Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 10:27 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 15   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Crvena armija u porazu i pobedi 1941-1945.  (Pročitano 9797 puta)
kanarinac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #15 poslato: 20. 02. 2011. 09:20 »
Podeli temuIdi gore

Sovjetska streljačka divizija prema strukturi 4/400 od 05.04.1941.:

Ljudi-14 483 (1 196 oficira,2 172 podoficira i 11 115 redova).

Naoružanje:392 puškomitraljeza,166 mitraljeza,33 PAM,84 MB 50mm,54 MB 82mm,12 MB 120mm,8 PAT 37mm,4 PAT 76 mm,54 protivtenkovska topa 45mm,34 topa 76mm,32 haubice 122mm,12 haubica 152mm

Sredstva transporta:558 motornih vozila (od čega 451 kamion) i 99 traktora.

Oraganizacijsko-formacijska struktura je manje-više vidljiva iz grafikona koje sam postavljao (organizacijsko-formacijske promene streljačke divizije od 41-45) tako da nema potrebe za postavljanjem dodatnih podataka i njihovog objašanjavanja...

Ako uporedimo sovjetsku streljačku i nemačku pešadijsku diviziju 1. linije (pod uslovom popunjenosti od 100%) vidljivo je da je nemačka divizija mnogo jača u transportnim sredstvima (iako je sovjetska streljačka divizija nešto slabija u ljudstvu),kao i u teškoj artiljeriji.Međutim sovjetska streljačka divizija je imala jednu prednost iz razloga velikog broja topova 76 mm koji su se mogli upotrebiti za protivoklopnu borbu (plus 4 PAT od 76mm koji su takođe korišteni za POB) kao i za uništavanje utvrđenih položaja.Za razliku od sovjetskih topova 76mm nemačke haubice su se za POB i uništavanje utvrđenih položaja pokazale mnogo slabijim.
kanarinac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #16 poslato: 21. 02. 2011. 07:15 »
Podeli temuIdi gore

1941. godina je bila godina u kojoj su sovjetski tenkovi u većini slučajeva bili teško tučeni od nemačkih jedinica.Da bi se objasnio razlog potrebno je između ostalog objasniti organizaciju (jer je to jedan od uzroka katastrofe) sovjetskih mehanizovanih korpusa i tenkovskih i motorizovanih divizija kao i uporediti ih sa nemačkim tenkovskim divizijama.Naravno opet ću upoređivati jedinice pod uslovom da su bile popunjene 100% (što je u stvarnosti bilo daleko od idealnog-naročito u Crvenoj armiji)...

Mnogi ljudi koji se interesuju II svetskim ratom ne mogu shvatiti kako su sovjetske oklopne jedinice tako teško tučene od Vermahta...Njihov argument je kako je jedan sovjetski oklopni korpus bio mnogo jači od nemačkog oklopnog korpusa u broju tenkova.Međutim ne vode samo tenkovi borbu.Igra tu ulogu mnogo faktora,a jedan od njih je i organizacijsko-formacijska struktura...   

Pogledajmo nemačku tenkovsku diviziju:
-   Tenkovski puk
-   Motopešadijska briagada-2 motorizovana puka (po 2 bataljona)
-   Artiljerijski puk (3 diviziona)
-   Motociklističko streljački bataljon
-   Motorizovani lovački protivtenkovski divizion sa četom PVO (16 PVO samohotki 20mm)
-   Izviđački bataljon
-   Inžinjerijski bataljon
-   Bataljon veze
-   Dopunski bataljon

Naoružanje:13 700 ljudi,135-209 tenkova (zavisno od broja bataljona u tenkovskom puku),24 lake poljske haubice 105mm,12 teških poljskih haubica 150mm,4 teška pešadijska oruđa 150mm,22 pešadijska oruđa 75mm,53 PT topa,30 MB 81mm.preko 3000 motornih vozila.

Pogledajmo sada sovjetsku tenkovsku diviziju:
-   2 tenkovska puka (u svakom 4 bataljona-1 na tenkovima KV,2 na T-34,1 na „hemijskim“ tenkovima-zapravo je reč o tenkovima sa bacačem plamena)
-   Motostreljački puk (3 bataljona)
-    Artiljerijski puk (1 HAD 152 mm,1 HAD 122mm)
-   Izviđački bataljon (tenkovska četa,četa lakih oklopnih automobila,motociklistička četa,četa PVO sa 4 PAT 37mm i 12 DŠK 12,7mm,artiljerijska baterija sa 4 topa 76mm)
-   Divizion PVO (2 baterije PAT 37mm-8 topova,36 DŠK 12,7mm)
-   Bataljon veze
-   Motorizovani pontonirski bataljon
-   Auto bataljon
-   Remontni bataljon
-   Sanitetski bataljon
-   Četa za zavođenje reda (današnja VP)
-   Manji pozadinski organi

Naoružanje:10 940 ljudi,375 tenkova (63 KV,210 T-34,48 lakih tenkova,54 „hemijska“ tenka),12 haubica 152mm,12 haubica 122mm,4 topa 76mm,12 PAT 37mm,18 MB 82mm,oko 1360 motornih vozila. 
kanarinac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #17 poslato: 21. 02. 2011. 07:27 »
Podeli temuIdi gore

Vidljivo je da je nemačka tenkovska divizija mnogo samostalnija od sovjetske tenkovske divizije.Ima manje tenkova,ali veći broj motorizovane pešadije (na 150-200 tenkova kod Nemaca ide 6000 motorizovanih pešaka,dok kod Sovjeta na 375 tenkova ide 3000 ljudi iz motorizovane pešadije).Sve ovo jasno daje do znanja da se nemačka tenkovska divizija upravo zbog većeg broja pešadije mogla lakše i braniti i napadati.Veći broj motornih vozila joj omogućuje brži manevar i brži dotur sredstava iz pozadine.Vidljiva je i prednost u artiljeriji,naročito protivtenkovskoj koju sovjetska divizija uopšte nema.

Naravno kako je rat trajao organizacija oklopnih jedinica (ne samo oklopnih!) se menjala i kod Sovjeta i kod Nemaca,ali moj cilj je pokazivanje situacije na sam početak operacije Barbarosa!
kanarinac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #18 poslato: 22. 02. 2011. 06:02 »
Podeli temuIdi gore

Organizacija sovjetskog mehanizovanog korpusa

{alt}

Pod uslovom popunjenosti od 100%:
-36 080 ljudi;
-1031 tenk (546 KV i T-34);
-172 artiljerijska oruđa;
-186 minobacača;
-5161 motorno vozilo;
-352 traktora;
-1679 motocikala.
kanarinac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #19 poslato: 23. 02. 2011. 10:16 »
Podeli temuIdi gore

Jel vi želite da ja nastavim sa ovom tematikom ili ne?
Ako želite onda hoću da čujem vaše mišljenje...Da li možete da pratite šta pišem,da li razumete problematiku (ako ne razumete da li je to zbog mog komplikovanog pisanja ili same teme)?
Da li ima neko određenu želju da nešto obradim (pod uslovom da znam)?Ako postoje želje onda neka se najviše dotiču perioda 1941-1942,kao i Crvene armije pre agresije Nemaca!
Zalutalo_prase
Gost
« Odgovor #20 poslato: 23. 02. 2011. 10:28 »
Podeli temuIdi gore

Ako želite onda hoću da čujem vaše mišljenje...Da li možete da pratite šta pišem,da li razumete problematiku (ako ne razumete da li je to zbog mog komplikovanog pisanja ili same teme)?
Da li ima neko određenu želju da nešto obradim (pod uslovom da znam)?Ako postoje želje onda neka se najviše dotiču perioda 1941-1942,kao i Crvene armije pre agresije Nemaca!

Tema je odlična, samo što nije od onih gde se ljudi javljaju na prvu loptu... Nemoj zameriti forumašima, a i ovim našim posetiocima koji sam čitaju forum...

Eto mene lično najviše zanima taj deo priče vezan za napad na SSSR, kao i pre napada jer sam čitao o tome da su ruske (sovjetske) službe upozoravale Staljina da Nemačka gomila trupe prema njima ali da se Staljin oglušivao na njihova upozorenja jer je verovao u sporazum sa Hitlerom... Ne znam koliko je ovo uopšte tačno i da li je tako nešto moguće?

p.s.

Preporučio bih i jednu knjigu, mene je oduševila zaista oduševila... Reč je o knjizi "Na surovom ratnom nebu" Vasilija Jemeljanenka, koji je bio pilot na čuvenom ruskom jurišniku Il-2. Knjiga obuhvata kompletan period rata na istočnom frontu.

p.s. 2

Mislim da je i zanimljiv deo priče pomoć koju je SSSR isporučio Jugoslaviji odnosno NOVJ pošto je to zaista bila značajna količina naoružanja... To je možda čak i za novu temu.
« Poslednja izmena: 23. 02. 2011. 10:30 Залутало_прасе »
kanarinac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #21 poslato: 23. 02. 2011. 10:34 »
Podeli temuIdi gore

Tema je odlična, samo što nije od onih gde se ljudi javljaju na prvu loptu... Nemoj zameriti forumašima, a i ovim našim posetiocima koji sam čitaju forum...

Eto mene lično najviše zanima taj deo priče vezan za napad na SSSR, kao i pre napada jer sam čitao o tome da su ruske (sovjetske) službe upozoravale Staljina da Nemačka gomila trupe prema njima ali da se Staljin oglušivao na njihova upozorenja jer je verovao u sporazum sa Hitlerom... Ne znam koliko je ovo uopšte tačno i da li je tako nešto moguće?

p.s.

Preporučio bih i jednu knjigu, mene je oduševila zaista oduševila... Reč je o knjizi "Na surovom ratnom nebu" Vasilija Jemeljanenka, koji je bio pilot na čuvenom ruskom jurišniku Il-2. Knjiga obuhvata kompletan period rata na istočnom frontu.

p.s. 2

Mislim da je i zanimljiv deo priče pomoć koju je SSSR isporučio Jugoslaviji odnosno NOVJ pošto je to zaista bila značajna količina naoružanja... To je možda čak i za novu temu.

Ovo za obaveštajnu službu ću obraditi,to je zanimljivo (samo dok završim ovu priču vezanu za sovjetske mehanizovane formacije)...Knjiga Jemeljanenka je odlična,slažem se (kod nas je čak doživela dva ili tri izdanja).Što se tiče sovjetske pomoći NOVJ-to bi mogla biti posebna tema (mada ja zaista ne znam mnogo o tome,jer se nisam ni toliko interesovao-imam podatke vezane za tenkove i oklopna vozila,ali to je manje više dostupno na sajtu "srpskog oklopa").
Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Mozilla kompatibilan Mozilla kompatibilan

« Odgovor #22 poslato: 23. 02. 2011. 10:43 »
Podeli temuIdi gore

Vidljivo je da je nemačka tenkovska divizija mnogo samostalnija od sovjetske tenkovske divizije.Ima manje tenkova,ali veći broj motorizovane pešadije (na 150-200 tenkova kod Nemaca ide 6000 motorizovanih pešaka,dok kod Sovjeta na 375 tenkova ide 3000 ljudi iz motorizovane pešadije).Sve ovo jasno daje do znanja da se nemačka tenkovska divizija upravo zbog većeg broja pešadije mogla lakše i braniti i napadati.Veći broj motornih vozila joj omogućuje brži manevar i brži dotur sredstava iz pozadine.Vidljiva je i prednost u artiljeriji,naročito protivtenkovskoj koju sovjetska divizija uopšte nema.

Naravno kako je rat trajao organizacija oklopnih jedinica (ne samo oklopnih!) se menjala i kod Sovjeta i kod Nemaca,ali moj cilj je pokazivanje situacije na sam početak operacije Barbarosa!

Ovo sto sam boldovao je sama organizacija tenkovskih divizija. Mene interesuje, ako bi mogao nesto o tome da kazes, kakav je bio "kvalitet" tenkova i na jednoj i na drugoj strani, mane i prednosti odredjenih tipova tenka itd...

"
Luka
Administrator
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 4.0b11 Firefox 4.0b11

« Odgovor #23 poslato: 23. 02. 2011. 10:43 »
Podeli temuIdi gore

Neka te ne obeshrabri izostanak komentara. Mnogo vise ljudi posjeti forum u zadnje vrijeme i cita postove. Ovo sto radis mene je odusevilo. Dosta znam o istoriji II svjetskog rata. Ovo mi je samo prosirilo saznanja. Vjerijem da dosta ljudi dijeli moje misljenje.

Molim clanove i one koji samo citaju forum da podrze kolegu u njgovom naporu da nam priblizi sto stvarnijim desavanjima ma istocnom frontu.

Razmjena linkova: Na kontakt posaljite Vas link i on ce biti postavljen na naslovnoj strani u rubrici Prijatelji. Obavezno postavite link koji vodi ka stranici gdje je objavljen link Foruma NN.
Sve vijesti na jednom mjestu
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« Odgovor #24 poslato: 23. 02. 2011. 10:54 »
Podeli temuIdi gore

Možda to nije za ovu temu, ali me interesuje koliko su Sovjeti analizirali napad Njemačke na Poljsku i da li su obratili
pažnju na doktrinu blitzkriega?

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13

« Odgovor #25 poslato: 23. 02. 2011. 11:03 »
Podeli temuIdi gore

Samo pisi , to si citao,volis istrazivati,masa nas to ne radi tako,pa ja ni nemam neko pitanje,ali procitam sve sto stavis Smiley

Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #26 poslato: 24. 02. 2011. 12:23 »
Podeli temuIdi gore

puna podrška. jedna od najboljih tema na forumu! samo nastavi u ovom ritmu  Živeli

!
padobranac
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows Vista Windows Vista
Browser:

« Odgovor #27 poslato: 24. 02. 2011. 06:41 »
Podeli temuIdi gore

Možda to nije za ovu temu, ali me interesuje koliko su Sovjeti analizirali napad Njemačke na Poljsku i da li su obratili

sovjeti su obratili paznju na blitzkrieg, medjutim taj nacin ratovanja ima nedostataka. pocetni uspjesi blitzkriega su veliki ali nisu toliko impresivni koliko mnogi zele docarati. nacisti su koncentrisali snage i birali gdje ce napasti sovjete koji su bili razvuceni po citavom frontu i bez iskusnih oficira. cesti su primejeri sovjetske artiljerije bez municije, tenkovskih jedinica koje su bila udaljena preko 100 kilometara od skladista municije i nafte, bez logisticke podrske u kriticnim trenutcima, bez ko ordinisanja snaga od strane komande itd itd. jednostavno su bili lake mete za odlicno pripremljene naciste. blitzkrieg je temeljito porazen u bitci kod kurska gdje su nacisti koncentrisali skoro sve najbolje snage i oruzja koje su imali. taj poraz ih je skupo kostao i poslije toga su generali shvatili da je rat izgubljen. uspjeh blitzkriega zavisi od neprijatelja, meni je licno impresivnija sovjetska doktrina koncentrisanja artiljerije i razbijanje neprijateljskih linija pracenim masovnim tenkovskim i pjesadijskim prodorima duzinom citavog fronta. u bitkama oko berlina chuikova artilerija je imala oko 7 miliona granata na raspolaganju, u prvih 24 sata napada iskoristeno je preko milion a na odredjenim tackama je bilo preko 250 sredstava po kilometru. nacisticke snage su bile bukvalno prepolovljene od same artiljerije a blitzkrieg je postao bajka iz nekih davnih vremena za njemacke vojnike.
kanarinac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #28 poslato: 24. 02. 2011. 06:41 »
Podeli temuIdi gore

koliko su Sovjeti analizirali napad Njemačke na Poljsku i da li su obratili

Isksutvo iz Poljske je itekako uzeto u obzir.Odmah po završetku nemačke okupacije Poljske,počeli su se u SSSR pojavljivati stručni radovi koji su ukazivali na karakter tadašnjih operacija.Konkretno mislim na G.S. Isersona-znam da ti ime ništa ne znači (nije ni važno),ali reč je o vrlo sposobnom oficiru i teoretičaru koji je i pored velikog doprinosa završio u GULAGU,i to pred sam početak rata (uhapšen je 07.06.1941!-15 dana pre početka napada).Nisu u obzir uzimana samo iskustva iz Poljske,nego i iz italijanskog upada u Abisiniju,španskog građanskog rata,kao i napada Japana na Kinu.Generalštab Crvene amije se istinski trudio da u vojnim akademijama (izdat je veliki broj udžbenika,brošura-naprimer Generalštab je izdao „Istoriju rata i ratnog iskustva“ u tri toma,pa knjiga gore navedenog Isersona „Nove forme borbe“…) njihovi polaznici upoznaju suvremeni rat.Naročito se ukazivalo da neće biti diplomatskih „igara“ i manevara pred početak rata nego da će odmah uslediti napad neprijateljske avijacije i oklopnih jedinica,da će neprijatelj pokušati razbiti prvi (granični) ešelon i na taj način onemogućiti mobilizaciju snaga u dubini rasporeda…Zauzimanje Čehoslovačke (iako bez borbe) je pokazalo da države (reč je o Poljskoj i Nemačkoj-Poljska je imala teritorijalne pretenzije prema Čehoslovačkoj) mogu da izvrše brzu i skrivenu mobilizaciju svojih armija-to je takođe uzeto u obzir.Mobilizacije će se provoditi kao zamaskirane vežbe,i opšta mobilizacija u državama napadača zapravo neće biti objavljena javno. 
Analizom dejstava sovjetski Generalštab je pravilno zaključio da će budući rat biti manevarski,da će protivnik pokušati brzo da slomi otpor jer bi se produžavanjem rata napadaču počeli trošiti resursi (ali uzimano je u obzir i dugotrajno trajanje rata kao što je pokazao rat u Kini).Ukazivano je da front neće biti kompaktan i da će udari dolaziti sa krila i pozadine.
Jasno je da je Sovjetski Generalštab itekako pratio „trendove“ i vršio stalne korekcije sopstvene vojne doktrine kao i vojnog školstva.
Mislim da je potrebno skrenuti pažnju i na jedan događaj koji je ljudima koji samo površno prate ovo razdoblje relativno nepoznat.Sovjetski Savez je izvodio borbena dejstva protiv Japana na reci Halhin-Gol 1939.I tu je bukvalno prvi puta isprobana taktika blickriga (sadejstvo avijacije sa tenkovima,brzi prodori oklopa…).Zapravo bila je reč o bici u dubini (ta sovjetska teorija ima mnogo sličnosti sa Blickrigom).Znači da je određeno iskustvo u samoj taktici postojalo.Inače rat u Španiji se uzima kao prva proba Blickriga (Štuka-Pancer) međutim i sam Hajnc Guderijan je priznao kako su u Španiji angažovane male snage da bi se moglo govoriti o nekim ozbiljnim operacijama i izvlačenju iskustava oko upotrebe snaga kao što se planiralo za Blickrig.
Iz gore izloženog je vidljivo da je bilo mnogo teoretskih radova o Blickrigu,kao i proučavanja na vojnim akademijama.Sada da vidimo šta je rađeno u trupi…Od 23-31.12.1940. provedeno je savetovanje najvišeg komandnog kadra na kojem su učestvovali najviši vojni rukovodioci iz Narodnog komesarijata odbrane,Generalštaba i komandanti-načelnici štabova vojnih okruga sa svojim pomoćnicima kao i pojedini komandanti divizija i korpusa.Bilo je mnogo diskusija i polemika…Neki oficiri su kritikovani usled zastarelih shvatanja,neki opet kritikovani zbog preterivanja (naprimer general Potapov,komandant jednog od mehanizovanih korpusa je predložio da svaki mehanizovani korpus ima svoju avijacijsku diviziju-što je ocenjeno sa pravom kao neostvarivo i nepotrebno).Uglavnom savetovanje je ocenjeno kao uspešno jer su analizirana iskustva iz Francuske i Poljske.Neke od tema su bile:
„Karakter savremene napadne operacije“ (general armije G.K. Žukov)
„Ratno vazduhoplovstvo u napadnoj operaciji i borbi za nadmoćnost u vazduhu“ (general-lajtnant avijacije P.V. Ričagov)
„Karakter savremene odbrambene operacije“ (general armije I.V. Tjulenjev)
„Upotreba mehanizovanih snaga u savremenoj napadnoj operaciji i uvođenje mehanizovanog korpusa u prodor“ (general-pukovnik tenkovskih jedinica D.G. Pavlov)
Zašto sam dao nazive ovih radova?Da se vidi,da su Sovjeti analizirali prethodna dejstva!
Pored savetovanja provođene su i ratne igre u cilju obuke komandnog sastava.Kao protivnik je uzimana Nemačka.U toku januara 1941. provedene su dve operativno-strateška igra sa ciljem:
1.)   Razraditi i usvojiti osnove savremene odbrambene i napadne operacije
2.)   Dati praktiku višem komandnom sastavu u organizaciji i planiranju frontovske i armijske operacije u rukovođenju i komandovanju,kao i sadejstvu osnovnih rodova sa ratnom mornaricom
3.)   Razraditi pitanja:odbrane granice pri napadu nadmoćnijih snaga protivnika,povlačenje na pripremljenu liniju odbrane,provođenje ograničenih operacija sa ciljem nanošenja poraza protivniku u prigraničnoj bici,ovlađivanje utvrđenim rejonima,proboj odbrambene linije protivnika,organizacija gonjenja protivnika i forsiranje reke sa konjičko-mehanizovanom armijom, i takođe savlađivanje brdskih prelaza
4.)   Izučavanje Pribaltičkog (Estonija,Litvanija,letonija) i Jugozapadnog (Belorusija,Ukrajina,Moldavija) vojišta
Sovjetski generali se slažu da su igre podsećale na događanja koja će uslediti početkom Barbarose!Zamerke se svode na očito precenjivanje mogućnosti jedinica branioca (SSSR),kao i na podatak da su jedinice branioca u trenutku napada već izvršile mobilizaciju,koncentraciju,razvođenje  i posele granična utvrđenja (što u Barbarosi nije bio slučaj),nije uzeta u obzir nadmoćnost protivnika u ljudstvu.Pored toga promašaj u igrama je bio i što se uzelo u obzir da su granična utvrđenja (utvrđeni rejoni) dovršeni fortifikacijski (što nije bio slučaj 22.06.1941.).
Pored svega ovoga provođene su i komandno-štapske igre u komandama nižih sastava!
Iako je vojni vrh pratio „trendove“ nije dovoljno u obzir uzeta jedna stvar-provođenje odbrane.U komandno-štapskim igrama se stalno provodila protivofanziva.Paradoksalno je,da se razmišljalo samo o protivofanzivi,a ne o odbrani (iako je uspešna odbrana ključ za protivofanzivu).Ovo će imati teške posledice!

free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« Odgovor #29 poslato: 25. 02. 2011. 01:20 »
Podeli temuIdi gore

@kanarinac, hvala na iscrpnom i stručnom odgovoru.

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 15   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 16. 05. 2012. 04:46