Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 10:24 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Republika Srpska najmanje zadužena u cijelom regionu  (Pročitano 3078 puta)
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3

« poslato: 10. 04. 2010. 06:46 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxBANjA LUKA - Republika Srpska najmanje je zadužena u regionu sa ukupnim spoljnim dugom od 1,8 milijardi maraka koliko je iznosio na kraju prošle godine, dok je najviše zadužena Hrvatska sa 44,6 milijardi evra.

Prema podacima Ministarstva finansija RS ukupan dug Republike Srpske, odnosno unutrašnji i spoljni dug na kraju 2009. godine iznosio je oko 3,2 milijarde maraka.

- Unutrašnji dug na kraju prošle godine iznosio 1,4 milijardi maraka. Ovaj dug se odnosi na dug po osnovu stare devizne štednje, ratne materijalne i nematerijalne štete i opštih obaveza - istakli su u Ministarstvu.

Dodali da je ukupan javni dug RS u odnosu na bruto društveni proizvod (BDP) iznosi 38,59 odsto.

Ukupan unutrašnji i spoljni dug FBiH u prvoj polovini prošle godine iznosio je 4,7 milijardi maraka.

Spoljni dug Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH prošle godine premašio je 112 milijardi evra.

Na kraju 2009. godine ukupan spoljni dug Srbije dostigao je 22,8 milijarde evra, što je 74,1 odsto BDP-a.

Prema podacima Narodne banke Srbije tokom prva tri tromjesečja 2009. spoljni dug je ostao gotovo nepromijenjen, dok je u četvrtom tromjesečju povećan za 4,6 odsto. Zbog lanjskog pada ekonomske aktivnosti, njegovo učešće u BDP-u je, u 2009. godini povećano za 9,6 odsto i dostiglo 74,1 odsto BDP-a.

Bruto inostrani dug Hrvatske je na kraju 2009. godine iznosio 44,6 milijardi evra, dok se udio duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) popeo na 98,5 odsto.

Analitičari kažu da je ove godine moguće da taj odnos dostigne i sto procenata. Oni, pozivajući se na podatke Hrvatske narodne banke (HNB), preciziraju da je dug Hrvatske na kraju godine bio za milijardu evra veći nego na kraju novembra, odnosno 4,6 milijardi evra ili 11,6 odsto veći nego na kraju 2008. godine.

Slovenci su krajem prošle godine nakupili 39 milijardi evra inostranog zaduženja, a njihovi ekonomisti upozoravaju da se lani državni inostrani dug udvostručio, te da bi, nastavi li tako rasti, za tri godine Sloveniji mogao da zaprijeti "grčki scenario". Udio kompletnog slovenačkog spoljnog duga u njenom BDP krajem prošle godine iznosio 111,4 odsto.

Kao kriterijum visoke zaduženosti, ali ne i prezaduženosti, uzima se veličina duga u BDP-u od preko 80 odsto, i više od 220 odsto izvoza.

Analitičari ukazuju da je Hrvatska i po tom kriterijumu od prošle godine u kategoriji visokozaduženih jer joj inostrani dug čini 273 odsto izvoza koji je važan kao glavni izvor prikupljanja sredstava za otplatu duga.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Vujo Vukmirica rekao je da Srpska nije mnogo zadužena zemlja.

- Republika Srpska je najmanje zadužena u regionu. Taj dug je sigurno mnogo manji od Hrvatske, ali i od drugih zemalja u regionu - kazao je Vukmirica.

Dodao je da su krediti koji se uzimaju od međunarodnih  finansijskih institucija potrebni, ali da njihova isplativost zavisi od uslova pod kojima se uzimaju i u šta se ulažu.

- Najgori su krediti koji idu u budžet. Ta zaduženja nemaju osnova i samo utiču na povećanje ukupnog duga i opterećuju državu. S druge strane, poželjna su zaduženja koja će biti usmjerena u izgradnju infrastrukture i povećanje proizvodnje - kazao je Vukmirica.
Pad BDP-a

Pad BDP-a u BiH lani je iznosio četiri odsto, a za ovu godinu se prognozira rast od jedan odsto. Hrvatski BDP je lani pao 5,8 odsto, a analitičari mu za ovu godinu prognoziraju 0,9 odsto pada. Najviše realne stope pada od 7,8 i sedam odsto zabilježile su lani u Slovenija i Crna Gora.

Zemlja                  Dug               U odnosu na BDP

Republika Srpska   1,8 milijardi KM                38,59 %

Srbija                  22,8 milijardi evra              74,1 %

Hrvatska              44,6 milijardi evra              98,5 %

Slovenija               39 milijardi evra              111,4 %

Glas Srpske

Super,hajdemo sada dici par milijardi kredita da stignemo komsije...

Gara
Iskusni član
**
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:

« Odgovor #1 poslato: 10. 04. 2010. 09:17 »
Podeli temuIdi gore

Cheesy Pa republika srpska nije drzava te se ne moze uporediti sa drzavama.
Zalutalo_prase
Gost
« Odgovor #2 poslato: 10. 04. 2010. 09:25 »
Podeli temuIdi gore

Cheesy Pa republika srpska nije drzava te se ne moze uporediti sa drzavama.

Ti si baš raspoložen za šalu danas, ali ja ipak moram citirati ono što sam već napisao na jednoj drugoj temi:

Republika Srpska je nesumnjivo država, BiH je definitivno konfederacija sastavljena od dve države od kojih je jedna federalna (Federacija BiH).

RS ima Ustav, Ustavni sud, predsednika, Vladu, Skupštinu, izvorne prihode, upravu carina... Sam naziv republika govori da se je reč o državi i o republikanskom uređenju te države.

Dejtonska BiH je praktično jedna od najlabavijih i najslabijih država na svetu, i definitivno država na najmanje ovlašćenja i "centralnih" državnih organa.
Gara
Iskusni član
**
Van mreže Van mreže

Browser:

« Odgovor #3 poslato: 10. 04. 2010. 09:49 »
Podeli temuIdi gore

Izvini,uvijek kad neko spomene da rs drzava mislim da se taj sali.
BiH je slaba drzava i to se potpuno slazem.To je zbog stalne opstrukcije
rs.Medjutim to je privremeno i to ce se srediti.RS nema kontrolu granica
nema vojsku,nema svoju valutu..itd.To sto neki u rs misle da je to neka drzava
je utopija.
Zalutalo_prase
Gost
« Odgovor #4 poslato: 10. 04. 2010. 09:51 »
Podeli temuIdi gore

je utopija.

To nije nikakva utopija već činjenično stanje. Opet moram citirati šta sam napisao na jednoj drugoj temi:

Republika Srpska je država još od 1992. godine, a od 1995. je njena državnost i međunarodno ozvaničena. Meni nije jasno kako možeš tako nešto očigledno konstantno da negiraš.

Evo da probam makismalno da ti uprostim, kao nekom srednjoškolcu koji se sprema za kontrolni zadatak iz predmeta "Ustav i prava građana".

Države se dele na "proste" i "složene".

Proste ili jednostavne države su unitarne, gde centralna vlast (vlast na najvišem nivou) ima i najveću moć. Mogu imati regione, pokrajine, okruge ali to su jedinice lokalne ili teritorijalne samouprave i nemaju odlike države tj. države članice.

Složene države su federacije ili konfederacije.

Federacija je složena država koja se sastoji od dve ili više država, republika ili kantona. Moć je raspoređena između centralne države i država članica (npr. u SFRJ i SRJ republika članica).

Konfederacija je savez dve ili više država gde centralna vlast ima znatno manje nadležnosti nego u federaciji. U konfederaciji su najčešće zajedničke vojska i diplomatija. Tipična konfederacija bila je državna zajednica Srbija i Crna Gora (SCG). Konfederacije su veoma redak oblik državnog uređenja u svetu i većina ih je kroz istoriju nestala. Jedini oblik uspešne konfederacije je Švajcarska.

Strukturni problem svakog konfederalnog udruženja je nefunkcionalnost i disproporcija u ovlašćenjima, tako da se posle dužeg ili kraćeg vremena pojavljuju sile koje teže da konfederaciju ili učvrste i pretvore u federaciju ili čak unitarnu državu (što danas npr. pokušavaju da urade Bošnjaci u BiH) ili druge sile koje vode konfederaciju u rastakanje na sastavne činioce tj. u nestanak.

Po Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH (koji je bio sastavni deo sporazuma) država BiH je uspostavljena kao labava konfederacija sa minimalnim brojem nadležnosti od koji je najvažnija bila diplomatija tj. međunarodni odnosi. RS i Federacija BiH su dobile pun državni kapacitet sa izuzetkom stolice u UN i nekih oblasti kao što su kontrola letenja ili standardizacija.

http://www.nezavisne.com/forum/index.php/topic,1248.285.html
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6 Firefox 3.6

« Odgovor #5 poslato: 13. 04. 2010. 02:57 »
Podeli temuIdi gore

je utopija.
Pošto sam danas stvarno besposlen pokušaću ako je moguće objasniti nekakve stvari.
Ma nema opstrukcije RS povodom ekonomskih pitanja, jel ikad bilo ?
I nema opstrukcije RS povodom napretka, slažem se da ima ako neko želi nazodovati ovaj prostor ima opstrukcija.
Ni bh neka vojsku ( sastavljena j eod tri komponente ), valuta je vezana karensi bordom, nema ekonomske nezavisnosti.
Kako to god zvao ili hteo da bude, ovo je nezavistan ekonomski prostor, a on je preduslov ka daljoj nezavisnosti.

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Gara
Iskusni član
**
Van mreže Van mreže

Browser:

« Odgovor #6 poslato: 13. 04. 2010. 03:20 »
Podeli temuIdi gore

Pošto sam danas stvarno besposlen pokušaću ako je moguće objasniti nekakve stvari.
I nema opstrukcije RS povodom napretka, slažem se da ima ako neko želi nazodovati ovaj prostor ima opstrukcija.
Ni bh neka vojsku ( sastavljena j eod tri komponente ), valuta je vezana karensi bordom, nema ekonomske nezavisnosti.
Kako to god zvao ili hteo da bude, ovo je nezavistan ekonomski prostor, a on je preduslov ka daljoj nezavisnosti.

2006- 444 km..2009-1576km Cheesy :Dprovjeri
Gara
Iskusni član
**
Van mreže Van mreže

Browser:

« Odgovor #7 poslato: 13. 04. 2010. 03:28 »
Podeli temuIdi gore

Dobro je sto je neovisni  ekonomski prostor,ali drzavni porez se mora platiti. Cheesy Cheesy
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 poslato: 13. 04. 2010. 03:34 »
Podeli temuIdi gore

2006- 444 km..2009-1576km Cheesy :Dprovjeri

sta mislis koliko je tek zaduzenje kod vas.... Joj

evo provjerio sam ; 2382 KM  Cool2
« Poslednja izmena: 13. 04. 2010. 03:39 Sunny day »
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6 Firefox 3.6

« Odgovor #9 poslato: 13. 04. 2010. 03:54 »
Podeli temuIdi gore

Čovek nema pojma, al dobro.
nije problem zaduženosti jer ona mora biti 1:3.
sad imaš unutrašnje zaduženjenje, to je već problem...

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Gara
Iskusni član
**
Van mreže Van mreže

Browser:

« Odgovor #10 poslato: 13. 04. 2010. 05:49 »
Podeli temuIdi gore

sta mislis koliko je tek zaduzenje kod vas.... Joj

evo provjerio sam ; 2382 KM  Cool2

Mozda i jest ali mi imamo i veci BNP. Cheesy :DVidis kad se daju krediti da mi dobijamo 2/3 od toga.
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6 Firefox 3.6

« Odgovor #11 poslato: 15. 04. 2010. 04:18 »
Podeli temuIdi gore

Nemate veći BDP, naravno da će biti 2/3 pošto je neperskitvnom djelu mnogo potrebnija pomoć.

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Matovilo
Počasni član
Na mreži Na mreži

« Odgovor #12 poslato: 14. 09. 2010. 04:05 »
Podeli temuIdi gore

je utopija.

Ako RS nije drzava kako to da ima svoje drzavljanstvo???
Koliko znam samo drzave imaju svoje drzavljanstvo mmmmmmm. Srpski smajli

{alt}
grgo
Legenda
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 14. 09. 2010. 11:01 »
Podeli temuIdi gore

Ovdje je tema o zaduženju  Cool2

Normalno da RS nemože biti zadužene Ne Ne Ne

Sad ja vas pitam :ko bi od vas posudio pare nekom neradniku/propalici/klošaru  Pitam se

Niko normalan  Ne Ne Ne jedino mu udjeliti koju paru da kupi flašu brlje i malo škije Joj
zlatni
Iskusni član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 14. 09. 2010. 11:57 »
Podeli temuIdi gore

Ako RS nije drzava kako to da ima svoje drzavljanstvo???
Koliko znam samo drzave imaju svoje drzavljanstvo mmmmmmm. Srpski smajli
Naravno na pasosu pise, rs.Otidji i izvadi uvjerenje o drzavljanstvu,pa vidi sta pise.Prije ce pisati regija birac,inace tvoj zavicaj,nego rs.Rs moze nekoga upisati u svoju knjigu drzavljana,dati mu drzavljanstvo na podrucju rs,da bi taj neko dobio drzavljanstvo BiH.U ostalom kako se zove drzavljanin rs.republikosrbac....

Ime faraona Nebre nastalo je od srpskog "Ne, bre"
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 19. 05. 2012. 03:56