Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 05:52 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 ... 4 5 [6]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Emil Vlajki  (Pročitano 5159 puta)
tazabosna
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13

« Odgovor #75 poslato: 10. 02. 2011. 05:55 »
Podeli temuIdi gore

Mislim da to jok reala.
  Pa bolje i tako, nego da se opet marisu, jer cjeli razvoji na Balkanu od 90. god. su izvezeni sa tim svercom, koji ne poznaje nacionalne granice ni neprijateljstva. SVE ce TO nAROD Pozlatiti, ali kome??
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« Odgovor #76 poslato: 12. 02. 2011. 11:45 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxVlajki: Prave vehabije sede u Sarajevu
Slobodan PEŠEVIĆ | 09. februar 2011. 20:42 |

Republika Srpska: Dr Emil Vlajki, potpredsednik RS, o trećem entitetu i pokušaju islamizacije BiH. Treći, hrvatski entitet, značio bi definitivno priznanje Srpske

Dr Emil Vlajki:
- TREĆI, hrvatski, entitet u okviru BiH, definitivno bi značio priznavanje Republike Srpske. I to od bošnjačkog političkog establišmenta. Poznata je njihova teza kako je Srpska nastala na zločinu, da je to genocidna tvorevina, da je treba ukinuti. Eksplicite, Bošnjaci nikad nisu priznali RS. Ukoliko bi se Hrvatima omogućio zaseban entitet onda bi se Bošnjacima apetiti suzili, a onemogućio plan da od BiH uspostave islamsku zajednicu.

Ovo, u razgovoru za “Novosti” tvrdi dr Emil Vlajki, potpredsednik RS iz reda hrvatskog naroda i Univerzitetski profesor u Banjaluci.

* Za Bakira Izetbegovića zalaganje za hrvatski entitet je avantura, jer u Federaciji ima četiri puta više Bošnjaka nego Hrvata.
- “Dejton” je bio nepravedan prema Hrvatima jer su ih Amerikanci, sećamo se, prisilili da na osnovu “vašingtonskog sporazuma” ostanu u Federaciji BiH. A zna se koliko je bilo sukoba i klanja između Bošnjaka i Hrvata. U početku to je bila muslimansko-hrvatska federacija, a onda su je, da se Vlasi ne dosete, sveli na zaseban entitet zvani Federacija BiH.

* Da li do razdruživanja može doći na miran način?
- Kako su se udružili tako se mogu i razdružiti. Po međunarodnom pravu, Federacija je zbir najmanje dveju državotvornih zajednica kao što su, u ovom slučaju, bili Herceg Bosna i muslimanski deo BiH. Uporediću to sa nekadašnjom zajednicom Srbije i Crne Gore koja se, nakon referenduma, mirno razišla.

NISAM ISLAMOFOB
* SARAJEVSKI krugovi optužuju vas da ste “Dodikov poslušnik” i islamofob.
- Amra, sa kojom sam deceniju bio u braku, stopostotna je muslimanka. Naš sin Vedran je, dakle, pola Bošnjak, a pola Hrvat. Dugo sam živeo u muslimanskoj zajednici. Bili su to urbani muslimani. Moja tašta je svoje verske osećaje ispoljavala u posebnoj prostoriji, a da mi to nismo ni primećivali. U današnjem Sarajevu to je postala masovna i javna pojava - kaže Vlajki.

* Kakva opasnost preti Bosni od vehabizma?
- Prave vehabije nisu jadnici koji bi oružjem rušili ustavni poredak, već su to politički, kulturni i verski krugovi u federalnom Sarajevu. Realna opasnost po budućnost zemlje.

* Dugo ste živeli u Sarajevu. Kako gledate na taj grad danas?
- Nije to više ono Sarajevo u kome sam proveo dve decenije i koji sam 1993. napustio. Do tada je u Sarajevu bilo 34 odsto Srba, osam posto Jugoslovena, toliko Hrvata i oko 44 odsto muslimana. Snažna je bila i jevrejska zajednica. Tog grada više nema. Nestala je i srednja klasa. Procenjuje se da je iz Sarajeva otišlo oko 300.000 stanovnika i tu više nema Srba, Hrvata i Jevreja. Osim nekih pojedinačnih političkih ikebana, kao navodni demokratski paravan. To je muslimanski grad.

* Vaš životni put kreće iz Splita, stigli ste do Banjaluke...
- Banjaluka spada među najlepše gradove u regionu. Ovde mi je ugodno i komotno. U Splitu sam živeo do punoletstva, onda sam otišao u Zagreb gde sam završio dva fakulteta. Potom sam otišao u Pariz, gde sam magistrirao i doktorirao na političkim naukama, a od 1973. do 1993. živeo u Sarajevu. Put me onda odveo u Kvebek i Otavu gde sam proveo celu deceniju.

* A tamo ste napisali knjigu i o demonizaciji Srba?
- Ta knjiga je izašla 2001, neposredno nakon agresije NATO na Srbiju. Zastupao sam tezu da je moćna vojna alijansa napala suverenu državu bez ikakvih odluka Saveta bezbednosti i na osnovu lažnih izveštaja. Iznosili su se podaci da je na Kosovu ubijeno 100.000 Albanaca i još puno laži. Kao nesrbin, počeo sam da istražujem - zbog čega Srbe tako demonizuju?

* Kako je ta knjiga tamo čitana?
- Kada je objavljeno drugo izdanje dogodio se teroristički napad na Tragovački centar u Njujorku. Poznato je da je Kanada prvi američki saveznik, pa sam bio upozoren kako svojim pisanjem podstičem i iniciram terorizam. Pukao mi je film, napustio sam tu zemlju i otišao u Pariz.

* Ali, Srbe i dalje optužuju da su agresori na Hrvatsku, Kosovo?
- Svoje studente učim da se istina mora posmatrati u celini. Uzmimo za primer Republiku Srpsku. Tačno je da je sa ovih područja, pa iz Posavine, otišlo od 150.000 do 180.000 Hrvata. Ali tačno je i da Srba više nema u Federaciji BiH. Toliko otprilike Srba je proterano i iz Federacije BiH, a oko 200.000 iz Hrvatske.

* Šta kao potpredsednik RS iz reda hrvatskog naroda činite za povratak hrvatskog naroda?
- Najveći broj onih koji su otišli, a radi se o svim narodima, nikada se neće vratiti. Oni su na novim staništima. To je, nažalost, tako. Zapad je srušio Jugoslaviju, a sada pravi Zapadni Balkan. Zar to ne deluje cinično?

* Više od dva meseca ste na fukciji potpresednika RS. Kako ocenjujete saradnju sa predsednikom Dodikom?
- Rečju - sjajno.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70.html:318575-Vlajki-Prave-vehabije-sede-u-Sarajevu

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
Psiholog
Punopravni član
*
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #77 poslato: 14. 02. 2011. 11:15 »
Podeli temuIdi gore

This message has been deleted by Залутало_прасе as spam!
Psiholog's post count has been reduced by 1.

Global Moderator Comment Poruka je uklonjena kao krajnje zlonamerna i primitivna.
« Poslednja izmena: 14. 02. 2011. 11:18 Залутало_прасе »

Oko za oko zub za zub.
tazabosna
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13

« Odgovor #78 poslato: 15. 02. 2011. 06:08 »
Podeli temuIdi gore

This message has been deleted by Senahid as spam!
tazabosna's post count has been reduced by 1.
« Poslednja izmena: 15. 02. 2011. 06:19 Senahid »
Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.70 Opera 9.70

« Odgovor #79 poslato: 15. 02. 2011. 06:22 »
Podeli temuIdi gore

This message has been deleted by Senahid as spam!
tazabosna's post count has been reduced by 1.

Moderator Comment Za komentarisanje moderacije svi idu na odmor. Ali evo jos jednom, "Galijasevic" ce te pustiti da pises. Ali moderaciju ne komentarisi.
« Poslednja izmena: 15. 02. 2011. 07:11 Senahid »

"
Maki vas kralj
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 6.0 MS Internet Explorer 6.0

« Odgovor #80 poslato: 15. 02. 2011. 02:26 »
Podeli temuIdi gore

Pa bolje i tako, nego da se opet marisu, jer cjeli razvoji na Balkanu od 90. god. su izvezeni sa tim svercom, koji ne poznaje nacionalne granice ni neprijateljstva. SVE ce TO nAROD Pozlatiti, ali kome??

Meni npr.  Cheesy

Kaj je bilo bre?
dilber
Tek registrovan

Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 3.6.18 Firefox 3.6.18

« Odgovor #81 poslato: 06. 07. 2011. 10:44 »
Podeli temuIdi gore

This message has been deleted by Darth Vader as spam!
dilber's post count has been reduced by 1.
« Poslednja izmena: 06. 07. 2011. 11:13 Darth Vader »
asbosanac76
Punopravni član
*
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 18.0.1010.1 Chrome 18.0.1010.1

« Odgovor #82 poslato: 22. 03. 2012. 07:34 »
Podeli temuIdi gore

mister rs ,emil hrvatina
Stranice: 1 ... 4 5 [6]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 16. 05. 2012. 08:59