Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 08:19 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: "Da li građanin Cerić Mustafa podržava Republiku Srpsku?"  (Pročitano 4089 puta)
strelok
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.3 Firefox 3.5.3

« poslato: 20. 09. 2009. 11:01 »
Podeli temuIdi gore

Spletom okolnosti (proklamovanje i samoproklamovanje kao vrhovnog bošnjačkog autoriteta,prvenstveno duhovnog) izjave građanina Mustafe Cerića,islamskog teologa iz Sarajeva na funkciji poglavara Islamske zajednice BiH,su već odavno predmet interesovanja političara i posmatrača političke scene u Republici Srpskoj.

Jedna od analiza uglednog sarajevskog intelektualca i univerzitetskog profesora prof.Ivana Lovrenovića,iznesena u magazinu "Dani",daje zanimljiv osvrt na političku podlogu djelovanja Milorada Dodika,hrvatskih političkih predstavnika, i na koncu -reis ul uleme Cerića.

Ovo je dio teksta koji se odnosi na znakovite izjave sarajevskog teologa građanina Cerića:

Citat
"...Za bošnjački odnos prema pitanjima nacije i države još je indikativnije djelovanje vjerskoga poglavara Cerića.

Opće je uvjerenje da on o tome govori ono što mnogi (političari) misle, ali ne mogu tako otvoreno iskazivati kao on, kojega štiti nimbus vjerskoga dostojanstvenika. Iz cijeloga kataloga izjava i elaboracija o toj temi što ih je Cerić kroz nekoliko posljednjih godina izgovorio na raznim mjestima diljem svijeta i Bosne i Hercegovine, moguće je izlučiti njegov "program" u nekoliko slijedećih teza:

Sve su nacionalne grupe iz bivše Jugoslavije "ostvarile ekskluzivno pravo na nacionalnu državu", to nije dopušteno samo Bošnjacima-muslimanima "koji su većina u Bosni i Hercegovini";
Islamska zajednica je "surogat onoga što su naši preci trebali uraditi, a to je nacionalna država Bošnjaka", a najveći grijeh bošnjačkih intelektualaca je to što "nisu uložili dovoljno truda da razvijaju nacionalnu komponentu kod Bošnjaka koja bi proizvela i potrebu za nacionalnom državom"; "jedno od najkrupnijih pitanja na koje Bošnjaci nisu dali odgovor još od raspada Osmanskog carstva - šta su njihovi ciljevi na Balkanu, da li samo vjerski opstanak ili da imaju državu na Balkanu".
Uz to, kao političko sredstvo ostvarenja nacionalnih ciljeva, Cerić izražava čvrsto uvjerenje "da će doći vrijeme kad će i u nas vrijediti pravilo jedan čovjek - jedan glas". "

A ovo je zaključak veleuvaženog profesora, vječno ozbiljnog izraza lica,inače člana raznih okruglih stolova, pristalice konsocijacije itd. :

Citat
U kombinaciji s njegovim čestim isticanjem da su Bošnjaci-muslimani većinski narod u Bosni i Hercegovini, taj stav ne ostavlja mnogo dilema oko toga kako Cerić zamišlja karakter nacionalne države Bošnjaka na Balkanu.

I tako, čini se da Mickey Doddy(guverner izaslanik iz Daytona) zapravo samo radi ono što mu je Dayton i odredio i omogućio.Stvara unaprijed predviđeni mali Reich sa svim legitimitetom kao izabrani lokalni gubernator.Pošto je sve po zakonu, istog zakona se imaju i pridržavati podanici Daytona--ostali glasnogovornici nacionalističkih udruga građana(SDA,HDZ,IZ,SPC,RKC) sa satelitskim društvom koje je nedavno voskrsnuo Valentin Inzko, inače nižerangirani diplomat Austrije nadležan za reanimaciju zombificiranog SDS-a.

Tako je i građanin Cerić ,imam Islamske zajednice,diplomant Al-azhar univerziteta,vlasnik diplomatskog pasoša i dugogodišnji postdiplomac u SAD,sasvim na tragu podrške Republici Srpskoj.

Građanin Cerić, kako to vidi prof.Lovrenović, zalaganjem za nacionalnu državu Bošnjaka,barem deklarativno(jer je gorenavedeno izlaganje Reisa zapravo klasični populizam)--podržava etničko razdvajanje naroda u BiH većim osamostaljivanjem Bošnjaka u političkom smislu.

Dakle, Reis ul ulema prof.dr. Cerić podržava snaženje i osamostaljivanje Republike Srpske, te njen trenutni politički Vrh--bosanskog košarkaša amatera i trgovca naveliko ,Milorada Dodika.Lovrenovićevo mišljenje podržava značajan broj sarajevskih intelektualaca tradicionalno sklonih SDP-u i veliki broj novinara.

S jedne strane potencira se priča o "nedostatku vodstva kod Bošnjaka" koje će akoBogda biti riješeno "bošnjačkim saborom".
Medijski se forsira Reis kao novi otac nacije nakon izvjesnog pravnika iz Bosanskog Šamca.
Ulogu gurua Sabora je preuzeo "kolumnista" bh dnevnog lista Nezavisne Novine prof.dr.Muhamed Filipović Tunjo, uz pomoć prof.dr. Nedžada Mulabegovića -glave Univerziteta.
Hvalospjeve Saboru piše vehabijsko glasilo Saff sa Fatkom Alispahićem na čelu.

Kao poželjni novi Vožd u Bošnjaka se neprekidno pominje sin šamačkog pravnika,sarajevski arhitekt Bakir Izetbegović.

Da li,dakle, mislite ,da reis Cerić podržava RS i da Najviši premijer u Srba samo treba da sačeka novog Aliju Izetbegovića?.

Naime, Dodik već duže vrijeme napadno kopira Očev stil, shvata mudrost starog dr. Dabića, i preostalo je samo da dobije dostojnog sugovornika....kao drevne 1992-e...
« Poslednja izmena: 20. 09. 2009. 11:23 strelok »

"..у задње вријеме сам роб идеологије чистих рачуна.", Др.Спок
bezimeni12
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #1 poslato: 21. 09. 2009. 12:55 »
Podeli temuIdi gore

S obzirom da nije postavljena anketa, bilo bi zanimljivo za pocetak znati sta ti mislis? Kiss
modricanin
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #2 poslato: 21. 09. 2009. 08:52 »
Podeli temuIdi gore

Normalno da Ceric podrzava RS, je tamo(politicki krugovi RS-a),
nalazi svoje sagovornike za nacionalisticke opcije rjesavanja pitanja BiH, iako to nije njegov posao..
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2 Firefox 3.5.2

« Odgovor #3 poslato: 21. 09. 2009. 09:22 »
Podeli temuIdi gore

Da podržava RS, ali bez Srba.

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
radoslav
Gost
« Odgovor #4 poslato: 21. 09. 2009. 10:01 »
Podeli temuIdi gore

Da podržava RS, ali bez Srba.

Bravo Misko... U jednoj riječi obori ceo Strelokov do bola nategrnuti traktat.
@Strelok, nema potrebe da budeš toliko ciničan.
Cinizam nije odlika intelektualne superiornosti nego upravo suprotno - nesigurnosti. I stvarno je šteta što ti, kao jedan očigledno inteligentan čovjek, trošiš vrijeme na ovom forumu. Naime, kao moderator, poizbaciovao si skoro sve Srbe sa tvog (Avazovog) foruma (mada vidim da si opet dozvolio Makjaveliju da se vrati - ne znam samo dokle), a sada dolaziš ovamo i pokušavaš da uradiš nešto (mada moram priznati, ne znam tačno šta), na srpskom forumu. Tu nešto opako smrdi.
Ako ti je do intelektualnog nadbacivanja sa suprotnom stranom, zašto na svojem forumu ne pustiš one Srbe koji žele dijalog (nemam ništa protiv toga da banuješ provokatore), pa tamo možeš do mile volje sa njima da diskutiraš (a i ostalo) do mile volje.
Kada je riječ o samom tvom postu, stvarno već postaje krajnje degutantno vaše lično vrijedjanje Dodoka. Mislim razumijem ja vašu frustraciju zbog njega i onoga što on radi i na koji način to radi, ali vi jednostavno ne shvatate par osnovnih tehničkih stvari. Naime, prva stvar je da Mile sam po sebi nije vaš problem. On je tu gdje jeste zbog toga što je on izraz volje 99% Srba iz RS - čije mišeljenje je vaš prvi problem. Da Srbi iz RS misle drugačije, ni Mile se ne bi nalazio tu gdje se sada nalazi. Tu bi bio netko drugi.
A za razliku od bošnjačkih političara, Mile je pametan pa nikako ne dozvoljava da Srbi iz RS promjene svoje mišljenje. I tu je vaš drugi problem, jer ne shvatate kako Mile to radi. Naime, svaki put kad počne da gubi na rejtingu, Mile vas zakači tamo gdje zna da ste najosetljiviji, jer zna da će onda sa vaše strane da krene lavina (mnogo veća od uobičajene) uvreda, pogrda i prijetnji na račun Srba, RS i njega lično. I vi se 'ladno upecate na to i učinite upravo kako on želi i krenete sa pljuvanjem iz svih orudja. A onda na scenu stupa bazična psihologija. Srbi iz RS se opet uplaše bošnjačkih pretnji i kažu: "Mi da živimo u državi u kojoj će Bošnjaci ovako da se ponašanju prema nama - da nas psuju, pljuju i da nam prijete?! Nikako!"
I onda opet glasaju za Mileta Dodika.
A sad, Strelok, pošto si inteligentan čovijek, ako budeš mogao malo da se oslobodiš svog cinizma, veoma jasno ćeš viditi koji je izlaz iz te situacije. A ako ne budeš mogao, onda ti ja više ne mogu pomoći. I nastaviće se sve po starom...

I na kraju, što ste tiče cijelog tvog teksta o reisu ul ulemi Ceriću, kao što sam gore i naveo, apsolutno se slažem sa Miškovom rečenicom. Sve je rekao.
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14 Firefox 3.0.14

« Odgovor #5 poslato: 21. 09. 2009. 10:37 »
Podeli temuIdi gore

"ISLAMSKA DEKLARACIJA

Jedan program islamizacije Muslimana i muslimanskih naroda

NAŠ CILJ: Islamizacija Muslimana
NAŠA DEVIZA: Vjerovati i boriti se

Naglašavanje prioriteta vjersko-moralne obnove ne znači – niti se može tumačiti da znači – da se islamski poredak može ostvariti bez islamske vlasti. Ovaj stav znači samo da naš put ne polazi od osvajanja vlasti, nego od osvajanja ljudi, i da je islamski preporod prvo prevrat u oblasti odgoja, tek zatim u oblasti politike. Moramo, dakle, biti prvo propovjednici, a zatim vojnici. Naša sredstva su osobni primjer, knjiga, riječ. Kada će se ovim sredstvima pridružiti i sila? Izbor ovog trenutka uvijek je konkretno pitanje i zavisi o nizu faktora. Ipak se može postaviti jedno opće pravilo: islamski pokret treba i može prići preuzimanju vlasti čim je moralno i brojno toliko snažan da može ne samo srušiti postojeću neislamsku, nego i izgraditi novu islamsku vlast.

Islamski poredak može se ostvariti samo u zemljama u kojima Muslimani predstavljaju većinu stanovništva. Bez ove većine, islamski poredak se svodi samo na vlast (jer nedostaje drugi elemenat – islamsko društvo) i može se pretvoriti u nasilje.

Nemuslimanske manjine u sastavu islamske države, uz uvjet lojalnosti, uživaju vjerske slobode i svu zaštitu.

Muslimanske manjine u sastavu neislamskih zajednica, pod uvjetom garancija vjerskih sloboda i normalnog života i razvoja, lojalne su i dužne su izvršavati sve obaveze prema toj zajednici, izuzev onih koji štete Islamu i Muslimanu.

Položaj muslimanskih manjina u neislamskim zajednicama uvijek će se realno nalaziti u ovisnosti od snage i ugleda svjetske Islamske zajednice."

samo neki od ciljeva bosnjacke elite koje zele realizovati u BiH.

strelok
Elitni član
Van mreže Van mreže

Browser:

« Odgovor #6 poslato: 21. 09. 2009. 10:50 »
Podeli temuIdi gore

Miško,što se pališ?Fulio si.

Radosave,ovo ,koliko ja znam,nije "srpski" Forum.Tu priču ostavi za ravnogorske web kreacije.Nije "nategnuto" nego nešto sasvim drugo.
Tema nije avaz,nezavisne,pisanje tamo i ovamo,opet ja ,ja,i ja-de popustite više,nalik ste neodgojenoj djeci.Rekao sam šta sam imao o tome,sad forumarim kao ostali - ovdje pišem jer mi je ćejf,pa se navikni ili popij bensedin prije otvaranja NN foruma.

Bezimeni,ja mislim,ja mislim..šta ja mislim?...postaje mi zabavno gledati to dezorijentisano batrganje građanina Mustafe u za njega neprimjerenim stremljenjima Grin...

hajka
Elitni član
Van mreže Van mreže

Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #7 poslato: 21. 09. 2009. 12:51 »
Podeli temuIdi gore

ovdje pišem jer mi je ćejf,pa se navikni ili popij bensedin prije otvaranja NN foruma.

Bezimeni,ja mislim,ja mislim..šta ja mislim?...postaje mi zabavno gledati to dezorijentisano batrganje građanina
"ovdje pisem jer mi je cejf Huh??
Odlicno, i slazem se s tim.
Ali , jedno pitanje za dotcnog Gospodina, i njemu slicne Avazove frustrirane administratore:
dakle, skenen, mirza,Vi gdin STRELOK (vjerovatno najumjereniji Avazov administrator,po misljenju
Bezimeni 12 ?), egi i ostali, pitam Vas da li i u kojoj mjeri zloupotrebljavate cinjenicu i
poziciju "servera" za citavu tzv. drzavu BiH ?
O banovanu svega i svakog sto vam nije po volji na Avazu, O K .
Ali zasto zloupotrebljavate poziciju "servera" za NN
strelok
Elitni član
Van mreže Van mreže

Browser:

« Odgovor #8 poslato: 21. 09. 2009. 01:11 »
Podeli temuIdi gore

ovdje pišem jer mi je ćejf,pa se navikni ili popij bensedin prije otvaranja NN foruma.

Bezimeni,ja mislim,ja mislim..šta ja mislim?...postaje mi zabavno gledati to dezorijentisano batrganje građanina
"ovdje pisem jer mi je cejf Huh??
Odlicno, i slazem se s tim.
Ali , jedno pitanje za dotcnog Gospodina, i njemu slicne Avazove frustrirane administratore:
dakle, skenen, mirza,Vi gdin STRELOK (vjerovatno najumjereniji Avazov administrator,po misljenju
Bezimeni 12 ?), egi i ostali, pitam Vas da li i u kojoj mjeri zloupotrebljavate cinjenicu i
poziciju "servera" za citavu tzv. drzavu BiH ?
O banovanu svega i svakog sto vam nije po volji na Avazu, O K .
Ali zasto zloupotrebljavate poziciju "servera" za NN

Pogrešno si citirao nekoliko rečenica..tehnički valjda..

Izvini možeš li pojasniti pitanje,ali na pp,pošto me boli briga za Avaz i slično kad pišem drugdje(blago rečeno)..Kakav server ,kakvo zloupotrebljavanje,o čemu ti pričaš?
Ko i svagdje, dobiješ bananu i pali na drugi forum i kukaj kome hoćeš.Nema efekta osim ljutnje.A najgluplji scenario je priča o jednom -na drugom forumu.

Mislim da ti zapravo ne znaš poredak stvari i funkcionisanje određenih pravila na internetu,korištenje servera i slično..ali to i nije pozadina pitanja već spamovanje besmislicama na temi o -Građaninu Ceriću Smiley

sandokan
Gost
« Odgovor #9 poslato: 21. 09. 2009. 02:24 »
Podeli temuIdi gore

Hajd narode malo Tema ..Praznik 2 religije po vecini u svijetu..BAJRAM
Poznavanje obicaja susjeda i pozivanje na medjusobno gostovanje.

Malo vise publike o tome i bolji respekt ocekujem.

Bajram serif mubarek olsun!
radoslav
Gost
« Odgovor #10 poslato: 21. 09. 2009. 02:31 »
Podeli temuIdi gore

@strelok

Ne zamjenjuj teze.
Efendi Cerinć nije nikakav gradjanin.
On je poglavar Islamske zajednice u BiH, i sve dok bude obavljao tu funkciju, ne može da bude "običan" gradjanin. Zbog toga je tema koju si otvorio apsurdna.
Možeš je otvoriti, a da ima smisla, tek kada efendi Cerić ne bude obavljao tu funkciju.
S druge strane, kakve veze ima to šta Srbi i Hrvati iz BiH misle o efendi Ceriću? On njih niti predstavlja, niti ih igdje zastupa. Ako nekoga trebaš pitati, onda idi pitaj bošnjake na Avazu. Oni bi trebalo biti mnogo zainteresovaniji za tu temu.

S druge strane, nemoj svoju netrpeljivost prema reisu ul ulemi da prebacuješ na Srbe.
To što ga ti ne podnosiš, to je tvoj problem i ničiji drugi.

I samo lagano...
sabotaza
Punopravni član
*
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14 Firefox 3.0.14

« Odgovor #11 poslato: 21. 09. 2009. 06:42 »
Podeli temuIdi gore

Hahhaaaa
Nisam znao da je vecina isfrustriranih forumasa sa Avaza, sa bananom u ruci nasla utociste na forumu N.N....
Ma, gdje je sad onaj smjesko sto se od smjeha na ledja izvrnuo........
Eh,Strelok gdje ce ti dusa???
bezimeni12
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #12 poslato: 21. 09. 2009. 11:36 »
Podeli temuIdi gore

Istu ovu temu neki tip je prekopirao odavde i postavio na Avazovom forumu. Za manje od 5 minuta tema je nestala.
strelok
Elitni član
Van mreže Van mreže

Browser:

« Odgovor #13 poslato: 22. 09. 2009. 02:15 »
Podeli temuIdi gore

Istu ovu temu neki tip je prekopirao odavde i postavio na Avazovom forumu. Za manje od 5 minuta tema je nestala.

Joj jeste dosadni ko proljev.Ne vuci me za jezik sa svojim drugom Cenzurom :)fasovaće ban bezveze.Temu je copy-paste bez ikakvog uređivanja teksta, spojenih citata, onako sirovo-naprosto kopirao.Osim što je blago rečeno, bezobrazno, providno je i krajnje trolovski.

Interesantno, svoje pitanje je napisao tako kao da sam ga ja u originalu postavio-spojio je svoje vlastito pitanje sa kopijom mog teksta.

Spojio je citate teksta prof.Ivana Lovrenovića sa mojim podkomentarima.Pošto dotični forumaš odlično barata tastaturom, i inače postavlja isključivo copy-paste teme (što i ti najčešće radiš), odlično vlada i citiranjem i editovanjem..naprosto je smiješno kako se sapleo skupa sa tobom, tj sam sa sobom u brzini.

Tema jest ukinuta jer mi je ćejf i može mi se,eno gledam je u arhivi jer ne mogu da vjerujem koji ste vi mozgovi,ukoliko ti ne odgovara, izbriši bookmark i ne živciraj se.
Ako mislim da postavljam kopiranu temu, učiniću to sam kao i uvjek.

Vaše višestruko poklapanje IP adresa sa kojih pišete je trešnjica na šlag torti, tako da vas ljubazno molim da me ne zamarate glupostima.
Ne zamarajte jedan forum prenemaganjima sa drugog.

privatna poruka od maloprije ka istom autoru,pošto pažljivo prati oba foruma...

Citat: strelok
...bez pitanja,najave ,bilo čega ,uz svu traljavost copy-paste gdje si u zadnjoj rečenici tako napisao pitanje da ispada da sam ga ja postavio.

To interforumsko prenemaganje, u ovom smjeru ,ne prolazi.Ovdje vladaju drugačija pravila i ako mislim da ću temu postaviti na 2 foruma to ću uraditi sam.
Pošto većina čita i jedan i drugi forum pravila znaju sasvim dobro.

« Poslednja izmena: 22. 09. 2009. 02:25 strelok »

bezimeni12
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #14 poslato: 22. 09. 2009. 03:23 »
Podeli temuIdi gore

Ma nemoj ispadati iz takta tako lako. Bar si zaradio titulu "Mladji Clan".
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 20. 05. 2012. 06:14