Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 03:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Na vratima nove Jugoslavije (Ljudi moji, je li to moguće?)  (Pročitano 4003 puta)
Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13

« Odgovor #30 poslato: 09. 01. 2011. 06:00 »
Podeli temuIdi gore

<Quoted Image Removed>

Pre "Nove Jugoslavije" možda ne bi bilo loše da rasčistimo prošlost...

Eto tih 700.000 je ono što tvrdi "srpska strana" pa hajde da raspravimo o tome šta pričaju i ostali... Može na ovoj temi, a može i na onoj o demografskim gubicima u podforumu 2. svjetski rat...

Ajde da rijesimo to ,samo sto mi treba dosta da to slozim ,sto sam zamislio da napavim  Grin
Zalutalo_prase
Gost
« Odgovor #31 poslato: 09. 01. 2011. 06:04 »
Podeli temuIdi gore

Ajde da rijesimo to ,samo sto mi treba dosta da to slozim ,sto sam zamislio da napavim  Grin

Pa nemoj ti žuriti... ništa nije hitno ali daj da rasvetlimo tu temu sa svih strana...

Očekujem da će i Prigorac kao čovek iz struke imati šta da kaže...
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 8.0.552.224 Chrome 8.0.552.224

« Odgovor #32 poslato: 09. 01. 2011. 06:10 »
Podeli temuIdi gore

Iz vise razloga je tacan broj nemoguce utvrditi, procene su od 90 do 700 hiljada, zavisno od toga ko ih je radio, ali se svi slazu da je najvise Srba. Medjutim, bitan je princip - ako Silajdzic & Co. mogu da idu okolo i tvrde da je u poslednjem ratu stradalo 250.000 ljudi samo u BiH, Azem Vlasi ide cak do 300.000, iako sve procene pokazuju da je bilo do 100.000 zrtava na svim stranama i nikom nista, ako se ni tacan broj ubijenih u Srebrenici ne zna, i kad neko od Srba to kaze automatski je fasista, genocidas i sta sve ne, kako to da kad neko iz suprotnih strana ko krene da osporava broz ubijenih u Jasenovcu nije to isto?

Muka mi je dok ovo kucam, jer je licitiranje zrtvama najnize na sta jedna civilizovana osoba moze da spadne, ali jednostavno moram to da pitam, jer mi zaista nije jasno o cemu se radi?

strelok   06:48    Šalje privatnu poruku.
Matovilo   06:50    Čita svoje privatne poruke.
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #33 poslato: 09. 01. 2011. 06:17 »
Podeli temuIdi gore

da ne idemo u offtopic ja sam cifru od 700 000 srba u drugom svjetskom naveo ;ne za jasenovac vec za citavu teritoriju jugoslavije.....od 1941-1945.
cifra je mnogo veca ako se ukljuce i komunisticki zlocini posle 1945..samo u srbiji se procjenjuje da je ubijeno oko 70 000 srba posle 1945.,sve su to zrtve jugoslavije.
zelengradjanin
Počasni član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.16 Firefox 3.5.16

« Odgovor #34 poslato: 09. 01. 2011. 09:37 »
Podeli temuIdi gore

Historijski povjesničar   Aplauz Joj

Saradnja - ekonomska, kulturna, kakva sve ne - da.
Normalizacija odnosa - da.
Pomirenje -da.
Nova Jugoslavija - nikad.     

Civilizacijska i prije svega humanitarna svjest mi ne dozvoljava da se igram "nazivom" koji je moj narod
u dva historijska perioda u prošlom vjeku pokušao uništi.
Ako nam je potreban neki nad naziv da bi sarađivali,onda od te saradnje nema ništa.Nema zato jer
svjest na ovim prostorima u tom smislu nije sazrela.
Zašto nije sazrela neka to svak sa sobom rasčisti ili će nestati sa političke scene ozbiljnih i historijskih
naroda.

P.S.
Nisam ti manitu odgovorio na godinu u drugoj temi,a radi se o februaru 1992 god.

Prigorac
Ugledni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #35 poslato: 11. 01. 2011. 03:42 »
Podeli temuIdi gore

Pa nemoj ti žuriti... ništa nije hitno ali daj da rasvetlimo tu temu sa svih strana...

Aj da se i ja javim.
Brojka od 700 000 je prenapuhana zbog ratnih reparacija. Nisam znao da se smatra da je samo 700 000 Srba + ostali, mislio sam da je ta brojka ukupna 700 000, no kako se s njom manipuliralo ima onih koji tvrde i da je prek miljun.

Iskreno smatram da je popis od Goldsteina (nije nevažno kaj je Židov, dapače čak je i poželjno da popis rade Židovi ili Srbi) ili onaj od centra Simon Wiesenthal najrealniji.
Goldstein tvrdi 60 000- 90 000 (po wiki) iako sam čuo da je on radio popis koji koristi Spomen područje Jasenovac (80914)  s tim da brojka SP Jasenovac i svih koji o tome pričaju ide do 100 000, jer su ovi poimenično, ali ih ima još sumnjivih tj. ne zna se 100% da li su bijeni u Jasenovcu ili ne.
Realno ne može se nikad za nijednu brojku ustvrdit da je 100% točna.
Simon Wiesenthal tvrdi 85 000.

Brojku od 100 000 tvrdi United States Holocaust Memorial Museum u Washingtonu.

Sam da se zna.
Da je ubijen pa makar i jedan čovjek tamo to je zločin i gamadi koja je vodila taj logor ne treba pokazat nimalo samilosti,
no ipak treba bit realan i ne prenapuhavati brojke i stvarati mitove.

Zanima me koji popis tvrdi da je 700 000 mrtvih, osim posljeratnog?
No on je rađen zbog reparacija i tu su se imena ponavljala, a mnogi su umirali i na nekoliko različitih mjesta.
Da li je u Srbiji ili RS ta brojka od 700 000 (samo Srba) brojka koja se smatra relevantnom (npr. dio skolškog programa, prihvačaju je povjesničarski krugovi kao nepobitnu etc?), ako neko zna ajd nek javi.

Evo našo sam i da Bogoljub Kočović tvrdi da su ukupni gubici Jugoslavije od strane okupatora i kvislinga bile miljun ljudi.
Tu se računaju svi na cjelom teritriju ex Juge.

Isto tako popis Saveznog ureda za statistiku napravljenom 64' cifra je 750 000.-780 000. mrtvih na teritoriju Juge u WWII, i to je brojka kojom se išlo u pregovore o reparaciji koju mora platiti Njemačka.

Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #36 poslato: 11. 01. 2011. 04:03 »
Podeli temuIdi gore

da vam malo pripomognem sa intervjuom covjeka koji je prvi istrazivao jasenovac

http://www.nezavisne.com/forum/index.php/topic,846.0.html

Korisničko_ime
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 6.0.472.63 Chrome 6.0.472.63

« Odgovor #37 poslato: 11. 01. 2011. 04:18 »
Podeli temuIdi gore

Ekonomska saradnja da,ostalo nista. E sada ta ekonomska bi sigurno povukla jos neke saradnje-sport npr ali se neke granice moraju povuci.  Sto kaze Julija gadi mi se rec Jugoslavija. Narocito kada neko krene da prica o tome kako se ''putovalo'' . A nije se putovalo zato sto su se same zemlje udruzile u nju (Srbi i Hrvati nisu ni pre imali neku ''ljubav'' npr Punisa Racic) nego sto je to tada odgovaralo drugima,konkretno Amerima kome je Juga bila jedan od glavnih saveznika tokom celog Hladnog rata,koliko god to zvucalo cudno. Pa jos sukob Informbiroa.  Ta Jugoslavija je,po mom misljenju, namerno iznutra usitnjavana da ne bi doslo do prevlasti najveceg cinioca Srbije. Pa smo iz SHS izasli sa Bosnom,a iz Jugoslavije sa CG,MK,Kosovom(fakticki SR tamo nema vlast). Iz sledece Juge bi izasli sa Vojvodinom? Namerno se to usitni i onda se svi kontrolisu lakse,a normalno da bi trziste bilo veliko za nekog. Mislim da je fer i posteno da se zna sta je cije i koliko, i da se saradjuje do nekih granica- biznis,sport,istrazivanja,pa i zajednicki saobracaj i to neka vrsta JuUnije moze biti i u realnosti,mada i jeste dosta istinita sada, ali neka veca ljubav od te NE.
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 12. 05. 2012. 09:40