samo ispravljam krive drine kao i ti

Šta ćeš...Zbornik NOR-a nam je bio sudbina...i ja sam iščitavao arhivske spise Wehrmachta i SS-a,i čudio se količine naše zajedničke hipokrizije i mitomanije.Čak i suhoparni njemački odaje koliko je bolesti sadržano u tadašnjim "rešenjima","uputama" i "direktivama".
Od onih zbirki horora ustaškog UNS-a nekad smještenog na Skenderiji(Maxova vesela mesarska družina),do direktiva "kraljevskih" intelektualno nastrojenih oficira sa šubarama,te agitpropovskog pranja mozga KP-e...uz bujon goveđi u kojem sve plivaše

: slabo vođenu režiju "nemačke velesile i italijanskih prijatelja"...ma ih...ko bi sad imao vremena izvlačiti sve te pikanterije i ispravljati krivi Hudson,pardon Drinu.
Osnovno sredstvo za odvraćanje od ispraznosti tih priča jeste onaj sirovi mesarski elemenat,bizarna mržnja i mitologija, zatucanost koji se svako malo kao kancer šire forumima u pokušaju da nam predstave "istinu".Trebalo mi je dvije godine da naučim osnove metodologije i principe istoriografije da bih uopšte pojmio koji užas stoji kao podloga sadašnjim vampirima i njihovom pranju mozga.Srećom, država Srbija ima ljude koji pasionirano skupljaju dokumenta,od privatnih do onih arhivskih školskih.A u Potsdamu je skupljeno blago materijala o neshvatljivoj iracionalnosti našeg mentaliteta i jezivim pokoljima, te opravdanjima istih..
Najbolje se osjećam kad ,gledajući stotine tih uradaka,izvještaja(čak i četničkih,da ne bIdne zabune) i ostalog-naprosto zamjenim imena i geografiju.Ima nešto zajedničko za svo zlo u ljudima.Ali to je već za religijske teme,zar ne?
I tako malo o popisu stanovništva...da se prebroji, ko je ko, odakle je ko,šta je čije nek se zna

A ko će da plati popis i kako? Koja metodologija popisa? Šta sa onima "u rasejanju"? Možda popis odvrati pažnju od novih unosnih poslova na sisanju državnog vimena....u najmanju ruku ,dobro je za onu armiju honoraraca koji će platiti par računa i dopunu za telefon...ali sve je to na dugom štapu, za začin u dnevno političkim death matchevima..