Pa nemoj ti žuriti... ništa nije hitno ali daj da rasvetlimo tu temu sa svih strana...
Očekujem da će i Prigorac kao čovek iz struke imati šta da kaže...
Aj da se i ja javim.
Brojka od 700 000 je prenapuhana zbog ratnih reparacija. Nisam znao da se smatra da je samo 700 000 Srba + ostali, mislio sam da je ta brojka ukupna 700 000, no kako se s njom manipuliralo ima onih koji tvrde i da je prek miljun.
Iskreno smatram da je popis od Goldsteina (nije nevažno kaj je Židov, dapače čak je i poželjno da popis rade Židovi ili Srbi) ili onaj od centra Simon Wiesenthal najrealniji.
Goldstein tvrdi 60 000- 90 000 (po wiki) iako sam čuo da je on radio popis koji koristi Spomen područje Jasenovac (80914) s tim da brojka SP Jasenovac i svih koji o tome pričaju ide do 100 000, jer su ovi poimenično, ali ih ima još sumnjivih tj. ne zna se 100% da li su bijeni u Jasenovcu ili ne.
Realno ne može se nikad za nijednu brojku ustvrdit da je 100% točna.
Simon Wiesenthal tvrdi 85 000.
Brojku od 100 000 tvrdi United States Holocaust Memorial Museum u Washingtonu.
Sam da se zna.
Da je ubijen pa makar i jedan čovjek tamo to je zločin i gamadi koja je vodila taj logor ne treba pokazat nimalo samilosti,
no ipak treba bit realan i ne prenapuhavati brojke i stvarati mitove.
Zanima me koji popis tvrdi da je 700 000 mrtvih, osim posljeratnog?
No on je rađen zbog reparacija i tu su se imena ponavljala, a mnogi su umirali i na nekoliko različitih mjesta.
Da li je u Srbiji ili RS ta brojka od 700 000 (samo Srba) brojka koja se smatra relevantnom (npr. dio skolškog programa, prihvačaju je povjesničarski krugovi kao nepobitnu etc?), ako neko zna ajd nek javi.
Evo našo sam i da Bogoljub Kočović tvrdi da su ukupni gubici Jugoslavije od strane okupatora i kvislinga bile miljun ljudi.
Tu se računaju svi na cjelom teritriju ex Juge.
Isto tako popis Saveznog ureda za statistiku napravljenom 64' cifra je 750 000.-780 000. mrtvih na teritoriju Juge u WWII, i to je brojka kojom se išlo u pregovore o reparaciji koju mora platiti Njemačka.