Dobri moj i pošteni Radoslave, meni je Šešeljev primjer idealan način da prikažem kako federalni matrix djeluje. Već smo imali slučaj da netko na ovom forumu, neću reći tko, kaže da je tužilaštvo u Hagu uspješno dokazalo Šešeljeve ratne zločine. Na pitanje da navede bar jedan ratni zločin koji je "dokazan", tišinaaaaa....
Htjeli mi to priznati ili ne, Šešelj je dosta kontraverzna i kompleksna osoba, tako da se ne bih baš složio da se njega svede samo na nekoga ko je naredio ubistvo Djindjića pa zbrisao za Hag da se izvuče.
Mnoge stvari u životu se mogu svesti na hodanje naokolo i "sranje". To rade pjevači, rade glumci pa rade i političari. Politika je na kraju krajeva jedan unosan šou biznis. Svi političari hodaju naokolo i seru. Niko od njih ne ore i ne kopa.
Šešelj nije tvorac sintagme "Velika Srbija". Nije valjda da je federalni matriks i na tebe pustio pipke?
Ja nisam neki stručnjak za literaturu, ali nije valjda da donosiš sud o Šešeljevim knjigama a da nisi nijednu pročitao?
Vidi ovako, Tufahija, moramo se razumjeti oKo nekih stvari glete tog Šešelja.
Kao prvo, Šešelj nije počinio nikakav ratni zločin, sem ako se pod time ne podrazumjeva njegovo raspaljivanje nacionalne mržnje kod onih Srba po Srbiji koji nisu tokom 90-tih godina umjeli razmišljati svojom glavom. Nemoj me pogrešno razumjeti. Niti u jednom trenutku ne mislim niti na tebe niti na bilo koga na ovome forumu koji je pro-šešeljski orijentiran. Govoriti ću isključivo o Srbijancima koji su se ložili na tog demagoga tokom 90-ih godina - znači nemam nikakav lični odnost prema ovome pitanju.
Dakle, ako je raspaljivanje nacionalne mržnje što je on radio tokom tih 90-ih po Srbiji, ratni zločin, onda je on kriv ko vrag i to mu se nije teško dokazati, pa ma kolko on možda pričo da je sve to što je govorio bila samo šala. Medjutim, ako je netko nasjeo na priču da je on učinio bilo šta konkretno /izdo neko nardjenje il ne do Bog nekoga lično zvekno ili ne do Bog ubio/, taj je u teškoj zabludi - kao i oni idioti od tužioca i sudija po Hagu. To mu nikada neće dokazat jer on to nikada nije niti uradio niti je imao namjeru uradit. Pa čak ni borbu nije omiriso jer je najobičnija kukavica.
Znači da zaključim s ovim djelom - on je najobičnije laprdalo koje se šetalo Srbijom i palilo druge. I ništa drugo. On lično nikada ništa nije uradio niti je imao namjeru da uradi.
Pod dva - Šešelj nije niti kontroverzna niti kompleksna osoba. (mislim, nije on ni osoba, a kamoli kompleksna). On ti je najobičniji demagog koji je raji prodavo s oproštenjem, muda za bubrege. Samo je laprdao i tupio i palio ljude, a kad se ovi pokupe i odu kao nešto da urade, onda on krene da se kiti tudjim perijem i da se hvali kako je on to sve uradio i organizovao i šta sve nije on pa on pa on. E onda je on tako tupio i tupio godinama, a onda je Srbima dosadio jer ih je sve vrijeme gledo u oči bezobrazno i lago i pravio ih budalama - pa je zato na izborima puko ko zvečka od nesvršenog studenta veterine i to u sred Zemuna, čuvenog legla i kolevke svpskih vadikava.
Zaključak - niti kontorverzna a još manje kompleksan osoba. Najobičniji pučki demagog potpomognut prostaklucima i psovkama.
Glede Djindjićevog ubistva, joj dragi moj Tufahija... Kakav Šešelj da naredi ubistvo Djindjića. Pokojni Djindjić je bio kolos u svakom poglednu u odnosu na Šešelja. Šešelj nikad ništa nije u životu uradio, ko što sam sto puta reko, a kamoli da on naredi bilo kakvo ubistvo! (jednio što je on ikada uspio uraditi jest to što je jednoj hrvatskoj porodici iz Zemuna, dok je bio predsjednik opštine, nelegalno oteo stan i na taj način ih prisilio da se isele iz Srbije - te se posle hvalo kako ih je on lično otjerao jer Hrvatima nije, kako on to reče, tobože mjesno u Srbiji - to je sve što je on ikada uradio) On je samo načuo preko svojih sitnih doušnika da se sprema to ubistvo i pošto je procjenio da će i ovako i onako zaglaviti prdekanu, brže bolje je zbrisao u Hag (jer je takodjer znao da su u tamošnjem zatvoru uslovi ko u hotelu u odnosu na srpske zatvore) i od toga napravio spektakl. Čista predstava za običnu raju! Ispade junak! A ustvari je bežo od srpskih zatvora. Pozer i folirant.
Glede "velike Srbije", Šešelj vjerojatno nije tvorac, no je on taj koji ju je uveo upolitičku uporabu. Miloševiću neka takva politička floskula nije ni padala na pamet, a i da mu je pala - pošto je on bio običan komunistički aparatčik - nikada je (kao što i nije) ne bi upotrebio. A sad ti, kao neutralan posmatrač, procjeni pošteno koliko je ta šešeljevska floskula učinila zla Srbiji na medijskom planu u svjetlu toga kad su je se dočepali CNN i BBC i počeli je bjesomučno eksploatirati? Ali Šešelja je boljela stražnjica za ugled i položaj Srbije u svjetu. Njemu je bilo samo da nastavi sa svojim šou programom u Srbiji.
I na kraju, glede njegovih "knjiga". Naravno da sam pokušao (s naglaskom na "pokušao") mnogo puta da pročitam bar nekih desetak njegovijeh "knjiga". No od tolike količine nebuloze koju on širi po tim "djelima" nisam nikako mogao da predjem više od 100 do 120 stranica u zavisnosti od knjige. Jer to su tolike količine mržnje, nesuvislosti, izmišljotina - i što je još važnije, koje nisu čak ni koherentno uvezane da se može sljediti neka logička miso koju on želije provoditi kroz djelo, da poslje 50-60 stranice niko živi više nije mogo se sjetiti o čemu je pisao na početku a kamoli koja mu je misao vodilja.
I na kraju... Evo ako imaš vremena, strpljenja i nerava... Probaj se sjetit bilo koje stvari - bilo pozitivne ili negativne - koji je taj gosin Šešelj ikada uradio, a da to nije bilo laprdanje, tupljenje, lelemidjenje, paljenje, predstava, foliranje i samohvalisanje.
Slažem se da su političari estrada, ali ono što je on radio nije bila čak ni ona najgora vrst estrade. To što je on radio bilo je dno dna, na nivou, s oproštenjem, prostituisanja.
A glede tvog komentara, Egi... Neću ništa komentarisati o onome što si reko o Tufahiji. To je stvar izmedju vas. No moram ti reć da nema potrebe da se navaljujen ni na koga ko izražava poštovanje prema Šešelju, bilo to Tufahija ili bilo ko drugi. Ljudi ga jednostavno tako vide i na meni i na onima koji misle kao ja, da porbamo da im dokažemo da Šešelj nije vrijedan poštovanja. Nikakvog.
A to što ti najgorim ocrnjavanjem Šešelja
Radi se o čovjeku koji ima pomračen um, radi se o nacionalisti i šovinisti i kao takvom radi se o čovjeku kojeg tufahija poštuje.
pokušavaš u stvari ocrniti Tufahiju, nije korektno. Šešelj, a to si ako si imo nerava čitat, mogao vidjet iz mog gornjeg tekta, niti je pomračenog uma, niti je nacionalist, a još manje šovinist. Sve to što se on predstavljao da jest, u stvari je njegov šou, njegova predstava za raju.
On tako seje te poznajući različitost ljudskih priroda, znda da će to sjeme negdje past i zapatiti se. A takvi poput tebe, koji ga nazivaju nacionalistom i šovinistom ste mu najbolja moguća pomoć. On bi istog trena našo razloge da tebe takodje proglasi nacionalistom i šovinistom, i ondak bi ste nastavili da hranite jedan drugoga, a mržnja koju biste medjusobno proizvodili bi se prelivala i padala medju narod.
Ne znam da li sam ti uspio objasniti taj mehanizam stvaranja mržnje, ali se iskreno nadam i najiskrenije želijem da vjerujem da ti nisi jedan od tih kojima je potrebna mržnja onog sa druge strane, kako bi mogao nastaviti da opstaje.