Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 12:00 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: "Za Bosnu bi bilo bolje da SAD nisu spriječile pad Banje Luke!"  (Pročitano 3806 puta)
zelengradjanin
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.18 Firefox 3.5.18

« Odgovor #15 poslato: 27. 03. 2011. 08:42 »
Podeli temuIdi gore

Alternativa je bila da se nastavi rat, a to bi donelo samo bespotrebne nove žrtve jer je u suštini većina stvari već bila ispregovarana.

I prije rata je cjeli tok rata i u Hrvatskoj i BiH iskontrolisan,odnosno ispregovaran.Što neki još neshvataju stim još bolje za zapad.
Budala i suvih drva uvjek će trebati. Udri
Najintiligentniji su mi oni kockaste glave što su se obranili od velike Srbije Krsti se
kanarinac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #16 poslato: 27. 03. 2011. 08:49 »
Podeli temuIdi gore

Dok je pasalo ,pustili su HV u Bosnu,a kad su vidjeli da bi to moglo da dojde do velikih izbjeglickih kriza ,povukli su rucnu,i stopirali daljne napade preko Une. I tu je nastao taj fijasko HV.

Ključ poraza je nalet srpske avijacije.Iako ona nije nanela osetne gubitke napadaču,tada je Hrvatima postalo jasno da neće biti kao kod Grahova,Glamoča i Drvara.Da ne govorimo da su počela stizati pojačanja iz OG-10...Pojedini ljudi u Hrvatskoj misle da bi HV,da operacija nije povučena,ušetao u Banja luku zaboravljujući da je nedaleko od Dubice i Kostajnice bilo respektabilnih snaga VRS (npr. 43. mtbr),tako da tvrditi da bi se prodor širio sa nekom lakoćom,je priča za malu decu.
O Uni zapravo niko ništa ne zna,i većina što se piše je "sviranje onoj stvari"...Oslanjati se na priče običnih vojnika,nije pouzdano,pogotovo što sam primetio da samim Hrvatima,učesnicima akcije očigledno nisu jasna namera i cilj (realno,to se od običnog vojnika,ni ne očekuje da zna).Ja sam recimo mišljenja (mada naravno i ovo može biti "sviranje onoj stvari") da je to HV planirao samovoljno (nezavisno od NATO),jer da je to rađeno u koordinaciji sa snagama za brza dejstva,onda srpska avijacija sigurno ne bi poletala (a i uklapa se u 51:49).Drugo,HV nije imao kvalitetne obaveštajne podatke koji bi pružili neku sliku o srpskoj strani.Da je imao takve podatke,onda:
1. ili ne bi izvodio operaciju;
2. ili bi angažovao mnogo više snaga (ove snage koje su angažovane ne bi napravile ništa,čak i da se operacija nastavila).
Uzalud su izgubili 50 ljudi.
Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16 Firefox 3.6.16

« Odgovor #17 poslato: 27. 03. 2011. 09:52 »
Podeli temuIdi gore

Ključ poraza je nalet srpske avijacije.Iako ona nije nanela osetne gubitke napadaču,tada je Hrvatima postalo jasno da neće biti kao kod Grahova,Glamoča i Drvara.Da ne govorimo da su počela stizati pojačanja iz OG-10...Pojedini ljudi u Hrvatskoj misle da bi HV,da operacija nije povučena,ušetao u Banja luku zaboravljujući da je nedaleko od Dubice i Kostajnice bilo respektabilnih snaga VRS (npr. 43. mtbr),tako da tvrditi da bi se prodor širio sa nekom lakoćom,je priča za malu decu.
O Uni zapravo niko ništa ne zna,i većina što se piše je "sviranje onoj stvari"...Oslanjati se na priče običnih vojnika,nije pouzdano,pogotovo što sam primetio da samim Hrvatima,učesnicima akcije očigledno nisu jasna namera i cilj (realno,to se od običnog vojnika,ni ne očekuje da zna).Ja sam recimo mišljenja (mada naravno i ovo može biti "sviranje onoj stvari") da je to HV planirao samovoljno (nezavisno od NATO),jer da je to rađeno u koordinaciji sa snagama za brza dejstva,onda srpska avijacija sigurno ne bi poletala (a i uklapa se u 51:49).Drugo,HV nije imao kvalitetne obaveštajne podatke koji bi pružili neku sliku o srpskoj strani.Da je imao takve podatke,onda:
1. ili ne bi izvodio operaciju;
2. ili bi angažovao mnogo više snaga (ove snage koje su angažovane ne bi napravile ništa,čak i da se operacija nastavila).
Uzalud su izgubili 50 ljudi.

Ma u principu si rekao sve , pitanje je samo zasto se ta akcija uopce pokrenula. Kad sve procitas ,i ono sto kazu sami ucesnici ,i po novinama ,i portalima ,dobijes na kraju nista. Hocu reci ,na kraju niko nema pojima zasto se islo. Postavlja se pitanje ,zasto 5.korpus nije svoje odradio,ustvari nije napravio nista,nije se pomakao. Kaze se da je bilo razgovora izmedju Hr.strane i Srba sa tog teritorija . Pisalo se da ce se radje predati HV,nego 5.korpusu.i da je HV dala jamstvo za to. Na kraju je ispalo, kako je ispalo. Jer ono sto je istina ,a to je, da su sam dvije satnije(cete) presle preko. Jedan od 2.GBR (najvise stradali) i 1.GBr. Jos je presla jedna domobranska satnija,niti je imali borbe,niti koga vidjela,dosla zapovjed i vratila se nazad. Po meni je to sve bilo igre "gluhog telefona"
kanarinac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #18 poslato: 27. 03. 2011. 10:03 »
Podeli temuIdi gore

Postavlja se pitanje ,zasto 5.korpus nije svoje odradio,ustvari nije napravio nista,nije se pomakao. Kaze se da je bilo razgovora izmedju Hr.strane i Srba sa tog teritorija . Pisalo se da ce se radje predati HV,nego 5.korpusu.i da je HV dala jamstvo za to. Na kraju je ispalo, kako je ispalo. Jer ono sto je istina ,a to je, da su sam dvije satnije(cete) presle preko. Jedan od 2.GBR (najvise stradali) i 1.GBr. Jos je presla jedna domobranska satnija,niti je imali borbe,niti koga vidjela,dosla zapovjed i vratila se nazad. Po meni je to sve bilo igre "gluhog telefona"

Prvo da ti odgovorim za 5. korpus (koliko sam shvatio iz razgovora sa pripadnicima svih vojski iz rata u BiH,a koji su bili na tom prostoru).Ti kažeš 5. korpus nije odradio...Da li je 5. korpus,bez pomoći HV uopšte i mogao nešto?Ja mislim da  nije (sad kad skoče njegovi pripadnici na ovom forumu  Cheesy).E sad,ima tu prostora za nagađanja,ali ovo je forum Sive zone pa onda ne bih duljio...To neka kažu neposredni učesnici dešavanja!
Vezano za domobrane koje spominješ...Ne znam na koji pravac misliš,ali ovi domobrani iz ZP Bjelovar (delovi 125. i 52. dp, i jedna izviđačka četa-mislim da je reč o 265. IDS) su imali 5 ili 6 mrtvih, i nekih 15-20 ranjenih.Naišli na jaku vatru i nisu uspeli ostvariti cilj.Bilo je nekoliko pokušaja,i svi su propali.Na kraju je bilo dobro što ih je poginulo samo 5 ili 6,jer su se jedva izvukli sa mostobrana koji je artiljerija VRS zasipala vatrom.

Imam neki članak Davora Marijana o tome forsiranju Save domobranskih jedinica,ali mrzi me sada pregledavati...
Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #19 poslato: 27. 03. 2011. 10:45 »
Podeli temuIdi gore

Prvo da ti odgovorim za 5. korpus (koliko sam shvatio iz razgovora sa pripadnicima svih vojski iz rata u BiH,a koji su bili na tom prostoru).Ti kažeš 5. korpus nije odradio...Da li je 5. korpus,bez pomoći HV uopšte i mogao nešto?Ja mislim da  nije (sad kad skoče njegovi pripadnici na ovom forumu  Cheesy).E sad,ima tu prostora za nagađanja,ali ovo je forum Sive zone pa onda ne bih duljio...To neka kažu neposredni učesnici dešavanja!
Vezano za domobrane koje spominješ...Ne znam na koji pravac misliš,ali ovi domobrani iz ZP Bjelovar (delovi 125. i 52. dp, i jedna izviđačka četa-mislim da je reč o 265. IDS) su imali 5 ili 6 mrtvih, i nekih 15-20 ranjenih.Naišli na jaku vatru i nisu uspeli ostvariti cilj.Bilo je nekoliko pokušaja,i svi su propali.Na kraju je bilo dobro što ih je poginulo samo 5 ili 6,jer su se jedva izvukli sa mostobrana koji je artiljerija VRS zasipala vatrom.

Imam neki članak Davora Marijana o tome forsiranju Save domobranskih jedinica,ali mrzi me sada pregledavati...

Da bas sam nasao preko IDS 265 ,pisanje Marijana o tome. Pa odmah sto sam uocio ,da je zapovijed dobijena 17. ,a kretalo se 18. Pa to nema nigdje na svijetu da tolika akcija krece "iz koraka" ,kakva je to priprema bila. I jos stavis dobobranske pukovnije ,da forsiraju Savu, sa time ne umanjujem domobrane ,jer bilo je dobrih pukovnija,izmedju ostalog 125. Onaj snimak amfibije znaci nije na Uni,nego na Savi ,po pisanju Marijana. Pa tih par mrtvih ,nije nista kud se islo ,i kako se islo. Jos su dobro i prosli ,jer nije toliki problem bio prelazak,nego izvlacenje. Da je tu VRS bila ucinkovitija ,bilo bi svega. Pa za to ti ne trebaju jakse snage(brojcano) ,i nije mi jasno kako VRS nije imala polozaje na obalama Save,i da nije primjetila prelaske. Jer koliko vidim tu je sve ravnica . Lako je sad biti pametan .kad je proslo.
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 10.0.648.151 Chrome 10.0.648.151

« Odgovor #20 poslato: 27. 03. 2011. 11:36 »
Podeli temuIdi gore

Прочитах ово...има ту истине...само је треба правилно дефинисати....

Значи за муслиманску Босну би било боље да су Србе протјерали - апсолутно истина и свједоци смо да је читав грађански рат у СФРЈ почео управо том идејом - исцјепкати територију СФРЈ тако да се Срби нађу у таквим административним јединицама у којима су мањина , а онда их терором већине (Хрвати, Алијићи, Шиптари) и оружјем протјеривати на што мању територију тј. у Србију....и то, овај експонент америчке-фашистичко-шовинистичке политике, Галбрајт (усташа који је на хрватским тенковима истјеривао Србе из Хрватске) отворно каже....

Значи, за муслиманску Босну је боље да нема Срба - ништа ново.....то, експлицитно, знамо од 15.10.1991. , а и вијековима прије тога....проблем је што су ти Срби упорни да остану на својој земљи...

Наравно, с друге стране, стоји и чињеница, да је за српску Босну било боље да Американци нису зауставили пад муслиманског Сарајева (љето 1993.), ономад кад је ђенерал Младић забио српску заставу на Игман и кад је пала Бјелашница....али, то је други пар опанака...

Наравно, овај наслов теме је оваплоћење Алијићких влажних снова, а реакције форумских Алијића нам у најљепшем свјетлу приказују ''мултиетничност, саживот и добре намјере својим комшијама Србима'' ...

Све у свему једно је јасно - добре ограде, праве добре комшије ....и јасно је да је једини начин опстанка српског народа на овим просторима - независна Српска, јер увијек ће већина Алијића размишљати у складу с овим насловом - ''њихова идеална Босна - је Босна без Срба'', а оно што је права опасност јесте то што тако размишљају и њихови спонзори у америчко-фашистичкој администрацији...

И то врзино коло хегемонистичког алијићког лудила може бити окончано искључиво независношћу Српске.... Mudri starac

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
Tito
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #21 poslato: 28. 03. 2011. 06:21 »
Podeli temuIdi gore

Прочитах ово...има ту истине...само је треба правилно дефинисати....

Значи за муслиманску Босну би било боље да су Србе протјерали - апсолутно истина и свједоци смо да је читав грађански рат у СФРЈ почео управо том идејом - исцјепкати територију СФРЈ тако да се Срби нађу у таквим административним јединицама у којима су мањина , а онда их терором већине (Хрвати, Алијићи, Шиптари) и оружјем протјеривати на што мању територију тј. у Србију....и то, овај експонент америчке-фашистичко-шовинистичке политике, Галбрајт (усташа који је на хрватским тенковима истјеривао Србе из Хрватске) отворно каже....

Значи, за муслиманску Босну је боље да нема Срба - ништа ново.....то, експлицитно, знамо од 15.10.1991. , а и вијековима прије тога....проблем је што су ти Срби упорни да остану на својој земљи...

Наравно, с друге стране, стоји и чињеница, да је за српску Босну било боље да Американци нису зауставили пад муслиманског Сарајева (љето 1993.), ономад кад је ђенерал Младић забио српску заставу на Игман и кад је пала Бјелашница....али, то је други пар опанака...

Наравно, овај наслов теме је оваплоћење Алијићких влажних снова, а реакције форумских Алијића нам у најљепшем свјетлу приказују ''мултиетничност, саживот и добре намјере својим комшијама Србима'' ...

Све у свему једно је јасно - добре ограде, праве добре комшије ....и јасно је да је једини начин опстанка српског народа на овим просторима - независна Српска, јер увијек ће већина Алијића размишљати у складу с овим насловом - ''њихова идеална Босна - је Босна без Срба'', а оно што је права опасност јесте то што тако размишљају и њихови спонзори у америчко-фашистичкој администрацији...

И то врзино коло хегемонистичког алијићког лудила може бити окончано искључиво независношћу Српске.... Mudri starac
Jedini nacin opstanka Srpskog i svih drugih naroda je u dogovoru i uvazavanju.Treba se otrest svih vanjskih,Amero-Ruskih,Tursko-Srpsko-Hrvatskih uticaja i mirna Bosna.Barem ja mislim tako....
zelengradjanin
Počasni član
Na mreži Na mreži

Browser:
Firefox 3.5.18 Firefox 3.5.18

« Odgovor #22 poslato: 28. 03. 2011. 08:56 »
Podeli temuIdi gore

Jedini nacin opstanka Srpskog i svih drugih naroda je u dogovoru i uvazavanju.Treba se otrest svih vanjskih,Amero-Ruskih,Tursko-Srpsko-Hrvatskih uticaja i mirna Bosna.Barem ja mislim tako....

Jedini način opstanka je rad,red i diciplina.Kakav dogovor tebe samnom ili mene sa tobom ? Prošla su ta vremena!
Trošiš više nego što zaradiš i hoćeš nezavisnost...kako ?
Ove uticaje koje ti želiš eliminisati,naprotiv njih treba pojačati i još proširiti sa državama koje poštuju rad,dogovor
i da ne nabrajam dalje.
Treba smanjiti utjecaj onih koji ne plaćaju porez u R.Srbskoj i Federaciji,a kao neki su dušebrižnici.
Naopaki
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #23 poslato: 28. 03. 2011. 09:42 »
Podeli temuIdi gore

Kako je meni ovaj free sega i simpatican j^j;On isto ko Dodik iz dejtonskog sporazuma ovo valj,ovo ne valja Aplauz.Analizira intervju i onda neke dijelove uzima, kao dokaz nekih svojih teorija,dok druge dijelove proglasava zeljama i lazima.Dakle free,ako je covjek lazov,onda cijeli text tako treba posmatrati,a ako nije, oda ga kao realnog prihvatiti.Nema " ovo laze,ovo govori istinu"Jer poznat je tvoj stav da je istina,samo ono sto tebi odgovara. Aplauz Aplauz
padobranac
Elitni član
Na mreži Na mreži

Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #24 poslato: 28. 03. 2011. 09:44 »
Podeli temuIdi gore

Jedini način opstanka je rad,red i diciplina.Kakav dogovor tebe samnom ili mene sa tobom ? Prošla su ta vremena!
Trošiš više nego što zaradiš i hoćeš nezavisnost...kako ?
Ove uticaje koje ti želiš eliminisati,naprotiv njih treba pojačati i još proširiti sa državama koje poštuju rad,dogovor
i da ne nabrajam dalje.
Treba smanjiti utjecaj onih koji ne plaćaju porez u R.Srbskoj i Federaciji,a kao neki su dušebrižnici.

svaka ti je zlatna.

Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Browser:

« Odgovor #25 poslato: 28. 03. 2011. 09:46 »
Podeli temuIdi gore

Kako je meni ovaj free sega i simpatican j^j;On isto ko Dodik iz dejtonskog sporazuma ovo valj,ovo ne valja Aplauz.Analizira intervju i onda neke dijelove uzima, kao dokaz nekih svojih teorija,dok druge dijelove proglasava zeljama i lazima.Dakle free,ako je covjek lazov,onda cijeli text tako treba posmatrati,a ako nije, oda ga kao realnog prihvatiti.Nema " ovo laze,ovo govori istinu" Jer poznat je tvoj stav da je istina,samo ono sto tebi odgovara. Aplauz Aplauz

Jos jedan briljantan primer matriksovske logike i shvatanja realnosti. Dim

strelok   06:48    Šalje privatnu poruku.
Matovilo   06:50    Čita svoje privatne poruke.
padobranac
Elitni član
Na mreži Na mreži

Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #26 poslato: 28. 03. 2011. 09:58 »
Podeli temuIdi gore

A sto se tice Alijne armije,pa ona nije imala snage da razbije blokadu Sarajeva i da tu potisne VRS a kamo li da osvaja nesto................
jos jedan intersantan podatak ljudstvo VRS odnosno Sarajevsko romanijskog korpusa koje je drzalo vanjski i unutrasnji prsten oko sarajeva je brojala oko 18 000 ljudi dok je Alijna armija odnosno jedinice unutar i van sarajevskog  prstena imala oko 50 000 ljudi..

ma nije bio problem u alijinoj vojsci vec u nasim politicarima! ne smijes ovo, ne smijes ono, povuci se tu, povuci se tamo, povlaci artiljeriju, povlaci tenkove, pa tamo ima puno stranaca nemoj te jako napadati lose ce se to tumaciti u svijetu itd itd itd. da nije bilo tih nasih kvazi pregovraca i naivnih sporazuma sarajevsko romanijski korpus bi bukvalno prepolovio alijinu vojsku bez vecih problema ali jebiga sta ces kad nas uvijek zapadnu politicari koji su kreteni.

da je pala banja luka svi ti sporazumi i ogranicenja padaju u vodu i tek bi onda bila igranka. hvala bogu sto nije doslo do toga jer vrs bio razbio alijine ali natovci bi nas i na kraju bi svi bili gubitnici. bolje ovako polako ali sigurno do nezavisnosti.
Naopaki
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #27 poslato: 28. 03. 2011. 10:11 »
Podeli temuIdi gore

Citat
Jos jedan briljantan primer matriksovske logike i shvatanja realnosti
Sta ti nije jasno?Da ti odgudim na guslama da bi razumio?Ako je lazov,onda mu ne vjerujes nista,a ne ovo vjerujem ovo ne vjerujem,kako mi vec odgovara.Kontas,da ne gudim sada Huh??Na svako matrx odgovaram guslix Grin
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Browser:

« Odgovor #28 poslato: 28. 03. 2011. 10:15 »
Podeli temuIdi gore

Sta ti nije jasno?Da ti odgudim na guslama da bi razumio?Ako je lazov,onda mu ne vjerujes nista,a ne ovo vjerujem ovo ne vjerujem,kako mi vec odgovara.Kontas,da ne gudim sada Huh??Na svako matrx odgovaram guslix Grin
A, pa znam ja da si ti veliki fan gusli i da su ti i blize i poznatije nego meni, svaka cast, i treba tako! Rakijica
Nego, znas kako, posto nisi u stanju da vidis koliko si se provalio, tesko da bi to moglo da ti se objasni ovako odjednom, da ti ne odu osiguraci, pa da krenemo polako.
Prvo pitanje: kako znas da je neko "lazov"?

strelok   06:48    Šalje privatnu poruku.
Matovilo   06:50    Čita svoje privatne poruke.
Naopaki
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #29 poslato: 28. 03. 2011. 10:34 »
Podeli temuIdi gore

Citat
Prvo pitanje: kako znas da je neko "lazov"?
Ja ga nisam deklariso ni ovako ni onako.Osvrnuo sam se na analizu intervjua,koju je ucinio free.Neke dijelove intervjua on smatra lazima,dok neke postavlja kao istinite.E sad mozda on(free) misli da doticni samo malo lagi Cheesy Naravno tamo gdje njemu(slobodnom) odgovara Aplauz
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 18. 05. 2012. 05:40