Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 07:17 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 ... 21 22 [23]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Zloupotreba broja žrtava u Srebrenici  (Pročitano 25400 puta)
grgo
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.11 Firefox 3.6.11

« Odgovor #330 poslato: 23. 10. 2010. 12:59 »
Podeli temuIdi gore

http://www.israpundit.com/2008/?p=232
Zakljucaj celoga texta kaze:
U Srebrenici se zaista dogodio genocid ali nad srbima od strane Alijinih isalmoterorista .
Slike iskasapljenih srba/kinja

Das to nije bila osveta Muslimana nad Srbima zbog Jasenovca pošto su Srbi vrsili velike zločine i onovali Jasenovački logor za Hrvate a i Muslimane Sad znam

Priglupi Mato lupaš bez veze  Sad znam Sad znam Prst dole
Matovilo
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #331 poslato: 23. 10. 2010. 02:02 »
Podeli temuIdi gore

Grgane,sta se nerviras bolHan nebio? Joj

Istina znade zaista da bidne nezgodna pa zato se ti uneUrozio .A Yevreji znaju oni veoma dobro KO ih je klao,genocidisao zatirao a znaju i KO je opet nastavio tradiciju svojih predaka u cinjenu zla na nasim prostorima poput npr.Srebrenica.

Istinu o Srebrenici nedavno je napisao i jedan srebrenicki musliman a zbog te njegove istine(svedocenja) njegovi muslimani umalo tog cestitog coveka ne ubise u vise navrata prosao je s ozledama cak su ga i muslim policija tukli ...radi se o Ibranu Mustaficu,prvoj osobi stranke SDA osobi koja je ceo rat u Srebrenici bio blizu isalmoteroriste NO1 u Srebrenici Naser Oric.

Ibran Mustafić, bivši poslanik SDA u parlamentu BiH, u februaru 2008. objavio knjigu „Planirani haos" u kojoj optužuje Nasera Orića za stravične zločine nad srebreničkim Srbima.
Pretučen autor knjige "Planirani haos"
26.Apr.2008, 13:37, Izvor: Press

Autor knjige "Planirani haos" Ibran Mustafić u kojoj su detaljno i dokumentovano opisani mnogi zločini koje su muslimani tokom ratne 1992. i 1993. godine počinili nad Srbima u Srebrenici pretučen je sinoć od grupe bošnjaka u naselju Hrid, iznad doma kulture u Srebrenici...

Zločin i kazna: Svoje svjedočenje o događajima u Srebrenici Ibran Mustafić je objavio u knjizi Planirani haos 1990.-1996.]

Ibran Mustafić je bivši poslanik Vijeća općina Skupštine BiH i bivši predsjednik Izvršnog odbora Skupštine općine Srebrenica. Bio je prisutan na osnivačkom skupu SDA u Sarajevu, osnovao ovu stranku u Srebrenici, postao njen poslanik i potom je proglašen "nepoželjnom osobom". Preživio je tri atentata od strane pripadnika Armije BiH a u knjizi koju je nedavno objavio, na 445 stranica, i koju kao izdavač potpisuje Udruženje građana Majke Srebrenice i Podrinja, Mustafić teško optužuje komandni vrh Armije BiH za zločine nad Srbima i Bošnjacima u Srebrenici

Osim što tereti Orića da je stvarni naručilac njegove likvidacije, Mustafić prenosi navodno Orićevo priznanje da je zaklao sudiju Slobodana Ilića

Ibran Mustafić je objavio važnu knjigu o mržnji u BiH u posljednjoj deceniji XX stoljeća. Mustafić zna sve o tome jer je prešao pun krug mržnje: "Znam da mržnja ubija više one koji mrze ali na našem primjeru je isplovila tolika mržnja koja je ipak ubila nas", piše Mustafić u knjizi Planirani haos 1990.-1996. Na početku knjige se opisuje mržnja kao "prvo i jedino sure", na primjeru Avdije Šabanovića, kao aktiviste SDA iz Višegrada: "Odavao je dojam pravog bosanskomuslimanskog kabadahije kojem je prvo sure, koje je naučio, bilo 'mrzi četnika', a za drugu suru očito se nije puno ni trudio. Dovoljno mu je bila jedna u kojoj je bila sadržana kompletna vjera dosta bosanskohercegovačkih Muslimana, i to, prije svega, Podrinjaca", piše Mustafić.

Tri atentata Za samog Mustafića, u toj mržnji je bio jak temelj vjere u Podrinju i na Sandžaku: "Jednom mi je jedan ugledni Sandžaklija rekao: 'Mi nismo neki vjernici ali naše prvo i jedino sure koje smo naučili bilo je - mrzi Vlaha.' I, zaista, to njihovo 'prvo sure' je imalo jači temelj nego što su temelji porodice bosanskohercegovačkih hafiza." Njegovo potpuno lično i iskreno svjedočenje o događajima u Srebrenici dovodi ozbiljno u sumnju vjerodostojnost dosadašnjeg komemorativnog odnosa prema novijoj historiji Srebrenice.

Ibran Mustafić je bivši poslanik Vijeća općina Skupštine BiH i bivši predsjednik Izvršnog odbora Skupštine općine Srebrenica. Bio je prisutan na osnivačkom skupu SDA u Sarajevu, osnovao ovu stranku u Srebrenici, postao njen poslanik i potom je proglašen "nepoželjnom osobom". Preživio je tri atentata od strane pripadnika Armije BiH, živio je u opsadi u Sarajevu od aprila do novembra 1992. i potom se vratio preko Igmana i Goražda u Srebrenicu. Prvi put su ga pokušali ubiti 24. maja 1993, kada je na njegovu sobu i kuću pucano iz ručnog bacača. Saznao je da je iza atentata na njega i njegovu porodicu stajao Naser Orić zvani Gazda, njegov blizak rođak. Motiv za likvidaciju je bio njegov pokušaj obnavljanja političkog života i rada institucija vlasti u Srebrenici.

Ponovo je izvršen atentat na njega i još dvojicu Srebreničana u noćnim satima 19. maja 1995, kada se vraćao u Potočare sa sastanka u Srebrenici. "Osjetio sam da sam pogođen na više mjesta, a najizraženiji su bili tihi bolovi preko mojih prsa, nalik na podnošljive ubode. 'Gotovo je, mora se mrijeti!', zaključio sam. Automatske puške su ječale bez prestanka, a pri silasku do samog asfalta samo sam u daljini vidio nerazgovijetnu svijetlu maglu. Vrata Ahireta su bila širom otvorena. Još sam pri svijesti i duša me ne napušta. Ponovo sam uzdahnuo i izgovorio kelemejšehadet. Opet ništa. Po treći put sam duboko uzdahnuo i izgovorio kelemejšehadet ali me duša nije napuštala. Banditi su proletjeli pored mene i nastavili s pojedinačnom paljbom. Sadu su dokusurivali pojedinačnim pucnjima u glavu. Povikao sam onoliko koliko mi je još snage ostalo: 'Upomoć, upomoć!' Najednom se prema meni začuo topot koraka. U rukama siluete zlikovca iznad moje glave ukazao se vrh automatske puške na odstojanju od tridesetak centimetara. Ubica je uzviknuo: 'Evo ti pomoć, majku ti!' Odjeknuo je pucanj u moju glavu. Ležao sam čekajući preseljenje. Poslije totalnog sljepila nakon izvjesnog vremena na desnom oku, na nebu su mi se ukazale zvijezde. Nisam znao da li su stvarne ili priviđenje. Ležao sam nepomično. Pokušam se koncentrisati i pomaći desnu nogu, ali je nisam osjećao. Ni lijevu, isto tako. Lijevu ruku nisam osjećao. Pomakao sam desnu ruku i uvjerio se da mi je samo ona ostala. Neposredno pored mjesta atentata ispred puta je bila kuća Seada Begića, koji se već vodio kao nestala osoba s puta za Luku. Na svojoj desnoj ruci počeo sam da puzim prema Seadovoj kući", opisuje Mustafić ovaj pokušaj ubistva. Preživio je da svjedoči. U Potočarima je uhapšen na dan pada Srebrenice, 11. jula 1995, od strane pripadnika Vojske RS-a i prebačen u zatvore u Bratuncu i Bijeljini, gdje je osumnjičen za navodne ratne zločine i konačno razmijenjen u aprilu 1996. godine za pukovnika Aleksu Krsmanovića.

Orićeva strahovlada Ključni dio njegovog svjedočenja jeste opis strahovlade koju su na području opkoljene srebreničke enklave uspostavili Naser Orić, kao vojni komandant Armije BiH u enklavi, i njegova grupa. Mustafić naziva Orića i njegove ljude "bandom" i "huntom" opisujući ih kao pljačkaše i ubice. Mustafićeva knjiga je objavljena u vrijeme žalbenog postupka na haškom suđenju Naseru Oriću, koji je prethodno osuđen na dvije godine zatvora. Orić je najavio da će odgovoriti na Mustafićeve optužbe nakon okončanja sudskog procesa u Haagu. Ibran Mustafić nije bio svjedok u ovom procesu, ali njegovo naknadno svjedočenje može biti osnov za pokretanje lokalne istrage u BiH. Oriću se, naravno, ne može suditi dva puta za ista djela.

{alt}
Matovilo
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #332 poslato: 23. 10. 2010. 02:02 »
Podeli temuIdi gore

Ibran Mustafic - "Planirani haos 1990-1996"
Алија Изетбеговић је гробар Сребренице и Подриња

МАДА НЕ ШТЕДИ НИ СРБЕ ни међународну заједницу, Ибран Мустафић је редак сведок. Овај сребренички лидер и оснивач Странке демократске акције је јединствен инсајдер, учесник неких од кључних догађаја везаних за најсрамотнију страницу балканског ратовања деведесетих. Без Мустафића, који је већ неколико пута за длаку избегао убилачки бес својих бивших сабораца, истина о Сребреници није могућа. Мустафић већ годинама покушава да свима који желе да слушају објасни како то да је 1995. године „комплетна сребреничка мафија жива и здрава изашла из Сребренице, а све поштене главе су нестале”. Ово питање може деловати тривијално читаоцима хашких пресуда од којих су неке обликоване неисцрпним ревизијама значења речи геноцид. Али, одговор који нуди Мустафић баца ново светло на злочине и открива мрачне тајне из опседнуте енклаве.
ЊЕГОВА НЕДАВНО ОБЈАВЉЕНА КЊИГА, „Планирани хаос 1990- 1996”, натерала је неке Бошњаке да се суоче са непријатним истинама и постала је повод за нов напад – аутор је брутално претучен у Сребреници од стране бошњачких повратника. Неуморног борца за истину, који не штеди ни себе, интервјуисала је уредница бошњачког магазина „Дани”. Мустафић је, како „Дани” пишу у уводу интервјуа из кога преносимо шире изводе, „указао на одговорност за геноцид и злочине многих кључних бошњачких политичких и војних актера – од Алије Изетбеговића до Насера Орића”.

Да ли је овај последњи напад резултат Ваше књиге? Је ли било пријетњи у међувремену?
МУСТАФИЋ: Није било до сада ни вербалних напада. Ово је први напад, и то прилично бруталан. Заиста није било чак ни телефонских позива. Ја сам и рекао, кад је у питању књига – мене плаши ћутња о књизи, не плаше ме пријетње. И изгледа је управо ћутња о књизи била кобнија за мене него вербалне пријетње.

Морате признати да је реакција била брза: практично се није штампарска боја ни осушила на књизи, већ сте нападнути?
МУСТАФИЋ: Преживио сам три атентата, девет и по мјесеци ропства, од тога седам мјесеци није се знало да сам жив, а овдје су тако здушно и лијепо учили Фатиху. И то је тако било док нису чули да сам жив: кад су сазнали, истог момента почели су псовати. А док сам се водио као нестала особа, све најљепше о мени... Онда сам покренуо питање Сребренице, најавио лавину протеста, у Тузли, па у Сарајеву, па су дошле двије честите жене из Сребренице, мајке, плачући код мене, и рекле ми како су из повјерљивих извора чуле да треба исте ноћи екипа људи бити убачена у Сарајево и да мене ликвидирају. Имао сам, сасвим случајно, визиран пасош и за ноћ сам фактички био у Њемачкој. Ја сам тада побјегао. Оне су ме након десет дана звале и рекле да су разговарале с Изетбеговићем, да се вратим и да су припремиле нове протесте. Након тога сам праћен од стране полиције, а на Али-пашином Пољу дословце премлаћен на најбруталнији начин од стране полиције. Отишао сам у Кантонални МУП у Сарајеву, пријавио комплетан случај, извадио налазе, вратио се у Полицијску управу Нови Град, дошао је командир и рекао: „Хајде да се то заврши, да то некако договоримо.” Кажем – јесам ли ја дошао у полицију или попу на исповијед? Дошао сам у орган који треба провести истрагу. Нажалост, послије тога сам добио кривичну пријаву... Тадашњи начелник за унутарњу контролу Химзо Селимовић је направио извјештај како је полиција поступила у складу са законом.
Након неколико суђења добио сам шест мјесеци затвора, условно годину дана. Послије је услиједио напад од стране тројице момака, од којих се један представио као пуковник у хаустору моје зграде... Дакле, ја имам иза себе атентате, цијелу серију напада и немам двојбе да је овај посљедњи услиједио због књиге.

Насер Орић је, добрим дијелом, главни лик књиге. Најавио је да ће на Ваше тврдње у књизи одговорити након одлуке Жалбеног вијећа у Хагу. Но, књига није Ваш први иступ о криминалу и злочинима војних власти у Сребреници током рата: како објашњавате да нити једна истрага није покренута? Чак ни у Хагу нисте свједочили у процесу против Орића.
МУСТАФИЋ: Ја сам, нажалост, био свједок у Хагу у случају Насера Орића. Требао сам бити посљедњи свједок оптужбе, међутим, дошло је до великог сукоба и мимоилажења између мене и тужилаштва и након три дана припремних радњи за рочиште, ја сам два сата чекао пред судницом, два пута је засједало судско вијеће и они су накнадно донијели одлуку да се не смијем појавити на суду јер нису били задовољни мојим иступима и неким мојим ставовима. Ја сам након тога напустио Хашки трибунал и нисам се појавио у судници. Дакле, био сам, али нисам свједочио.

Насер Орић је у Хагу осуђен, ма како се то у овдашњој јавности покушало приказати као ослобађајућа пресуда. Но, може ли Насер Орић бити једини кривац за све што се дешавало у Сребреници и о чему Ви пишете? У Вашој књизи, као његове политичке заштитнике, спомињете Бакира (сина Алије) Изетбеговића, Алију Делимустафића…
МУСТАФИЋ: Нажалост, превише се баца свјетлости само у правцу једног човјека који се зове Насер Орић... (Орић) он гарантује да не стоји иза ових напада на мене и ја сам убјеђења да говори истину и због тога што би тим гестом само себи направио штету. Ви кажете да је Насер један од главних ликова у књизи, међутим, књига је комплексна цјелина и зове се Планирани хаос. Планирани хаос на простору читаве БиХ, па и у самој Сребреници, планиран је у Сарајеву. И све наше голготе и све наше пропасти иду из Сарајева. Човјек који је планирао хаос у БиХ зове се Алија Изетбеговић. Он је планирао и хаос у Сребреници и, на крају крајева, ја хоћу да живим, и ако треба да будем нападан, али да свако зна да је Алија Изетбеговић највећи гробар ове државе. Он је посљедњи предсједник Предсједништва Републике Босне и Херцеговине, иако га воле звати „првим”. Ја сам убјеђења да је он један од највећих злочинаца над муслиманским народом у БиХ, а прије свега над народом Подриња и поготово Сребренице. Сви други ликови су ирелевантни, све друго су рецидиви те политике, и ја гарантујем и тврдим да је 1990. СДА формирана по препоруци КОС-а, да је то једна организација која је тада устоличена са задатком да уништи све што је вриједно у муслиманском народу и да само преживи једна младомуслиманска, издајничка халка, који су по сваком основу и преживјели БиХ и агресију над њом – они су преживјели и физички, и политички, и финансијски. А ми смо добили да је власништво 90% овога града у рукама 4-5 људи из те халке.

Који су то људи?
МУСТАФИЋ: Па... Прије свега, ја сам у књизи писао и о својим заблудама. Ја сам с одушевљењем био на Оснивачкој скупштини СДА, дошао сам тамо сав усплахирен 26. маја 1990... Већ на првом конгресу почео сам да сумњам у њихову улогу и тако сам се и понашао. Доста сам био дистанциран, и пошто сам био прва политичка особа у Подрињу и с великим ауторитетом, ми смо тада, поготово у Сребреници, почели да водимо неку своју, аутохтону политику, не слушајући директиве. Нажалост, да бог до нисмо, вјероватно би Сребреница завршила као Рогатица, Власеница, Братунац, Зворник, Фоча и остала мјеста Подриња, и коначни збир жртава би вјероватно био пуно мањи. Нажалост, ми смо се организовали и ја пишем и у књизи све оно позитивно што је са мном Насер урадио до избијања агресије. Оно што се послије догађало ја сматрам да је дио планираног хаоса, и између осталог, Насер ту има једну од кључних улога, с тим што ја могу узети његову младост, његов нарцисоизам који се појавио у човјеку који не заслужује превелике атрибуте власти и снаге, који треба бар неку корекцију... Међутим, тамо је заиста владао комплетан хаос и тај нас је хаос коштао касније геноцида.

Господине Мустафићу, у књизи пишете о злочинима које је Армија БиХ под командом Насера Орића починила у Сребреници над преосталим Србима: колико их је убијено?
МУСТАФИЋ: Мени се све вријеме као кукавичје јаје подмећу неке ствари: ја сам у књизи писао о злочинима над људима, нисам мјерио ни Бошњаке, ни муслимане, ни Србе, ни Хрвате, ни било кога. Тамо је убијен човјек. И за мене је небитно да ли је на правди Бога убијен човјек који се зове Нуриф Ризвановић или Слободан Жерић, да ли се звао Хамед Салиховић или Свето или... Ја нисам писао о било каквим злочинима који су плод националне обојености, које фактички није ни било, јер сам се увјерио да једна мафијашка организација и ситни пијуни у оквиру једне злочиначке фаланге немају ни вјере, ни нације, ни било шта друго. Људи се ипак, оно што је мене живот научио, дијеле само на људе и нељуде.

У дијелу медија износи се тврдња да су Бошњаци огорчени на Вашу књигу, а да је Срби користе као доказ геноцида над Србима у Сребреници. Како одговарате на те оптужбе?
МУСТАФИЋ: У књизи сам писао о ономе што сам знао и гдје сам био присутан у истражним радњама о чиновницима српске националности, извршиоцима геноцида над Муслиманима Сафа, Решагића, Бељегошке, Скелана и других подручја. Све сам то записао. Оптужбе о којима говорите су инсинуације. Против књиге су људи којима је рат био брат, а за књигу су људи који су рат уистину дочекали као нешто најгоре у повијести што човјек може доживјети. Имам небројене позиве од стране муслимана, имам писама муслимана, могу неке и цитирати, који кажу: доста смо у тебе и сумњали, али си дефинитивно књигом показао да си човјек. Према томе, сви нељуди у БиХ су против Планираног хаоса, а сви људи у БиХ ће подржати Планирани хаос јер је овдје на снази, како ја то волим у шали рећи, један систем, уставно уређење, у којем имамо три конститутивне скупине и четврту плутајућу. Те три конститутивне скупине овако редам: прве двије скупине чине злочинци и криминалци, трећа скупина су њихове конкубине и курве, а четврта скупина у оквиру комплетног садашњег уређења јесте раја...
Немојте заборавити, иако медији пишу како су Бошњаци из Сребренице огорчени на књигу, да ми имамо једну солидну скупину људи из Сребренице који живе и уживају све плодове геноцида у Сребреници... и ја сам зато недавно у једном интервјуу рекао да је ова власт над жртвама геноцида починила нови геноцид, а да су изабрали само своје пулене, њих десетак…

Ко су ти људи?
МУСТАФИЋ: Рећи ћу овако: да није било рата и да није било геноцида у Сребреници, људи који сад имају по седам хиљада марака плату и још шанераја по 70.000 годишње и свега осталога, досад би вјероватно били на бироу за запошљавање или би се борили за позицију предсједника мјесне заједнице. Из Сребренице је сав шљам испловио, сва банда, и ја сам један од ријетких преживјелих људи од оних који су мене у Сребреници окруживали. Сребреница се, дословце, покрива новцем преко појединих истурених елемената који требају угасити живот у Сребреници...

Да, али опет нисте рекли који су то истурени елементи, о којој номенклатури је ријеч?
МУСТАФИЋ: Као човјек и као Сребреничанин сматрам да само може имбецил или крајње покварена особа бити нпр. члан партије која је сљедбеница Алије Изетбеговића. Сваки човјек из Сребренице који може, послије геноцида у Сребреници, бити члан СДА, он је саучесник геноцида у Сребреници јер је та политичка номенклатура у Сарајеву апсолутно директно учествовала у геноциду у Сребреници. Дакле, људи су тамо не због идеје, већ због профита. Ја то кажем као један од оснивача те партије и кажем то свијетла образа јер ја на томе нисам нити сам икада желио ишта зарадити: ја сам једини Сребреничанин који ништа нема, ни стана, ни папира, ништа. Људи који се врзмају у тим политичким гарнитурама тамо су апсолутно из интереса, њих геноцид не интересује, њих не интересује опстојност ове државе и овога народа, њих интересује профит. Узмите и набројите их све, ја вам гарантујем да има из Сребренице паметнијих људи кад спавају, него што су они кад цркоше размишљајући. Даље, ми имамо још једну такву структуру: Странка за БиХ је највећа подвала, послије СДА, која се икад десила на овим просторима. (Харис Силајџић) који је подијелио БиХ касније због преваре формира Странку за БиХ. Он је у ствари формирао Странку за геноцидну БиХ која је тренутно на снази.

Ви сте несумњиво свјесни колики сте гњев изазвали објављивањем својих ставова: јесте ли имали дилема?
МУСТАФИЋ: Вјерујте ми, ја сам писао о злочинима над човјеком. Не волим сегрегације кад је у питању злочин. У Сребреници је на најбруталнији начин убијен Нуриф Ризвановић. Он није ни Бошњак ни Србин, он је Муслиман. Убијен је Хамед Салиховић, који није ни Бошњак ни Србин, он је Муслиман. Ја сам само пуком случајношћу, само Божијом моћи, остао жив, и ја сам Муслиман. Нисам ни Бошњак ни Србин. Ја сам само писао о злочинима над невиним људима, јер је преко 40 убистава било унутар Сребренице које је документовала полиција и никад ниједна истражна радња око тога није направљена. Никакав процес није поведен. Тамо је убијан човјек и ја сам причао о убиствима људи. А кад је у питању неко удружење, поготово профитабилно и на даљински…

Које је удружење Сребреничана профитабилно?
МУСТАФИЋ: Па, видите, ми смо, нажалост, у ситуацији да људи у Сарајеву пљују на телевизију. Кад је упале, виде три жене из Сребренице и два гуланфера који су честит и поштен свијет из Сребренице омрзнули људима и потиснули на маргину. Те жене сад причају о уставним промјенама, а прије тога нису знале ни краву да помузу. Оне су само инструмент у рукама политичких олигархија, оне требају да манипулишу народом, да се појављују на екранима, дијеле фразе из Пакистана, донације из Малезије и оперу новац. Зато ја кажем: кад је у питању књига Планирани хаос, сви ће људи у БиХ, који истину и правду воле, стати на моју страну. Против мене су људи који су рат дочекали као средство за богаћење, начин да доведу и државу и све грађане БиХ у безнадежну ситуацију.
(Овде је) формирано стотине удружења (жена Сребренице и других енклава) само с једним разлогом – да би се угушила истина у Сребреници, да би неке жене, не волим име да им помињем, биле на пријемима за Дан независности БиХ... Ја заправо хоћу рећи да је заиста дошло вријеме да истинске жртве рата направе јединствен фронт да се боре против крвопија из сва три конститутивна стада.

Како сте у књизи описали излазак Насера Орића и групе официра АРБиХ из Сребренице, у предвечерје геноцида, на дошколовавање...
МУСТАФИЋ: Написао сам да је велика скупина официра из Сребренице, која је к’о фол пошла на дошколовавање, прво у Зеници требала бити уписана у основну школу, да је заврше... Кад је у питању Насеров одлазак из Сребренице, ја сам то написао и то је истина, он није отишао својом жељом. Он је послат из Сребренице, међутим, стално се прешућује оно на чему ја инсистирам: Сребреница је доживјела капитулацију 1993. и ми смо тада поражени. Након проглашења заштићене зоне, потписан је акт на аеродрому, Младић и Сефер Халиловић су га потписали о демилитаризацији Сребренице. Демилитаризација је само била процес за поткусуривање и за нове игре до завршног геноцида у Сребреници. Ја сам већ тад био у латентном сукобу и критички сам говорио, рекао да смо доживјели капитулацију, да ћемо изгубити рат. Они након тога у Сребреници формирају Осму оперативну, у демилитаризованој зони, касније и 28. дивизију. Они извлаче људе које требају заштитити и спасити, а шаљу наоружање хеликоптерима, да би стигла наредба од Хаџихасановића да поједине групе изађу изван демилитаризоване зоне и изврше напад на Вишњиће и остала села, да направе низ провокација мимо демилитаризоване зоне јер је њима требао алиби да четници имају разлога да нападну Сребреницу. То је тај планирани хаос који се требао догодити и који се догодио.

Вилдана Селимбеговић

{alt}
Matovilo
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #333 poslato: 23. 10. 2010. 02:10 »
Podeli temuIdi gore

Citat
ORIĆU, GDE MI JE MUŽ?!

Jelica Ilić, supruga srebreničkog sudije Slobodana Ilića, traži od Nasera Orića da kaže gde je pokopao njenog muža kog je zverski ubio 1992. godine
Press petak, 4. april 2008.
Press: ORIĆU, GDE MI JE MUŽ?!
Press

SREBRENIČKI MONSTRUM... Nasera Orića Hag nagradio sa dve godine zatvora

Još ne mogu da dođem sebi od šoka! Već godinama tražim informacije o smrti mog supruga i onda pre dva dana pročitam u Pressu RS da Ibran Mustafić tvrdi da ga je Naser Orić ubio na najsvirepiji način?! Ne znam šta da kažem. Ne mogu da shvatim da neko čoveku može da izvadi oči, a potom da ga zakolje!

Mustafić: Proglasili su me izdajnikom!

Ibran Mustafić, autor knjige „Planirani haos" koja je izazvala veliku medijsku pažnju na području cele bivše Jugoslavije, za Press RS kaže da se ovih dana neprestano nalazi na meti „negodovanja i gunđanja pojedinaca iz Srebrenice i Sarajeva" zbog obelodanjivanja do sada nepoznatih detalja iz ratne biografije Nasera Orića.

- Govore mi da sam izdajnik, da sam izmislio Naserove zločine, ali me njihove gluposti uopšte ne dotiču. Poenta moje knjige nije da branim Srbe, ali neću da branim pojedince iz mog naroda koji su činili zlodela! Zločinci su zločinci, bez obzira na to kako se zovu i kom narodu pripadaju. Kategorično tvrdim da je Naser Orić ratni zločinac bez premca - kaže Mustafić.

Ovo su reči Jelice Ilić, supruge zverski ubijenog srebreničkog sudije Slobodana Ilića, kog je prema tvrdnjama bivšeg poslanika SDA u Parlamentu BiH Ibrana Mustafića, likvidirao lično „komandant odbrane Srebrenice" Naser Orić. Mustafić je pre dva dana izjavio Pressu RS da mu je Orić lično priznao da je sudiji Slobodanu Iliću izvadio oči, a potom ga zaklao!

- Izuzetno mi je teško. Kada mi je sin doneo Press RS, gde sam pročitala da je Orić ubio mog supruga, sve slike preživljenog užasa ponovo su mi se vratile pred oči. Slobodan je zarobljen na Petrovdan 1992. u selu Zalazje, i nikada nije pronađeno njegovo telo. Znali smo da je ubijen, ali nismo znali ko je ubica i na koji način su ubili mog Slobodana - kaže Jelica Ilić.

Ona se prošle godine odselila iz Srebrenice u Zvornik, jer više nije mogla da gleda lica onih koji su srebreničkim Srbima ostali u jezivom sećanju.

- U Srebrenici sam viđala Zulfu Tursunovića, Hakiju Meholjića, i još mnoge druge koji su ubijali Srbe od 1992. do 1995. godine. U svakom sam videla potencijalnog ubicu mog muža, ali do pre dva dana nisam znala da je to Orić. Želela bih samo da mi kaže gde je Slobodan pokopan da ga ljudski sahranimo - kaže kroz suze Jelica Ilić.

Sekretar Boračke organizacije u Srebrenici Miloš Milovanović ubeđen je da se ne sme staviti tačka na presudu od dve godine zatvora, kojom je od Haškog tribunala „nagrađen" Naser Orić, jer protiv srebreničkog krvnika postoji mnoštvo dokaza koje Hag nije ni uzeo u obzir.

- Svedočanstva Ibrana Mustafića u knjizi „Planirani haos" svim normalnim ljudima pokazuju kakvog su monstruma na slobodu pustili haški delioci pravde! Orić i njegovi kompanjoni u zločinima počinili su nepojmljive zločine. Orićev najbliži saradnik Zulfo Tursunović zarobio je u maju 1992. godine medicinsku sestru Radu Milanović i sa svojim saborcima danima se iživljavao nad njom, sve dok je konačno nisu ubili - ističe Milovanović.

fakti

Ibran Mustafić, bivši poslanik SDA u parlamentu BiH, u februaru 2008. objavio knjigu „Planirani haos" u kojoj optužuje Nasera Orića za stravične zločine nad srebreničkim Srbima

Naseru Oriću u leto 2006. Haški tribunal izrekao presudu od dve godine zatvora

Žalbeno veće Haškog tribunala 1. i 2. aprila ove godine raspravljalo o žalbi Tužilaštva tribunala na prvostepenu presudu Naseru Oriću

On pominje i primer porodice Stjepanović, čije su članove Orićevi „borci" u julu 1992. izveli iz stana u ulici Srebreničkog odreda 3 i potom odveli u Potočare.

- Tada su na svirep način ubijeni Anđelija Stjepanović (74) i njen sin Mihajlo (50). Jedan Bošnjak iz Potočara posle je pričao da je celi most gde su ovi nesrećnici zaklani, bukvalno plivao u krvi! Ubica porodice Stjepanović je Kemo Mehmedović iz sela Pala, inače Naserov verni sledbenik u zločinima. Egzekutor danas živi u Austriji, a sličnih primera u Srebrenici ima još mnogo. Sramno je da niko od ovih zveri u ljudskom obličju nije odgovarao za zločine, a njihov glavni organizator i nalogodavac Naser Orić se danas šepuri na slobodi-ogorčen je Milovanović.

B. KNEŽEVIĆ

http://www.naslovi.net/2008-04-04/press/oricu-gde-mi-je-muz/628181

{alt}
Matovilo
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #334 poslato: 23. 10. 2010. 02:22 »
Podeli temuIdi gore

EtniČko čišćenje srpskih teritorija u opštinama Bratunac, Milići, Srebrenica i Skelani Muslimani su započeli napadom na male zaseoke Gniona u srebreničkoj opštini i Blječeva 6. maja na Đurđevdan.
Iz Srebrenice Srbi su se iselili 9. maja 1992. godine, masovno i gotovo panično. U gradu je ostalo svega oko tridesetak lica koja nisu Muslimani. Od tada je Srebrenica čisto muslimansko mesto. Najveći broj meštana razbežao se po okolnim, najbližim srpskim selima, u Bratunac, Skelane ili preko Drine u Srbiju.�

�Neposredan povod za to�, kaže Ivanišević, bilo je ubistvo Gorana Zekića, narodnog poslanika u tadašnjoj skupštini BiH, sudije i predsednika Srpske demokratske stranke u opštini. Njega su lokalni Muslimani sačekali u zasedi, na prilazu Srebrenici, kod sela Zalazje, i ubili 5. maja uveče. Za taj �podvig� odlikovani su �zlatnim ljiljanima�. Tada se konačno videlo da su i sva prethodna ubistva, najčešće iz zasede, bila ne puka slučajnost, što su vlasti dokazivale, već deo unapred smišljenog plana i početak oružanog obračuna i likvidacija što većeg broja Srba.�

Mustafić kaže da se tih dana sve više bavio nabavkom oružja za Muslimane na području opštine Srebrenica. Uz njega je gotovo nerazdvojan Naser Orić. Kao neka vrste konkurencije pojavljuje se u Bratuncu Nurif Rizvanović, predsednik Muslimanskog nacionalnog veća. Naser se okreće i prema njemu, a Mustafić sve to tumači motivom unosnog posla sa oružjem.
�U tom periodu po celom terenu opštine Srebrenica i opštine Bratunac kruže priče o masovnoj dopremi naoružanja. Više se ne priča o komadima, nego o šleperima�, piše Mustafić.
A Srebrenica se te 1991. godine sve više punila ubojnim napravama. Mustafić kaže: �Jednu večer me je Roko odveo u svoju sobu i pokazao nekoliko pušaka �pumparica�. Na pitanje odakle mu, rekao mi je da uglavnom dolaze iz Srebrenika, preko našeg glavnog imama Hasiba Kovača..

NASERU Oriću nije bilo pravo što on nije izveo akciju razoružavanja Srba u Čumavićima. Zato je odlučio da odmah preduzme nešto slično. Sa svojom ekipom odjurio je u selo Sijemovo i izdao naredbu da se oružje preda sutra do 12 časova. Kad je u zakazano vreme došao da uzme plen, kaže Mustafić, imao je šta da vidi. Svi stanovnici Sijemova, koji su posedovali oružje, napustili su selo. Ostao je samo starac Miloš Zekić. Naserova osveta je bila surova. Zekić je ubijen, selo je opljačkano i spaljeno. Sva pšenica završila je kod Nasera i nekog Ekrema.

šta se dogodilo posle razoružavanja Srba u Čumavićima? Mustafić u �Planiranom haosu� kaže:
�Ponovo je nova ekipa krenula tamo. Od Čumavljana su zaplenili još nekoliko pušaka, a posle su Čumavljani kolektivno sterani u Potočare. Pre nego što su Čumavljani dovedeni u Potočare, po Čumavićima su 'operisali' Džoni i Garmiš, navodno skupljajući marke i zlato. Posle transporta Čumavljana u Potočare, naš hodža Alija Jusić je postao glavni magacioner, koji se sa traktorom obreo u Čumavićima.�

Krenula je pljačka', piše Mustafić. 'Osetio je hodža da je rat bolji biznis od vere. Došlo je i do prvih negodovanja u 'ekipi' oko podele plena. Kada su 'opuhali' Čumaviće, našli su u jednoj kući keramičke pločice. Neko je hodžu upitao da li da i to tovare, na šta je hodža uzvratio potvrdno da će i pločice zatrebati. Posle pljačke Čumavića i Sijemova, cela je Johovača bila puna stoke. Naser je bio nezadovoljan raspodelom plena. U prepirci je hodži opsovao i Boga. Ipak je uzeo mlin, traktor 'Tomo Vinković' i vola.�

Ps
Ovo su delovi knjige "Planirani haos" svedoka svih dogadjaja u i oko Srebrenice glavnog clana stranke SDA u Srebrenici Ibrana Mustafica kojega su njegovi muslimani nakon objavljivanja knjige umalo par puta ubili jer musliamnima kao i ovdasnjem grganu istina strasno smeta a oni s ebas uzivili u Alijino-Klintonovu palnetarnu laz o ko FOL "genocidu and muslimanima srebrenice".

E bas je istina nezgodna grgane aaaaaaaaaa
A Yevreji mmmm znaju oni ponajbolje ko je ko bio u IIsr pa i ovom zadnjem.

{alt}
nebitno
Super član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 6.0.472.63 Chrome 6.0.472.63

« Odgovor #335 poslato: 23. 10. 2010. 03:07 »
Podeli temuIdi gore

Nevjerojatno je to Matovilo. Umjesto da se kaze jedna rijec: oprostite, ti pronalazis uvijek iznova neke bjelosvjetske 'dokaze' i razne otkacenjake koji znaju bolje od cijelog svijeta sto se dogodilo, jer im to trenutno odgovara kao i tebi.

Ne samo da nema Oprostite, nego i okreces pricu naopako, od zrtava pravis sprdnju. To je da kazem najblaze receno bezobrazno i jadno, ako nista prema porodicama ubijenih . Pa stavi mi i 100 minusa sada ako hoces ali ti stvarno imas problem.
Matovilo
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #336 poslato: 23. 10. 2010. 04:03 »
Podeli temuIdi gore

Nevjerojatno je to Matovilo. Umjesto da se kaze jedna rijec: oprostite, ti pronalazis uvijek iznova neke bjelosvjetske 'dokaze' i razne otkacenjake koji znaju bolje od cijelog svijeta sto se dogodilo, jer im to trenutno odgovara kao i tebi.

Ne samo da nema Oprostite, nego i okreces pricu naopako, od zrtava pravis sprdnju. To je da kazem najblaze receno bezobrazno i jadno, ako nista prema porodicama ubijenih . Pa stavi mi i 100 minusa sada ako hoces ali ti stvarno imas problem.

Slusaj amo jadan nebio ,ne interesuju mene minusi plusevi i slicne tricarije vec me interesuje istina i u to ime sam procitao brdo iskaza,potraga,svedoka,..........i sta sve ne a i rodom sam blizu Srebrenice i mnoge dalje rodjake izgubio koje su isalmski teroristi pobili na pravdi boga. A Ibran Mustafic je samo jedan (vazan musliamanski)svedok  od mnogih onih koji su rekli i svedoce o istini.

Srebrenica, u potrazi za istinom!?
http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=44&t=8910

Vidi ovo sam gelemom vecinom skoro sve izcitao a to je mesecima da citas materijala koji se bavi istinom.

Prve zlocine u/oko Srebrenice nesumnjivo su pocinili ALijini zlotvori predvodjeni Oricem koji je licno zaklao 8 srba/nja.Taj isti Oric je s svojima isalmskim teroristima uspio da skoro celu Srebrenicu Bratunac,Milici Vlasenica popali,pobije,opljacka ubijajuci najmonstruoznije oko 3.500 srba mahom civila starac aid ece koji nisu mogli pobeci od isalmskih koljaca-terorista.Nakon svega kada su se Srbi polse 2g konsolidovali brigade osnovali i krenuli u oslobadjanje svojih stotine sela i gradove i isalsmkim teroristiam stali u kraj TEK tada je jauk urlici lazi i palnetarna laz lanzirana o navodnom "genocidu" nad muslimanima a zlotvor Oric u americkom sudu sprdnej ko FOL medjunarodnome dobi nagradu od samo 2g zatvora tacnije dok se smesno "sudjenje" nad njim zavrsilo.

More polako sta si se unervozio kao i oni muslimani Alijaci sto Ibrana zbog istine umalo nekolko puta ne ubise.

{alt}
nebitno
Super član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #337 poslato: 23. 10. 2010. 04:59 »
Podeli temuIdi gore

Slusaj amo jadan nebio ,ne interesuju mene minusi plusevi i slicne tricarije vec me interesuje istina i u to ime sam procitao brdo iskaza,potraga,svedoka,..........i sta sve ne a i rodom sam blizu Srebrenice i mnoge dalje rodjake izgubio koje su isalmski teroristi pobili na pravdi boga. A Ibran Mustafic je samo jedan (vazan musliamanski)svedok  od mnogih onih koji su rekli i svedoce o istini.

Srebrenica, u potrazi za istinom!?
http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=44&t=8910

Vidi ovo sam gelemom vecinom skoro sve izcitao a to je mesecima da citas materijala koji se bavi istinom.

Prve zlocine u/oko Srebrenice nesumnjivo su pocinili ALijini zlotvori predvodjeni Oricem koji je licno zaklao 8 srba/nja.Taj isti Oric je s svojima isalmskim teroristima uspio da skoro celu Srebrenicu Bratunac,Milici Vlasenica popali,pobije,opljacka ubijajuci najmonstruoznije oko 3.500 srba mahom civila starac aid ece koji nisu mogli pobeci od isalmskih koljaca-terorista.Nakon svega kada su se Srbi polse 2g konsolidovali brigade osnovali i krenuli u oslobadjanje svojih stotine sela i gradove i isalsmkim teroristiam stali u kraj TEK tada je jauk urlici lazi i palnetarna laz lanzirana o navodnom "genocidu" nad muslimanima a zlotvor Oric u americkom sudu sprdnej ko FOL medjunarodnome dobi nagradu od samo 2g zatvora tacnije dok se smesno "sudjenje" nad njim zavrsilo.

More polako sta si se unervozio kao i oni muslimani Alijaci sto Ibrana zbog istine umalo nekolko puta ne ubise.

eto zao mi je sto cujem sto ti se dogodilo. Stvarno. Ali zao mi i drugih na drugim stranama sto im se isto dogodilo, pa ipak one sa druge strane ne zovu zlotvori zlocinci itd ko sto ti zoves Hrvate, Muslimane i sve protiv kojih ste ratovali. No ja ti zamjeram. Treba se pitati ko je zapoceo rat, ko je unistavao civilne gradove ko Sarajevo, Vukovar i Dubrovnik i ko je imao 90% oruzja 1991 godine, da se dobije prava slika.

Kazem, suosjecam sa tobom iskreno ali ako ne krenes da otvorena srca istrazujes 'sta se desilo i zasto' ostaces zatrovan do kraja zivota. Sto nece pomoci tvojoj stvari jer situacija se znacajno promijenila, htio ti i ja to ili ne. Zasad je tvoje istrazivanje bazirano na mrznji. A i ako su ti svi izvori 'neutralni' kao onaj gdje brane Srbe jer kao imaju isti 'problem' onda ti nece biti lako uvjeriti ostale u svoju istinu.

I ovaj puta ako moze bez minusa, ja tebi nisam dao. Nije ovo prepucavanje, ovo je ipak demokratska rasprava.
nebitno
Super član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #338 poslato: 23. 10. 2010. 05:01 »
Podeli temuIdi gore

No ja ti zamjeram.

Greska, htio sam da kazem, ja ti ne zamjeram.
Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Samsung SGH-T919 Samsung SGH-T919
Browser:
NetFront 3.5 NetFront 3.5

« Odgovor #339 poslato: 25. 10. 2010. 04:49 »
Podeli temuIdi gore

Matovilo, je li to isti onaj Mustafic sto je okacio zastave "ljiljane" u Srebrenici, kojeg ne tako davno "neko" ovdje nazva "posteni Ibran"?
A kad je stavio zastave kuku...Valjda ti je jasno da je covjeku stalo da na neki nacin postane i on neki...da ne kazem sta..Smiley

"
Matovilo
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #340 poslato: 25. 10. 2010. 01:32 »
Podeli temuIdi gore

Matovilo, je li to isti onaj Mustafic sto je okacio zastave "ljiljane" u Srebrenici, kojeg ne tako davno "neko" ovdje nazva "posteni Ibran"?
A kad je stavio zastave kuku...Valjda ti je jasno da je covjeku stalo da na neki nacin postane i on neki...da ne kazem sta..Smiley

Jeste taj isti.
Ne slazem se......pre bi rekao da Ibran pokusava da "popravi" imidj svoj u plemenu svom nakon sto je u par navrata umalo ubijen a sve zbog (istine)knjige njegove.Nije tesko skontati da zbog knjige njemu i njegovoj uzoj familiji bukvalno je zivot u torbi bio a takodje iz sredine u kojoj je ziveo zapocelo je izopstenje .......tako da mu se nimalo ne cudim naknadnom kacenju zastave s "ljiljanima".A valja od necega ziveti moj Senahide.....

Za mene je Ibran posteni covek koji se naknadno opametio i koji nije zeleo zlo da cini i koji se nije mirio s zlotvorima /zlodelima iz svojih redova/etnikuma.Ibran nije od samoga pocetka zeleo da ucestvuje u klanjima i slicnim sr&anjima ........a kada je shvatio da je sve otislo zauvek nezeljenim tokom ......bilo je kasno.Sada Ibran samo pokusava da prezivljava .....pa mu se ne cudim sto se u tom teskom prezivljavanju mora malo i pepelom posuti.

{alt}
Dart Vader
Gost
« Odgovor #341 poslato: 05. 07. 2011. 10:43 »
Podeli temuIdi gore

{alt}
Dart Vader
Gost
« Odgovor #342 poslato: 05. 07. 2011. 10:44 »
Podeli temuIdi gore

U bošnjačkim sredstvima javnog informisanja prisutna je odredjena mitologizacija masakra u Srebrenici. Kad čovjek čita, gleda i sluša ne može se oteti dojmu da postoji težnja da se što manje raspravlja o detaljima. 8000 žrtava, 10.000 žrtava ...što je zvanično više žrtava to je za sarajevsku dnevnu politiku izgleda bolje. Pitanja u stilu: "da nisu možda neki od njih poginuli u borbi" uošte ne dolaze u obzir jer "vrijedjaju žrtve Srebrenice". Jedina "pravda" za žrtve Srebrenice je po njima ukidanje RS. Kako će to pomoći žrtvama, ja ne znam ali eto: dok postoji RS nema pravde za preživjele žrtve geno.cida.

Čak sam jedanput pročitao slijedeću izjavu majki Srebrenice: "Neprihvatljivo je bilo kakvo izjednačavanje žrtava prošlog rata". Tj. poginuli u drugim krajevima BiH se ne mogu ni izbliza mjeriti sa poginulima u Srebrenici. Interesantno, ta nezgodna izjava je u rekordnom roku od 2 tjedna potpuno isparila sa interneta i nigdje se više ne može pronaći, barem meni nije uspjelo.

Posebno interesantno pitanje je zašto tzv. ABiH nije branila ili odbranila Srebrenicu na vrhuncu svoje snage kad su kako kažu krenuli u konačno oslobadjanje BiH sa samim 5. korpusom. Odgovor bi najvjerovatnije morao glasiti da je 5.korpus bio predaleko od Srebrenice jer da jeste stvar bi bila posve drukčija.

Ja sam porijeklom iz Kladuše i svjedok sam izmišljanja i propagande sarajevskih vlasti i s tim u vezi ovu temu i pokrećem.

Elem, naš novi kolega forumaš strelok na svom Avazovom forumu tvrdi da je zabranio politizaciju srebreničkog masakra. Medjutim:
<Quoted Image Removed> . Šta misle forumaši NN-a o ovoj pojavi?
Dart Vader
Gost
« Odgovor #343 poslato: 05. 07. 2011. 10:46 »
Podeli temuIdi gore

Svojim preterivanjem i opstom politizacijom zrtvama Muslimani su svoje zrtve u ocima posmatraca sa strane degradirali i doveli u krajnju sumnju.
pustahija
Iskusni član
**
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #344 poslato: 31. 12. 2011. 08:56 »
Podeli temuIdi gore

Svojim preterivanjem i opstom politizacijom zrtvama Muslimani su svoje zrtve u ocima posmatraca sa strane degradirali i doveli u krajnju sumnju.
Mrsssss konjino blentava,spodobo nacionalisticka.
Stranice: 1 ... 21 22 [23]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 12. 05. 2012. 09:46