Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 09:21 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Turci ogorčeni što im se pripisuje genocid  (Pročitano 1963 puta)
Tufahija
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 4.1.249.1036 Chrome 4.1.249.1036

« Odgovor #15 poslato: 19. 03. 2010. 02:05 »
Podeli temuIdi gore

Malo si odlutao. Sta su pocinili nacisti u II svjetskom ratu? 6 miliona individualnih zlocina? Nisu imali nikakvu namjeru da istrebljuju jevreje kao posebnu grupaciju? Taj zlocin se po tebi ne moze staviti u kategoriju koju nazivamo genocid jer konvencija iz 1948 ne pokriva i npr. grupe sa odredjenim politickim ubjedjenjima tipa komuniste? Po tebi 6 miliona ubijenih jevreja ne smijemo nazivati i stavljati u neku posebnu kategoriju. Od sad kad pricamo o Holokaustu moramo iskljucivo govoriti o 6 miliona likvidacija a nikako o nekakvom genocidu. Zlocin se ne moze i ne smije kategorizirati. Niposto. Roll Eyes

Ja tebe stalno podsjećam na način na koji je zločin genocida definiran jer je tu srž problema. Ako se kaže npr.(glup primjer ali ilustrativan):

KradjaČlan II: U ovoj konvenciji pod kradjom voća se podrazumjeva bilo koje od niže navedenih djela, počinjenih u namjeri da se vlasnik potpuno ili djelimično liši mogućnosti upotrebe krušaka, jabuka, šljiva i dunja:
1.Branje tudjeg voća bez pitanja
2.Nedopuštena trešnja tudjeg voća sa ciljem padanja voća na zemlju da bi ga se moglo odnijeti.
3.Gadjanje stabala tudjeg voća sa tvrdim i oštrim predmetima sa ciljem padanja voća na zemllju da bi ga se moglo odnijeti
4.Dresiranje ptica da idu brati tudje voće.
5.Dresiranje mačaka da idu krasti tudje voće.

Šta ćeš onda kad ti netko ukrade višnje ili trešnje? Hoćeš li reći možda: "Višnje i trešnje su biološki takodjer voće pa se kradja višanja i trešanja ima takodjer smatrati kradjom voća po konvenciji"? Ili je možda u pravu onaj koji je ukrao višnje ili trešnje: "Konvencija pod voćem podrazumjeva samo kruške, jabuke,šljive i dunje i ne odnosi se nikako na druge vrste voća. Možete me optužiti i osuditi za kradju višanja ili trešanja i proglasiti me kradljivcem višanja ili trešanja ali etiketu kradljivca voća neću da nosim jer konvencijom višnje i trešnje nisu označene kao voće. "?

Nijemci su pobili dakle 6 milijuna židova? Nijemci su smatrali židove političkom organizacijom i gotovo. Dokaz: Mein Kampf. Hitler se borio protiv "političkog i internacionalnog židovstva". Protiv političke organizacije, dakle,a ne nacionalne, rasne,etnička ili religiozna grupa po konvenciji. To što se poklapa sa židovskom vjerom i bijelom bojom kože je tek u drugom planu. Po konvenciji o genocidu se dakle čak ni Holokaust ne može bez rezerve proglasiti genocidom. Može, ali političkim odlukama, rezolucijama parlamenata, "priznanjem" genocida ali pravno ne može dokle god se neka grupa može prikazati političkom.

Vedoni
Stariji član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6 Firefox 3.6

« Odgovor #16 poslato: 19. 03. 2010. 02:49 »
Podeli temuIdi gore

Ja tebe stalno podsjećam na način na koji je zločin genocida definiran jer je tu srž problema. Ako se kaže npr.(glup primjer ali ilustrativan):

KradjaČlan II: U ovoj konvenciji pod kradjom voća se podrazumjeva bilo koje od niže navedenih djela, počinjenih u namjeri da se vlasnik potpuno ili djelimično liši mogućnosti upotrebe krušaka, jabuka, šljiva i dunja:
1.Branje tudjeg voća bez pitanja
2.Nedopuštena trešnja tudjeg voća sa ciljem padanja voća na zemlju da bi ga se moglo odnijeti.
3.Gadjanje stabala tudjeg voća sa tvrdim i oštrim predmetima sa ciljem padanja voća na zemllju da bi ga se moglo odnijeti
4.Dresiranje ptica da idu brati tudje voće.
5.Dresiranje mačaka da idu krasti tudje voće.

Šta ćeš onda kad ti netko ukrade višnje ili trešnje? Hoćeš li reći možda: "Višnje i trešnje su biološki takodjer voće pa se kradja višanja i trešanja ima takodjer smatrati kradjom voća po konvenciji"? Ili je možda u pravu onaj koji je ukrao višnje ili trešnje: "Konvencija pod voćem podrazumjeva samo kruške, jabuke,šljive i dunje i ne odnosi se nikako na druge vrste voća. Možete me optužiti i osuditi za kradju višanja ili trešanja i proglasiti me kradljivcem višanja ili trešanja ali etiketu kradljivca voća neću da nosim jer konvencijom višnje i trešnje nisu označene kao voće. "?

Nijemci su pobili dakle 6 milijuna židova? Nijemci su smatrali židove političkom organizacijom i gotovo. Dokaz: Mein Kampf. Hitler se borio protiv "političkog i internacionalnog židovstva". Protiv političke organizacije, dakle,a ne nacionalne, rasne,etnička ili religiozna grupa po konvenciji. To što se poklapa sa židovskom vjerom i bijelom bojom kože je tek u drugom planu. Po konvenciji o genocidu se dakle čak ni Holokaust ne može bez rezerve proglasiti genocidom. Može, ali političkim odlukama, rezolucijama parlamenata, "priznanjem" genocida ali pravno ne može dokle god se neka grupa može prikazati političkom.

Mislim da je glavna razlika u tome sto ja tu Konvenciju dozivljavam kao pozitivnu stvar. Medjutim ti kao ukazujes na njene nedostatke i eventualnu politicku motivaciju, da bi na neki nacin "reducirao" odijek Srebrenickog genocida(pardon, zlocina).
Ako ti smatras Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide odrazom politicke odluke velikih sila, moj stav je: daj nam sto vise takvih odluka ako ce one pomoci sprijecavanju buducih genocida ili barem kazniti odgovorne. ICTY je za mene jako pozitivna stvar.

Tufahija
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 4.1.249.1036 Chrome 4.1.249.1036

« Odgovor #17 poslato: 19. 03. 2010. 03:04 »
Podeli temuIdi gore

Mislim da je glavna razlika u tome sto ja tu Konvenciju dozivljavam kao pozitivnu stvar. Medjutim ti kao ukazujes na njene nedostatke i eventualnu politicku motivaciju, da bi na neki nacin "reducirao" odijek Srebrenickog genocida(pardon, zlocina).
Nemam ja ništa protiv toga kako ti neke stvari doživljavaš niti ja ulazim u tvoju motivaciju. Meni bi medjutim mirisalo na jeftinoću kad bih ja tebi odgovorio da ti skrivaš nedostatke konvencije ne bi li na neki način "inducirao" u medjuvremenu već utihli odijek srebreničkog zločina (pardon, genocida).
Citat
Ako ti smatras Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide odrazom politicke odluke velikih sila, moj stav je: daj nam sto vise takvih odluka ako ce one pomoci sprijecavanju buducih genocida ili barem kazniti odgovorne. ICTY je za mene jako pozitivna stvar.
Ako je moj stav da je konvencija politička, onda je tvoj stav da ja nekome (vama) dam što više "takvih odluka ako ce one pomoci sprijecavanju buducih genocida ili barem kazniti odgovorne" Huh? Huh? ? Ne čini li ti se da bi ti trebao svoj stav donekle elaborirati kako bi se barem dalo naslutiti šta tvoj stav podrazumjeva? Inače, drago mi je da si voljan sa mnom podijeliti svoju pozitivnost glede ICTY. Jesi li time možda nešto htio reći ili si to ubacio radi "odijeka"?

miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6 Firefox 3.6

« Odgovor #18 poslato: 19. 03. 2010. 08:49 »
Podeli temuIdi gore

Kad nisam večeras povrati slušajući nekakvog turskog zvaničnika.
kako srbija treba da prihvati rezoluciju i prizna nepostojeći genocid.
Isti taj nepada mu napamet da prizna genocid nad 1500000 Jermena, Aferim turčine.

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
dedic72
Redovni član

Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #19 poslato: 20. 03. 2010. 12:21 »
Podeli temuIdi gore

ovo odgovara definiciji genocida mnogo vise nego srebrenica 1995... jer za srebrenicu iz 1995.nema dokaza,spiskova...a za ovo imaju .

http://www.nezavisne.com/forum/index.php/topic,1833.0.html

Do sada je sve dokazano sud je rekao da se desio od strane VRS genocid u Srebrenici informiraj se o sudjenu pa ces bolje razmisljati o Srebrenici!

"Narod koji nije obrazovan hoce uvjek vlast i diktaturu" Friedrich II
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 18. 05. 2012. 01:04