nemoj meni, molim te, o džamahirijskoj praksi. živio sam ovdje prije, za vrijeme i posle rata. one koje su oni ubili u sijekovcu i na baščaršiji nisu kreirali ekonomsku politiku, nego su bili jadne žrtve, koje da nisu izginuli, bili bi sada sirotinja bez posla ili poljoprivrednici ili prodavci na tržnici arizona
Видиш...ово је мало тенденциозно, али и безобразно ...но пуштам то...ти имаш сад себи прилику да објасниш како то...
- ....да смо сви боље живјели годину-двије пред рат (па и ове јадне жртве које су тада имали своја имања, своје послове) и онда их одједном неко почне убијати, тако да они више немају ништа од боље економије у то доба (а статистика нам говори да још нисмо достигли БНП из тог доба...а можда се можеш сјетити како је динар добро стојао....)
- ....да сви (или велике већина) данас живимо горе него пред рат, а ипак се више не ратује и Алијићки злочинци не пуцају по сватовима, не упадају у Брод и Сијековац, не формирају конц. логоре, не пале младе људе по улицама
Значи имаш да објасниш један парадокс ( а који се дотиче твоје ''економске'' теорије уређивања друштва):''На овом простору се 1991. добро живјело (релативно, у односу на данас) , па се десио грађански рат - а послије рата живимо к'о пси (у глади и лавежу), па ипак не ратујемо.....
Значи:''Добар живот ---> РАТ.....Лош живот ---> ПРИМИРЈЕ (не мир, јер ипак нисмо се још обрачунали с федералним фундаменталистима)''
Можеш ли то објаснити с освртом на борбу против корупције, криминала, бољитка у економији...?
И ако пратиш горњи опис - није ли те страх да ако буде добар живот опет, да ће неки од АЛијића жртвовати мир опет ради ношења бурки нпр.?
Мени се чини да ту постоји неки параметар који ебе наше коке

....ili bilo kojoj drugoj pijaci. e to se danas smatra uzornim poslovanjem. a otvaranje monopolskih firmi za poslovanje na cijeloj teritoriji je ostalo, jadnoj i napaćenoj, eliti usko povezanoj sa vlastima, sadašnjim i ondašnjim. da se pate sa ekskluzivnom prodajom fiskalnih kasa ili kanti za otpatke(karikiram), koje ne smiješ po zakonu kupiti od eftinije konkurencije... eto protiv toga se treba buniti. ko neće, ne mora. šta ću mu ja. pojedinac sigurno neće promijeniti svijet.
Како рекох, није да се не може водити ова борба на оба фронта....не оправдавам ја наше лопове, али илузорно је да ти посматраш ствари одвојене једне од других....јер прије свега, ти си данас, како ти илустровах горе, у овој ситуацији (тешкој економској, бесперспективној) управо због фундаменталистичких лудака који ти куцају на врата...а ти буди храбар да их игноришеш , као 1991. и 1992...
Чињенично је: 1989./1990 Живјели смо сви добро (тј. боље) без фундаментализма, алијићког лудила, имали смо пристојну привреду..онда су се појавили фундаменталисти из СДА и повели своје овце и одједном сви живимо горе - нема привреде и оно што је било 1991. уништено је и разнесено....
Значи: Алијини фундаменталисти --> лош живот....нема алијићких фундаменталиста --> добар живот и економија....
...и ово је све чињенично поткријепљено скорашњом историјом...
da, češka i slovačka i crna gora su imale pomoć svemoćnih amera koji vedre i oblače svijetom. mi bi mogli bar da se izborimo za ekonomsku nezavisnost, ako ne za suštinsku, ali eto čekaćemo tu suštinsku.... ne lipši magarče...
Чешка и Словачка нису требали америчку помоћ, нити су је имали нешто посебно - поента је да независност може и на један други начин да се деси (наравно, Чеси и Словаци су цивилизовани....а Алијићи баш и нису)...ти оно нешто провлачиш у стилу да треба имати нешто понудити (економски) па ће ти Амери помоћи? (Ето Космета - ништа немају понудити....ето и бивше СРБиХ и Македоније - немају ништа економски понудити...) - значи опет нешто што коку каринџа, а није економски пијетлић....
Даље... имао си у Југославији колику-толику економску независност 1991. ( и шта ти је вриједила?)....имао је и Ирак још већу економску независност 1991. (и шта му је то вриједило?)
..но, схватам ја твоје ријечи и лијепо оне звуче, али проблем је на терену, тј. у пракси...а тамо имаш масу заблудјелих матриксоваца испраног мозга који ће без стида и срама да ти украду станове (које се ти својим радом изградио), да ти украду пензије (које си ти тежећи економском бољитку себи зарадио), па ти ради читав живот да ти неки алијић све отме....(наравно сад ћеш ти:''Мааа дааааај, не може то тако.....'' - али, ето пресуда из Стразбура - судски доказано то ''може тако'' ...а не треба ти пресуда да то видиш - само отвориш очи...не мораш ни широм...)