Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 10:51 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: На уклањање графита потрошено 150.000 КМ  (Pročitano 855 puta)
Tommy Gavin
Mlađi Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13

« poslato: 15. 02. 2011. 11:40 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxНа уклањање графита потрошено 150.000 КМ

Autor: Сања Јокић  11.02.2011 20:00       Глас Српске

Увредљиви графити у виду фашистичке симболике, провокативних политичких порука све чешће се појављују на зидовима бројних бањалучких стамбених и пословних објекта. За уклањање ових и других погрдних натписа само у прошлој години из градске касе издвојено је 150.000 марака.

Рекао је "Гласу Српске" помоћник начелника Комуналне полиције Неђељко Радуловић.

- Настојаћемо да у сљедећем периоду опет почнемо са новом и обимнијом акцијом њиховог уклањања, јер смо почетком ове године евидентирали већи број графита, а неки су се понављали по неколико пута на истим локацијама - рекао је Радуловић.

Према његовим ријечима, ни навијачи бањалучког фудбалског клуба Борац популарни "вултуреси" нису одољели искушењу да оставе многобројне графите иза себе.

- Мислим да би требало да изаберу неки други љепши заштитни знак, јер у сваком насељу можете да видите симбол "лешинара", који шаље поруку да је наш град, град стрвина - рекао је Радуловић.
  Huh?  Huh?  Huh?

Још је рекао да је било свега неколико случајева у прошлој години када су успјели да открију ауторе ових цртежа по зидовима стамбених зграда и јавних установа.

- Прошле године наплатили смо новчану казну у износу од 100 марака једном од аутора графита - навео је Радуловић.

У Aдминистративној служби града су истакли да не постоји јавна површина на којој се могу слободно цртати графити, због чега Комунална полиција свакодневно има пуне руке посла са њиховим уклањањем.

- Цртање графита није дозвољено нигдје и ми стално апелујемо на грађане да то не чине. Колико ми је познато, градска управа не планира изградњу неког простора за исказивање ове врсте "уличне" умјетности. Све и да се тако нешто реализује, немарни појединци би опет шарали по граду - појаснио је Радуловић.

Да графит не мора нужно да буде нешто ружно и неприкладно, говори и примјер Основне школе "Aлекса Шантић", на чијем зиду стоји велики натпис "Росуље".

- Прије двије године група наших бивших ученика обратила нам се са жељом да нацртају графит са логом нашег насеља на зиду школе. С обзиром на то да је овај простор у протеклом периоду често био на мети вандала, који су писали разне увредљиве поруке, ово је био савршен начин да се томе стане украј. Да смо успјели у тој намјери, указује и податак да од тада на том простору никада више није освануо ниједан други натпис - истакла је директор ове школе Татјана Радоја.

Већина Бањалучана није за то да се пише по зидовима јавних објеката.

- Мислим да таква дјела треба оштрије кажњавати, да би се у будућности избјегле сличне ствари. Нико нема ништа против испољавања навијачких страсти, али томе је мјесто у спортској дворани, а не на зидовима зграда и важних институција - додаје Вељко Бланић.
  Huh?  Huh?  Huh?
Казне

Из Комуналне полиције апелују на становништво да уколико примијете починиоце ових неодговорних дјела да им се обрате.

- Појединцима за које утврдимо да су нелегално цртали графите слиједе новчане казне у износу од 100 до 1.000 марака - рекао је помоћник начелника Комуналне полиције Неђељко Радуловић.

nadam se da se ipak većina banjolučana ne slaže sa glupostima dvojca radulović-blanić. ko zna s kakve litice su ta dvojica sišli i misle da je grad samo zgrada bez duše. fantastične grafite su moji drugari lešinari odradili po cijelom gradu, a jedan od primjera je grafit u školi u rosuljama - što je istakla direktorica škole - svaka joj čast kada zna prepoznati šta je umjetnost.

razni radulovići i blanići bi banju luku pretvorili u betonsku građevinu bez zelenila i bilo kakvog ljudskog sadržaja, što im je dijelom i uspjelo. grad dobija sve više objekata, a zelenilo se smanjuje i smanjuje. a ova novinarka bi mogla provesti i reprezentativniju anketu. jer je isti glas srpske prošle godine objavio grafit lešinara u boriku uz tekst u kome su građani bili oduševljeni, a ne samo izjave kretena iz vlasti i bliskim vlastima.

pamet u glavu građani. stara je izreka da nije zlato sve što sja. svi smo mi ljudi i tu ljudskost treba cijeniti. a ne šta podivljale birokrate diktiraju. nismo ni roblje, a ni roboti i znamo se izražavati na razne načine. da je sve kako kažu radulovići i blanići ne bi u banjoj luci bilo ni koncerata, ni priredbi, ni sporta. ne bi bilo ničega osim zgradurina bezličnih i bezbojnih kao u bezdušnim futurističkim filmovima!
« Poslednja izmena: 16. 02. 2011. 08:45 Tommy Gavin »

!
vanzemaljac
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 9.0.597.98 Chrome 9.0.597.98

« Odgovor #1 poslato: 18. 02. 2011. 09:53 »
Podeli temuIdi gore

A da se ovaj tekst prevede na banjalucki dijalekt pa da kaze da se odavno u Banjalici ne radjaju mali Bosjaci, da je 5% (ili manje od toga) predratnih Bosnjaka u njoj ostalo, da te sto su u njoj ostali niko ni sa glave ne zarezuje, .... . Ili da neko od nas kaze kako mu se gadi Banjaluka jer su u njoj na svakom koraku nikle nove pravoslavne crkve? To bi bilo, naravno  matriksovsko, bulaznjenje. Kad dodje iz usta osobe koja je odrasla sa Muslimanima, koja se kao super razumije sa zlatnim ljiljanima ali eto ne moze podnijeti ekstremizam emigranata (ups, nas prognanih), to je znak civilizovanosti. Vidis free, i meni se po Banjaluci gade nosioci crnih ravnogorskih majica sa likom srpskih heroja-zlocinaca, gade mi se horde bajuna koje ni nakon vise od deset godina provedenih u BL nisu jos navikle da gaze po ravnom te i dalje imaju onaj specifican spustaski polozaj u hodu, gade mi se grafiti koji na svakom koraku pozivaju bosnjaci da se gube iz Banjaluke ili koji nabijaju Bosnu na kurac (sta je dvadeset godina za brisanje), gade mi se oni obavezni peticionasi na trgu pred Bosnkom koji neumorno rade za "srpsku stvar", gade mi se i osobe koje me iza ledja nazivaju Turcinom a u lice mi se smijeskaju i ugovaraju poslove, ... E sve se to meni moze gaditi ali Banjaluka nikada. Nije ona jadna nista kriva za to sto ju je zateklo.

NEZAVISNA SRPSKA NEMA ALTERNATORA {alt}
vanzemaljac
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 9.0.597.98 Chrome 9.0.597.98

« Odgovor #2 poslato: 18. 02. 2011. 10:23 »
Podeli temuIdi gore

Totalna glupost ili namjerno miniranje teme? Ja sam poredio situaciju Srba u Sarajevu i Bosnjaka u Banjaluci kad odjedno to ispade neuporedivo.

NEZAVISNA SRPSKA NEMA ALTERNATORA {alt}
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« Odgovor #3 poslato: 18. 02. 2011. 10:38 »
Podeli temuIdi gore

Totalna glupost ili namjerno miniranje teme? Ja sam poredio situaciju Srba u Sarajevu i Bosnjaka u Banjaluci kad odjedno to ispade neuporedivo.

Pa i nije uporedivo... Samo što ti toga izgleda nisi svjestan... Tamo je ovaj tvoj post bio totalni of topic...
U ovoj temi možda i ima nekog smisla... U svakom slučaju - bolje nego da sam ga obrisao...

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 22. 05. 2012. 02:38