Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 10:08 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Prije 15 godina raspušten poslednji koncetracioni logor u BiH  (Pročitano 1565 puta)
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13

« poslato: 26. 01. 2011. 09:47 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxSARAJEVO - Na Savindan prije 15 godina raspušten je posljednji koncentracioni logor u BiH - "Silos", i to dva mjeseca nakon parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iz logora "Silos", u kojem je bilo zatvoreno više od 600 srpskih civila, 27. januara 1996. godine izašla su 44 logoraša, posvjedočio je Srni Slavko Jovičić,  bivši logoraš koji je u muslimanskim logorima smrti proveo 1 334 dana ili 44 mjeseca (sam rat u BiH je trajao 42 mjeseca!?).

"Logor je otvoren 11. maja 1992. godine, a zatvoren je istog datuma kada i zloglasni fašistički logor iz Drugog svjetskog rata Aušvic. Ne znam je li to bila koincidencija, ali sam siguran da u ovome najmanje ima simbolike", ističe Jovičić.

On je rekao da su, prema njegovim saznanjima, 24 srpska logoraša ubijena  torturama, svakodnevnim  fizičkim  zlostavljanjem, prebijanjem i mučenjem  glađu.

"U tunelu srpskog stradanja'`, koji su muslimani nazvali `tunel spasa`, oko 50 logoraša je ubijeno, šest iz "Silosa", a ostali su bili iz logora u Hrasnici", dodao je Jovičić.

On je istakao da su u "Silosu" bili zatvoreni  muškarci od 14 do 90 godina i 11 žena, od kojih jedna u šestom mjesecu trudnoće. 

''Osim 11 rezervnih vojnika, uhapšenih na liniji u Hadžićima, svi ostali  su bili civilna lica.

"Kroz logor `Silos` prošlo je, prema mojim saznanjima i evidenciji, više od  600 srpskih civila, uglavnom sa područja Pazarića i Tarčina", rekao je Jovičić, koji je poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

On je istakao da su logoraši, osim svakodnevnih fizičkih zlostavljanja i prebijanja, mučeni i najtežom kaznom koju svijet i civilizacija ne poznaju -  kaznom glađu.

Jedini obrok svaki dan  bilo je po pet kašika neke tekućine i parče hljeba, i to je tako trajalo više od pola godine, sve dok MKCK (Međunarodni komitet crvenog krsta) nije počeo da donosi hranu već iznemoglim logorašima.

"U početku, u toku 63 dana, od 77 kilograma - koliko sam imao, izgubio sam 43, tako da sam imao svega 34 kilograma. Da nije bilo kože, kosti bi se same rastavljale. Vagali smo se na vagama koje su služile za vaganje žita'', rekao je Jovičić.

On je dodao  da je početkom 1993. godine počelo odvođenje logoraša iz "Silosa" na prve odbrambene linije muslimanske vojske u Hrasnicu, na Igman, Jevrejsko groblje, Ormanj..., gdje su danonoćno kopali prilaze, pravili utvrđenja, rovove, bunkere.

''Logor 'Silos' je najzloglasniji logor u proteklom građanskom ratu u BiH ne samo zato što je najduže trajao već i zato što su, kako su utvrdili stručnjaci na osnovu iskaza svjedoka,   logoraši u tom logoru mučeni na 167 načina'', naglasio je Jovičić.

On je rekao da je sva dokumentacija o tome bila predata bivšem glavnom tužiocu Haškog tribunala Karli del Ponte, ali da njoj nikada ni na um nije palo da bilo koga procesuira iz reda muslimanskih zločinaca, za koje postoje neoborivi dokazi o počinjenim stravičnim zločinima nad nedužnim srpskim civilima.

Jovičić kaže da se isto se ponaša i Tužilaštvo i Sud BiH, koji još nijedan predmet skoro nisu ni otvorili u kome su Srbi bili žrtve. On je naglasio da je 70 srpskih logoraša u međuvremenu umrlo.

"Logor 'Silos' je stravična patnja za srpski narod. To današnji svijet i civilizacija ne mogu da razumiju'', rekao je nekadašnji zatvorenik u ovom logoru Slavko Jovičić.
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Prije-15-godina-raspusten-poslednji-koncetracioni-logor-u-BiH-77286.html
Zalutalo_prase
Gost
« Odgovor #1 poslato: 26. 01. 2011. 10:54 »
Podeli temuIdi gore

Ala lažu ovi ćetnici...
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 7.0.517.44 Chrome 7.0.517.44

« Odgovor #2 poslato: 26. 01. 2011. 11:23 »
Podeli temuIdi gore

...и ја мислим да је то Јовичић све измислио да не иде на линију...не би мерхаметли, мултиетнићни АЛијићи држали логоре, а камоли логоре 2 мјесеца у миру, не би, не би.......познато је да су АЛијићи жртве по дефиницији, а ко је још видио да жртве држе Србе по логорима...то је све космичка завјера против Муслимана...

..све у свему Славуј је као они Јапанци што им нико није рекао да је 2.С.Р. рат завршен....срећа , па је Славују и осталим Србима неко направио дојаву тачно прије 15 година - ко зна, можда би се још крили у Силосу...

Не би никад човјек рекао да су мерхаметли Алијићи оформили први концентрациони логор на тлу СРБиХ и распустили задњи концентрациони логор у СРБиХ - јеби га, не раде то ''жртве по default-у'' .....мора да Алијини сљедбеници нису жртве, прије ће бити да су иницијатори.... Mudri starac

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
modricanin
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #3 poslato: 26. 01. 2011. 11:24 »
Podeli temuIdi gore

Pa red je vjerovati Jovicicu, ako nista sjedi u Parlamentu BiH Cool Cool
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 poslato: 26. 01. 2011. 11:52 »
Podeli temuIdi gore

srbi su uvijek "kasnili" iza "multietnicara" hrvata i muslimana u BiH; u naoruzavanju,stvaranju nacionalnih stranaka,stvaranju paravojnih jedinica,stvaranju logora,pravljenju masovnih grobnica,rusenju vjerskih objekata....
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 poslato: 26. 01. 2011. 12:49 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxŽena s najdužim logoraškim stažom u bivšoj Jugoslaviji, Radojka Pandurević, koja je 1.339 dana provela u paklu "Silosa" ne može da vjeruje da je VSTS utvrdio da nema negativnih informacija iz Jukićeve prošlosti, koje bi mogle da ugroze njegov rad.

- U mom slučaju, Davorin Jukić bio je istražni sudija. Muslimanske snage odvele su me 28. maja 1992. godine i rekli su mi da me kao političko lice odvode na informativni razgovor, koji je trajao puna 44 mjeseca. Nakon 28 mjeseci tamnovanja u "Silosu", izveli su me pred sudiju Davorina Jukića koji mi je odredio pritvor od mjesec dana i rekao da mi se na teret stavlja da sam kao pripadnik neprijateljske srpske vojske spremala oružanu pobunu protiv države BiH od marta 1991. do aprila 1992. godine, a po Krivičnom zakonu SFRJ. Naravno, Jukić je i mene, kao i ostale zatvorenike, saslušavao bez advokata - rekla je za "Fokus" Pandurevićeva. Ona je rekla da joj je u avgustu 1995. godine u logorskoj ćeliji uručena konačna optužnica s potpisom Davorina Jukića, u kojoj je optužena za službu u neprijateljskoj vojsci, po KZ SFRJ, iako nikada nije bila pripadnik nijedne oružane formacije.

- Optužnicom mi je pritvor produžen na još dva mjesec, a u tamnici sam ostala do 26. januara 1996. godine - kazala je Pandurevićeva.
http://www.fokus.ba/nov/index.php?option=com_content&view=article&id=12829:juki-presuivao-srpskim-logoraima&catid=18&Itemid=153

davorin jukic je bio jedan od kandidata za predsjednika tkz.suda BiH na kojem je danas imenovana meddzida kreso,inace je i dan danas akteulni sudija tkz. suda BiH.

kome on moze suditi sa ovakvom prosloscu?

mislim da je po tom principu red i da vrhovni komadant oruzanih sanga BiH bude ratko mladic radi dugogodisnje karijere u oruzanim snagama kao i velikim iskustvom u ratu,isto iskustvo ima i davorin jukic a vjerovatno su takva iskustva potrebna BiH cim je imenovani u tkz.sudu BiH.
Zalutalo_prase
Gost
« Odgovor #6 poslato: 26. 01. 2011. 01:48 »
Podeli temuIdi gore

mislim da je po tom principu red i da vrhovni komadant oruzanih sanga BiH bude ratko mladic radi dugogodisnje karijere u oruzanim snagama kao i velikim iskustvom u ratu

Aplauz

Potpuno se slažem...
perturabo
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #7 poslato: 26. 01. 2011. 03:04 »
Podeli temuIdi gore

Ma ovo je Dodikova podvala..
Silos, Tarcin, Viktor Bubanj i stotine drugih logora su ustvari bili prihvatni centri, gdje su multietnicke zelene beretke i multietnicka multikulrna multi multi armija bih po nalogu alije izmetbegovica, ejupa ganica, zlatka lagumdzije i drugih,..smjestala Srbe, da ih zastiti od srpskih granata i terorisanja multietnickih turbotolerantnih graDZana saraja...
Ti su logori formirani iz ljubavi prema Srbima..
To da su tu navodno ubijani, to je izmislila Dodikova nacisticka fasisticka propaganda....
modricanin
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #8 poslato: 26. 01. 2011. 03:24 »
Podeli temuIdi gore

Poslije ove izjave , sve se zna , tako i treba.. Dim
Šefket Ramadani
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #9 poslato: 26. 01. 2011. 03:28 »
Podeli temuIdi gore

Ovdje kao da neki likuju što su Srbi bili po logorima. Hebena je to bolest.

Zašto? Da mu j.... mater - "zašto"

{alt}
Zalutalo_prase
Gost
« Odgovor #10 poslato: 26. 01. 2011. 03:37 »
Podeli temuIdi gore

Ovdje kao da neki likuju što su Srbi bili po logorima. Hebena je to bolest.

Ma samo skrećem pažnju na to kako Srbi po običaju lažu.

Svima je valjda dobro poznato da Muslimani nisu pravili logore, nisu silovali ni ubijali...
Šefket Ramadani
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #11 poslato: 26. 01. 2011. 04:39 »
Podeli temuIdi gore

Ma samo skrećem pažnju na to kako Srbi po običaju lažu.

Svima je valjda dobro poznato da Muslimani nisu pravili logore, nisu silovali ni ubijali...
Tvoj cinizam ti ne da da se dostojno sažališ nad žrtvama, nego te tjera da ovakve i slične događaje gledaš kroz prizmu dokazivanja nečega nekome. Ti ljudi imaju duše i ne zaslužuju da isključivo služe za šprdnju sa nekim narodom. Tvoj cijeli komentar ne uključuje "Bože sačuvaj", ni "Ne ponovilo se", nego "Ha ha ha. Vidite da je bilo srpskih žrtava a muslimani kažu da nije. Ha ha ha." Mislim, zapitaj se malo.

I opšte je poznato su i muslimani pravili logore i ubijali. Ja to ne sporim.

Zašto? Da mu j.... mater - "zašto"

{alt}
Zalutalo_prase
Gost
« Odgovor #12 poslato: 26. 01. 2011. 04:49 »
Podeli temuIdi gore

I opšte je poznato su i muslimani pravili logore i ubijali. Ja to ne sporim.

Gde je Egi i ko to koristi njegov nalog?
perturabo
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #13 poslato: 26. 01. 2011. 06:07 »
Podeli temuIdi gore

I prica o kopanju rovova je obicna propaganda SANU, Dodika, vladike Grigorija, Zeljka Kopanje i drugih nacista..
Sarajevski Srbi su se dobrovoljno javljali da kopaju rovove, tunele, da budi zivi stitovi itd...
Znaci to su bili dobrovoljne radne akcije koje su samoinicijativno organizovali Srbi...

Nevjerovatna je slicnost izmedju ABIH(patriotske lige i drugih paravojnih jedinica) i palestinskog Hamasa..
I jedni i drugi su bili paravojne islamisticke formacije..
I jednima i drugima je primarni nacin ratovanja bio terorizam uperen primarno protiv civilnog stanovnistva koje ne moze da se brani...
I jedni i drugi su zloupotrebljavali svoje civilno stanovnistvo za svoje prljave rabote, kopanje tunela za doturanje oruzja, zloputreba civilnih objekata itd....
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« Odgovor #14 poslato: 26. 01. 2011. 06:30 »
Podeli temuIdi gore

Gde je Egi i ko to koristi njegov nalog?

{alt}

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 20. 05. 2012. 11:45