Nezavisne novine - Diskusije
24. 05. 2012. 11:34 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ратни дневник Вермахта  (Pročitano 8714 puta)
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3 Firefox 3.5.3

« Odgovor #30 poslato: 03. 10. 2009. 08:53 »
Podeli temuIdi gore

Jugoslavija okupirala Trst
Posle je nastupila poznata "Tršćanska kriza"

13. maj 1945.
Jugoslavija okupirala Trst. Još nemamo veze sa štabom maršala Žukova.
Čin kapitulacije nemačkih trupa na engleskim kanalskim ostrvima protekao je dostojanstveno.

U podne, razgovor na američkom ratnom brodu "Patrija" između američkog general-majora Ruksa (Rooks) i velikog admirala Denica (Denitz). General Ruks je izjavio, da on pregovara u ime generala Ajzenhauera. General Ruks je saopštio admiralu Denicu, da general Kajtel od ovog trenutka nije više komandant Vermahta, nego je ratni zarobljenik.
Engleska ratna flota uplovila u Oslo.

Govor general-pukovnika Jodla pred nemačkim generalima:
Saveznici, a posebno Amerikanci nemaju pojma o našim nemačkim problemima. Pred saveznicima treba da natupamo tako, kako nam diktira realnost: mi smo bezuslovno kapitulirali. Sada treba da težište naših napora usmerimo ka politici. Treba da stalno govorimo o budućoj ulozi Nemačke, koja se nalazi u sredini Evrope. Bez nas problemi ne mogu da se reše. Ovaj daleki cilj treba da nam je stalno pred očima. Treba da je svaki Nemac sada aktivan, da neprestano protestujemo kod saveznika, posebno u stvarima koje se odnose na naše dostojanstvo. Već od početka 1942. godine znao sam, da mi ne možemo pobediti u ovom ratu.

14. maj
U podne, Rusima se predala nemačka armija Istočna Pruska, koja ukupno broji 150 000 boraca. U Kurlandu, kako javlja Moskva, Rusi zarobili 180 000 nemačkih vojnika.

15. maj
U Čehoslovačkoj nemačke jedinice pokušavaju da izbegnu sovjetsko zarobljeništvo, te nastoje da se predaju Amerikancima.
Ubeđen sam, da nismo poveli rat protiv Rusije, mi bi danas bili pobednici. Ali, mi nismo imali drugi izbor, nego smo morali da napadnemo Ruse, jer bi oni nas, pre ili kasnije, napali. Danas nemamo više šao da skrivamo. Služili smo našoj otadžbini verno i poslušno i mi i danas držimo svakog onog, ko god nije izvršavao naređenja, da je izdajnik (8 knjiga, str. 1503).

16. maj
Saveznicima se do sada predalo 20 nemačkih podmornica.
Najvažniji problemi Nemačke jesu: prehrana stanovnštva, saobraćaj i finansije.
Govor general-pukovnik Jodla pred nemačkim generalima:
Saveznike stalno treba da upozoravamo, da je najveći problem Nemačke u ovom trenutku: prehrana nemačkog stanovništva. Posle Prvog svetskog rata glad i neimaština donele su nacizam. Danas to može da doprinese procvatu komunizma. Pazite, što pišete: neprijatelj sve čita.

17. maj
Uvek treba da mislimo na to, da Jevreji samo čekaju na to da nas šikaniraju i ponize. Stoji tek na početku jednog mučnog vremena. (8. knjiga, str. 1504).

18. maj
Najvažnije je da sačuvamo jedinstvo u armiji. Glavna naša parola glasi: sačekati i videti, kako se stvari odvijaju

19. maj
Treba da se ponašamo neutralno i prema Amerikancima i prema Rusima. Na kraju treba da se odlučimo za onu stranu, koja je jača. Potpuno je pogrešno, da se prodamo, a da za to ništa ne dobijemo. Svim oficirima neprestano treba da govorimo, da trebaju politički da misle.

23. maj
Saveznici su saopštili velikom admiralu Denicu, da nemačka vlada, na čijem je on čelu bio od 1. maja 1945. više ne postoji. Time je prestala da postoji i Vrhovna komanda Vermahta.
Kraj 8., poslednje knjige "Ratnog dnevnika Vrhovne komande Vermahta" ("Kriegstagebuch des Oberkommandos der Wehrmacht"), izdavač: Bernard & Grefe, Minhen, 1982.
"Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta" objavljen je u osam knjiga i sadrži ukupno 6 800 strana.
Neo
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Safari 5.0.3 Safari 5.0.3

« Odgovor #31 poslato: 10. 05. 2011. 04:22 »
Podeli temuIdi gore

{alt}
 Vitez

Kad nastupe borbe dani
k pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!

http://www.youtube.com/watch?v=U8ffjXcpIk8&feature=player_embedded
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 16. 05. 2012. 01:04