Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 09:42 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Tihić, godinama u službi "beogradskog projekta"?  (Pročitano 7979 puta)
Tufahija
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 4.1.249.1036 Chrome 4.1.249.1036

« poslato: 22. 03. 2010. 11:55 »
Podeli temuIdi gore

Ilustracije radi o kakvoj se paranoji radi u FBiH:
{alt}

Ostatak teksta glasi:
SDAStvarno stanje u stranci

Jačanje drugih i stvaranje novih političkih snaga u USK dodatno ozbiljno narušava biračku snagu dosad „vječite“ SDA. Nedavno „šminkanje“ navodnih uspješnih vanrednih izbora u SDA USK u protekla dva mjeseca izazivalo je lagodni prezir objektivnih poznavalaca stvarnog stanja u ovoj stranci.

Izdajnički scenario

Pad Vlade je ujedinjeni krajiški odgovor protiv KOSovske politike Sulejmana Tihića čiji je osnovni cilj razbijanje Bošnjaka i to upravo na tako osjetljivom mjestu kao što je Krajina,  koja zbog Fikreta Abdića inače nosi užasno teško iskustvo.

U raspletu svoju dimenziju sigurno ima i činjenica da krajiške patriote  Cheesy Cheesy ne zaboravljaju da je Tihić bio kod Fikreta Abdića te da sada SDA-om upravlja ekipa bivših profesionalnih KOS-ovaca kakvi su Fikret Muslimović ili Nedžad Ajnadžić, te druge moralne spodobe koje sjede u savjetima SDA, a sam je Tihić godinama u službi beogradskog projekta što potvrđuje njegovo svjedočenje na suđenju Slobodanu Miloševiću kada je javno optužio „radikalnu“ politiku SDA i rahmetli Izetbegovića da bi pomogao balkanskom kasapinu.

Prvo, molim vas da ne izgubite iz vida da se ovdje ne radi o forumskom postu na Avazovom forumu. Ovdje se radi o novinskom članku izvjesnog M. Dedića za koji očito nikakve potrebe nije bilo da ga se recenzira od strane bilo koga u Avazu. Evo i originala jer se bojim da se ne izgubi:
{alt}

Nije mi u cilju da branim ili pravdam Tihića na bilo koji način. Više mi je interesantan način na koji se u medijima federacije pristupa demonizaciji bilo koga kojeg tvrdo jezgro SDA u sprezi sa Cerićem naznači. Pogledajte samo kako je tekst sastavljen:
1."Tihić: Godinama u službi beogradskog projekta." Tek tako. Bez znaka pitanja, bez ikakve argumentacije, samo zato što nije dovoljno radikalan.
2."Pad Vlade je ujedinjeni krajiški odgovor protiv KOSovske politike Sulejmana Tihića čiji je osnovni cilj razbijanje Bošnjaka". Bez ikakve elaboracije, jednostavno se naznači nekoga KOSovcem i gotovo. Niti ti trebaju izvori, niti ti treba argumentacija, niti ti treba da pokažeš kako  to Tihić "razbija Bošnjake".
3"..sam je Tihić godinama u službi beogradskog projekta što potvrđuje njegovo svjedočenje na suđenju Slobodanu Miloševiću kada je javno optužio „radikalnu“ politiku SDA i rahmetli Izetbegovića da bi pomogao balkanskom kasapinu." To što je svjedočio protiv Miloševića je automatski dokaz suradnje sa MIloševićem? Što se nije slagao sa fašističkim konceptom SDA u stilu "ein volk, ein reich, ein fuhrer"? Što je opisao politiku SDA kao radikalnu?

U više navrata sam pisao da je jedina fašistička organizacija devedesetih u BiH bila SDA. To je jedina organizacija u BiH koja je državu stavljala iznad svega i koja je ozakonila nasilje radi zaštite državnih interesa otjelotvorenim u Aliji Izetbegoviću. SDA je u medjuvremenu, šta god tko mislio, prilično modernizirana a Tihićeva struja je jedina iz cijelog bošnjačkog korpusa koja je bila spremna na unutarbosanski dijalog. Ovaj članak na Avazu medjutim, očito pokazuje da fašistička misao u Sarajevu živa kao i za vrijeme Alije. Takodjer iznenadjuje lakoća s kojom se bošnjački političari proglašavaju izdajnicima.

Ja ne mogu a da ne citiram poznatog ruskog disidenta Solženjicina: "Jadan je onaj narod koji ima toliko izdajnika jer nešto kod njega očito nije u redu".
bez_respekta
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6 Firefox 3.6

« Odgovor #1 poslato: 22. 03. 2010. 09:46 »
Podeli temuIdi gore

Off-Topic:
жао ми, не снимих добро интервју кћерке Фикрета Абдића за емисију Досије за АТВ...нема тона...штета...Туфахија, тражи по Youtube, можда ће неко и окачити....вриједи чути да Фикрет одбија пуштање на слободу што му Хрватска нуди..те, да не једе храну , јер неће да порески обавезници Хрватске плаћају за његов неправедан боравак у затвору....и још интересантних ствари...зашто се Елвира изјашњава као Хрватица...

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
Tufahija
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.8 Firefox 3.5.8

« Odgovor #2 poslato: 23. 03. 2010. 08:03 »
Podeli temuIdi gore

Off-Topic:
жао ми, не снимих добро интервју кћерке Фикрета Абдића за емисију Досије за АТВ...нема тона...штета...Туфахија, тражи по Youtube, можда ће неко и окачити....вриједи чути да Фикрет одбија пуштање на слободу што му Хрватска нуди..те, да не једе храну , јер неће да порески обавезници Хрватске плаћају за његов неправедан боравак у затвору....и још интересантних ствари...зашто се Елвира изјашњава као Хрватица...

Nisam našao dotični intervju ali i ovdje se govori ponešto o tome.
BaboBabin rođendan pred pulskim zatvorom
3-10-2009

Više od četiri hiljade simpatizera Fikreta Abdića, koji izdržava petnaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina u Cazinskoj krajini, okupilo se prošle nedelje na platou ispred Palate pravde u Puli
Pristalice Fikreta Abdića doputovale iz daleka da obeleže njegov rođendan (Foto S. Sabljić)

Pula – Ja nisam u zatvoru, pošto nevin čovek ne može biti iza brave ni u jednoj pravnoj državi na svetu, poručio je svojim pristalicama Fikret Abdić koji, u samo pet i po kvadratnih metara samice u pulskom zatvoru provodi devetu godinu svoje petnaest godina duge zatvorske kazne za ratni zločin u Cazinskoj krajini.

Moj otac je iza rešetaka jer su tako htele dve države, odnosno oni koji su bili na čelu tih država. Bio je to, zapravo, dogovor Alije Izetbegovića i Stjepana Mesića koji su odlučili da Fikret mora iza brave... Moj otac je nevin i to će kad-tad dokazati... Mogao je izaći na slobodu, ali on to ne želi. Izaći će kad dokaže svoju nevinost. Očekuje to već više od godinu dana od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu – kaže Fikretova kćerka Elvira Abdić-Jelenović.

Na platou ispred Palate pravde u Puli, sedamdeseti rođendan velikokladuškog Babe slavilo je, protekle nedelje, više od četiri hiljade ljudi. U pedesetak autobusa i stotinama automobila, došli su iz Cazinske krajini, ali i iz gotovo svih evropskih država.

– Došli smo i ove godine da Hrvatskoj i svetu još jednom poručimo koliko ga volimo i koliko nam treba. Došli smo da svima kažemo koliko smo srećni što smo ga imali i što ga još uvek imamo. Babo je otac. A otac može biti samo jedan i jedini – kaže Mustafa Veljačić, nekadašnji radnik „Agrokomerca”.

– Veličali su ga do zvezda i bacali pod noge. Osporavali, ali i hvalili kada se govorilo o privredi i ekonomiji. Za nas, obične ljude, bio je i ostao sve, ma šta o njemu pričali. Za vođu imamo njega i nikog više – kaže Sead Pajazetović.

– Moj otac ima pravo da troši svoj život gde on to želi. On je odlučio da život podredi narodu Cazinske krajine. Tokom svake posete nam ponavlja da je taj narod toga vredan... Nema čoveka koji ne bi za narod uradio isto što bi taj narod uradio za njega – konstatuje Elvira Abdić-Jelenović.

Osim članova uže porodice, Fikreta malo ko može da poseti u zatvorskoj ćeliji. Fikretov sin Ervin navodi da otac ni u zatvoru ne miruje. „Vodi poslove našeg zajedničkog porodičnog preduzeća sa sedištem u Rijeci. Čita novine, bori sa da dokaže svoju nevinost, ali i ispravnost zahteva akcionara „Agrokomerca”.

Na platou pred Palatom pravde u Puli na hiljade ljudi igralo je, pevalo i skandiralo Babino ime do kasno u noć.

-------------------------------------------------

Abdićevci na vlasti u Velikoj Kladuši

Porodično imanje Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši porušeno je za vreme sukoba u Cazinskoj krajini i to odmah pošto je Babo, sa svojim pristalicama, proglasio Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna. Za vreme sukoba pripadnika Izetbegovićevog Petog korpusa Armije BiH i Abdićeve Narodne odbrane, ubijeno je gotovo dve hiljade vojnika i civila.

U Velikoj Kladuši svih poratnih godina, na vlasti je Abdićeva Demokratska narodna zajednica koja u opštinskom parlamentu ima više od 70 odsto odborničkih mesta.
WalterWolf
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 6.0 MS Internet Explorer 6.0

« Odgovor #3 poslato: 23. 03. 2010. 09:03 »
Podeli temuIdi gore

Ja ne mogu a da ne citiram poznatog ruskog disidenta Solženjicina: "Jadan je onaj narod koji ima toliko izdajnika jer nešto kod njega očito nije u redu".
Je li to nesto kao onaj narod koji na forumu ima temu: "Srbi i Hrvati sa "Halal" certifikatom"
Tufahija
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.8 Firefox 3.5.8

« Odgovor #4 poslato: 23. 03. 2010. 09:16 »
Podeli temuIdi gore

Je li to nesto kao onaj narod koji na forumu ima temu: "Srbi i Hrvati sa "Halal" certifikatom"

Slično je, samo što ti npr.Srbi  sa Halal certifikatom i bez certifikata nisu ratovali medjusobno. Samo fašistički sustavi i ideologije mogu pokrenuti vojsku protiv vlastitog naroda stavljajući interese države iznad prava pojedinaca. SDA je dokazala da je to u stanju i može biti ponosna na sebe.
hrnjica
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #5 poslato: 23. 03. 2010. 12:59 »
Podeli temuIdi gore

Citat
Samo fašistički sustavi i ideologije mogu pokrenuti vojsku protiv vlastitog naroda stavljajući interese države iznad prava pojedinaca. SDA je dokazala da je to u stanju i može biti ponosna na sebe.

Koja to drzava ne stavlja drzavni interes iznad interesa pojedinaca?
Koji normalan covjek ne zeli djeliti mekinje sa vlastitim narodom?

budala i krivih drva nikada ne može nestati
Tufahija
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 poslato: 23. 03. 2010. 01:49 »
Podeli temuIdi gore

Koja to drzava ne stavlja drzavni interes iznad interesa pojedinaca?

Odgovor je jednostavan: država koja nije fašistička ne stavlja državni interes iznad pojedinca. Demokratske države i demokratski sustavi respektiraju ljudska prava po konvenciji a fašistički sustavi ubijaju i vlastiti narod ako ne prihvata da im država sve odredjuje pa i pravo na život.
hrnjica
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #7 poslato: 23. 03. 2010. 03:46 »
Podeli temuIdi gore

Odgovor je jednostavan: država koja nije fašistička ne stavlja državni interes iznad pojedinca. Demokratske države i demokratski sustavi respektiraju ljudska prava po konvenciji a fašistički sustavi ubijaju i vlastiti narod ako ne prihvata da im država sve odredjuje pa i pravo na život.
konkretno navedi koja.Opet odstupas od vlastitih principa.Sta je sad razlog?Puj pike vise ne vazi.
Ako imas nesto kazi,ako ne jednostavno odsetas po koji joint i ne kazes.

Tufahija
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 poslato: 23. 03. 2010. 03:49 »
Podeli temuIdi gore

konkretno navedi koja.Opet odstupas od vlastitih principa.Sta je sad razlog?Puj pike vise ne vazi.
Ako imas nesto kazi,ako ne jednostavno odsetas po koji joint i ne kazes.

Konkretno: moja i tvoja Nizozemska. Prava demokratska zemlja gdje ljudi u potpunosti uživaju svoja demokratska prava.
hrnjica
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 poslato: 23. 03. 2010. 04:26 »
Podeli temuIdi gore

nek je tvoja,moja ne mora biti.
izgleda mi nemoguce da si pod uticajem narkotika preskocio ono iseljavanje holandskih farmera u vrijeme izgradnje betuwelijn.Eto ti ponovo dokazes da mekinje u kombinaciji sa narkoticima deformisu i ono malo racionalnosti koju sam se nadao da posjedujes.

Tufahija
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #10 poslato: 23. 03. 2010. 07:30 »
Podeli temuIdi gore

nek je tvoja,moja ne mora biti.
izgleda mi nemoguce da si pod uticajem narkotika preskocio ono iseljavanje holandskih farmera u vrijeme izgradnje betuwelijn.Eto ti ponovo dokazes da mekinje u kombinaciji sa narkoticima deformisu i ono malo racionalnosti koju sam se nadao da posjedujes.

Ne znam ništa o tim nizozemskim farmerima. Jesu li ih ubijali zbog države? Jesu li ih zatvarali u logore?
bez_respekta
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6 Firefox 3.6

« Odgovor #11 poslato: 23. 03. 2010. 08:07 »
Podeli temuIdi gore

Nisam našao dotični intervju ali i ovdje se govori ponešto o tome.

Eх, да, да ...отприлике је то и рекла, али наравно много опширније....и још је напоменула цртицу о лицемјерности Алијиних сљедбеника у случају Ганића и у случају Абдића , јер је и Абдић био ''члан предсједништва'', па су Алијићи умало колективно извршили самоубиство онанијом кад је Абдићу смјештен затвор...ја те Алијиће зовем - дрк-лемингси  Cheesy ...

Елем, и још говорила како су Хрвати свјесно пребацили суђење Абдићу у судницу у Карловцу која није опремљена за суђење те врсте (тј. за ратне злочине) нема камера, нема снимања процеса....3-4 суда у Хрватској то испуњавају између осталих и суд у Ријеци , чији је Абдић становник, па му ипак нису хтјели судити у Ријеци да не остане видео запис свјетски познатих хрватских ''правних бравура''.... Cool

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
Tufahija
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #12 poslato: 24. 03. 2010. 08:07 »
Podeli temuIdi gore

Abdic
Fikret Abdić: Alija i Atif željeli džamahriju u BiH

“Ortodoksni muslimani Alija Izetbegović i Atif Dudaković, borci za stvaranje džamahirije u Bosni, ratni su zločinci koji ne prezaju ni od likvidacija kako bi zatrli putove i nastojanja naprednih ljudi prema Hrvatskoj i Europi. Zbog toga smo ja, kao i AP Zapadna Bosna, predviđeni za likvidaciju. Čudi se svijet što Dudakovićev 5. korpus na zvjerski način obračunava s nevinim srpskim stanovništvom, a nisu zamijetili da to isto čini sa svojim sunarodnjacima muslimanima na području u našim krajevima.
Cazinjane je handžarom 'oslobodio’ od Cazina, Pećigrađane od Pećigrada, Trščane od Tršca”, kazao je to Fikret Abdić potkraj kolovoza 1994. godine u razgovoru za Večernji list u Kladuši. Odlomak razgovora s Fikretom Abdićem, objavljen prije 12 godina, citirali smo uz njegov pristanak, a suglasnost je dao i njegov sin Ervin, danas direktor tvrtke FINAB u Rijeci. Abdić je tada tvrdio da je Dudaković, po naredbi A. Izetbegovića, pobio stotine ljudi.
“Narod bježi prema Kladuši iako su ljudi svjesni da će ratne strahote Atifa Dudakovića i njegova 5. korpusa, u kojem su glavna vojna snaga mudžahedini, uskoro stići na područje Velike Kladuše”, upozorio je Abdić u razgovoru dan prije nego što je Dudaković osvojio Kladušu. Potkraj devedesetih Izetbegović je svog neprijatelja Abdića optužio za ratni zločin. Na suđenju u Županijskom sudu u Karlovcu kažnjen je sa 20 godina zatvora, no Vrhovni sud Hrvatske smanjio mu je kaznu na 15 godina te će Abdić uskoro– jer mu je uračunan pritvor i čekanje na pravomoćnost presude – odslužiti polovicu kazne.
Tufahija
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 poslato: 24. 03. 2010. 08:21 »
Podeli temuIdi gore

Još jedan odličan, doduše malo stariji tekst intervjua Elvire Abdić Jelenković (jeste da odstupam od teme ali ne mogu odoliti):
TitleBoxElvira Abdić Jelenković: Ponosim se što kao muslimanka predstavljam Hrvate u FBiH

U svakoj riječi Elvire Abdić Jelenović, zastupnice u Domu naroda federalnog parlamenta, osjeća se ponos što je kći Fikreta Abdića - popularnoga Babe, koji se danas nalazi u zatvoru u Puli, gdje služi petnaestogodišnju kaznu za ratne zločine.U ekskluzivnom intervjuu za Večernjak Elvira Abdić Jelenović otvoreno govori o svome ocu, nacionalnom identitetu “Babinih pristalica”, razlozima zbog čega je ušla u politiku, otkriva kakav je odnos bošnjačkih političara u parlamentu prema njoj, zbog čega je njezin otac Izetbegoviću prepustio primat u Predsjedništvu BiH, tko je doveo mudžahedine u zapadnu Bosnu te zbog čega je osnovana Autonomna pokrajina zapadna Bosna.

VL: Vi se izjašnjavate kao Hrvatica i članica ste kluba hrvatskih zastupnika u Domu naroda federalnog parlamenta!?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Da, tako se i osjećam. Aktivno sam se uključila  u DNZ nakon što je presuda ocu  postala pravomoćna te je on prestao biti predsjednikom. Bilo je logično s obzirom na to da je bio osnivač - da bar netko od nas djece aktivno sudjeluje u radu stranke. Kao Hrvatica ušla sam u Dom naroda iz Unsko-sanske županije.

VL: U etničkom smislu, na koji način se izjašnjavaju pristalice vašega oca?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Muslimani su postali Bošnjacima na sjednici na kojoj nije bilo ni kvoruma, na kojoj je protuustavno s pozicije člana Predsjedništva smijenjen i Fikret Abdić. Nismo prihvatili način na koji su te Odluke donesene i zato se većinom ti ljudi izjašnjavaju kao ostali, a oni koji imaju hrvatske papire - kao Hrvati. Riječ je o ljudima koji su odbačeni od svoje nacije.

VL: Kakav je danas odnos vaših sugrađana prema službenom Sarajevu i bošnjačkoj politici i obrnuto?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Mi neke velike veze sa Sarajevom i tom politikom nemamo. Jedina veza je Agrokomerc.

VL: Nije valjda da je Agrokomerc jedina poveznica tih dvaju dijelova BiH?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Da, i to nažalost na način da federalna vlast u Sarajevu uzima sebi za pravo da iz Kladuše samo odnosi. Za ove četiri godine, koliko je Agrokomerc u nadležnosti federalne Vlade, gotovo su uništili tvrtku, prije toga su to isto radili preko kantonalnih vlasti. U Agrokomercu se radi takav kriminal i nevjerojatno je da javnost šuti i promatra da najviše rukovodstvo države  radi takve stvari.

VL: Što se radi u Agrokomercu?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Vlasnička struktura nije još utvrđena do kraja. A država prisvaja sebi kapital koji nije njezin. Ali, kome se ovdje žaliti. Predsjednik uprave je Mujo Milak, koji je inače svjedok optužbe protiv moga oca. On je glavni pulen Mirsada Veladžića, koji sve to koordinira iz sjene. Agrokomerc im je trn u oku.

VL: Je li i Agrokomerc bio jedan od razloga zbog čega je došlo do međumuslimanskoga sukoba u zapadnoj Bosni?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Ne sukoba, nego rata. To je bio rat. Da, Agrokomerc je bio jedan od razloga.

VL: Osjećate li vi i pristalice vašega oca diskriminaciju zbog takvog političkog opredjeljenja?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Tamo je diskriminacija sveprisutna. Mi godinama živimo pod diskriminacijom. Kao dijete Fikreta Abdića sam diskriminirana. To je od 95. pravilo života u tom djelu BiH. No, ponosna sam i tvrdoglava Krajiškinja i neću dopustiti da nam unište duh.

VL: Konkretno, na koji način ste vi osobno kao kći Fikreta Abdića diskriminirani od strane države Bosne i Hercegovine?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Prije svega, nije mi bilo omogućeno jedno od osnovnih ljudskih prava - glasovanje na prvim izborima nakon rata. Nakon što je u Mostaru osnovana Demokratska narodna zajednica doznala sam da me uopće nema u biračkom popisu. Čak su izbrisali i moga oca iako je na prvim izborima dobio više od milijun glasova i takav uspjeh niti jedan političar u BiH neće više zabilježiti. Sve su nas izbrisali kao da ne postojimo. Naše su kuće spaljene nakon Daytona, dakle u miru. Sve je uništeno. Agrokomerc je opljačkan također u miru. Predavali smo nekoliko puta zahtjev za obnovu kuće u Velikoj Kladuši. Živim u jednom selu u Hrvatskoj pet kilometara udaljenom od Velike Kladuše i želim se vratiti svojoj kući. Čekam već šest godina da me uvrste u program povratnika. Kažu da nam se kuća ne može obnoviti jer imamo riješeno stambeno pitanje u Hrvatskoj. Po njima je moj povratak - moj problem. Ne tretiraju me kao građanina BiH.

VL: Koliko osobno sa svoje pozicije u parlamentu i vaša stranka DNZ možete pridonijeti da se ispravi nepravda koja je počinjena tim ljudima?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Da nam nije bilo DNZ-a nikada se ljudi ne bi vratili u Bosnu. Naši ljudi su i uhićivani, a neki su po nekoliko godina proveli u zatvoru. Kad im god zatreba za izbore ili stabilizaciju svog biračkog tijela sude u odsutnosti našim ljudima za ratne zločine. To je strategija, da se ljudi ne vrate i da se promijeni struktura stanovništva.

VL: Kakav je danas odnos među stanovnicima koji su međusobno ratovali?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Ne vidim po tom pitanju probleme. Poglavito ne u smislu da nas netko treba miriti, naročito ne oni koji su svojim naredbama, odlukama i politikom prozrokovali rat. 

VL: To je neka vrsta međumuslimanske pomirbe!?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Tako nekako. Organiziraju se nekakvi okrugli stolovi gdje sjedi i razgovara o svemu, najviše o posljedicama, a najmanje o uzrocima... Međutim, nitko se ne kreće među ljudima i ne vidi da su se ljudi već davno pomirili. Da je to bio rat gdje su dva brata bila na suprotnim stranama - nikad do rata u tom području ne bi došlo da on nije naređen iz Sarajeva. Ne možemo se miriti na lažima. Mi moramo otvoriti neke stvari i vidjeti tko je doveo mudžahedine na područje zapadne Bosne da vrše zločine koje su vršili.

VL: A tko je doveo mudžahedine u zapadnu Bosnu?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Mirsad Veladžić u dogovoru s Alijom Izetbegovićem i Mustafom efendijom Cerićem.

VL: Vidite li u predstojećim ustavnim promjenama šansu da se definira status toga djela BiH?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Meni teme ustavne promjene i sve te reforme djeluju kao paravan koji je potreban političarima da bi oni razgovarali, nadmudrivali se i zabavljali javnost. Jer, kad se sve to završi narod će pitati što je s radnim mjestima... Nitko se time ne bavi, a to je strašno.

VL: Kad ste posljednji put vidjeli svoga oca?
ABDIĆ JELENOVIĆ: U prosincu 2006. godine.

VL: Kako on u zatvoru podnosi sve ovo?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Što se tiče pravnoga dijela ostaje nam  Sud za ljudska prava u Strasbourgu prema kojem spremamo aplikaciju i još nekoliko pravnih lijekova o kojima sada ne bih govorila. Razočaran je  jer nije vjerovao da je takvo suđenje bilo moguće inscenirati u Hrvatskoj. Vjerovao je da je Hrvatska pravna država. Glasio je za mezimca HDZ-a. Kako su se mijenjale vlasti u Hrvatskoj, jedni su se od njega ograđivali, a drugi ga hvalili, ali je on uvijek loše prolazio. Moj otac je principijelan čovjek. Predsjednik Tuđman je učinio veliku stvar da spasi  narod Zapadne Bosne. Iz zahvalnosti prema predsjedniku Tuđmanu, moj otac je jako puno stvari prešutio i nije želio otvarati neka pitanja. Ostavio je da prođe vrijeme.

VL: Što zamjerate Hrvatskoj?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Zamjeram joj što je uspjela nasjesti na taj udbaški utjecaj. Dok je tati bilo suđenje, niti jedan novinar nije nazočio dok je on iznosio svoju obranu. Za razliku od toga svjedoke optužbe su dobrano pratili svi BiH i hrvatski mediji, poglavito HRT. To nije korektno!

VL: Unatoč razočaranosti, zanima li se vaš otac za stanje u BiH?
ABDIĆ JELENOVIĆ: On je učinio sve od 95. godine na ovamo što je mogao da bi pomogao demokratskim procesima u BiH. Da  je htio, mogao je zatražiti azil u bilo kojoj državi na svijetu i dobio bi ga. U tom slučaju ne bi bilo ni problema ni suđenja. Cilj je bio da ga se totalno eliminira iz političkoga i gospodarskoga života. To je ključ svega. Ipak je u svim tim uvjetima osnovao DNZ, osnovao je privatnu tvrtku u Hrvatskoj da bi ljude vratio u BiH, osnovao je udrugu nezaposlenih dioničara Agrokomerca da bi zaštitio prava malih dioničara. Kao čovjek, učinio sve da taj narod ima nekoga tko će ga zaštiti. Mislim da je to iz  pozicije političkog progonjenika i na kraju zatvorenika, puno.

VL: Kakvi su uvjeti u zatvori u Puli?
ABDIĆ  JELENOVIĆ: Iznimno loši. Nalazi se u maloj sobi punoj žohara. To su totalno neprimjereni uvjeti. To je stvar pravosuđa Hrvatske. Puno smo pisali da se ta nepravda ispravi. Još se nije uvažilo ali se, s obzirom na težnju Hrvatske u funkcioniranju pravne države gdje su iznimno zaštićena ljudska prava i slobode, nadamo će se uvažiti. Uostalom, na to će ih prisiliti Europa.

VL: Daje li vam kakve savjete kao mladoj političarki?
ABDIĆ JELENOVIĆ: Na političku scenu BiH došla sam spremna. Sve što sam trebala znati, naučiti, poznavati i čime vladati, dogodilo se prije mog dolaska u BiH. S obzirom na potrebe posla u našim tvrtkama i ograničene telefonske razgovore, nemamo baš vremena za savjete u politici.

VL: Kakav je danas odnos ljudi iz Zapadne Bosne prema vašem ocu. Kako oni danas s ove vremenske distance gledaju na njega?
ABDIĆ JELENOVIĆ: To treba doživjeti i, iskreno, tu vezu ne mogu razumjeti. Ljudima je jako bitno da on  iziđe iz zatvora. Fascinira me koliko su ljudi vezani za njega. Oni o meni sude koliko se ja zalažem za svoga oca, dotle je to došlo. Iako su bez marke, nije im problem za njega ići u Hrvatsku. Stoje vani ispred suda i tako mu daju potporu, samo da bi on znao da su oni tu uz njega. To puno govori o tom čovjeku.
hrnjica
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:

« Odgovor #14 poslato: 24. 03. 2010. 09:10 »
Podeli temuIdi gore

Citat
Ponosim se što kao muslimanka predstavljam Hrvate u FBiH

Da li je ovo jedna od Hrvatica koje bi ti u zajednistvu sa Srbima potlacio u BiH?Ako treba da ti osvjezim pamcenje samo reci?
Kako zaboravi dati odgovor ko je doveo Legiju u BiH?
Dokaz kakva nam je sudbina namjenjena ,ona Hrvatica ,Spahin unuk cetnicki vojvoda,Srdan Dizdarevic moze biti sta hoce kad mu se cejfne,Goran Pozderac nacionalno nepoznat itd.itd.
Moje cestitke i Srbima i Hrvatima na nasem nacionalnom definiranju.

Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 21. 05. 2012. 04:18