Aaaa, vidim mijenjaš ploču polako. Znači inspekcije mogu kontrolisati banku samo im treba opravdana sumnja ( mislio si reći samo sumnja ) ili prijava nekog građanina. Tu dolazimo do one moje priče. U FBiH inspekcija je posumnjala, ušla u banku uzela dva, tri ugovora o potrošačkim kreditima, izvršila pravnu analizu teksta i uočila neke nelogičnosti koje je odlučila raspraviti na sudu. Izdali oni bankama po jedan prekršajni nalog, čisto da vide šta će biti, kad ono i prvostepeni sud zaključi isto. Znači sumnja je gotovo opravdana, samo još ima sud Okružni, znači viši neki i onda će biti zasigurno. A šta će biti zasigurno? To je ono Cjepidlakiću što ja pokušavam da ti kažem.
Da ugovori o kreditima, pa i potpisani od građanina, pa makar ih plaćali prije toga i 10 godina u sebi sadrže klauzule koje štete pravima građana i time ih stavljaju u nepovoljniji položaj, položaj gdje su inferiorni u odnosu na banke. Naravno u taj položaj su dovedeni potpisujući taj štetni ugovor, a potpisali su ga zašto što nisu mogli da shvate značaj svih pravnih začkoljica koje tu pišu, a koje su namjerno zakukuljene i zamumuljene. Odnosno građanin nije mogao biti svjestan pravnih (i ekonomskih) posljedica koje će izazvati potpisujući taj ugovor, odnosno nije se smjelo ići na njegovu štetu. Znam reći ćeš ti, ''neznanje prava škodi''. Tačno. Ali to bi bilo prihvatljivo u jednom ili dva, tri slučaja, no međutim ovdje se radi o dobro isplaniranoj lihvarskoj prevari stotina tisuća-hiljada građana, zarad ekstra profita, a tu moraju nastupiti organi zaštite građana. Tako.
I opet. Ministre, hoćeš li biti ljubazan da posumLJaš i pošalješ im tamo nekoga da ih iskontroliše.
Molim te.
Što? šta fali...