Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 08:13 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Činovnički aparat  (Pročitano 1773 puta)
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 6.0 MS Internet Explorer 6.0

« poslato: 17. 09. 2009. 12:02 »
Podeli temuIdi gore

U RS tri i po puta manje činovnika nego u FBiH
Datum: 17.09.2009 00:18
Autor: N.N.
BANJALUKA - Prema dostupnim podacima koji se mogu naći na zvaničnim prezentacijama institucija u BiH u državnoj administraciji FBiH radi 13.827 činovnika, a u RS 3.700, što je čak tri puta manje.

Ukoliko se uzmu u obzir procjene da u FBiH živi nešto manje od 2,4 miliona stanovnika, a u RS 1,4 miliona, nesrazmjer u broju zaposlenih je očigledan.

Slično je i sa zaposlenima koji primaju plate iz budžeta, kojih je u FBiH oko 75.000, a u RS 33.000.

Koliko to opterećenje predstavlja entitetskim budžetima, govori podatak da je ovogodišnji budžet FBiH iznosio 2,1 milijardu KM, a RS 1,6 milijardi KM.

Najdrastičnija razlika između dva entiteta ogleda se u broju ministarskih mjesta. Dok u jednostavnoj organizaciji RS postoji samo premijer i 16 ministarstava, u FBiH koja je ustrojena Vašintonskim sporazumom radi 11 premijera i egzistira 110 ministarstava.

Slična je situacija i s poslanicima, jer ukupan broj poslanika u Narodnoj skupštini RS i Vijeću naroda RS iznosi 111, dok je ukupan broj poslanika u deset kantonalnih i federalnom parlamentu 445.

Osim velikih izdvajanja za glomazni državni aparat u FBiH se izdvaja i na socijalna davanja, tako da više od polovine federalnog i kantonalnih budžeta završavaju u javnoj potrošnji, dok RS za te namjene troši nešto više od 30 odsto budžetskih sredstava.

Pored entitetskih i kantonalnih budžeta još 22.000 zaposlenih prima plate iz budžeta BiH koji je u ovoj godini iznosio 1,4 milijarde KM.

Među tim budžetskim korisnicima su Parlamentarna skupština, u kojoj su 42 poslanika u Predstavničkom domu i 15 delegata u Domu naroda, zatim Savjet ministara, Predsjedništvo BiH, Sud i Tužilaštvo BiH, Agencija za istrage i zaštitu, OBA, Pravobranilaštvo, pripadnici Oružanih snaga, Visoki sudski i tužilački savjet i drugi.

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14 Firefox 3.0.14

« Odgovor #1 poslato: 18. 09. 2009. 06:10 »
Podeli temuIdi gore

nista cudno. rs je zadrzala organizaciju kakvu je pred rat imala RBiH. u federaciji je organizacija kakvu je htio milosevic, i sta je sad problem?

da opet teorija zavere SANU i Milosevica Smiley
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2 Firefox 3.5.2

« Odgovor #2 poslato: 18. 09. 2009. 10:25 »
Podeli temuIdi gore

nikakva teorija zavjere, interesi ostvareni i to treba cijenit. al vidis o ovome ti ne govori 60minuta. da su bosnjaci i hrvati izgubili rat, da je BiH=Srbija br.2, da pored tri clana predsjednistva BiH ipak je njen predsjednik Tadic,.... sve mi to znamo, al isto tako znamo da tuzilastvo u sarajevu preko svega toga prelazi kao da je na kalimegdanu
Ma pusti 60 minuta i isfrustriranog bakira dječaka nesretnog djetinjstva bez roditeljke ljubavi.
Mama je njegova mislila najbolje za njega i pokušala ga finansijski obezbediti, ali je uhvatiše.
Tako je mali bakir odrastao bez roditeljske ljubavi  Wink

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #3 poslato: 18. 09. 2009. 12:38 »
Podeli temuIdi gore

nikakva teorija zavjere, interesi ostvareni i to treba cijenit. al vidis o ovome ti ne govori 60minuta. da su bosnjaci i hrvati izgubili rat, da je BiH=Srbija br.2, da pored tri clana predsjednistva BiH ipak je njen predsjednik Tadic,.... sve mi to znamo, al isto tako znamo da tuzilastvo u sarajevu preko svega toga prelazi kao da je na kalimegdanu

ipak sam u pravu,teorija zavere,fobija....veoma gadna bolest Smiley
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 poslato: 19. 09. 2009. 11:08 »
Podeli temuIdi gore

cestitke za dobiveni rat Sunny. mogli ste ga dobit kad je alija srbin bio u sarajevu pa vam je sve islo ko po loju, istocna bosna za koji dan cista ko srpska suza.  pametnija kadrovska politika uvijek pobjedjuje. eto vidis da se i vi srbi razlikujete medjusobno

ps dajte malo tempa, gdje je ona poznata srpska lezernost, da prostis zajebancija. to mi fali u sarajevu al izgleda toga nema ni ovdje. ostaje mi gledat tv iz srbije. razumijem da su otisli srbi iz sarajeva al gdje je onaj srpski duh

mi smo ga i dobili Smiley

cisca je cela federacija nego istocna bosna Wink

ako zelis lezernost i za.ebanciju navrati u RS,tamo ljudi nisu optereceni nebulozama niti traze imaginarnog neprijatelja za svoje probleme.

Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 poslato: 19. 09. 2009. 02:05 »
Podeli temuIdi gore

ti si prvi srbin koji prizna da je dobio rat, i jeste ga dobili zato sto je bosnjake vodio srbin. sto to javno ne

kazes? nece ti kruna s glave past. kad mozete onako hrabro svoje isporucivat u hag reci i da je alija bio srbin
nego ja mislio da sam na ovom forumu u rs, da ne moram biti tamo nogom pa da bi osjetio srpsku "lezernost i

za.ebanciju", kad kaze on "bre ....", kad ono isto ko u sluzbenom sarajevu, sve nekako usiljeno i na silu,

neprirodno, ko da se tek upoznajemo, a ja odrasto sa srbima i tadicem. onom tadicu vidis na licu "lezernost i

za.ebanciju" sto je fakat srpsko obiljezje.
ovdje sam shvatio da postoje srbi i pred-srbi. sta ces, razvoj.
nego, valjo vam alija srbin pravo, jelde?
jesil cuo za grafit, pred sami rat, na sarajevskoj posti "alija srbine", to je i tv snimala?
sta je , kvarim ti koncepciju?

bosnjaci i jesu srbi tako da ti ta tvoja  konstatacija da je samo alija srbin nema veze sa realnoscu a i sam alija je izjavio na osnivackoj skupstini SDS-a da su se njegovi roditelji kao i preci izjasnjavali kao srbi islamske veroispovesti a sada to sto ti tvrdis danas da jesi ,to je tvoja licna stvar jer svako ima pravo da se izjasnjava kako god zeli pa cak i kao marsovac Smiley
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 poslato: 19. 09. 2009. 02:25 »
Podeli temuIdi gore

@ Sunny day, pricas alije pricu, starog srbijanskog kadra

ako su ti pretci bili starosedioci u bosni onda ti mozes biti samo srbin ,sada sam na temi o tadicu dao dokaz ko je ziveo u bosni i pre kulin bana
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2 Firefox 3.5.2

« Odgovor #7 poslato: 21. 09. 2009. 09:21 »
Podeli temuIdi gore

Samo opušteno.
Činovnički aparat u ekonomski lošijem entitetu je preglomazan, i u RS je velik npr ( L ) a sa druge strane je
( XXXXL ).

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 18. 05. 2012. 12:49