|
Sunny day
|
 |
« poslato: 15. 01. 2011. 11:42 » |
Idi gore
|
Evo jedne zanimljive teme koja se tice Islama i Hriscanstva na ovim nasim nemirnim prostorima kroz istoriju,njihovog medjusobnog prepletanja,starih obicaja i vjerovanja naroda koji su zivjeli na ovim prostorima a i danas zive,molio bi korisnike foruma koji nemaju sta reci na ovu temu da je zaobidju u sirokom luku....hvala
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 15. 01. 2011. 12:00 Sunny day »
|
|
|
|
|
|
Sunny day
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 15. 01. 2011. 11:49 » |
Idi gore
|
|
|
|
|
|
|
Sunny day
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 15. 01. 2011. 11:59 » |
Idi gore
|
|
|
|
|
|
|
Sunny day
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 15. 01. 2011. 12:02 » |
Idi gore
|
|
|
|
|
|
|
Sunny day
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 15. 01. 2011. 12:05 » |
Idi gore
|
|
|
|
|
|
|
Sunny day
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 15. 01. 2011. 12:08 » |
Idi gore
|
|
|
|
|
|
|
Sunny day
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 15. 01. 2011. 12:11 » |
Idi gore
|
|
|
|
|
|
|
Sunny day
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 15. 01. 2011. 12:11 » |
Idi gore
|
|
|
|
|
|
|
Sunny day
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 15. 01. 2011. 12:29 » |
Idi gore
|
i dan danas na mojoj opstini postoje muslimanska sela-zaseoci koji postuju odredjene pravoslavne svetce,pitao sam ljude u jednom selu zbog cega to rade neki su mi odgovarali da se u davna vremena na taj dan desila neka nesreca dok su radili na polju i taj dan obelezavaju,za neke sam cuo da su im djeca takodje nekada davno u selu poumirala od bolesti dok u drugim selima kazu da je nekada na taj dan grom pobio neke kosace u polju,svetci koje su postovali i na koje se odnosilo moje pitanje su sv.petka,sv.ilija i sv.sisoje veliki.
isto tako imamo slucaj da pravoslavni svet postuje katolicki svetac,takodje se desava u mojoj opstini,inace se radilo o jednoj slici -ikoni majke bozije - gospe koja je prvo bila pravoslavna ikona ,pa onda cuvana kod muslimana koji su je kasnije dali katolicima te koja je radi cudotvornosti postala sveta,na dan sv.gospe se skupljaju desetine hiljada hodocasnika katolika i idu ka crkvi u kojoj se nalazi da se poklone,to isto rade i pravoslavni hodocasnici taj dan koji su joj se zavjetovali.
|
|
|
|
|
|
Obi-Wan Kenobi
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 29. 06. 2011. 07:28 » |
Idi gore
|
Izuzetno zanimljiva pojava. Ja znam puno o kriptojudaizmu ili maranstvu, odnosno o Jevrejima koji su prelazili na hriscanstvo a zadrzavali predjasnje obicaje, najpre u Spaniji a zatim i drugde (familija Bregovic moze da bude jedna od takvih, sudeci po Breginom intervjuu za Plejboj od pre nekoliko godina), i zanimljivo je da su stvari tekle i u tom slucaju isto kao i kad je relacija islam-hriscanstvo u pitanju...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 29. 06. 2011. 07:31 Obi-Wan Kenobi »
|
|
strelok 06:48 Šalje privatnu poruku. Matovilo 06:50 Čita svoje privatne poruke.
|
|
|
|