Mоже бити да мени и није стало до одговора. Може бити да сам ја ограничен као тераса. Може бити да сам ја покварен до сржи и да живим за то да некога повриједим. Али једну ја ствар не разумијем код тебе:ако је теби стало до ислама до те мјере да би био некога у стању и бановати ако доведе неке његове поставке у питање, шта те спречава да изнесеш своја гледишта о исламу на такав начин да ћу и ја, ко о исламу и не зна баш превише нити га занима, на основу твоје горљивости, искрености и хуманистичке позадине почети о исламу размишљати у мало другачијем свјетлу? Ето, можда не мораш због мене. Ја сам можда стрвинар и представник оног најнижег у људима, исфрустриран свим и свачим и огорчен на све и свашта. Али ево, Грго ми је чак спочитао да ти одговарам док спаваш. Грго је твој фен (навијач) а ти си његов херој. Због Грге и таквих као Грго, с којим ћу се ја крвити на форуму, исмијаваћу његове поставке али ћу увијек пошђтовати његово достојанство као човјека, на теби је некаква морална обавеза да ми барем на неки начин узвратиш који ће показати да је ислам за тебе ипак нешто више од прописа којих се ти придржаваш. И да је бити муслиман ипак нешто друго него бити роб који слиједи прописе без размишљања. Немој заборавити да је ислам као велико дрво. Коријен му је дубоко у земљи а гране му се до небеса уздижу. А то је, признаћеш, ипак нешто друго него инсистирање на неповредивости догме. Пред мене не можеш изаћи са причом да се у име ислама могу чинити глупости зато што је то некада у Арабији прописано, а и твоји фенови очекују мало више од тога.
С друге стране, ако мене банујеш ријешио си се доста неугодности...
Svakako da mi je stalo do Islama. Ali, nikada nije bilo rijeci o nekome banovanju zbog necijeg dovodjenja njegovih postavki u pitanje. Pa zar te nisam upravo ja i pozvao/uputio na za to primjeren pdf? Svako moze sumnjati i reci svoje misljenje o svemu, ali ne nacin na koji si to to radio u svojim postovima. Tada je potegnuta ta rijec "ban". Ko ce te banovati zbog ovog posta? Da su ti svi postovi bili slicni ovome, vjerujem da bi tok diskusije izmedju tebe i mene bio mnogo bolji i zanimljiviji. (Ovako sam se "samo umijesao u tvoju i viperovu diskusiju"). Sve u svemu, moje "uskakanje" u vasu prepisku nije imalo los motiv. Samo sam htio da pomognem da dobijes odgovore koje si trazio. Onda je uslijedio moderatorski dio, pa sad ovaj tvoj odgovor....
Naravno da je Islam daleko vise od pukog slijedjenja propisa. Naravno da musliman ne samo da treba, nego mora razmisljati. Ne znam...ja mislim da sam svoju moralnu obavezu ispunio vec. Evo i sam vidis, da idem u off-topic radi tebe. Pricam ti o Islamu na pdf koji nije predvidjen za to. A sve u cilju da vidis da musliman itekako razmislja o svemu sto radi i da razmislja o posljedicama koje proizilaze iz njegovih postupaka. Znaci blagim krsenjem pravila (iduci u off-topic da bih te razuvjerio u tvojim predrasudama), pokusavam da ti pokazem da imas pogresnu sliku o Islamu, muslimanima i religiji generalno.
P.S
Da opet ponovim u slucaju da me po obicaju pogresno ne shvatis, nije bilo rijeci o banovanju zbog tvoga vjerovanja/nevjerovanja i pogleda na religiju, nego zbog nacina na koji si te poglede iznosio.
Pozdrav.