stasumiuradili
Redovni član
Van mreže
 Windows XP
Browser:
 Firefox 3.5.1
|
 |
« poslato: 24. 07. 2009. 06:10 » |
Idi gore
|
Ime teme sam namjerno ovako postavio, da bi ponukao čitaoce na razmišljanje. Naime, nešto sam kontao, pa se pitam, ima li ijedan Srbin koji bi jasno i glasno rekao da je on Bosanac? Naravno, jedno je geografsko i socijalno poimanje države BiH, gdje je nedvojbeno svako ko živi tu je i njen državljanin, ali pitam vas jer bi stvarno volio da znam, koliko bi se Srba, pred drugim Srbima izjasnilo da su Bosanci?
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 24. 07. 2009. 09:18 Luka »
|
|
|
|
|
|
Gazda
Gost
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 25. 07. 2009. 04:56 » |
Idi gore
|
Svi su se dole zvali Bosanci, Bosnjaci, Bosnjani prije nego sto je 19 i vijek donjeo nacionalisticke struje na podrucju.
|
|
|
|
|
|
autsajder
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 25. 07. 2009. 07:49 » |
Idi gore
|
Besmisleno ti je pitanje. Nisam Bosanac, nikad nisam ni bio, uvijek sam se izjašnjavao kao Srbin i to ću i ostati bez obzira u kojoj zemlji živio. A kada me neko pita odakle sam i to je lako: iz Republike Srpske. A najviše će se na temu javljati ograničeni i glupi likovi poput gazde, naravno pripadnici bošnjačkog naroda, koji će tvrditi da su u BiH svi Bosanci(nevjerovatno je da ne postoje Hercegovci!, kao što im je jezik bosanski, pa me i dalje zanima kojim to jezikom govore Hercegovci?, niko nije odgovorio na moje već postavljeno pitanje....ah da, vjerovatno su vidjeli kako je bosanski lijep jezik sa hiljadugodišnjom tradicijom i na međunarodnim univerzitetima se tako dugo izučava, pa su ga prihvatili kao svoj), a da smo mi ostali koji nismo muslimani, bosanski pravoslavci i bosanski katolici. To je kontinuitet politike njihovog najdražeg šehida Alije Izetbegovića, koji je pred rat gorljivo želio izgraditi bosansku naciju. Naravno, izgradio je istu samo u glavam onih koji jesu Bosanci. Zanimljivo je da su tokom cijele svoje istorije ugnjetavanja Iraca katolika, Englezi pokušavali da im nametnu ideju da su ustvari i Irci Britanci. Daljnji slijed događaja je pokazao šta Irci misle o tome. Još jedna glupost medija koje su se ovdašnji kojekakvi likovi iz politike(a i u narodu) prihvatili je bosanski Srbi ili hrvatski Srbi. Hoće li mi neko ovde od vas objasniti da li je čuo da postoji holandski Nijemac, francuski Amerikanac, španski Italijan,... ne postoji, zar ne. Tako ne postoje niti srpski ili srbijanski Hrvati, srpski ili srbijanski Bošnjaci ili Muslimani, srpski ili srbijanski Crnogorci... pa nema ni bosanskih Srba ili hrvatskih Srba.
Mi smo Srbi, uvijek bili i ostajemo, a oni neka nastave gledati CNN, tamo su i postali nacija. A oni što tvrde da su nacije postale u 19.vijeku, ti su posebna priča, svi za psihijatriju....
|
Само Српска!
|
|
|
|
Gazda
Gost
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 25. 07. 2009. 12:10 » |
Idi gore
|
Nisam musliman defektasu jedan zaostali niti sam Bosanac izjasnjavam se kao Bosnjanin ili Bosnjak kad me se pita i ne u kontekstu vjeroispovijesti nego u kontekstu istorije moje zemlje i kako su mi se predci izjasnjavali kroz istoriju, isto kao i tvoji. Pojam Srbin je izmisljen da bi se zadobila pravoslavna populacija BiH jer je pocetkom 19og vijeka zavladala velika zelja hrvatske i srbije da podijele Bosnu. To se na kraju krajeva i dokazalo ratom 90ih. Srbin je u sustini samo izmisljena nacija spojena sa vjeroispovjesti kao i hrvat u bosni. Ipak to nije ni bitno, tebi niko ne brani da se osjecas i kao marsovac, kakve to veze ima? Samo bi trebao da znas u kojoj zemlji zivis a ti je mozes mrziti koliko god hoces.
Evo sad opet evropa naglasava da ubrzate reforme i zeli centralizaciju, nigdje se ne pominju neke izmisljene jadne drzavice stvorene krvoprolicem.
|
|
|
|
|
Župan
Turista
Van mreže
 Windows XP
Browser:
 Firefox 3.5.1
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 25. 07. 2009. 08:35 » |
Idi gore
|
Pojam Srbin je izmisljen da bi se zadobila pravoslavna populacija BiH jer je pocetkom 19og vijeka zavladala velika zelja hrvatske i srbije da podijele Bosnu. To se na kraju krajeva i dokazalo ratom 90ih. Srbin je u sustini samo izmisljena nacija spojena sa vjeroispovjesti kao i hrvat u bosni. Prvi put da je neko dodirnuo dio istine o narodima i njihovom nastanku. Narodi su politicke tvorevine, a nastaju okupljanjem oko vodja (kraljeva, careva, partija). Oni da bi ucvrstili svoju vlast stvaraju jedinstvenu religiju, kulturu, etiku, jezik i sve sto danas cini narod. Tako su nastali i Srbi u srednjem vijeku i drugi "stari" narodi na Balkanu. Hrvati su nastali odlukom Austrougarske kako bi se sprjecili utjecaju raspada Otomanskog carstva u 18 vjeku. Svi katolici koji govore slavenskim jezikom su preko noci postali Hrvati. Dok najsvjeziji primjer je nastanak Bosnjaka u BiH. Politicari okupljeni oko Izetbegovica donijeli su odluku o nastanku naroda.....
|
|
|
|
|
Eleseus
Iskusni član

Van mreže
 Windows 7
Browser:
 Chrome 2.0.172.37
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 26. 07. 2009. 01:37 » |
Idi gore
|
Između pojma Bosanac, Hercegovac, Krajišnik, Šumadinac, Sremac, Rašanin, Posavac, Semberac, Podrinjanin itd. nem suštinske razlike, jer su samo i isključivo geografski pojmovi. Naravno, ima kretena koji hoće pojedinim pojmovima da daju i drugo značenje, sem onog koje ono označava. Naravno, pojedinci, oličine u Vrećama Gluposti, pokušavaju geografskom pojmu "Bosanski" dodati i određena značenja koja isti nema kapacitet da nosi, a tu, prije svega, mislim na pojam nacije. Mislim, sloboda je da svaki čovjek sam odredi naciju kojoj pripada, ali i to ne može biti posve proizvoljno, jer da bi neka nacija bila priznata, ona mora imati određene karakteristike da bi bila nacija.
Elem, Srbin, odnosno Jevrej, odnosno Ukrajinac, odnosno Italija, odnosno Palestinac jeste Bosanac, ali samo i isključivo u smislu ako je rođen i živi na području koje nosi geografski naziv "Bosna". 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 26. 07. 2009. 01:55 Eleseus »
|
|
|
|
|
|
egi
Gost
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 26. 07. 2009. 02:15 » |
Idi gore
|
Između pojma Bosanac, Hercegovac, Krajišnik, Šumadinac, Sremac, Rašanin, Posavac, Semberac, Podrinjanin itd. nem suštinske razlike, jer su samo i isključivo geografski pojmovi. Naravno, ima kretena koji hoće pojedinim pojmovima da daju i drugo značenje, sem onog koje ono označava. Naravno, pojedinci, oličine u Vrećama Gluposti, pokušavaju geografskom pojmu "Bosanski" dodati i određena značenja koja isti nema kapacitet da nosi, a tu, prije svega, mislim na pojam nacije. Mislim, sloboda je da svaki čovjek sam odredi naciju kojoj pripada, ali i to ne može biti posve proizvoljno, jer da bi neka nacija bila priznata, ona mora imati određene karakteristike da bi bila nacija.
Elem, Srbin, odnosno Jevrej, odnosno Ukrajinac, odnosno Italija, odnosno Palestinac jeste Bosanac, ali samo i isključivo u smislu ako je rođen i živi na području koje nosi geografski naziv "Bosna".  Po tvojoj logici, i Srbin je geografski pojam jer se odnosi na osobu koja živi ili potiče iz Srbije. 
|
|
|
|
|
|
Gazda
Gost
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 26. 07. 2009. 05:26 » |
Idi gore
|
Po tvojoj logici, i Srbin je geografski pojam jer se odnosi na osobu koja živi ili potiče iz Srbije.  Da to nije Srbijanac?
|
|
|
|
|
|
egi
Gost
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 26. 07. 2009. 07:09 » |
Idi gore
|
Da to nije Srbijanac?
Nije. To je pripadnik države Srbije, a Srbin je pripadnik srpskog naroda koji živi u bilo kojoj državi. Prema tome, bosanski Srbi su pripadnici srpskog naroda, a po državnosti su Bosanci.
|
|
|
|
|
|
Gazda
Gost
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 26. 07. 2009. 08:36 » |
Idi gore
|
Nije. To je pripadnik države Srbije, a Srbin je pripadnik srpskog naroda koji živi u bilo kojoj državi. Prema tome, bosanski Srbi su pripadnici srpskog naroda, a po državnosti su Bosanci.
U srbiji koliko cujem se izjasnjavaju kao srbijanci.
|
|
|
|
|
Eleseus
Iskusni član

Van mreže
 Windows 7
Browser:
 Chrome 2.0.172.37
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 26. 07. 2009. 10:43 » |
Idi gore
|
|
|
|
|
|
Eleseus
Iskusni član

Van mreže
 Windows 7
Browser:
 Chrome 2.0.172.37
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 26. 07. 2009. 10:44 » |
Idi gore
|
U srbiji koliko cujem se izjasnjavaju kao srbijanci.
Loše čuješ. 
|
|
|
|
|
|
Gazda
Gost
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 27. 07. 2009. 05:04 » |
Idi gore
|
Loše čuješ.  Cujem sasvim odlicno, kojeg god srbijanca sam pitao kaze da je srbijanac. 
|
|
|
|
|
|
modricanin
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 27. 07. 2009. 07:56 » |
Idi gore
|
Ovdje neki mijesaju drzavljanstvo i naciju.
U BiH drzavljanstvo Bosansko nacionalnost Srbin
U Srbiji drzavljanstvo Srbijanac nacionalnost Srbin
U SAD drzavljanstvo Americko nacionalnost Srbin
............................. .................
|
|
|
|
|
|
autsajder
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 27. 07. 2009. 08:41 » |
Idi gore
|
Ovdje neki mijesaju drzavljanstvo i naciju.
U BiH drzavljanstvo Bosansko nacionalnost Srbin
U Srbiji drzavljanstvo Srbijanac nacionalnost Srbin
U SAD drzavljanstvo Americko nacionalnost Srbin ..............................................
u SAD državljanstvo Američko nacionalnost Amerikanac jer su svi u SAD automatski Amerikanci, bez obzira kako se ko zvao. To oni tako tretiraju. Kanada, Australija i Novi Zeland su omogućili izjašnjavanje po nacionalnoj pripadnosti, bez obzira što ljudi imaju njihovo državljanstvo. A u BiH je državljanstvo BiH, a ne bosansko, a može u BiH državljanstvo Srbije nacionalnost Srbin ili državljanstvo Hrvatske nacionalnost Hrvat.
|
Само Српска!
|
|
|
|