Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 09:49 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Glasanje
Pitanje: Kojim jezikom govorimo?  (Glasanje završeno: 28. 01. 2011. 11:21)
Bošnjaci i Srbi govore istim jezikom koji se zove srpski - 5 (33.3%)
Bošnjaci i Srbi govore istim jezikom koji se zove bosanski - 3 (20%)
Bošnjaci i Srbi govore istim jezikom koji se zove "bućkuriš" - 2 (13.3%)
Bošnjaci govore bosanskim, a Srbi srpskim jezikom - 5 (33.3%)
Hrvati ne govore niti jednim od navedenih jezika - 0 (0%)
Ukupno glasova: 12

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 13   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kojim jezikom govoriš?  (Pročitano 5394 puta)
Korisničko_ime
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 6.0.472.63 Chrome 6.0.472.63

« Odgovor #15 poslato: 18. 01. 2011. 03:52 »
Podeli temuIdi gore

Heh pa dobro ima dosta istine u ovome,zapravo svi se razumemo manje-vise. Ali sto ovo nisu govorili ranije, mogli su.   U svakom slucaju ja znam kojim jezikom pricam,ko ga je ''stvorio'' (Vuk Karadzic) i to  sa svim materijalnim dokazima i istorijskim nepobitnim cinjenicama a za ostale me ne zanima,zaista.
Razdvojen
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #16 poslato: 18. 01. 2011. 04:12 »
Podeli temuIdi gore

Drago mi je što ti mene razumiješ.
Na žalost, ja sam tebe i ranije razumio vrlo teško, a u posljednje vrijeme skoro da te uopće i ne razumijem.
No, vjeruj mi - uopće mi nije žao zbog toga.
A znam da nije ni tebi, jelde?

Ponavljas se Radoslave, to ides onom starom: vise puta ponavljana laz postaje istina, jel? Svi pricamo sve juzno-slavenske jezike i veoma dobro se razumijemo, cak i novitete i "staritete" tipa: zrakomlat, okolotrbusno pantalodrzalo, masice, hajvan, hicme, honduras...

Znaci, i hajka se cak moze "protumaciti" ako se udje u sustinu njegovog posta. Ovako jednoumlje, ispada svako mora pisati na tvoj/Vas nacin ili ispada iz igre - privremeno ili stalno, sto je nebitno.

Laganje je oblik naseg patriotizma i potvrda nase urodjene inteligencije.
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« Odgovor #17 poslato: 18. 01. 2011. 04:30 »
Podeli temuIdi gore

Ponavljas se Radoslave, to ides onom starom: vise puta ponavljana laz postaje istina, jel? Svi pricamo sve juzno-slavenske jezike i veoma dobro se razumijemo, cak i novitete i "staritete" tipa: zrakomlat, okolotrbusno pantalodrzalo, masice, hajvan, hicme, honduras...

Znaci, i hajka se cak moze "protumaciti" ako se udje u sustinu njegovog posta. Ovako jednoumlje, ispada svako mora pisati na tvoj/Vas nacin ili ispada iz igre - privremeno ili stalno, sto je nebitno.

Nemojte mi @hajku uzimati kao neki parametar za nerazumljivost postova...
Tačno je da se ponekad mora malo više vremena odvojiti za razumijevanje njegovih postova, ali ima ovdje na forumu
daleko eklatantnijih (blatantly za @razdvojenog) primjera od našeg hajke...

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
Razdvojen
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #18 poslato: 18. 01. 2011. 04:37 »
Podeli temuIdi gore

Nemojte mi @hajku uzimati kao neki parametar za nerazumljivost postova...
Tačno je da se ponekad mora malo više vremena odvojiti za razumijevanje njegovih postova, ali ima ovdje na forumu
daleko eklatantnijih (blatantly za @razdvojenog) primjera od našeg hajke...

Cool2, bas si pismen i elokventan, skidam kapu zbog ubacivanja termina i govora vicnim nasim sirovim diplomatima. Hajde sad malo, suport, krovni zakon, pablik opinion, masturbacija, diligentan, nastavinizakosmijes,  Grin

radoslav
Gost
« Odgovor #19 poslato: 18. 01. 2011. 05:01 »
Podeli temuIdi gore

Cool2, bas si pismen i elokventan, skidam kapu zbog ubacivanja termina i govora vicnim nasim sirovim diplomatima. Hajde sad malo, suport, krovni zakon, pablik opinion, masturbacija, diligentan, nastavinizakosmijes,  Grin

Jao, što si ti pametan i duhovit, @Razdvojeni.
Hajd kad si takav entelktualac, daj nam reci svima - kojim ti jezikom ti govoriš?
Nemoj samo lupit i ponovit onu tvoju neopjevanu glupost da svi govorimo južnoslavenskim jezikom. Nemoj se ponavljat ko ja.
Razdvojen
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #20 poslato: 18. 01. 2011. 05:20 »
Podeli temuIdi gore

Juzno slavenskim jezicima radoslave, vise njih, plural sto bi napis'o nas drug free... Ima ih vise, pa ti sam odredi spram rijeci kojim se jezikom sluzim. Naravno svaki jezik ima i svoj dijalekt, jel tako radoslave?

radoslav
Gost
« Odgovor #21 poslato: 18. 01. 2011. 05:23 »
Podeli temuIdi gore

Juzno slavenskim jezicima radoslave, vise njih, plural sto bi napis'o nas drug free... Ima ih vise, pa ti sam odredi spram rijeci kojim se jezikom sluzim. Naravno svaki jezik ima i svoj dijalekt, jel tako radoslave?

Jel? Ti ko tuzlanski poliglot, pored ova četiri, govoriš još i Slovenski i Makedonski i Bugarski?
Super si ti lik. Mogo bi radit ko profesor južnoslavenskih književnosti. Još ak barataš sa svim dijalektima, gdje će tebi bit kraj, jelde moj @Razdvojeni?
Razdvojen
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #22 poslato: 18. 01. 2011. 06:20 »
Podeli temuIdi gore

Jel? Ti ko tuzlanski poliglot, pored ova četiri, govoriš još i Slovenski i Makedonski i Bugarski?
Super si ti lik. Mogo bi radit ko profesor južnoslavenskih književnosti. Još ak barataš sa svim dijalektima, gdje će tebi bit kraj, jelde moj @Razdvojeni?

Ne, opet promasaj. Govorim, pisem i citam navedene jezike (opet plural). Nece vas nesto mnozina, sto jest jest. Nismo ti mi krivi sto ne razumijes neistomisljenike, to je tvoj problem. Medjutim, ja sam spreman pomoci.

Korisničko_ime
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 6.0.472.63 Chrome 6.0.472.63

« Odgovor #23 poslato: 18. 01. 2011. 06:22 »
Podeli temuIdi gore

Juzno slavenskim  jezicima  radoslave, vise njih, plural sto bi napis'o nas drug free... Ima ih vise, pa ti sam odredi spram rijeci kojim se jezikom sluzim. Naravno svaki jezik ima i svoj dijalekt, jel tako radoslave?

Razdvojeni,evo lepe teme,demantujem sebe da me ne zanima, definisi kojim jezikom ti konkretno (bez ikakvih losih misli) pricas?   Napisao si juznoslAvenskim? ili mislis na juznoslOvenske?  Ako je  juznoslAvenskim onda su Bosnjaci bliski Srbima kao Crnogorci ili Rusi- Slaveni kao JugoslAvija- http://hr.wikipedia.org/wiki/Slaveni

Ako si mislio juznoslOvenske onda mi to opet nekako vuce na jezik ''od Jugoslavije'' ''od Juznih SlOvena. ? Verovatno onda mislis da su Bosnjaci veru primili ili imali (nbt termin) pre jezika koga su formirali u Jugoslaviji?   Ja ne vidim drugaciji model
zelengradjanin
Počasni član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.16 Firefox 3.5.16

« Odgovor #24 poslato: 18. 01. 2011. 06:29 »
Podeli temuIdi gore

Ovdje bi kompletnija tema bila kada bi stajalo:

Kojim jezikom govoriš i kojim pismom pišeš.
radoslav
Gost
« Odgovor #25 poslato: 18. 01. 2011. 06:32 »
Podeli temuIdi gore

Ne, opet promasaj. Govorim, pisem i citam navedene jezike (opet plural). Nece vas nesto mnozina, sto jest jest. Nismo ti mi krivi sto ne razumijes neistomisljenike, to je tvoj problem. Medjutim, ja sam spreman pomoci.

Obaška mi je drago što si u svojih nekoliko posljednjih postova potvrdio ono što ja tvrdim sve vrijeme, da su svi ti jezici - različiti (plural, kako ti to voliš reć).
A dal pričaš, čitaš i pišeš neki od njih, to je potpuno nebitno za dalju diskusiju. Ko što sam već napomeno, drago mi je da si poliglota te da moš konkurirat za predavača na univerzitetu za književnost južnoslavenskih jezika. Želim ti mnogo sreće u tome poslu.

Na koncu jedno prostoprošireno pitanje za tebe, @Razdvojeni moj:
Koji je tvoj maternji jezik?
« Poslednja izmena: 18. 01. 2011. 06:34 Radoslav »
grgo
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13

« Odgovor #26 poslato: 18. 01. 2011. 06:48 »
Podeli temuIdi gore

Od danas ću da govorim i pišem samo Bosanski baš me briga dal će me ko razumjeti ili neće  Wink
radoslav
Gost
« Odgovor #27 poslato: 18. 01. 2011. 06:58 »
Podeli temuIdi gore

Od danas ću da govorim i pišem samo Bosanski baš me briga dal će me ko razumjeti ili neće  Wink

Vidiš kad se čovijek opusti, kako može brzo doć iz stražnjice u glavu, @grgo moj.  Aplauz
To niti je teško, niti predstavlja neki problem.  Pivce
zelengradjanin
Počasni član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.16 Firefox 3.5.16

« Odgovor #28 poslato: 18. 01. 2011. 06:58 »
Podeli temuIdi gore

Na ćirilici ili latinici  Pitam se
 Joj
grgo
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13

« Odgovor #29 poslato: 18. 01. 2011. 07:14 »
Podeli temuIdi gore

Na ćirilici ili latinici  Pitam se
 Joj
Na latinici bolan  Kad sam bio mlad

Tastatura mi je na latinici a neznam da je prebacim na arapska slova  Umro od smijeha Umro od smijeha
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 13   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 22. 05. 2012. 08:03