desperado.reloaded
Stariji član

Van mreže
 Windows 7
Browser:
 Firefox 3.6.13
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 07. 01. 2011. 10:15 » |
Idi gore
|
XD meni puno bolje "stoji" u ruci nego Glock. Ja planiram uzeti jedan 1911, ali obzirom na cijenu, sacekacu jos malo (zena bi me ubila da uzmem jos jedan). Sto se tice Cz-a, to je zasigurno klon Siga.
Ipak najkopiraniji od svih pistolja je CZ 75. Neke od kopija: TZ75 (Tanfoglio Italija), Jericho (Izrael), EAA Witness, Norinco NZ75 (Kina), Bren Ten (USA), Sphinx 2000 i Sphinx 3000 (Svicarska), "Baby Eagle" (Izrael)...lista nije potpuna, sto govori o kakvom se pistolju radi.
Ne znam da li si cuo za Angusa Hobdella...kod njega sve kupujem i "dotezem"....
Saglasan za XD. Glock mi se pre svega opticki ne dopada i za mene licno je ispod P228 sto se tice preciznosti. Pre nekoliko godina sam kupio Spinx 3000 Tactical u 9mm Para koji je nesto kraci od standardne verzije. Razlika u preciznosti izmedju te dve verzije se dobro primeti. Madjutim i pored toga mislim da je Sphinx 3000 odlicno izbalansiran i obradjen, standardna verzija u pogledu preciznosti ne zaostaje za P228.
|
NEZAVISNA SRPSKA!
|
|
|
desperado.reloaded
Stariji član

Van mreže
 Windows 7
Browser:
 Firefox 3.6.13
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 07. 01. 2011. 10:32 » |
Idi gore
|
Jedan od pistolja koji nikad nisam posjedovao a impresionirao me skoro vise nego ijedan je P226. Nisam pucao iz P228 pa ne mogu reci. Ali P226 je jako kvalitetan pistolj. Sada vidim u prodavnici i "gunsmithing" gdje kupujem imaju P226x5 "competition model". Kazu da je to vjerovatno najprecizniji pistolj u kalibru 9mm.
P226 je proizveden za vojsku a P228 za policiju. Imam ih oba i mislim da su oba modela izvanredna. P228 "out of the box" bolje lezi u ruci i precizniji je - moje subjektivno misljenje - imam nekoliko kolega koji sa druge strane tvrde da je P226 precizniji. Na koncu mislim da su oba modela genijalna. P226 potice od SIG P220, vojna dezignacija u CH je OP75 - mi ga ovde zovemo "plehani pistolj". P220 je masovno proizvodjen za Svajcarsku vojsku i koliko ja znam danas ga goristi jedino jos svajcarska garda u Vatikanu. Ovde je u vojsci vec odavno zamenjen za P226 i sve vise P228. Hmmm, tu se jos mora spomenuti i SIG 210, koji je jako tezko dobiti. Ima dugu cev i odlican je na 50m u kategoriji 9mm. Na zalost, P210 se jako tesko nabavlja i kad se nadje ladno ode za 2500 do 3500 svajcarskih franaka, zavisno od stanja.
|
NEZAVISNA SRPSKA!
|
|
|
|
Manitu_
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 07. 01. 2011. 10:33 » |
Idi gore
|
Dragi Manitu, gdje će ti duša? Ponosni sam vlasnik TT-jca i iako sam posjedovao i neke druge pištolje mogu ti reći da je neprevaziđen u nekim aspektima... Prije svega ovo je izuzetno precizan pištolj, pouzdan i izuzetne probojne moći. Njegova najveća prednost je upravo metak kalibra 7,62 mm. Obarač nije tvrd ako se strijelac navikne na njega. Jedna od najvećih mana ovog pištolja je drška koju sam ja zamijeno drvenim anatomski oblikovanim dijelovima ubrzo po nabavci ovog pištolja što se pokazalo kao pun pogodak. I što se tiče "ležanja" u ruci i što se tiče preciznosti samog oružja, a o dizajnu da ne pričam... Ne znam u kojim uslovima si obavio testiranje probojnosti ali si u velikoj zabludi... Pancirni prsluci od kevlara ne mogu zaustaviti metak kalibra 7,62 mm. Dokazano u realnim situacijama. Pancirni prsluk JNA sa keramičkim pločama ne probija ali ga oštećuje tako da posle nekoliko pogodaka u istu zonu dolazi do ozbiljnih oštećenja ploče i onda je svaki naredni pogodak stvar stepena lične sreće pogođenog (o stanju polomljenih rebara odnosno grudne kosti ne bih ovom prilikom...) Još uvijek nije izbačen iz upotrebe u policiji, sudskoj policiji, zatvorskoj policiji i kod onih koji se znaju njime koristiti. Pošto pominješ gađanje na udaljenosti od 25 metara, mogu ti reći da sam prisustvovao gađanju dobrih strijelaca koji su sa lakoćom pogađali iz ovog pištolja limenke od piva (0,33 l) na toj udaljenosti sa gotovo 100% uspješnosti. Onda su gađali kutiju od cigareta na 30 m udaljenosti i jedan lik je imao 8/10 pogodaka. Volio bih da vidim sa kojim drugim komercijalnim pištoljem je moguća takva preciznost... Ne znam da li znaš za pogodak jednog policajca u Beogradu 1983. prilikom atentata na turskog ambasadora? Atentator, Jermen Kirkon Levonijan je pogođen u trku sa udaljenosti od 42 metra... Ostao je doživotno vezan za invalidska kolica zbog oduzetosti donjeg dijela tijela...
Ovaj pištolj se pokazao kao izuzetno pouzdan u svim uslovima eksploatacije...
UH,napisao si ti dosta toga  Od kud da krenem, evo od pancirke. JNA pancirka 6kg (maskirna) Naravno da ako ces da gadjas u isto mjesto da ce da "popusti" i nema tog pancira ,gdje neces dobiti slomljeno rebro. Konkretno ,nabavio sam tu pancirku (dobio) . Isli smo da probamo malo da vidimo , pucano iz 9x19 , iz 357 magnum, TT 7,62. Niti jedan je nije probio ,svi su se nalazili ispod ( zrna) mjesta gdje je gadjano. Tako su i ostali ,jer smo isli da probamo oko 150 metara sa M-72 i samo smo je stavili da stoji na zemlji . Prosviralo je da nije ni pala (obadvije strane) . Tako je i ostala u skladistu podruma,nisam je ni gledao niti vidio poslije  Da je precizan pistolj i danas bi se islo na takmicenja sa njim, jeli ga tko koristi? Pod to mislim na drzavna i veca takmicenja. Ti kazes da su ljudi gadjali u limenke i ostalo na 25 m . Nije tu problem to pogoditi ,ako si ispucao dosta metaka , naucis se brzo. Ali je problem kod takmicenja u metu (takmicarsku) , kad trebas recimo 10 metaka da ispucas u crno , a da nije izaslo iz najmanje devetke. Ja vjerujem da ima ljudi koji to mogu i sa TT ,ali je to rijetkost. Jer da je on tako precizan i dobar ,sa modifikacijama (drska) i dan danas bi TT bio medju strijelcima. A,ja ne vjerujem da ga iko koristi za ozbiljnije takmicenje. Volio bi da vidis sa drugim komercijalnim oruzjem takvu preciznost? Pa ja nisam nekakav strijelac ( pogotovo sad kad ne pucam i po par godina) pa imam sa svojom CZ 75 na 25 m preko 80 bodova. Ja volim pistolje i dosta znam o njima i ne volim reci za ni jedan da je los . svaki on ima svoju draz. Imas Lugera prije II rata ,prekrasan pistolj ,ali nije bas bio tak precizan i kvalitetan kao recimo nasljednik Valter.
|
|
|
|
|
|
Manitu_
|
 |
« Odgovor #18 poslato: 07. 01. 2011. 10:36 » |
Idi gore
|
P226 je proizveden za vojsku a P228 za policiju. Imam ih oba i mislim da su oba modela izvanredna. P228 "out of the box" bolje lezi u ruci i precizniji je - moje subjektivno misljenje - imam nekoliko kolega koji sa druge strane tvrde da je P226 precizniji. Na koncu mislim da su oba modela genijalna. P226 potice od SIG P220, vojna dezignacija u CH je OP75 - mi ga ovde zovemo "plehani pistolj". P220 je masovno proizvodjen za Svajcarsku vojsku i koliko ja znam danas ga goristi jedino jos svajcarska garda u Vatikanu. Ovde je u vojsci vec odavno zamenjen za P226 i sve vise P228. Hmmm, tu se jos mora spomenuti i SIG 210, koji je jako tezko dobiti. Ima dugu cev i odlican je na 50m u kategoriji 9mm. Na zalost, P210 se jako tesko nabavlja i kad se nadje ladno ode za 2500 do 3500 svajcarskih franaka, zavisno od stanja.
Sig 210 je jedan od najboljih pistolja za takmicenje. Napravljen je bas kako treba , duga cijev ,super izbalansiran i vec je postao "legenda" i svakim danom ce biti sve skuplji 
|
|
|
|
|
desperado.reloaded
Stariji član

Van mreže
 Windows 7
Browser:
 Firefox 3.6.13
|
 |
« Odgovor #19 poslato: 07. 01. 2011. 10:53 » |
Idi gore
|
Sig 210 je jedan od najboljih pistolja za takmicenje. Napravljen je bas kako treba , duga cijev ,super izbalansiran i vec je postao "legenda" i svakim danom ce biti sve skuplji  Upravo tako. Interesantno je da je P210 proizveden sa namenom da bude oficirsko licno naoruzanje kao OP49. Koriscen je u svajcarskoj vojsci pedesetih i sezdesetih godina sve dok nije proizveden P220 - koji je bio daleko jeftiniji. Za P210 postoji na trzistu "conversion kit" koji mu sa dva-tri zahvata redukuje kalibar na .22LR - sto je neuporedivo jeftinije za trening.
|
NEZAVISNA SRPSKA!
|
|
|
|
Manitu_
|
 |
« Odgovor #20 poslato: 07. 01. 2011. 11:01 » |
Idi gore
|
Upravo tako. Interesantno je da je P210 proizveden sa namenom da bude oficirsko licno naoruzanje kao OP49. Koriscen je u svajcarskoj vojsci pedesetih i sezdesetih godina sve dok nije proizveden P220 - koji je bio daleko jeftiniji. Za P210 postoji na trzistu "conversion kit" koji mu sa dva-tri zahvata redukuje kalibar na .22LR - sto je neuporedivo jeftinije za trening.
Ide se na smanjenje velicine pistolja i tezine. Onaj ko ga nosi svaki dan ,zna najbolje. Zato su polako "izbacivani" ovi glomazni. Ovaj Spinx 3000 Tactical je jako lijep ,vuce mi na Zbrojevku. Bas je onako ,kako se meni svidaju (dizajn) Imas ti i za CZ 75 ,zove se "kadet kit" u kalibru 22 LR. Nije skup ,samo trebas dozvolu da ga kupis (nabavnu) jer to je kao jos jedan pistolj. Ja si cak i razmisljam o tome. Nevolim papirologiju 
|
|
|
|
|
free2020
Mlađi Urednik

Na mreži
 Mac OS X 10.4
Browser:
 Firefox 3.6.10
|
 |
« Odgovor #21 poslato: 07. 01. 2011. 11:12 » |
Idi gore
|
UH,napisao si ti dosta toga  Od kud da krenem, evo od pancirke. JNA pancirka 6kg (maskirna) Naravno da ako ces da gadjas u isto mjesto da ce da "popusti" i nema tog pancira ,gdje neces dobiti slomljeno rebro. Konkretno ,nabavio sam tu pancirku (dobio) . Isli smo da probamo malo da vidimo , pucano iz 9x19 , iz 357 magnum, TT 7,62. Niti jedan je nije probio ,svi su se nalazili ispod ( zrna) mjesta gdje je gadjano. Tako su i ostali ,jer smo isli da probamo oko 150 metara sa M-72 i samo smo je stavili da stoji na zemlji . Prosviralo je da nije ni pala (obadvije strane) . Tako je i ostala u skladistu podruma,nisam je ni gledao niti vidio poslije  Da je precizan pistolj i danas bi se islo na takmicenja sa njim, jeli ga tko koristi? Pod to mislim na drzavna i veca takmicenja. Ti kazes da su ljudi gadjali u limenke i ostalo na 25 m . Nije tu problem to pogoditi ,ako si ispucao dosta metaka , naucis se brzo. Ali je problem kod takmicenja u metu (takmicarsku) , kad trebas recimo 10 metaka da ispucas u crno , a da nije izaslo iz najmanje devetke. Ja vjerujem da ima ljudi koji to mogu i sa TT ,ali je to rijetkost. Jer da je on tako precizan i dobar ,sa modifikacijama (drska) i dan danas bi TT bio medju strijelcima. A,ja ne vjerujem da ga iko koristi za ozbiljnije takmicenje. Volio bi da vidis sa drugim komercijalnim oruzjem takvu preciznost? Pa ja nisam nekakav strijelac ( pogotovo sad kad ne pucam i po par godina) pa imam sa svojom CZ 75 na 25 m preko 80 bodova. Ja volim pistolje i dosta znam o njima i ne volim reci za ni jedan da je los . svaki on ima svoju draz. Imas Lugera prije II rata ,prekrasan pistolj ,ali nije bas bio tak precizan i kvalitetan kao recimo nasljednik Valter. Dragi Manitu, to što si ti opisao nije realan test probojnosti pancirke. Upravo takva kakvu si opisao nije izdržala pogodak sa 20-tak metara udaljenosti u realnoj situaciji. Ako ništa drugo, trebali ste je "navući" na neko stablo koje bi fingiralo tijelo pa bi vidio kakvi bi bili rezultati testa...  Mene to vaše takmičenje gađanjem u oficijelne mete uopšte ne interesuje. Streljaštvo kao "sport" je za mene čisto manekenstvo...
|
”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло, сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
|
|
|
|
Manitu_
|
 |
« Odgovor #22 poslato: 07. 01. 2011. 11:18 » |
Idi gore
|
Dragi Manitu, to što si ti opisao nije realan test probojnosti pancirke. Upravo takva kakvu si opisao nije izdržala pogodak sa 20-tak metara udaljenosti u realnoj situaciji. Ako ništa drugo, trebali ste je "navući" na neko stablo koje bi fingiralo tijelo pa bi vidio kakvi bi bili rezultati testa...  Mene to vaše takmičenje gađanjem u oficijelne mete uopšte ne interesuje. Streljaštvo kao "sport" je za mene čisto manekenstvo... Moja greska ,zaboravio reci da je bila omotana oko drveta ,a kad smo gadjali sa puskom onda je stajala na zemlji. A sto se ovoga drugoga tice ok. postujem. Meni recimo nema veceg zadovoljsta i smirenosti kad gadjam pistoljem u metu na streljani. Uvijek hocu vise,ali nece to tako lako  Ja voilim i zracnicom da gadjam ,a sad je i klub osnovan ,pa cu da cesce da gadjam 
|
|
|
|
|
free2020
Mlađi Urednik

Na mreži
 Mac OS X 10.4
Browser:
 Firefox 3.6.10
|
 |
« Odgovor #23 poslato: 07. 01. 2011. 11:41 » |
Idi gore
|
Moja greska ,zaboravio reci da je bila omotana oko drveta ,a kad smo gadjali sa puskom onda je stajala na zemlji. A sto se ovoga drugoga tice ok. postujem. Meni recimo nema veceg zadovoljsta i smirenosti kad gadjam pistoljem u metu na streljani. Uvijek hocu vise,ali nece to tako lako  Ja voilim i zracnicom da gadjam ,a sad je i klub osnovan ,pa cu da cesce da gadjam  Da li je u CRO neophodna posebna dozvola za nabavku vazdušne puške?
|
”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло, сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
|
|
|
|
Manitu_
|
 |
« Odgovor #24 poslato: 07. 01. 2011. 11:53 » |
Idi gore
|
Da li je u CRO neophodna posebna dozvola za nabavku vazdušne puške?
Nije ,ne treba dozvola . Kako je krenulo sa tim zracnicama ,nebi me iznenadilo da i bude trebala. Sad ih imas dosta jake u kalibru 5,5 i nisu uopce bezopasne. Ima izlaznu brzinu preko 300 m/s
|
|
|
|
|
free2020
Mlađi Urednik

Na mreži
 Mac OS X 10.4
Browser:
 Firefox 3.6.10
|
 |
« Odgovor #25 poslato: 07. 01. 2011. 11:57 » |
Idi gore
|
Nije ,ne treba dozvola . Kako je krenulo sa tim zracnicama ,nebi me iznenadilo da i bude trebala. Sad ih imas dosta jake u kalibru 5,5 i nisu uopce bezopasne. Ima izlaznu brzinu preko 300 m/s
Hvala. Oprosti mi na radoznalosti, ali me interesuje da li je i u CRO oružni list ujedno i dozvola za nošenje pištolja?
|
|
|
|
|
Manitu_
|
 |
« Odgovor #26 poslato: 08. 01. 2011. 12:04 » |
Idi gore
|
Hvala. Oprosti mi na radoznalosti, ali me interesuje da li je i u CRO oružni list ujedno i dozvola za nošenje pištolja?
Ne imas dozvolu za drzanje i dozvolu za drzanje i nosenje. Ovog prvoga ima dosta i ne mozes nista sa njim ,samo stoji u kuci. A za nosenje dobivaju vecinom lovci . Mogu da ga koriste samo u lovu i dolazak u lov i odlazak. Ne moze ga nositi recimo u Zagreb jer ima dozvolu za nosenje. Ima tih "caka" jos i propisa. Kod kuce moras imati sef ,ako ga nemas ode pistolj . Nisam siguran jel lovac mora do lovista nostiti prazan,pa tek u lovistu napunit. I sve je teze dobiti dozvolu ,a i kod produzenja sve vise kompliciraju. U principu moras biti pametan sa oruzjem jer ga izgubis samo tako . Posvadjas se sa susjedom za bez veze nesto i ako on prijavi policiji ode oruzje. Znam dosta slucajeva ovdje kod mene.
|
|
|
|
|
free2020
Mlađi Urednik

Na mreži
 Mac OS X 10.4
Browser:
 Firefox 3.6.10
|
 |
« Odgovor #27 poslato: 08. 01. 2011. 12:13 » |
Idi gore
|
Ne imas dozvolu za drzanje i dozvolu za drzanje i nosenje. Ovog prvoga ima dosta i ne mozes nista sa njim ,samo stoji u kuci. A za nosenje dobivaju vecinom lovci . Mogu da ga koriste samo u lovu i dolazak u lov i odlazak. Ne moze ga nositi recimo u Zagreb jer ima dozvolu za nosenje. Ima tih "caka" jos i propisa. Kod kuce moras imati sef ,ako ga nemas ode pistolj . Nisam siguran jel lovac mora do lovista nostiti prazan,pa tek u lovistu napunit. I sve je teze dobiti dozvolu ,a i kod produzenja sve vise kompliciraju.
U principu moras biti pametan sa oruzjem jer ga izgubis samo tako . Posvadjas se sa susjedom za bez veze nesto i ako on prijavi policiji ode oruzje. Znam dosta slucajeva ovdje kod mene.
Hvala na odgovoru. Pitao sam zato jer je u RS jako teško dobiti dozvolu za nošenje pištolja, a i ako je dobiješ vrlo lako možeš bez nje ostati. A u FBiH pištolj može nositi svako ko je dobio dozvolu za držanje što je po meni suprotno logici zdravog razuma.
|
|
|
|
|
Manitu_
|
 |
« Odgovor #28 poslato: 08. 01. 2011. 12:29 » |
Idi gore
|
Hvala na odgovoru. Pitao sam zato jer je u RS jako teško dobiti dozvolu za nošenje pištolja, a i ako je dobiješ vrlo lako možeš bez nje ostati. A u FBiH pištolj može nositi svako ko je dobio dozvolu za držanje što je po meni suprotno logici zdravog razuma.
To me cudi ,da je "jedinstvena" ,ako imas dozvolu da ti vrijedi za nosenje. Ovdje jako tesko da kao civil dobijes za nosenje,treba biti jako dobar razlog i objasnjenje da bi to dobio. Osim lovaca. Ja se nisam ni trudio da dobijem ,sto ce mi.
|
|
|
|
|
free2020
Mlađi Urednik

Na mreži
 Mac OS X 10.4
Browser:
 Firefox 3.6.10
|
 |
« Odgovor #29 poslato: 08. 01. 2011. 12:45 » |
Idi gore
|
To me cudi ,da je "jedinstvena" ,ako imas dozvolu da ti vrijedi za nosenje. Ovdje jako tesko da kao civil dobijes za nosenje,treba biti jako dobar razlog i objasnjenje da bi to dobio. Osim lovaca. Ja se nisam ni trudio da dobijem ,sto ce mi.
To je zakon koji kao da je pravljen u korist kriminalaca... Ne znam ni za jednu evropsku zemlju u kojoj je do te mjere liberalizovano nošenje oružja. Da sad ne pričam koliko je to nerazumno i opasno u zemlji u kojoj caruju PTSP, neraščišćeni računi, droga, alkohol, netrpeljivosti i tenzije...
|
|
|
|
|