Free2020, spomenuo si "eksploziju" i da to nije doslo sa Panjika. Doslo odande Top 130mm, krater taman toliki da odgovara tom kalibru, broj ubijenih i ranjenih je velik zbog toga sto je to bilo omiljeno okupljaliste mladih u Tuzli. Mozete zamisliti oko 1000-1500 mladih osoba koji ispijaju pice i stoje okolo, uzivaju u lijepoj noci. Granata je tako pala da su geleri smrtno djelovali na tri ulicice pune ljudi. Sve je moguce kada se dodje na mjesto masakra i skonta ugao dolaska granate koji odgovara cinjenici da je dosla sa Panjika. Nroj zrtava se takodje moze skontati kada se pogleda teren i skontaju okolni kafici i mjesta gdje je raja sjedila ili stojala, dok su neki spartali okolo pozdravljajuci se sa poznanicima i prijateljima. Vec sam spomenuo ranije, lokacija za poslati granatu je bila vec "provjerena" ranije kada su sa iste lokacije poslali granatu koja je pogodila u prozor iznad butika koji je nekoliko metara udaljen od mjesta pada granate koja je ubila mnoge mlade ljude.

Slika vrijedi hiljadu rijeci, ima ih na netu masa.
polako, razdvojeni.
Ja hoću da pričamo o suđenju i dokaznom materijalu, presudi i dokazanim i nedokazanim činjenicama.
Mnogo je nelogičnosti i nedorečenosti, a čovjek je ipak osuđen.
Na osnovu čega je dokazano da je eksploziju izazvala granata kalibra 130 mm ispaljena iz topa M 46 sa
artiljerijskog položaja u selu Panjik?
Na suđenju su se mogla čuti totalno suprostavljena mišljenja svjedoka vještaka - balistističara. Jedan je bio
svjedok odbrane a drugi svjedok tužilaštva. Svjedok odbrane tvrdi da odnos položaja upaljača granate i
kratera nedvosmisleno određuje smjer, položaj (ugao) i orjentaciju pada granate. Na osnovu materijala koji
je tužilaštvo predočilo on je izveo nedvosmislen zaključak da je orjentacija od istoka prema zapadu, dakle
oruđe iz kog je ispaljena granata moglo se nalaziti samo na istoku, a ne na zapadu gdje se nalazi Panjik.
Dakle, ta granata je prije mogla doletjeti iz Zvornika nego sa Panjika. Dalje, vještak tvrdi da se granata
aktivirala pod malim uglom pada u odnosu na tlo što je vidljivo iz brazdi kratera.
Na osnovu raspoloživih podataka u spisu predmeta nije moguće precizno utvrditi o kom se kalibru radi.
Na fotografijama pronađenih dijelova projektila nisu uočljivi dijelovi "vodećeg prstena", koji je dokaz da je
projektil ispaljen iz cijevi artiljerijskog oruđa.
Dalje, vještak Kostić je naveo da je projektil 120 mm napunjen sa 3,7 kg eksploziva i da je nemoguće da taj
projektil može izazvati toliki broj žrtava. Toliki broj žrtava moguć je od dejstva projektila od nekoliko stotina
kilograma ili vozila od dvije - tri tone (napunjenog eksplozivom).
Vještak optužbe Berko Zečević Tvrdi da projektil 120 mm ima 4000 - 6800 fragmenata koji su svi smrtonosni.
Radijus smrtonosnog dejstva je veličine pola fudbalskog igrališta."Ovo što se desilo jeste realno."
Nelogičnosti:
Selo Panjik na Ozrenu udaljeno je 20 - 30 kilometara od Tuzlanske Kapije. To je otprilike krajnji domet topova
M 46. Krajni domet se vremenom upotrebe drastično smanjuje zbog trošenja cijevi i proširenja barutne komore.
Za nekoliko kilometara. Nagriženost cijevi i žljebova u njoj dovodi do nepreciznosti oruđa. Obzirom da su se
ti topovi koristili na svim ratištima gdje se nalazio Prvi Krajiški Korpus možemo samo zamisliti koliki broj projektila
je ispaljen iz njih. Plus 40-tak godina upotrebe u JNA. Da ne napominjem da na tolikoj udaljenosti cilja faktori
koji utiču na putanju projektila su i vjetar, vlažnost i temperatura vazduha. Pojam "preciznost" na tolikoj
udaljenosti cilja je nemoguća kategorija. A eksplozija se desila na milimetarski preciznom mjestu.
Da bi se neposrednim gađanjem projektil uputio na to mjesto cijevi oruđa se moraju podići na ugao od 45 stepeni
što mislim da je nemoguće kod topova M 46. Kada bi i bilo moguće, projektil bi pao pod velikim uglom u odnosu na
tlo, a nalaz vještaka kaže da je mali ugao.
Eto, ti,razdvojeni, kažeš da su se oni taj dan "upucavali", pa su pogodili prozor iznad butika.
Objasni mi kako su oni mogli znati šta su pogodili između zgrada sa udaljenosti od 30 kilometara, sve da su se i
"upucavali". Nelogično.
Ti vjerovatno znaš da je taj dan NATO avijacija dejstvovala po položajima VRS na Ozrenu i Majevici.
Misliš li da bi bili toliko blesavi da otkrivaju svoj položaj pa da ih bombarduju? Pogotovo noću?
Zašto je prvobitno mišljenje da je granata ispaljena sa položaja Istočnobosanskog korpusa promijenjeno te se prešlo na priču da je ispaljena sa Ozrena?
Zašto se dugo pičalo o raketnom projektilu pa je poslije priča prmijenjena da je ipak u pitanju topovski projektil?
Ako je neko htio gađati tim topom Tuzlu zar nije bilo logičnije odvesti ga u dubinu Ozrena i gađati sa daleko manje udaljenosti?
Zar je bilo moguće da niko od boraca na linijama nije čuo ispaljenje iz tog topa, noću?
I da većina sazna za Kapiju tek posle rata.
Zašto je haški tribunal prepustio slučaj "Tuzlanska Kapija" domaćem pravosuđu? Da li zbog nedostatka dokaza
i neozbiljnosti optužnice?
U ratnom dnevniku za taj dan nisu upisana nikakva dejstva topova.
Da se razumijemo, ne zelim da me iko povezuje sa ovim koji pominju 41 vojno sposobnog muškrca među žrtvama,
nekakve živiničke sukobe i slično. Ja samo želim da znam zašto je nevin čovjek osuđen na 25 godina zatvora?
Toliko o pravdi.