Zašto se Bošnjaci u BiH tretiraju kao "remetilački element?
PostPostao/la tufahija3 » 22 aug 2009, 14:02
Povod za temu je slijedeći odlomak iz članka:
Zašto se Bošnjaci u BiH danas tretiraju kao "remetilački element" kojeg ste spomenuli. Da li, kako ste nedavno zapisali, kriza u BiH traje ovako dugo jer u njoj, po zadnjem popisu, živi 44 posto Bošnjaka?
- Podsjetit ću Vas na nekoliko činjenica: u Vijeću sigurnosti 1991. godine, akcijom tadašnje jugoslavenske misije koju je predvodio budući ministar vanjskih poslova Miloševićeve vlade, uveden je embargo na oružje za Jugoslaviju - koji će, napadom tzv. JNA i Karadžićeve vojske, nama, bosanskim muslimanima, vezati ruke u najtežim godinama našeg opstanka; Srebrenica i Žepa su proglašene "zaštićenim zonama UN-a" - potom je dozvoljeno četnicima da ih pokolju; do Dejtonskog mirovnog sporazuma je došlo tek nakon što je RS osigurala geografsku cjelovitost poslije genocida u prijedorskom okrugu i istočnoj Bosni; potom su nas, u miru, prisilili da prihvatimo obrazac P2 kojim je de facto osigurana izrazita srpska demografska većina u tom entitetu; zamalo nas nisu prisilili da prihvatimo entitetsko glasanje ugrađeno u Ustav; da ne govorimo o igrama oko svakih izbora, raseljavanju našeg naroda, prisiljavanju da kolektivno zaboravimo genocid nad nama, a posebnu sramnu ulogu nekih evropskih sila u tome genocidu, da ne govorimo o igrama oko jednog i drugog tribunala u Hagu, "hvatanju" najvećih ratnih zločinaca, vizama, odstranjivanju svakog iole sposobnijeg bošnjačkog političara koji bi mogao zaustaviti opasni proces razaranja naše države i njezine konačne podjele...
Ko ne vjeruje u zavjeru protiv muslimana BiH taj "il' je budala il' mu noge smrde!" Mi smo "krivi" zato što smo najbrojniji narod u ovoj zemlji, odan svojoj vjeri i svjetovno, evropski obrazovan, i zato što bi ova zemlja, ukoliko bi se stabilizirala, za idućih nekoliko desetljeća mogla imati preko 51 posto muslimana. Zato demokratski standardi koji važe za sve zemlje modernog Zapada - ne važe za BiH.
Postavlja se naravno pitanje da li se Bošnjaci uopšte mogu smatrati remetilačkim elementom i u čemu bi se to moglo ogledati? Na to pitanje bi se moglo odgovoriti sa da ili ne. Ako Bošnjaci nisu remetilački element, onda se neminovno nameće pitanje zavjere protiv Bošnjaka i to Latić ovdje i ističe.
Ako bi se neko odlučio da odgovori sa "da", onda bi se morali pronaći parametri po kojima je to realno procjeniti. Da probamo smisliti koji bi to parametri mogli biti:
1. Ulazak BiH u NATO
2. Ulazak BiH u punopravno članstvo EU
3. Pozitivan državni budžet
4. Veći izvoz nego uvoz
5. Neaposlenost manja od 5%
...
Smatrate li na osnovu ovih parametara da se Bošnjake uopšte može smatrati remetilačkim faktorom u BiH? Ili možda smatrate da su jednako remetilački kao i ostala dva konstitutivna naroda? Ili da remete više od ostalih? Meni je ova srednja mogućnost nekako najvjerovatnija.
Kada životinje imitiraju ljude to je basna. Kad ljudi imitiraju životinje to je Bosna.
tufahija3
Re: Zašto se Bošnjaci u BiH tretiraju kao "remetilački element?
PostPostao/la rocker » 22 aug 2009, 14:56
Neka bosnjacki politicari prestanu koketirati sa islamskim fudamentalistima i kojekakvim arapskim investitorima, jer time navlace etiketu da bosnjaci zele biti blizi Islamskom konzervativnom svijetu, nego europskom liberalnom.Re: Zašto se Bošnjaci u BiH tretiraju kao "remetilački element?
PostPostao/la ambrozija » 22 aug 2009, 15:02
Živote!!! Katastrofalnog li intervjua! Šta ovaj čovjek sve ispriča?

!!!!
Da li on spada u muslimansku intelektualnu elitu?

? - Katastrofalan je!
Od svih nebuloza jedino mi je doktorska disertacija Ive Andrića pala u oči - te je moram pronaći da vidim šta piše u njoj...
Pazi ti ovo:''Ko ne vjeruje u zavjeru protiv muslimana BiH taj "il' je budala il' mu noge smrde!" --- znači po difoltu zavjera je tu - i ko kaže drugačije ili je budala ili se ne kupa....kako god ovaj lik je presudio....ili si sa njim ili si za ludnice....
ambrozija
PostPostao/la egi » 22 aug 2009, 15:18
ambrozija je napisao/la:Šta ovaj čovjek sve ispriča?

!!!!
Istinu i činjenice! Osim, naravno zadnjeg pasusa koji je priča o zavjeri kao i svaka druga... Bilo ona protiv pravoslavaca, katolika ili kako ambrozija voli reći muslimana.
....................[/Moderator].........................
[/color]
PostPostao/la rocker » 22 aug 2009, 15:29
egi je napisao/la:

!!!!
Istinu i činjenice! Osim, naravno zadnjeg pasusa koji je priča o zavjeri kao i svaka druga... Bilo ona protiv pravoslavaca, katolika ili kako ambrozija voli reći muslimana.
o tome jeli to istina svako od nas ima subjektivno misljenje. a ako je latic toliko intelektualac, zasto to ne pokazuje na univerzitetimau evropi, gdje bi trebao da gostuje kao gostujuci profesor???
njega civiliziran svijet izbjegaje, jer nije on ta osoba koja moze predvoditi bosnjake
PostPostao/la analit-kritik 1 » 22 aug 2009, 15:45
Procitao sam kompletan interviju gosp Dzemaludina,na neke odlomke sam se vracao i dva puta da bih razumjeo.
Moze se razumijeti i ovako i onako,sve od raspolozenja citaoca i predhodnog individualnog stava o polozaju Bosnjaka u BiH,il pak muslimana u svijetu.
Po mom skromnom misljenju,doticni gosp je svoj interviju dao u kontextu globalnog desavanja u svijetu,a nikako samo kao lokalna pojava u Bosni.
Ako se samo neki dijelovi objavitog izuzmu iz kontexta,onda se moze iz toga svasta izroditi.U vidu negativni komentara.
Nemogu sebi dozvoliti da dajem kritike,na rad jednog inetlektualca,al analiza za sopstvene potrebe je u svakom slucaju dozvoljena i pozeljna svakom konzumentu informacija.
Kako god da to neko shvati il ne i Bosnjaci imaju svoje probleme koji cekaju na adekvatna rjesenja.Organizacija jednog naroda i prosperitet istog je i obaveza prema Bogu,a ne samo prema ljudima.
Mislim da je sam text malo preemotivan i dobije se utisak da se je izrodio kao zestok odgovor na "neki"drugi,i sadrzi elemente koji se mogu koristiti kao sredstvo za zbijanje vlastitih redova.
Nemogu podrzati da se ljudi tzv"titoisti"zigosu i kao takve stavljaju u drugi red.Pa slicnu situaciju smo imali u komunizmu,zar ne??
A,sad imamo "demokratiju"koja bi trebala svakom dozvoliti vlastiti izbor.Nemogu se ni sloziti da su Bosnjaci "remetilacki element",samo zato sto su muslimani.
Zavjera je uvijek bilo i bice,sad jesu najaktuelnije ove oko muslimanskih drzava u svijetu,a ja se iskreno nadam da ce IZ Bosne i Herzegowine kao jako bitna institucija Bosnjackog naroda imati snage i mudrosti da se suprostavi svakom skretanju i promjene kursa,mi smo dio evropske kulture i civilizacije.I to nek nam i ostane put do cilja!
Nema apsolutne istine.Sve je relativno,a nista nije slucajno!
a
PostPostao/la cenzura » 22 aug 2009, 15:48
Zanio se dedo pa kaze u intervjuu:
suspendiranje našeg Ustava SRBiH
Znao sam ja da je ovo pametan covjek i da se slaze samnom da Alija nikada nije smio prekrsiti Ustav SRBIH

(
Ili je i on Udbas?
cenzura
PostPostao/la tufahija3 » 22 aug 2009, 16:14
ako gledate na sve snažniji angažman Turske na našem prostoru? Što možemo i trebamo očekivati od Turaka?
-
Turska je naša druga majka, a turske vlade su, nekoliko puta u povijesti, znale prema nama da budu maćehe. Od svih inozemnih naroda, nama je turski narod najbliži, a i mi njima[/font]
Interesantno gledište ako se mene pita.
Kada životinje imitiraju ljude to je basna. Kad ljudi imitiraju životinje to je Bosna.
PostPostao/la rocker » 22 aug 2009, 16:21
tufahija3 je napisao/la:
ako gledate na sve snažniji angažman Turske na našem prostoru? Što možemo i trebamo očekivati od Turaka?
- Turska je naša druga majka, a turske vlade su, nekoliko puta u povijesti, znale prema nama da budu maćehe. Od svih inozemnih naroda, nama je turski narod najbliži, a i mi njima
Tu i lezi problem! Bosnjaci teze Turskoj ocekujuci da ih prihvati u svoje krilo, a u isto vrijem tvrdite da sa bosnjaci prozapadni narod, za europskom bastinom!
PostPostao/la opusti se » 22 aug 2009, 16:23
Prof.dr. Dz. Latic:
- Prvi cilj specijalnog rata koji neprijatelji vode u miru jeste da svoju žrtvu razočaraju u njezine vlastite snage i da njezinu energiju okrenu protiv nje same i njezinih saveznika, a ne protiv njih.
Zašto se Bošnjaci u BiH tretiraju kao "remetilački element?
Aktuelnosti, pogledi, teme, stranke, institucije, država...
Moderatori/ce: jerlagicv, skenan, mirza, strelok
21 post(ov)a • Stranica: 2/3. • 1, 2, 3
* Prijavi post
* Citiraj (i odgovori)
PostPostao/la antispam » 22 aug 2009, 16:25
rocker je napisao/la:
egi je napisao/la:

!!!!
o tome jeli to istina svako od nas ima subjektivno misljenje. a ako je latic toliko intelektualac, zasto to ne pokazuje na univerzitetimau evropi, gdje bi trebao da gostuje kao gostujuci profesor???
njega civiliziran svijet izbjegaje, jer nije on ta osoba koja moze predvoditi bosnjake
Slazem se da nas Latic nemoze voditi.
Ali imam par pitanja u vezi vasih stavova, koji mi nisu jasni:
1) Ko je to civilizovan svijet? Ko i po kojim kriterijima?
2) Ko bi nas mogao voditi kao narod?
antispam Re: Zašto se Bošnjaci u BiH tretiraju kao "remetilački element?
PostPostao/la analit-kritik 1 » 22 aug 2009, 16:30
Jedan dio intervijua je jako poucan,kad govori o usmjerivanju vlastite energij-snage protiv samog sebe...
A ovo oko Turske;samo da nepocnemo mjesati kruske sa jabukama!
Govorimo o oficijelnoj politici jedne drzave prema drugoj,a ne o medjuljudskim odnosima.
analit-kritik 1
PostPostao/la tufahija3 » 22 aug 2009, 17:13
Možda je potrebniji malo konstruktivniji pristup. Pitanje bi možda trebalo postaviti na slijjedeći način: mogu li Bošnjaci doprinijeti da BiH ispuni sve uslove za punopravno članstvo u EU? I ako mogu, čine li to?
Npr., reforma policije. Ako se ja dobro sjećam, Bošnjaci treba samo da stave potpis vezano za ustrojstvo policije kojim entitetska policija ostaje i uklonjena je prva prepreka prema EU a da BiH ni dlaka s glave ne fali.
tufahija3
PostPostao/la analit-kritik 1 » 22 aug 2009, 17:59
Meni i nije nesto bas jasno oko jasnog oprjedjeljenja Bosnjacke politike uopcenito.Sve mi se cini da se jedno prica,a drugo radi.Deklerativno je sve u cilju jacanja drzave,al dobijam utisak da se ipak neki plan "B" u rukavu prikriva.Puno se spekulise,jos vise se magla stvara,a u takvom ambijentu rade stvari koje i neidu u prilog ni Bosnjaka ni drzave BiH.
I kao sto i autor intervijua rece "iz nacionalizma se dobija nacionalna drzava"!Naravno ovdje je mislio na pojave u rs.Al onaj citaoc iz rs isto to tako moze i implementirati u suprotnom smijeru.
Zasad je sigurno,to oko efikasne policije i drugih drzavni institucija nikom jos na terenu neide u prilog.(vladajuca koalicija)Poluge moci koje sad imaju u rukama kao sredstvo zastite od sopstvenog kriminala bi se preko noci moglo protiv njih okrenuti...A velika lova tek dolazi raspodjelom drzavne imovine!
PostPostao/la ummagumma » 22 aug 2009, 18:13
Halo, HALO, HALO...
SNSD je oborio preko 200 projekata i državnih zakona od pada aprilskog paketa, ....
Koju drogu vi koristitete? Kakvi Bošnjaci, koja šuplja?Re: Zašto se Bošnjaci u BiH tretiraju kao "remetilački element?
PostPostao/la analit-kritik 1 » 22 aug 2009, 18:22
Ma tako je majstore!
Skroz sam zaboravio,al evo sad cemo opet po starom.Citav arsenal na Dodika,a ovi nasi muljatori nek i dalje trljaju ruke...
Nema apsolutne istine.Sve je relativno,a nista nije slucajno!Re: Zašto se Bošnjaci u BiH tretiraju kao "remetilački element?
PostPostao/la opusti se » 22 aug 2009, 18:26
RBiH bi davno usla u EU da nema entiteta i daytonskog rezima. Prvo se trebaju ukinuti entitet sjeverni i te entitet juzni.
Zemlje u EU nisu uredjene sa entitetima anama se provodi diktatura entiteta i obaranje svih norsmnalih zakona.
Zemlje EU imaju jednu policiju.
PostPostao/la lilijana » 22 aug 2009, 18:55
rocker je napisao/la:
tufahija3 je napisao/la:
- Turska je naša druga majka, a turske vlade su, nekoliko puta u povijesti, znale prema nama da budu maćehe. Od svih inozemnih naroda, nama je turski narod najbliži, a i mi njima
Tu i lezi problem! Bosnjaci teze Turskoj ocekujuci da ih prihvati u svoje krilo, a u isto vrijem tvrdite da sa bosnjaci prozapadni narod, za europskom bastinom!
pa i turci su prozapadni,sa europskom bastinom,kao i mi
lilijana Postovi: 150
PostPostao/la tufahija3 » 22 aug 2009, 19:05
Ili recimo, meni je teško zamisliti da se može ući u EU sa OHR-om kao šefom države. Produžavanje mandata OHR-u stoji nam na putu ulasku u EU.
tufahija3 Re: Zašto se Bošnjaci u BiH tretiraju kao "remetilački element?
PostPostao/la tufahija3 » 22 aug 2009, 19:16
Par meditacija Doris Kvak:
Pack smatra da se ovakvom ustavnom strukturom BiH ne može ući u EU.
Za nju lično nije važno da li u BiH postoje entiteti ili ne ukoliko oni ne štete državi, a također je ukazala na problem s ustavnom strukturom u Federaciji BiH posebno u funkcioniranju 10 njenih kantona. Kazala je da je potrebnija puno efikasnija državna struktura.
Kao veliki problem Pack je istaknula i reformu policije u BiH. Prošli izvještaj njenog Komiteta bio je nešto blaži jer se očekivao dogovor o reformi policije. Međutim, te nade nisu bile ispunjene te reforma policije ostaje najveći trenutni problem BiH na njenom putu ka evropskim integracijama
Eto, čak je i ona zapela za reformu policije kao mutav za telefon.
I onda, nema više...