a на основу чега износиш закључак да ова изјава није јеремићева? а чија је ако није његова? може се рећи једино да је добио сагласност да каже овако нешто јавно, а да није његова....па то исто као што бих ја рекао да одлука фифе да пусти французе на сп, а не ирце није фифина одлука. зашто је тако одлучено је у сивој зони, а да је одлука фифе - јесте њена.
друга ствар, јеремић је изјавио и то: какав је то геноцид у коме су поштеђене жене и дјеца, па се није нешто посебно дискутовало о томе. да су срби избацили цијену и да хоће
није некаква посебна тајна. о томе се расправљало и претходне три године и српска јавност би то прихватила објеручке, само то неће запад тако лијепо прихватити. а зашто и би. ем, западним политичарима одговара да увијек имају конфликтан балкан(тиме ће замајавати своју јавност), ем се њих пита и они су у позицију да одлучују. а онај ко држи добре карте, тј.силу, у рукама неће баш тако доћи и питати слабијег од себе: шта желите, извол`те. ријетко се дешава да давид "убије" голијата. али се искрено надам да ће се то овај пут десити.
Ne znam zašto si se dohvatio mojega da to "nije Jeremićeva izjava"? Ja sam to naglasio samo u kontekstu toga da to nije izjavio u svoje ime i bez dozvole, nego je dobio insturkcije da to kaže. As simple as that.
Glede drugog djela komentara, nikako se ne slažem s tobom. Srbija nikad ranije nije iznjela tako otvoreno svoju ponudu. U stvari, kad malo bolje razmislim, Srbija nikada nije iznjela niti jednu svoju ponudu. Krila je svoje interese ko zmija noge. Ovo je prvi put da je vrlo otvoreno, jasno i glasno rekla koji su njeni interesi, koliku je cjenu spremna da plati za njih i što traži za uzvrat.
Naravno, ono što je najvažnije jest da se sve ovo mora stavit u pravilan vremenski okvir - propala slovensko-hrvatska inicijativa, te pripreme za susrat EU-Balkan u Sarajevu na kojem će učestvovat i Kosovo ali pod nazivom UNMIK/Kosovo. Sve ovo je pokazalo u stvari da je Srbija mnogo jači igrač i od Slovenije i od Hrvatske skupa.
Zašto je to ustvari tako?
Upravo iz suprotnih razloga koje ti navodiš. EU a posebice SAD u ovom trenutku nije ni u kakvom interesu nastavak bilo kakvih konflikata u Europi, upravo suprotno. U velikom im je interesu da se svi ti sukobi prekinu što prije, jer i jedni i drugi (EU i SAD) ovoga trena imaju veoma velikih problema na mnogo važnijim tačkama svjeta no što je to za njih Balkan, uz veoma moguću perspektivu da se ti problemi još ukomplikuju skupa sa izbijanjem novijeh žarišta.
Koji će im moj na sve to još i sukob na Balkanu, koji BTW njima više ne znači apsolutno ništa. Zar nisi čito da Ameri povlače iz svoje čuvene baze na Kosmetu još 500 vojnika? Spala knjiga sa 30 000 na 2500. A baza - najveća Američka baza u Europi?! Nije li to malo čudno. Ovaj region može EU i SAD da se vrati u gornju polovinu prioriteta iskućivo u slučaju da se u Srbiju instaliraju Rusi. E, onda bi to bio problem. I to veliki. A, aj iskreno - kojiće moj to EU i Amerima? Ne treba im, priznati ćeš.
U tom svjetlu gledaj ponudu Srbije.
Čista trgovina. Dakle - što je bilo, bilo je. Žmirimo i zaboravljamo na 90.-te i bombardovanje, ali da bismo to uradili, mi tražimo to-to-i-to. Fer i pošteno. Ako pristanete na našu ponudu, (koja uzgred, može i malo da se u nekim eventualnim pregovorima i koriguje u stanovitom smislu), i dogovorimo se oko svega, onda ste s grbače skinuli veliki problem. Balkan stavljate pod svoju kontrolu, Ruje ovde neće bit i slobodni ste da zaboravite na nas i da se bavite svojim imper'jalistićkim poslovima po drugim, za vas važnijim kravjevima svjeta.
Zar ti se ne čini da je ovo mnogo logičniji razvoj dogadjaja no tvoja teorija da MZ treba ovdje na Balkanu stalno tinjajuće žarište kako bi zamajavali svoju javnost? Ama, bolan, imaju oni mnogo ozbiljnijih i uz to - pravih žarišta, kojima svoju javnost mogu zamajavati u narednih pet stoljeća.
Zar ne?