Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 07:45 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 ... 5 6 [7]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ratne oznake i amblemi sukobljenih strana  (Pročitano 5269 puta)
Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13

« Odgovor #90 poslato: 28. 12. 2010. 10:01 »
Podeli temuIdi gore

Manitu nije ih moglo doć 600 do Bihaća,pa 34 su zarobljena,a gdje su poginuli ?!

Banija ne znam,mozda se vode kao nestali? Na snimkama ima samo na jednom mjestu da se vide poginuli. Njih par. Neki su ponavljam sami sebi oduzeli zivot. Neki su se izgubili. Kanarinac spominje dva mjesta Pilj i Obljajac. Za prvo nisam cuo ,a za drugo ima kod Vojnica. Mozda grijesim ,mozda ima da se zove tako nesto i oko Plaskog,jer su i tamo izbili. Znam samo da na poligonu nema takvo ime brda. Tu znam sva imena brda i cuka.

Oni kazu 120 km da su prosli, nema toliko. Ima oko 40 km zrane linije i uzmi da je stvarno teren nezgodan,pa po mojem jedno 60-70 km. Tu mislim od Kamenice do Bosanske granice. A ako su isli do Cazina pjeske onda ima i do 100 km. U sto ne vjerujem . A,moguce da i jesu.
kanarinac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #91 poslato: 28. 12. 2010. 10:29 »
Podeli temuIdi gore

Kanarinac spominje dva mjesta Pilj i Obljajac. Za prvo nisam cuo ,a za drugo ima kod Vojnica. Mozda grijesim ,mozda ima da se zove tako nesto i oko Plaskog,jer su i tamo izbili.

Ama,kod ta dva mesta (ili kote?) su otkriveni (ostvaren kontakt vatrom),ali su produžili dalje (nisu tamo razbijeni)!Prema prvom izveštaju jačina grupe je bila procenjena na 400 ljudi,posle je korigovano...Inače,prema nekim informacijama koje imam za ubacivanje ove grupe postojale su informacije još krajem jula 92,ali to nije ozbiljno prihvaćeno.
kanarinac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #92 poslato: 28. 12. 2010. 10:32 »
Podeli temuIdi gore

Manitu nije ih moglo doć 600 do Bihaća,pa 34 su zarobljena,a gdje su poginuli ?!

I mene zanima konačni broj ljudi koji su pristigli u Bihać posle svega.Zato me i zanima šta će Tigar odgovoriti,čisto da uporedim sa dokumentima SVK.
Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #93 poslato: 28. 12. 2010. 10:43 »
Podeli temuIdi gore

Ama,kod ta dva mesta (ili kote?) su otkriveni (ostvaren kontakt vatrom),ali su produžili dalje (nisu tamo razbijeni)!Prema prvom izveštaju jačina grupe je bila procenjena na 400 ljudi,posle je korigovano...Inače,prema nekim informacijama koje imam za ubacivanje ove grupe postojale su informacije još krajem jula 92,ali to nije ozbiljno prihvaćeno.

Dobro su napisali u tim dokmentima ,ima i Pilj i Obljajac. Morao sam da vadim kartu 25 000. Od toga Obljajca do Pilja je cistina i bujada ( paprat) i tu je lako moguce da su primjeceni. Jer ako su bili na Titovoj osmatracnici .morali su da primjete ,ipak je to velik broj ljudi. Poslije toga je velika suma , tu izvire i Mreznica. Tek u Mocilima su sa brda mogli da kontroliraju cijeli taj teritorij i to jako dobro. I tu mislim da je bilo kontakta. Iako su oni vec bili rasuti u ovoj sumi sto sam napisao. Mozda ima u tim dokumentima imena tih dijelova sto sam nabrojao.
kanarinac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #94 poslato: 28. 12. 2010. 10:53 »
Podeli temuIdi gore

Mozda ima u tim dokumentima imena tih dijelova sto sam nabrojao.

U dokumentima se navodi područje Plaškog,a tačnu lokaciju (Pilj-Obljajac) sam dobio od oficira SVK.
Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #95 poslato: 28. 12. 2010. 11:05 »
Podeli temuIdi gore

U dokumentima se navodi područje Plaškog,a tačnu lokaciju (Pilj-Obljajac) sam dobio od oficira SVK.

Ma to ti je sredina poligona ,Plaski je iza brda. Sigurno su pisali po vojnoj karti,jer sam sam i ja vidio da ima naziv za ta dva mjesta .
Tigar94
Punopravni član
*
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #96 poslato: 03. 01. 2011. 12:30 »
Podeli temuIdi gore

I mene zanima konačni broj ljudi koji su pristigli u Bihać posle svega.Zato me i zanima šta će Tigar odgovoriti,čisto da uporedim sa dokumentima SVK.

kako sam ja cuo i vidio max. 100 stigli u bihac usli u sastav 501bbr

hahaha
kanarinac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #97 poslato: 03. 01. 2011. 04:43 »
Podeli temuIdi gore

kako sam ja cuo i vidio max. 100 stigli u bihac usli u sastav 501bbr

Otkud ih je tako malo stiglo?!U dokumentaciji SVK broj zarobljenih,ranjenih i ubijenih se kreće oko 200-ak ljudi,šta je onda sa ostalima?
Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #98 poslato: 03. 01. 2011. 05:34 »
Podeli temuIdi gore

Malo sam trazio ,pa sam nasao podatak da je 1227 ljudi krenulo i to u sest puta.  

Ovo sam nasao prije ,pa sam stavio na temu(iako smo fulali temu ,imamo je bas pod tim imenom). Zasto sam ovo stavio opet? Radi ovoga sto cu sad da stavim.

Ekshumacija poginulih na Slunjskim brdima    
BihaćPiše: Elmedin Mehadžić

Nakon što krajem ovog mjeseca Kantonalno tužilaštvo završi plan ekshumacija za tekuću godinu, Državna komisija za traženje nestalih osoba, ...

...odnosno njihovo odjeljenje u Bosanskoj Krajini započeti će sa pripremama ekshumacija posmrtnih ostatak nastradalih Bošnjaka u proteklom ratu .

Prva ekshumacija će se najvjerovatnije obaviti na Slunjskim brdima u Hrvatskoj i to početkom maja, odnosno kada vremenski uslovi to dozvole. Prema informacijama i podacima sa kojima raspolaže odjeljenje, na tom području se nalazi jedna masovna i nekoliko pojedinačnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci Bošnjaka koji su u augustu 1992. godine pokušali se probiti do slobodne teritorije Cazinske Krajine.

Tada je prema evidencijama vojnog atašea pri našoj ambasadi u Zagrebu preko okupiranih teritorija na područje Cazinske Krajine došlo je ukupno 1337 boraca, a prva grupa je došla na slobodni teritorij 28. augusta 1992. godine. Na putu prema Bosni i Hercegovini 64 borca su poginula, 120 se vode kao nestali, dok je 46 boraca prošlo kroz logore i kazamate širom tzv. SAO Krajine.

Prema riječima Esada Bajramovića, rukovodioca odjeljenja Federalne komisije za traženje nestalih osoba za Bosansku Krajinu, prema izjavi logoraša iz Cazina koji je ukopavao poginule Bošnjake, na Slunjskim brdima nalazi se jedna masovna grobnica sa oko 30 tijela i nekoliko desetaka pojedinačnih grobnica.

Znaci najdem oept nekakav clanak o tim dogadjajima i dobije cifru +100.  Nema sanse da se sazna pravi broj,jer se tim brojevima "licitira" kadi kako kome pase.

Tu se vidi jos jedan detalj,oni koji ne znaju taj kraj ,ispada da su to sve Slunjska Brda. Da malo pojasnim. Slunjska Brda postoje kao naziv za brdo kod Turnja,na cesti prema Slunju. udaljena su 1.km zracne linije jedno od drugoga. Vojni poligon je od toga mjesta udaljen (cestom) 50 km.

Kad malo bolje razmislim , negdje sam cuo ,da je bilo pokusaja ,da se do Bosne dojde i sa Karlovacke strane. Kako sad vidim da ce biti nekakvih iskopavanja na Slunjskim Brdima i kad je TIgar spomenuo da je jednu grupu vodic "izdao" ,postoji velika mogucnost da je to ta grupa. Ali to opet nema veze sa grupom sto je isla preko poligona. Jer ne vidim logiku da ce ici voziti tijela 50-tak km.da ih sahrane. I zbog cega bi bas na tom mjestu ?

Tako da se nikada nece znati bas tocan broj.
kanarinac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #99 poslato: 03. 01. 2011. 06:57 »
Podeli temuIdi gore

Tako da se nikada nece znati bas tocan broj.

Ovaj rat nije bio II svetski pa da se vodio sa milionskim armijama (što otežava iznalaženje broja gubitaka).Ako bude dovoljno interesa (u šta sumnjam) može se doći do tačnih podataka,ne samo za ovaj događaj nego i za mnoge druge.Ključ svega su arhivi-mnogo dokumenata je zapećaćeno,a jedan deo je verovatno namerno i uništen.Jednog dana će se saznati sve,dotle ostaje forum  Cool
Mauzer
Putnik u prolazu

Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 13.0.782.220 Chrome 13.0.782.220

« Odgovor #100 poslato: 08. 09. 2011. 04:03 »
Podeli temuIdi gore

ljudi ima li kod  da prodaje amblem DOBROVOLJACKE BRIGADE ''GARDE PANTERI''
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« Odgovor #101 poslato: 10. 09. 2011. 12:05 »
Podeli temuIdi gore

ljudi ima li kod  da prodaje amblem DOBROVOLJACKE BRIGADE ''GARDE PANTERI''

Ako misliš na ovakav amblem {alt}
pokloniću ti ga.

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
Mauzer
Putnik u prolazu

Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 16.0.912.77 Chrome 16.0.912.77

« Odgovor #102 poslato: 06. 02. 2012. 01:49 »
Podeli temuIdi gore

Da mislim na taj amblem.
Stranice: 1 ... 5 6 [7]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 06. 05. 2012. 08:31