tarantula
Turista
Van mreže
 Windows 2000
Browser:
 Firefox 3.0.11
|
 |
« poslato: 06. 07. 2009. 09:33 » |
Idi gore
|
U tekstu se provlači već dugo važeća teza da u opasnu kategoriju pasa spadaju i njemački ovčari. U BiH sam prvi put čuo da su vučjaci, kao pripadnici čistokrvne rase, nepredvidivi, nervozni i opasni za ljude. Notorna glupost. Kako se mogu upoređivati čistokrvne životinje sa raznim mješancima stvorenim za borbu, koji su najčešće nestabilnog karaktera? Zašto Društvo za zaštitu životinja ne reaguje na ovakvo nepoznavanje materije? Vučjaci, kao i većina drugih pasa, reaguju samo kada se osjete ugroženo i kada imaju "zaostalu" sliku (kada su maltretirani , kada ih gađaju kamenjem i slično). Budimo kao i oni, nevini, i vratiće nam stostrukom pažnjom i ljubavlju.
|
|
|
|
|
tarantula
Turista
Van mreže
 Windows 2000
Browser:
 Firefox 3.0.11
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 07. 07. 2009. 08:01 » |
Idi gore
|
Kao što sam i očekivao, niko ne odgovara. Kako će i odgovarati kada ne reaguju ni na poskupljenja, niti na sve ono što se dešava oko nas, a što utiče na standard. Postali smo amorfna masa, poput teških depresivaca. Predlažem da ipak nešto uradimo, da se svi vlasnici njemačkih ovčara dogovore za termin i okupe u centru Banjaluke kako bi iskazali protest zbog odnosa zakonodavaca prema ovim divnim životinjama. Naravno, psi neće imati zaštitne korpe, pa neka nas kazne - ako imaju smjelosti i obraza. Napunićemo budžet da se opet mogu organizovati "svjetska" prvenstva u raftingu i noći "šampiona".
|
|
|
|
|
|
autsajder
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 07. 07. 2009. 10:03 » |
Idi gore
|
Već bih odgovorio na ovu tvoju temu, ali sam ljubitelj mačaka, a ne pasa....Što se tiče ljudi previše je kulturno reći za njih da su amorfna masa. To je grupa ovaca za šišanje, koji jedva čekaju da stanu u red da ih što prije ošišaju. Sjeti se predizborne kampanje...
|
Само Српска!
|
|
|
tarantula
Turista
Van mreže
 Windows 2000
Browser:
 Firefox 3.0.11
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 07. 07. 2009. 10:22 » |
Idi gore
|
U pravu si. Ovce imaju svog čobana i ništa im više ne treba. Mislim da se i ljubitelji ostalih životinja mogu naći u mom prijedlogu, da se okupimo na jednom mjestu i demonstriramo životinjsku snagu. Sramota me je kad vidim da ljudima smeta pas bez zaštitne korpe, a ne smetaju im čopori lutalica, potencijalnih nosilaca virusa bjesnila, čopora koji su mnogo veća opasnost. Zar te ovce ne shvataju u kakvom se položaju nalaze psi "svezanih" čeljusti kada nalete na druge pse?! Kolika je njihova frustracija i nemoć?! Mislim da su ovce protiv pasa samo zato što ih podsjećaju sa koje čuke su sišle u grad.
|
|
|
|
|
|
mirke
Gost
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 05. 08. 2009. 10:19 » |
Idi gore
|
1.U srijedu 22. travnja oko 16,10 sati u Ulici Put Biliga, prema 77 godišnjem muškarcu, koji je na biciklu prolazio ulicom, je potrčao pas pasmine vučjak te ga ugrizao u predjelu noge.
Biciklist je tom prilikom lakše ozlijeđen, a protiv 18-godišnjeg vlasnika psa je podnesen optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja držanje životinja bez nadzora.
2.Trogodišnji dječak Toni Spajić iz mostarskog naselja Buna, u utorak je pukom srećom preživio napad njemačkog ovčara Reksa s kojim se samo nekoliko minuta ranije bezazleno igrao.
Ova umalo kobna igra sa psom, čiji je vlasnik dječakov stric, dogodila se oko 12.30 časova, kada je pas iznenada uhvatio dijete za glavu, ne puštajući ga iz svojih čeljusti.
4.Crni vučjak Nero čiji je vlasnik auto-mehaničar V. L. izazvao je pometnju i utjerao strah u kosti kupačima u uvali Spinuta. Troje djece, 16-godišnji Đorđe Lukić, 14-godišnja Filka Jakasović i 7-godišnja Anuška Đidaro, u jednom su trenutku skočile s obližnje sike u more.
Ugledavši “pasjim pogledom” tu neobičnu igru djece, Nero se otrgnuo iz ruke T.V. koja ga je vodila kupalištem. Skočio je među djecu u more i počeo ih gristi – sve troje djece ozlijedio je zubima po glavi, nogama i rukama!
5.U gračaničkom naselju Hajdarevac prekjučer, nakon 16 sati, njemački ovčar napao je 17- godišnjeg Harisa Mehmedovića i nekoliko puta ga ugrizao za desnu nogu, ruku, a ogrebotine mu je nanio po stomaku. Teže posljedice su izbjegnute zahvaljujući prisebnosti mladića koji se s opasnim psom borio oko pet minuta, dok mu glavu nije zaglavio u metalnu ogradu.
|
|
|
|
|
tarantula
Turista
Van mreže
 Windows 2000
Browser:
 Firefox 3.5.2
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 19. 08. 2009. 04:19 » |
Idi gore
|
Pitanje za Mitra 01: Da li tvoje nabrajanje napada pasa znači da bi se isto moglo reći o ljudima? Koliko bi meni trebalo prostora da navedem šta se dešava oko nas? Ljudi ubijaju, zar ne? Ljudi često napadaju bez ikakvog razloga i njima se može oprostiti. Čak i za ubistva u BiH ne odleži se duže od godinu dana (npr. slučaj Ždrale). Ali zato psima ne treba opraštati, već ih uspavljivati čim naprave neku "glupost". Do toga dolazi iz više razloga: neodgovoran vlasnik, traume psa iz "djetinjstva", ničim izazvan napad prolaznika, upad u dvorište... Kada nečije dijete prebije svog vršnjaka ili mlađeg od sebe, da li to znači da i to dijete treba "uspavati"?!
|
|
|
|
|
|
buddha
Gost
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 21. 08. 2009. 11:51 » |
Idi gore
|
ko će znati, ima i za i protiv toga što pišeš... a opet, nisu pravila bezveze za korpe, ipak je to jedan vid prevencije, nikad ne znaš kako će džukela reagovati... kod mene u komšiluku od onih malih, bjelih, škevravih psina ne može se živjeti stalno laju, a njihove ponosne vlasnice, banjalučke dame, uspješne poslovne žene okrenu glavu u stranu kada isti ti psi seru... kasnije djeca se igraju tu, to je ono što meni smeta kao čovjeku,zašto vlasnici ne kupe izmet iza svojih kućnih ljubimaca, ne znam šta reći na to, jel' to primitivizam, poniženje im pokupiti izmet iza svog psa il' nešto treće?!
|
|
|
|
|
|
serendipity
Gost
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 23. 08. 2009. 10:29 » |
Idi gore
|
@tarantula, u pravu si. Pas koji je odlika inteligencije i stalozenosti, kod nas je smatran jednim od krvolocnijih rasa. Ne kazem nista o psim akoji se uzgajaju i drze radi borbe, pasa koji su zrtve frustracija svojih vlasnika, ali mi se srce stegne kad vidim retrivera s uzicom preko njuske...
U posljednjih dvadeset godina niti dana nisam provela bez njemackih ovcara, muzjaka ili zenki, imali smo nekoliko okota, dresirala sam moje stence, tudje...znaci, poznajem pse generalno, a njemacke ovcare posebno.
Pas je zivotinja, njime pored inteligencije i stecenog ponasanja, dresure, upravljaju instinkti. To je cinjenica koju ni vlasnik psa, niti bilo ko drugi ko ima kontakt s psom ne smije nikada zaboraviti. Ono sto je nama normalno, ono sto nece izazvati nasu reakciju, kod psa moze napraviti "haos u glavi" i izazvati reakciju koja ce za rezultat imati tragediju. Ne jednom sam cula to da je pas "odjednom" i "iz cista mira" nesto napravio, pa kad krenemo u analizu toga...svasta se sazna. Npr. nije bilo OK od roditelja da ostave dvogodisnjaka u dvoristu sa psom koji se tad zabavljao igrackom, a onda je dijete odlucilo da hoce bas tu igracku i uvalilo psu rucice u usta, stalo mu na sapu...i bilo bi zlo da se komsija nije pojavio. Ili, zamislite lika koji, pored jasno istaknutog znaka da se u dvoristu nalazi pas, preskace moju (zatvorenu) ogradu da ubere vocku s drveta u dvoristu. Kad ga pas "prikuca" za ogradu (dresiran, pa samo rezi), moj "gost" se buni sto ne vezem zvijer!!!
Drugom psu sam toliko puta ponovila da se komsijina maca, koja je imala gadnu naviku da mu paradira ispred nosa, ne smije dirati, da je "fuj" napadati macu, sto je na kraju dovelo do tago da ga ta maca tako napadne u njegovom dvoristu i izgrebe po glavi, a on nije smio da je napadne, jer je naucen da je ta maca zabranjena. I onda ja idem mom komsi na kafu da ga molim da kontrolise zvijer.
Pas je, kad ga dobijemo (ako uzmemo stene), uglavnom prazna ploca....mi mu dajemo primjer, ucimo ga, mi smo, u najvecem broju slucajeva, odgovorni za njihove postupke. Problem je, vecinom, u vlasnicima, u ljudima koji preko pasa izrazavaju neke svoje frustracije, imaju pse iz pogresnih razloga i nisu se nimalo informisali o tome sta rade prije nabavke psa. Edukacija vlasnika pasa je kljuc. Danas svako ima psa...
Sto se tice korpi...probaj negdje u skandinavskim zemljama staviti psu korpu...pa ti se na kosti nakaci drustvo za zastitu ljubimaca, jer kod njih je nezamislivo da psu zatvaras/ogranicavas organ koji mu je potreban da jede/pije/odbrani se. Ja sam prisiljena da psa setam u neka luda doba dana, kad nikog nema, jer necu da ga opterecujem korpom, to je pas koji i kod veterinara suti i trpi najgore moguce pretrage i nikad nije zarezao, a kamoli da nekog napada u setnji, ali mi je jednostavno dosadilo da se raspravljam s ljudima...narocito s vlasnicama tih minijaturnih pasa koje puste po dvadeset metara na Flexiju i ne gledaju ni sta im pas radi ni kud ide...
Kupljenje izmeta iza psa bi trebalo da bude normalna stvar, meni iza mog psa nije blam pokupiti ako treba, ali me ljuti kad vidim da majke to ne cine iza svoje djece, a Boga mi ni malo stariji kojima prigusti u parku, a ne ide im se u one plasticne WC-e. Vani, barem u ono vecih gradova u kojima sam ja bila, skoro svaka veca ulica ima ogradjene pjescanike za psecu nuzdu, imaju plasticne rukavice i lopatice, kao i korpa za smece da bacis to sto je ljubimac napravio. To postavljaju i odrzavaju komunalne sluzbe, pa eto, ne bi bilo lose da Davidovic to "prepise".
Konacno, jer sam razvezla, u Odluci grada BL kojim je propisano nosenje korpe, je napisana i obaveza Grada da obezbijedi ogradjeni travnati prostor gdje ce se psi moci pustiti s povodaca i bez korpi se igrati s drugim psima. Odluka je stara nekih 5 godina, ja te livade jos ne vidjeh...pa ako cemo cjepidlaciti, ja cu s korpom za mog ljubimca cekati dok grad ne ispuni svoju obavezu.
|
|
|
|
|
|
buddha
Gost
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 24. 08. 2009. 09:44 » |
Idi gore
|
Sto se tice korpi...probaj negdje u skandinavskim zemljama staviti psu korpu...pa ti se na kosti nakaci drustvo za zastitu ljubimaca, jer kod njih je nezamislivo da psu zatvaras/ogranicavas organ koji mu je potreban da jede/pije/odbrani se. Ja sam prisiljena da psa setam u neka luda doba dana, kad nikog nema, jer necu da ga opterecujem korpom, to je pas koji i kod veterinara suti i trpi najgore moguce pretrage i nikad nije zarezao, a kamoli da nekog napada u setnji, ali mi je jednostavno dosadilo da se raspravljam s ljudima...narocito s vlasnicama tih minijaturnih pasa koje puste po dvadeset metara na Flexiju i ne gledaju ni sta im pas radi ni kud ide...
Kupljenje izmeta iza psa bi trebalo da bude normalna stvar, meni iza mog psa nije blam pokupiti ako treba, ali me ljuti kad vidim da majke to ne cine iza svoje djece, a Boga mi ni malo stariji kojima prigusti u parku, a ne ide im se u one plasticne WC-e. Vani, barem u ono vecih gradova u kojima sam ja bila, skoro svaka veca ulica ima ogradjene pjescanike za psecu nuzdu, imaju plasticne rukavice i lopatice, kao i korpa za smece da bacis to sto je ljubimac napravio. To postavljaju i odrzavaju komunalne sluzbe, pa eto, ne bi bilo lose da Davidovic to "prepise".
Konacno, jer sam razvezla, u Odluci grada BL kojim je propisano nosenje korpe, je napisana i obaveza Grada da obezbijedi ogradjeni travnati prostor gdje ce se psi moci pustiti s povodaca i bez korpi se igrati s drugim psima. Odluka je stara nekih 5 godina, ja te livade jos ne vidjeh...pa ako cemo cjepidlaciti, ja cu s korpom za mog ljubimca cekati dok grad ne ispuni svoju obavezu.
da, dobro si napisala edukacija ljudi je ključ, ali to je malo apsurdno ako uzmeš u obzir da je 90% stanovništva niskog stepena obrazovanja, i koje boli briga kako se treba ponašati prema životinjama...tako da to je utopija o čemu pišeš, sve se može svesti na individualne slučajeve, nemoj me pogrešno razumjeti ali stavljati prava životinja ispred čovjeka je zaista pretjerivnje. ja volim statistiku, ona puno toga prikriva ali puno više otkriva, nažalost kod nas nema neke detaljne statistike, pa sam našao na netu američku 10 najopsanijih pasmina švajcarsku statistiku: Statistika 2006 jedne Svajcarske regije (Neuchâtel) koja vodi vrlo preciznu statistiku. 11% ujeda potice od tako zvanih "opasnih rasa" 89% ujeda potice od "dobrih kuca" Sto se rasa tice: 1- Nemacki ovcar i belgijski ovcari 18,2% 2- Labradori i z.retriveri 7,2% 3- Bernski planinski pas i apencelski ovcar 5,5% 4- Rotvajler 5,5% 5- Border koli 5,5% 6- Bernardinac 3,4% 7- Pit bul 3,4% 8- Jorksirski terijer 3,4% i da, tvoja rečenica 'da te nije blam pokupiti izmet ali da ne kupiš jer nemaju korpe, plastične lopatice, i da isto to djeca i odrasli rade po parkovima rade' - užas! po ovom nema razlike izmedju tebe i ovih. nemoj se uvrijediti, shvati ovo kao dobronamjernu sugestiju!
|
|
|
|
|
|
serendipity
Gost
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 24. 08. 2009. 11:51 » |
Idi gore
|
Ne citas dovoljno pazljivo. Da citas, vidio bi da nigdje nisam stavila prava zivotinja ispred prava ljudi, to mi nikada ne pada na um. Samo sam navela da je i grad koji je mene i mog ljubimca odlucio ograniciti u necemu (ponasanju, setnji...) i sebi, istim dokumentom, nametnuo odluku, koju ne postuje. Ako postoji obaveza i ako postoji zakon koji stiti zivotinje, onda se treba pridrzavati toga. Ja sam napisala da sam protiv korpe. To ne znaci da moj pas, ako vec moramo tokom dana neku ici, npr. veterinaru, ne nosi korpu. Ali kad idemo da prosetamo, za nas "ceif", onda sam odabrala varijantu da ga ne sputavam, a i da ne dolazim u neprijatne situacije, pa setamo jako rano ili jako kasno, kad je naselje pusto. Napisala sam: Kupljenje izmeta iza psa bi trebalo da bude normalna stvar, meni iza mog psa nije blam pokupiti ako treba, ali me ljuti kad vidim da majke to ne cine iza svoje djece, a Boga mi ni malo stariji kojima prigusti u parku, a ne ide im se u one plasticne WC-e. . Dakle, ja pokupim iza psa. Kamo srece da ljudi kupe iza (malih) ljudi, ili jos idealnije, kamo srece da ljudi to obave tamo na mjestu predvidjenom za to. Je li OK da djeca kake u parkovima? Djeca to rade i to je cinjenica i to sto sam to rekla me ne cini groznom osobom. Volim djecu. Vise od pasa. Edukacija je ovdje i te kako moguca, ako je metod kaznjavanja udaranje po novcaniku...sve se da nauciti kad jednom platis. Niski stepen obrazovanja (kao ni dolazak u BL iz neke cuke) nije nikakav izgovor za nepostojanje zdravog razuma koji bi doticnima mogao reci da nije OK spustiti hlace i ostaviti "minuli rad" negdje u parku. Sto se tice statistike koju si postavio, jako me cudi...ne samo zato sto njemacki ovcari ispadose gori od pitovam nego sto su to i jadni retriveri!
|
|
|
|
|
|
buddha
Gost
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 24. 08. 2009. 10:00 » |
Idi gore
|
da, ključna riječ "ako treba" 
|
|
|
|
|
|
serendipity
Gost
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 25. 08. 2009. 11:49 » |
Idi gore
|
O, Boze... Ako treba = ako obavi nuzdu kad smo vani. Ako se to desi, onda je redovno pokupljeno. A to je rijetko, jer to obavi u dvoristu. I tu pokupim, pa bacim u smece.
|
|
|
|
|
|
mirke
Gost
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 26. 08. 2009. 09:05 » |
Idi gore
|
Pitanje za Mitra 01: Da li tvoje nabrajanje napada pasa znači da bi se isto moglo reći o ljudima? Koliko bi meni trebalo prostora da navedem šta se dešava oko nas? Ljudi ubijaju, zar ne? Ljudi često napadaju bez ikakvog razloga i njima se može oprostiti. Čak i za ubistva u BiH ne odleži se duže od godinu dana (npr. slučaj Ždrale). Ali zato psima ne treba opraštati, već ih uspavljivati čim naprave neku "glupost". Do toga dolazi iz više razloga: neodgovoran vlasnik, traume psa iz "djetinjstva", ničim izazvan napad prolaznika, upad u dvorište... Kada nečije dijete prebije svog vršnjaka ili mlađeg od sebe, da li to znači da i to dijete treba "uspavati"?!
Poštovani g-dine Tarantula! Bijak onomad na odmoru, te ne stigoh blagovremeno odgovoriti na vaše pitanje glede veze između ljudi, pasa, ubistava i krivičnog prava, te uspavljivanja i vršnjaka.Ruku na srce, ni sada , uz svu dobru volju, smislenu vezu nijesam mogao uspostaviti.Tačno je da sam nabrojao nekoliko prvih novinskih napisa na koje sam naišao zainteresovan Vašim postom o njemačkim ovčarima.Psi sliće svojim vlasnicima, zato pazite da vaš ne napravi neku, kako rekoste, „glupost“.
|
|
|
|
|
vucica
Tek registrovan
Van mreže
 Windows XP
Browser:
 Firefox 3.0.1
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 08. 02. 2010. 03:55 » |
Idi gore
|
Nadam se da necete zamjerit sto tako kasno komentarisem na ovu temu, maloprije sam se registrovala.. . 1. Nisam imala priliku da vidim psa da vrsi nuzdu na asfaltu...covjeka jesam.
2. Pas ne pljuje po asfaltu...covjek to radi.
3. Pas ne krade i ubija bez razloga...covjek to radi.
4. Pas ne izdaje svog najboljeg prijatelja...covjek to radi.
5. Pas ne dize kredit bez pokrica...covjek to radi.
6. Pas i u najtezim uslovima drzi do licne higijene...covjek, malo koji.
7. Pas dok je stene je jako drag, ali i poslije...covjek malo koji.
8. Pas ne zagadjuje okolinu sa materijom koja nije prirodnog porijekla...covjek svakodnevno to radi.
9. Pas ne odbacuje covjeka...covjek odbaci i covjeka.
10. Pas je mnogo cestitiji od vecine ljudi...
" Homo homini lupus"....covjeku ne treba veci neprijatelj od njega samog
Svi smo odrastali, mnogi odrastaju i mnogi ce odrastati uz ljubav pasa...A to da gradjani strahuju od pasa, pa poznato je i zasto...pas osjeti zlocu...
|
|
|
|
|
|
Senahid
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 08. 02. 2010. 04:04 » |
Idi gore
|
@vucica A sto taj neiskvareni,miroljubivi pas mene ugrize za nobu prije nekih 20-ak godina?Ono ,na pravdi Boga? 
|
"
|
|
|
|