Šalu na stranu ali ovo je dobro pitanje, mada nemam odgovor na njega.
Postoji teorija da oni Makedonci koji vode poreklo od Bugara imaju prezimena koja se završavaju na OV, a oni koji su poreklom Srbi na SKI.
Na -SKI i na -VIK. Prezimena su, koliko ja znam, pocela da se menjaju masovnije prvih godina nakon WWII. Jedna moja prijateljica se preziva Ristic, na primer, brat njenog pradede je otisao u Skoplje tridesetih godina, njegovi potomci su danas Makedonci i prezivaju se Ristevski. Inace, familija (potomci) je i dalje u kontaktu, sa obe strane granice.

Probacu da nadjem na internetu tekst koji sam davno citao u National Geographic, ilustrativan je pa cu ga sad ukratko prepricati - ima zapis nekog Engleza koji je negde nakon WWI pitao nekog starca u danasnjoj Makedoniji o narodnoj pripadnosti. Zbunjenom Englezu je starac odgovorio da je njegovo selo kad se on rodio bilo grcko, pa bugarsko, a trenutno je srpsko, pa su trenutno Srbi. Rekao je da je to tako jer je pre seoski pop bio Bugarin, a sad je Srbin. Nema sumnje da je zbunjeni Englez otisao jos vise zbunjen.

Rizikujem da ispadnem "velikosrbin", ali drzavnost Makedonije i makedonska nacija i jezik zaista pocinju tek od AVNOJ-a. Problemi sa Grckom su jedan od dokaza za to, kao i bugarsko nepriznavanje makedonskog jezika (koji lingvisticki i jeste bugarski).
Naravno, to ne znaci da sad treba ici i ubedjivati Makedonce da su Srbi ili Bugari niti bilo sta slicno, ali realno, ako je i jedna od ex-yu drzava/nacija zaista produkt komunizma, to je onda Makedonija.
Ovde jos valja napomenuti da ta i takva Makedonija ima dobrosusedske odnose jedino sa "fasistickom" Srbijom.