcije i slicno, gdje otvoreno izrazavaju nezadovoljno aktuelnom vlascu, ali je zanimljivo da takve stvari ne zavrse u nezavisnim novinama....
Kontam ja da neke stvari ne smiju ici za siroke narodne mase (ako me sjecanje dobro sluzi, cini mi se da integral inzinjering ima nekog udjela u NN) ;-), ali bar ovakve stvari koje nisu vezane za nasu politiku mogli bi ste nekad u novinama objaviti i o njima pisati. Uvijek se prica da je CO2 glavni uzrok globalnog zagrijavanja i promjene klime i jos nikad (molim vas ispravite me ako grijesim) nisam vidio ni jedan clanak koji izrazava drugacije misljenje ili kriticki pogled na aktuelnu "globalnu verziju" klimatskih promjena.
decameron
Tek registrovan

Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3

« Odgovor #1 poslato: 07. 04. 2010. 06:57 »
Podeli temuIdi gore

Slazem se sa tvojim razmisljanjem  u vezi globalnoga zatopljenja, i to iz dosta razloga. Nedavno sam citao analizu od jednoga hrvatskoga naucnika i sve u svemu, ispostavilo se da je njegova teza sasvim drugacija. Naime, aktivnost sunca jenjava i povecava se i to u relativno aktivnim ciklicnim procesima. Posto promjene vremena velikih razmjera idu i daleko u proslost postavlja se logicko pitanje - pa nisu valjda i u srednjem vijeku imali razvijenu industriju i automobile?
Normalno je da uticaj CO2 postoji, ali on ni priblizno nije onakav kakav nam se servira. Licno mislim da se tu vrti velika lova i da je danas (uostalom, kao i jedna od najvecih farmaceutskih prevara dosada - svinjski grip) dosta ''moderno'' mlatiti prazn slamu oko stvari koje ni priblizno nisu tako jednostavne. Suprotna misljenja u svim takvim slucajevima se jednostavno ignorisu i kada je toliko ocigledno da ''tu ima nesto'' .
vjeko
Redovni član

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 09. 08. 2010. 08:11 »
Podeli temuIdi gore

Nakon opake zime kroz koju smo prošli, evo još jedne, nove u nizu kontroverzija oko globalnog zatopljenja: Južnoamerička tropska područja zahvatio val ekstremne hladnoće. Brazil pod snijegom, pomor riba i drugih oblika riječnog života u Boliviji.

Globalno Zatopljenje: Ledeno Doba Stislo Južnoameričke Trope

{alt}
perturabo
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #3 poslato: 12. 10. 2010. 01:09 »
Podeli temuIdi gore

Tri poucna sajta o takozvanom "man made global warming"

http://www.climatedepot.com/
http://notrickszone.com/
http://landshape.org/news/

Usput Al Gore, jedan od najogavnijih likova globalne politike, na ovoj podvali zaradjuje molione i mlione....
Neo
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Safari 5.0.3 Safari 5.0.3

« Odgovor #4 poslato: 10. 05. 2011. 09:13 »
Podeli temuIdi gore

Davne 1992. godine kada su ustaski vampiri i handzarski zombiji klali srpsku nejač i lobirali satanske organizacije da se satre sve sto je srpsko , djevojčica čije je ime Severn Suzuki na velikoj konferenciji za zaštitu Zemlje održane u Riu obratila se brojnim političarima, poslovnim ljudima, novinarima i predstavnicima mnogih organizacija. Govorila je šest minuta i za to kratko vrijeme utišala je cijeli svijet. Nakon njezinog govora mnogi su istovremeno pljeskali i plakali.
Devojčica koja je ućutala svet na 6 minuta

Kad nastupe borbe dani
k pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!

http://www.youtube.com/watch?v=U8ffjXcpIk8&feature=player_embedded
Neo
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Safari 5.0.3 Safari 5.0.3

« Odgovor #5 poslato: 11. 05. 2011. 04:44 »
Podeli temuIdi gore

{alt}

Kad nastupe borbe dani
k pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!

http://www.youtube.com/watch?v=U8ffjXcpIk8&feature=player_embedded
makijaveli
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #6 poslato: 30. 06. 2011. 08:10 »
Podeli temuIdi gore

O ovoj temi je mozda i previse receno u svim mogucim medijima i kod nas i u svijetu ali sam opazio da nije recena jedna bitna sitnica koju bih da napomenem. Radi se o tome da ljudima stalno utjeruju strah u kosti kojekakvi znalci o posledicama globalnog otopljavanja i prave od toga nevidjenu dramu. Stvarna slika jeste da se zapravo niko ne zna kakve posledice mogu da budu, ne zna se precizno mjera do koje ce ici otopljavanje i ne znaju se svi uzroci i otpoljavanja.

Da pojasnim. Procesi koji se desavaju u atmosferi, i koje proucava metorologija, su nevjerovatno slozeni i dinamicni. Prognoza vremena se obicno emituje na kraju informativnog programa i zbog toga ljudi nesvjesno prihvate neki stereotip da je metorologija nebitna nauka i da je jednostavna. Pratis malo radar, pustis par balona, dobijes rezultate i uporedis ih sa tabelom i to je to. Malo morgen. U meteoroloska ispitivanja je ukljucena sva poznata hemija, fizika i matematika sa svim pripadajucim naucnim podgrupama. Pogresno je reci da je za sve odgovorna povecana koncentracija ugljendioksida u vazduhu koji jeste jedini poznati gas koji apsorbuje suncevu toplotu bez posrednika (znaci direktno). Pored ovog parametra mora da se racuna sa procesima na suncu koje jedva mozemo da predvidimo sa ovo malo znanja koje imamo, pa procese koji su posledice intereakcije zemljinog jezgra koje emituje magnetno polje i magnetnih polja u susjedstvu (mislim na ostale planete i sunce), pa kompletna hemija i fizika ostalih gasova u atmosferi kao sto je recimo nevidjeno nestabilni omjer azotnih oksida koji se pod raznim uticajima pretvaraju jedan u drugi cime opet remete ravnotrezu koja moze da krene na bilo koju stranu.

Sve se ovo desava jako brzo i procesi su kontinuirani. Ono sto danasnja meteorologija zna jeste prilicno povrsno razumjevanje svih tih procesa i u biti se svodi na poznavanje procesa koji se ponavljaju dnevno ili sezonski u toku godine. Vecina prirodnih procesa su ciklicni i ponavljaju se samo neki imaju period ponavljanja od nekoliko minuta a neki od par miliona godina. Meteorologija prati jako dugo vremenske prilike i biljezi sve do cega dolazi u nadi da ce bolje razumjeti ukupnost promjena ali moze se reci da se samo zadnjih 80-ak godina zaista detaljno istrazuje ova oblast, ranije nije bilo ni opreme ni znanja za ozbiljniji pristup. U slucaju da meteorolozi znaju sve o atmosferi mogli bi da vam daju prognozu za 500 godina preciznu do u minut i sa opisom koji je vjeran stvarnom stanju. Medjutim najbolje prognoze recimo u USA (koje su zaista precizne) izgledaju kao "sutra ce biti oblacno vrijeme i vjerovatnoca da ce da pada kisa je 60%), sta je ovdje precizno? Ono zaista bude oblacno i zaista kisa visi "ni pasti ni ne pasti" ali nije do kraja precizno znaci da postoje stvari koje ljudi ne znaju. 

Ja ne krivim naucnu elitu sto ne zna vecinu onog sto treba da se zna da se donese ispravan sud, mi jednostavno nemamo matematiku za izracunavanje ponasanja gasova recimo u oblaku. To je suvise kompleksno, suvise parametara se mjenja istovremeno i postoji suvise zakonitosti koje ne lice jedna drugu a opet uticu jedna na drugu. Nismo jednostavno dostigli tako visok nivo naucnog znanja i to je cinjenica koja ni dobra ni losa. Ne moze se neko stidjeti toga, ko misli da je prepametan neka se uhvati posla pa neka objasni ono sto najpmetniji ljudi na svijetu ne mogu. Za proracun oblika avionskog krila potrebno je da se rijesi sistem od 40 diferencijalnih jednacina sa 40 nepoznatih. Ovo je posao od 6 mjeseci za najboljeg matematicara na svijetu, kucni kompjuter se muci sa ovim pola sata. I na sve to fizicari su sretni sto su nasli nacin da ovih 40 jednacina stave u sistem sto je samo po sebi problem. Ko je ikad radio diferencijalne jednacine zna da one opisuju procese koji su u stalnoj promjeni po nekoj zakonitosti. Ja iskrenu tezu stvar nisam radio u zivotu a radio sam sisteme sa dvije jednacine. E sad zamislite koliki je posao izracunari promjenu vremena na globalnom nivuo kad ne znamo cak ni sta sve utice na tu promjenu a ovo sto znamo mjeri se hiljadama razlicitih faktora od kojih se svaki mjenja po svojim zakonitostima. Mi privirili nismo mogucnosti da ista tu shvatimo bar ne pozudano.

U tako kompleksinim sistemima kakva je atmosfera, dovoljno je da jedan, na izgled beznacajan proces poveca ili smanji intenzitet sto narusi postojecu ravnotezu i sluzi kao okidac za niz drugih promjena. To se uvjek desava jer svaki sistem tezi ravnotezi i ako izgubi postojeca ravnoteza sistem uspostavlja novu u skladu sa novim parametrima. Kao sto rekoh, atmosfera je stvar koja je u neprestanom mjenjanju i te promjene se desavaju u ciklusima razlicitog vremenskog trajanja. Mi smo prilicno dobro izucili one dnevne promjene kao i sezonske koje se desavaju u godini dana ali nemamo pojma sta se desava na peroid od par hiljada godina jer to nismo uspjeli da propratimo kroz istoriju. Obicni vulkan moze da pokrene lavinu promjena u atmosferi koje mogu da izrode velikom promjenom klime koja opet dovede do izumiranja zivog svijeta i  kompletne promjene uslova za zivot onih koji prezive. Takva jedna promjena se desila prije 55000 godina zbog vulkana u Indoneziji kad je ljudski rod umalo zaglavio. Da ne pricam o pet velikih pomora u istoriji zivog svijeta na zemlji gdje je unisteno 99% zivota na zemlji u par godina, svaki put je promjena u atmosferi bila uzrokovana necim na izgled sitnim ali se ipak desila promjena u atmosferi koja je zapravo pobila sav taj zivi svijet.

Kad se sve ovo zna onda je zaista smjesno kad izadje naka budala i da do u detalj preciznu procjenu sta nas ceka u narednom periodu. Ljudi naucnicima vjeruju vise nego svestenicima ili politicarima. Medjutim velika naucna imena imaju manu da obole od svog ega. Sjecate se da je Ajnstajn nakon svoje teorije relativiteta i specijalne teorije relativiteta krenuo da istrazuje i juri "teoriju svega". Time je htio da razumije kompletan svemir i da sve stavi u jednu jednacinu. Ne sumnjam da takva jednacina postoji ali treba biti objektivan pa priznati da smo milionima godina daleko od nje. Ajnstajn jeste ucinio mnogo ali brate daleko je od toga da razumije samog Boga. I danasnjim naucnim imenima sjevne tako ideja da bi se mogli proslaviti ukoliko "potrefe" prognozu. Bilo bi fer radi obicnog naroda koji se ne bavi ovim stvarima da bar kazu da su njihove procjene nepouzdane i da se oslanjaju na ono sto znaju a sto nije bog zna sta.

Mi zaista jesmo na pragu velike promjene u klimi ali problem je sto su krenuli da se mjenjaju suprotni procesi. Na jednoj strani postoje tendencije da se klima promjeni na mnogo topliju a na drugoj postoji opasnost od zahladjenja. Istina je da nasa naucna elita ne razumije do kraja ove procese i da ne moze da ponudi pouzdanu procjenu buducih dogadjaja. Pored toga ovo "otopljavanje" ne znaci bukvalno topliju klimu kao sto vecina ljudi misli nego znaci da u sistem stize vise energije nego obicno sto dovodi do extremnijih promjena. Tako da dobijami jako topla ljeta i jako hladne zime. Dobijamo uragane mnogo vece jacine nego obicno dobijamo tropske oluje gdje ih prije nije bilo a na drugoj strani suse se dese tamo gdje ih obicno nikad nema.

Nadam se da ne davim previse o ovim stvarima ali imao sam potrebu da objasnim par sitnica. Poznajem prilicno dobro trendove u nauci i opazio sam da se u zadnje vrijeme pojavljuju neki avanturisti koji pokusavaju da pokupe svjetsku slavu na "kladjenju na sudbinu svjeta". Ovo zbuni ljude, dodatno ih isprepada i pored sve brige sad neko treba da strepi za svoju buducnost. Buducnost jos nije napisana i desice se sta ce se desiti. Mozemo da nazremo obrise ali detalje ne vidimo. Da ce nesto da se izmjeni i da se desi to je definitivno ali niko jos ne zna u kom smjeru ce da krenu promjene i kakve ce biti posledice. Ljudski rod je zilava vrsta i uvjek se izvuce zato mislim da ne treba previse lupati glavu i brinuti se. Nismo ni mi bez sredstava za borbu pa sta god bude nije vazno, boricemo se.

Niče:
Poslednji hrišćanin je umro na krstu.
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page danas u 07:37