Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 07:04 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vojislav Kostunica  (Pročitano 1923 puta)
Heli
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« poslato: 01. 12. 2010. 09:37 »
Podeli temuIdi gore

TitleBox
Ko je V. Kostunica,
Pise. G. Petrovic

{alt}

Ali kakve sve to ima veze sa mnom i mojim profesionalnim ili javnim angažmanom? Ili jednostavno rečeno, šta se to vas tiče? Pa, ne tiče se ni mene ''Ko je Vojislav Koštunica'', pa sam prvo, kao i svi građani Srbije 2000. obavešten da je to onaj ''Ko sme da vas pogleda u oči'', a kasnije su mi predočeni još neki detalji iz njegove profesionalne i porodične biografije. Naime, tokom prošlogodišnje predizborne kampanje, danima je u svim dnevnim novinama u Srbiji izlazio plaćeni oglas koalicije DSS-NS veličine cele stranice naslovljen upravo sa ''Ko je Vojislav Koštunica''. Iako me to uopšte nije zanimalo, niti sam tražio da budem obavešten o tim detaljima saznao sam, između ostalog, ''da je Vojislav Koštunica rođen 1944. u Beogradu u porodičnoj kući u Skadarskoj ulici... da je kršten iste godine, kao i da je imao samo tri nedelje, kada su u najtežem bombardovanju na Vaskrs 16. i 17. aprila 1944. uništeni čitavi delovi Beograda!!??'' Potom i da je ''u Šumadiji u Koštunićima, pod Ravnom gorom i Suvoborom, ognjište porodice Koštunica, da im je krsna slava Sveti arhangel Mihailo, da su se ranije Koštunice prezivali Damljanović i da je pradeda Vojislava Koštunice, Jovan Damljanović bio učesnik Svetoandrejske skupštine 1858. god. kao narodni poslanik iz Koštunića, kada je i PROZVAN Koštunica.'' Naročito je istaknuto i da je ''iz porodice Damljanovića i Anđelija, majka jednog od najvećih srpskih vojskovođa vojvode Živojina Mišića.'' Potom smo saznali sve o školovanju malog Voje, koji nije slučajno postao doktor prava jer su mu i ''deda po majci Radmili i otac bili sudije.'' Meni se u sećanje urezala rečenica u kojoj se kaže: ''Neposredno posle rata, otac Vojislava Koštunice, Jovan, došao je u sukob sa novim komunističkim režimom, zbog čega je ostao bez posla!?'' Potom se nižu opšte poznate informacije o njegovom izbacivanju sa fakulteta i kasnijem političkom angažmanu.

{alt}

Naravno, da niko od vas nije obratio pažnju na sve ovo, a i zašto bi, ali ja jesam. I zato sam veoma znatiželjan. Pošto su naime, raspisani predsednički izbori u Srbiji, uz koje će moguće biti raspisani i parlamentarni ili izbori na svim nivoima, na kojima će se možda i on za nešto kandidovati, voleo bih, naročito zbog toga, što ova svoja pisanija privodim kraju, da o njemu saznam još štogod. Osim ovih tendenciozno i selektivno plasiranih detalja, o malom Srbinu pravoslavcu i antikomunisti i njegovim slavnim precima, koji podupiru njegov nacionalističko-pravoslavni i svetački lik, želim da znam, ne zato što sam maliciozan i zlonameran već zato što sam direktno izazvan od strane autora ovog teksta, mnogo više o njegovim roditeljima. Naravno, kako bih mogao da se opredelim na sledećim izborima.
Dakle, ako je njegov otac ''neposredno posle rata došao u sukob sa novim komunističkim režimom i ostao bez posla'' meni se logično nameću mnoga pitanja, a među njima i ono banalno - "A što, iliti zašto?" Šta je njegov otac radio za vreme rata? Da li je sedeo i čekao da odu Nemci i dođu oslobodioci? Da li je pomagao partizanski pokret ili bio saradnik okupatora? Da li je radio, odnosno, sudio za vreme rata? Ako jeste, kome? Da li je bio samo antikomunista ili nedićevac? Ili je možda bio sledbenik Dimitrija Ljotića? Da li će njegov sin, možda zatražiti njegovu rehabilitaciju? Tek kada sve to saznamo, moći ćemo pravilno da procenimo njegovu ''tužnu sudbinu'', koja se sigurno odrazila na emotivni, psihološki i politički život njegovog sina.
Osim ovoga, želim da saznam i ono najvažnije. Da li je Vojin pradeda Jovan Damljanović samo prozvan Koštunica pre 150 godina ili je promenio prezime? Kako su se prezivali njegov deda i njegov otac? Koliko još ima ljudi u Srbiji koji se prezivaju Koštunica? Da li je on jedini? I na kraju, ako je samo on promenio prezime, zašto je to učinio? Da li se nečega stidi? A šta je sa majkom? Ne, vojvode Živojina Mišića već njegovom? ''Najveći živi Srbin'' naravno, samo po mišljenju svojih fanova, u ovom predizbornom štivu, ''rođenu majku'' nije pomenuo nijednom rečju! Tek tako ili i za to postoji neki razlog? Koliko znam imao je mali Voja i ujaka, ali i o njemu ni reči.
Dakle, gospodo pisari i ''perači'' tuđih biografija, budite ljubazni, pa prvom zgodnom prilikom odgovorite i na ova pitanja ili prestanite da pišete nepotpune i stilizovane ''biografije''.

Nemam link odakle je tekst preuzet ali mi se cini da je iz Nezavisnih novina.

Inace o Kostunici nemam pozitivno misljenje.Kostunica nije jedini politicar ili covjek od ugleda koji je izostavio neke podatke iz svoje biografije. To su rasdili i drugi, to rade i danas i to ce raditi i sutra.Dakle, uobicajena pojva u cilju sto boljeg licnog predstavljanja.
 kafa  kafa
Zalutalo_prase
Gost
« Odgovor #1 poslato: 01. 12. 2010. 10:19 »
Podeli temuIdi gore

Биографија са интернет презентације ДСС-а...

TitleBoxKо је Војислав Коштуница

{alt}

Војислав Коштуница рођен је 24. марта 1944. године у Београду, у породичној кући у Скадарској улици. Осим на београдском Дорћолу, у детињству и младости, често је боравио и у Милошевцу код Велике Плане, завичају мајчине породице. У Милошевцу, Војислав је крштен 1944. године, пошто се породица склонила из Београда због честих англоамеричких бомбардовања престонице. Војислав је имао само три недеље када су у најтежем бомбардовању, за Васкрс 16. и 17. априла 1944. уништени читави делови Београда. Током рата два пута му је рушена породична кућа, у априлском немачком бомбардовању, а затим и савезничком.

У Шумадији, у Коштунићима, под Равном гором и Сувобором је огњиште породице Коштуница. Раније су се Коштунице презивали Дамљановић. Крсна слава им је Свети Архангел Михаило. Јован Дамљановић, прадеда Војислава Коштунице, био је учесник Светоандрејске скупштине из 1858. године, као народни посланик из Коштунића, тада је прозван Коштуница. Из породице Дамљановић је и Анђелија, мајка једног од највећих српских војсковођа, војводе Живојина Мишића.

Војислав Коштуница школовао се у Београду, где је завршио основну школу. Другу београдску гимназију похађао је и матурирао у време док се она налазила на месту где је данашња, нова зграда „Политике“.

Пошто је 1962. матурирао, Војислав Коштуница уписује Правни факултет у Београду. То што ће студирати и докторирати права није нимало случајно, јер су његов деда по мајци Радмили и његов отац Јован били судије. Непосредно после рата отац Војислава Коштунице, Јован дошао је у сукоб са новим комунистичким режимом, због чега је остао без посла. Правни факултет Коштуница је завршио у року и дипломирао 1966. године. Магистрирао је 1970, а докторирао на истом факултету 1974. са тезом „Институционализована опозиција у политичком систему капитализма“. Војислав Коштуница ожењен је Зорицом Радовић, такође доктором права.

Од 1970. до 1974. године био је асистент на Правном факултету. У време хајки и политичких прогона 1971. стао је на страну свог професора Михаила Ђурића. Због доследног оспоравања амандмана и Устава из 1974. године, којим је правно разбијена држава, и којим су аутономним покрајинама Косову и Метохији и Војводини, дате ингеренције република унутар Републике Србије, Војислав Коштуница је протеран са Правног факултета. Петнаест година касније, премда позван, одбио је да се врати на Правни факултет.

Војислав Коштуница никада није био члан Комунистичке партије. Неки од ондашњих оданих бранитеља комунистичког режима и данас су, овај пут представљајући сами себе као демократе, најљући опоненти и критичари Војислава Коштунице.

Након изгона са Правног факултета запошљава се најпре у Институту друштвених наука, а од 1981. у Институту за филозофију и друштвену теорију, као виши научни сарадник и једно време као директор. Објављује велики број запажених радова из области уставног права, политичке теорије и политичке филозофије. Књига „Страначки плурализам или монизам“ (чији је коаутор са Костом Чавошким), била је у једнопартијском једноумљу прво подсећање на правну државу и давно заборављену парламентарну демократију. Био је члан редакција и главни и одговорни уредник више угледних правних и филозофских часописа, као што су „Архив за правне и друштвене науке“, „Филозофске студије“, „Филозофија и друштво“, „Теорија“.

Коштуница се осамдесетих година ангажовао на заштити људских права, нарочито у чувеном Одбору за одбрану слободе мисли и изражавања, у којем су се окупили најистакнутији интелектуалци-дисиденти, који су узимали у заштиту сваког ко је, широм Југославије, страдао због свог мишљења и политичког уверења. Године 1989. био је један од оснивача Демократске странке, о чијем оснивању се са групом пријатеља договарао у свом стану у Скадарској улици. У време ДЕПОС-а 1992. године, основао је Демократску странку Србије. Био је народни посланик у Скупштини Србије од 1990. до 1997. године.

Војислав Коштуница је победио Слободана Милошевића на председничким изборима 24. септембра 2000. и постао председник СР Југославије.

Коштуница је формирао Владу Србије 3. марта 2004. после парламентарних избора одржаних децембра 2003. године.

Рад своје Владе, Коштуница је крунисао на Митровдан 2006. године, после победе народа Србије на референдуму за нови Устав. По усвајању Устава, сагласно Уставном закону, расписани су избори за нову Скупштину Србије.

Коштуница је по други пут формирао Владу Србије 15. маја 2008. године. Када је дошло да противправног проглашавања једностране независности Косова и политичког спора у Влади Србије, Коштуница је донео одлуку да врати мандат народу. После ванредних парламентарних избора одржаних 11. маја 2008. године Војислав Коштуница предводи Демократску странку Србије као опозициону странку.
http://www.dss.rs/pages/predsednik.php?id=68
Heli
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #2 poslato: 01. 12. 2010. 10:27 »
Podeli temuIdi gore

Hvala na nadopuni informacija o politicaru Kostunici.
 kafa    kafa
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page danas u 02:46