Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 11:23 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 ... 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podjela Libije po SFRJ receptu?  (Pročitano 3808 puta)
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« poslato: 03. 03. 2011. 01:13 »
Podeli temuIdi gore

"Što babi bilo milo to joj se i snilo..."

TitleBoxPodjela Libije na tri dijela
N.N. - 03.03.2011 12:14

Tri njemačka lista: "Špigl onlajn", "Vestdojče cajtung" i "Noje vestfeliše" pišu o mogućem scenariju u Libiji.

"Špigl" prognozira raspad zemlje na tri dijela, dok druga dva lista upozoravaju na paniku na tržištu nafte uz nagovještaj da kolaps može izazvati eventualna kriza u Saudijskoj Arabiji.

O mogućem razvoju situacije u Libiji, tri njemačka lista daju zasebne prognoze. Navode iz tekstova prenio je Dojče vele.

Špigl onlajn smatra da u slučaju Gadafijevog "pada" ne bi bilo nikakvo iznenađenje ako bi se zemlja raspala.

Dovoljno je pogledati atlas da bi se vidjelo zašto su na teritoriji današnje Libije hiljadama godina postojale tri nezavisne države. Zemlja je jednostavno bila suviše velika da bi se njom upravljalo iz jednog urbanizovanog centra.

Ni stanovništvo nikada nije bilo homogeno - mnogobrojna plemena razlikuju se prema jeziku, običajima i načinu privređivanja.

Plemena se identifikuju sa regionom u kome žive, ne sa državom. Vijekovima "Libija" nije bilo ime zemlje, nego maglovita geografska oznaka. Grčki istoričar Herodot, u petom vijeku prije Hrista, tako je označavao cijeli afrički kontinent.

Istorijska podjela na regione Tripolitaniju na zapadu, Fezan na jugu i Kirenaiku na istoku danas se čini ponovo aktuelnom.

Prošle nedjelje, poslije 41 godine, plemena na istoku su odbacila Gadafijevu vlast. Zatim su se plemena na naftom bogatom jugu priključila pobuni protiv diktatora. Trenutno ga podržava još njegov region Tripolitanija. Gadafi je tako izgubio kontrolu nad 80 procenata libijske teritorije.
http://www.nezavisne.com/novosti/svijet/Podjela-Libije-na-tri-dijela-81384.html

Suviše identičnih činjenica ukazuje da se danas primjenjuje recept sličan onom koji je doveo do razbijanja SFRJ.

Medijske manipulacije ulaze u završnu fazu.
Ostalo je još samo da "istoričar" Noel Malkolm objavi "Kratku historiju Tripolitanije, Fezana i Kirenaike" i NATO može
da počne bombardovati Libijce da bi im udijelio demokratiju koja uključuje i osiromašeni uranijum, tomahavke i sve
ostale prateće "demokratske argumente".

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13

« Odgovor #1 poslato: 03. 03. 2011. 01:17 »
Podeli temuIdi gore

libiju ce podjeliti na sledeca tri djela;evropska libijska naftonosna polja,americka libijska naftonosna polja i libijska pustinja koja ce pripasti libijskom narodu da u njome upravljaju na najvisem demokratskom nivou.
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #2 poslato: 03. 03. 2011. 02:08 »
Podeli temuIdi gore

libiju ce podjeliti na sledeca tri djela;evropska libijska naftonosna polja,americka libijska naftonosna polja i libijska pustinja koja ce pripasti libijskom narodu da u njome upravljaju na najvisem demokratskom nivou.

kolega, ti si vidovit. ovako će jednog dana i biti. uz možda malu korekciju - američka naftna polja i libijska pustinja za narod....

!
Blood_For_Blood
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Safari 5.0.3 Safari 5.0.3

« Odgovor #3 poslato: 04. 03. 2011. 02:50 »
Podeli temuIdi gore

Tako nekako ce i biti, iako mozda ne bas u tom smislu bukvalno. Moze im se, sto nebi.

USA (iako ih ne bih dovodio u direktnu vezu s nemirima - nemam nikakvih dokaza, a i nije bas da tamo narodu cvjetaju ruze kad uzmemo u obzir da bukvalno spavaju na nafti) agira onako kako uobicajeno agiraju drzave, agiraju po principu Den Staat sollst du mehren (Drzavu trebas uvecavati) na sve moguce nacine. A osiguravanje resursa, pogotovo nafte jer je ona, kao sto znamo, pri kraju, je jedna od najvaznijih mjera u pogledu ka buducnosti. Japan je napao Kinu u drugoj polovini tridesetih godina proslog vijeka zbog resursa. USA su napale Irak zbog resursa. Resursi su uz politicki prestiz igrali glavnu ulogu pri prisvajanju dvije trecine svijeta od strane tadasnjih kolonijalnih sila, pocevs od Spanije i Portugala, preko Britanije koja je potcinila maltene po zemaljske kugle, pa sve do Rusije koja je imala srecu da se siri putem kopna u slabo naseljenom podrucju pa sve do americkog kontinenta (Aljaska, puna nafte, zlata, je nekada pripadala Rusiji - nisu znali o kakvim bogastvima se radi pa prodali Amerima u bescijenje), itd..itd.

Nemojte samo misliti da drzave koje su danas male i nemocne nebi agirale na identican, ili barem slican nacin. Nemoc je jedino to sto ih onemogucava. Oslikava se to veoma jasno u teznjama manjih sila, regionalnih sila, ka dominaciji, ovom ili onom, u regionu koji ih okruzuje.

Dakle sasvim normalna stvar..

Ono sto mene interesuje:

Kakav bi bio stav ovih ljudi koji ovdje, a i drugdje, osudjuju USA i druge globalne siledzije (a oni su trenutno glavni) kada bi, danas sutra, i nedaj boze, njihove male bananadrzavice nekim cudom dospjele u slicnu poziciju pa pocele - po logici koju opisah gore - da sebi potcinjavaju blize i dalje komsije? Ja mislim da bi 90% ovih bukaca promjenilo stavove za 180 stepeni.

Pa neki nemaju ni gram muda da osude rusku politiku u Kavkazu a kamoli vlastite nazije...

Samo onako: istinskim antiglobalistima je jasno da ce ovakvi problemi nestati tek onda kada nestanu drzavne i nacionalne politike koje ionako u vecini slucajeva sluze samo zadovoljavanju interesa jednog malog djela ljudi unutar vlastitih granica. Jedno je sigurno, vecina US-Amerikanaca nema nikakve koristi od ove politike koju sprovode njihove vlade desetljecima, u njihovo ime i djelimicno uz njihovu podrsku (ko da je tesko narod dezinformisati!), ali za interese jedne brojcano male elite. I tako ce biti do sudnjeg dana ako se jednog dana nesto ne promjeni ili sve ode u t.p.m...

Paaale su slpske glaaave u slpskome zapadnom Sleeemu! Osveeeticemo slpsku klv!
Blood_For_Blood
Legenda
Van mreže Van mreže

Browser:

« Odgovor #4 poslato: 04. 03. 2011. 02:52 »
Podeli temuIdi gore

Ko ne vjeruje nek pita Senahida da li on ima ikakve koristi od iracke nafte.  Grin

Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.70 Opera 9.70

« Odgovor #5 poslato: 04. 03. 2011. 03:50 »
Podeli temuIdi gore

Ko ne vjeruje nek pita Senahida da li on ima ikakve koristi od iracke nafte.  Grin

Kako nemam..kazu da je kvalitetnija od one nigerijske i saudijske  Grin

Jedino vezu sa irackom naftom imam na nacin da je porez koji placam drzavi koristen u "dovodjenju" nafte u USA.

"
grgo
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.14 Firefox 3.6.14

« Odgovor #6 poslato: 04. 03. 2011. 03:59 »
Podeli temuIdi gore

Jedino vezu sa irackom naftom imam na nacin da je porez koji placam drzavi koristen u "dovodjenju" nafte u USA.
Pa jel ti dobiješ od toga bar da upaljač napuniš  Pitam se Grin
Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.70 Opera 9.70

« Odgovor #7 poslato: 04. 03. 2011. 04:02 »
Podeli temuIdi gore

Pa jel ti dobiješ od toga bar da upaljač napuniš  Pitam se Grin

Ne treba mi...neka im je haram od mene Cheesy

"
Dart Vader
Gost
« Odgovor #8 poslato: 04. 03. 2011. 04:36 »
Podeli temuIdi gore

Opet Svabe i Ameri u igri oko rasturanja tudje drzave i naravno Spigl.Uf sto mi ovo sve zvuci poznato.
Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.70 Opera 9.70

« Odgovor #9 poslato: 04. 03. 2011. 04:40 »
Podeli temuIdi gore

Opet Svabe i Ameri u igri oko rasturanja tudje drzave i naravno Spigl.Uf sto mi ovo sve zvuci poznato.

Darte, sto si mi "spucao" minus? Dođi dođi

Cheesy Cheesy Cheesy

"
Blood_For_Blood
Legenda
Van mreže Van mreže

Browser:

« Odgovor #10 poslato: 04. 03. 2011. 03:34 »
Podeli temuIdi gore

To je to, ukratko i jednostavno. Nemas ti od toga nista, stavise, smanjenje zivotnog standarda prati ekspanzionisticku politiku SAD-a u muslimanskim zemljama, zivotnog standarda one stoke (u koju i sam spadam) sto se narod zove (fakat ta rijec vuce zesce negativne konotacije za sobom) dok je jedan mali dio omastio brkove, i to pravo.

Kad god, dakle, neka drzave krene u ratne pohode za nacionalne ciljeve uvijek nakon svega toga (neovisno o ishodu rata) ostane mali dio profitera..tako je bilo uvijek, u svim ratovima, tako ce i biti dok god ljudi budu ginulu za ono sto se popularno zove otadzbina i nacionalni ciljevi.

A meni se jos uvijek najvise od svega gadi licemjerstvo..

Blood_For_Blood
Legenda
Van mreže Van mreže

Browser:

« Odgovor #11 poslato: 04. 03. 2011. 05:24 »
Podeli temuIdi gore

Cheesy Cheesy Cheesy

Ma i za mnom ide i samo djeli minuse, vec mi ih je nahako desetak u zadnjih dva, tri dana, a skori da nisam ni bio tu.  Joj Misli valjda da to ima neke fajde, neke koristi..neceg..bilo ceg.  Embarrassed

Blood_For_Blood
Legenda
Van mreže Van mreže

Browser:

« Odgovor #12 poslato: 04. 03. 2011. 07:04 »
Podeli temuIdi gore

Sta je ovo Darte, imas grizu savijest pa si mi odmah dao stotinu plusova! Grin

Dart Vader
Gost
« Odgovor #13 poslato: 04. 03. 2011. 08:22 »
Podeli temuIdi gore

Cheesy Cheesy Cheesy
Jel ti sad jasno sto.I ne kaze se spucao nego spuco. Dim
+1000/-101 Sad imas pravu Matrix sifru pisanu masinskim jezikom 10010010001110101010101100010 .....hahahahaha.. Cheesy
Hebo te minus ne secam se dal sam ti dao minus..Koga briga a mozda sam ti i dao - ako si me iznervirao pojma nemam.Ma nisam ti spucao minus,valjda. Pitam se
Napomena:
Zamolio bih sve forumase da ne kvare Senahidovu sifru za prilaz centralnom kopijuteru. Umro od smijeha
Dart Vader
Gost
« Odgovor #14 poslato: 04. 03. 2011. 08:24 »
Podeli temuIdi gore

Cheesy Cheesy Cheesy
Jos off-a

Sta mislis da imas ovakav broj mobilnog?
Stranice: [1] 2 3 ... 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 08. 05. 2012. 02:22