Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 12:11 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Bleiburg - Istine i laži  (Pročitano 1746 puta)
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 10.0.648.204 Chrome 10.0.648.204

« poslato: 03. 04. 2011. 08:51 »
Podeli temuIdi gore

Pošto se na jako ružan način Jasenovac pravda Blajburgom, red je bio i da imamo temu o "srpskoj tamnoj strani" na kojoj bismo razmenili mišljenja i argumente i došli do pravih odgovora.

Da počnemo sa svedočenjima:
{alt}
Slovenia, 1945: Memories of Death and Survival after World War II by John Corsellis
I. B. Tauris | November 24, 2005 | ISBN: 9781850438403 | 250 pages | PDF | 14 MB

TitleBox
In 1945 Slovenia, 6,000 civilians and 12,000 members of the anti-Communist Home Guard, the "domobranci", fearing punishment for their wartime resistance to their Partisan enemies, fled to southern Austria. But there, the British 8th Army loaded them into trucks, purportedly to take them to Italy, only to deliver them straight back to Tito's Partisans. The Partisans tortured and then executed them. The remaining civilians were spared due to the brave revolt of the British Red Cross and Quaker aid workers. John Corsellis witnessed and took part in these protests and in this book reconstructs the survivors' stories. These are vivid tales of wartime cruelty, of the revival of battered communities in refugee camps, and of emigration to Argentina, the U.S., Canada and Britain. In this unique volume, the authors call on more than half a century of research and an unsurpassed knowledge of the Slovene migrant communities around the world to tell their stories
.

http://www.filesonic.com/file/375275901/9781850438403.rar

strelok   06:48    Šalje privatnu poruku.
Matovilo   06:50    Čita svoje privatne poruke.
padobranac
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows Vista Windows Vista
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #1 poslato: 03. 04. 2011. 11:33 »
Podeli temuIdi gore

Pošto se na jako ružan način Jasenovac pravda Blajburgom, red je bio i da imamo temu o "srpskoj tamnoj strani" na kojoj bismo razmenili mišljenja i argumente i došli do pravih odgovora.

objasni ovo molim te.

ja koliko znam komsic i zlaja se kunu u tita i partizane, ovo oni trebaju pravdaju.
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #2 poslato: 03. 04. 2011. 11:42 »
Podeli temuIdi gore

To je sintagma koju cesto vidjam kod nekih forumasa, zato sam i stavio navodnike.  Wink

Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16 Firefox 3.6.16

« Odgovor #3 poslato: 03. 04. 2011. 12:29 »
Podeli temuIdi gore

Oko toga ima dosta razlicitih misljenja ,i davanja broja ubijenih,isto kao i za Jasenovac.

Milovan Djilas-20 000
Franjo Tudjman-35000-40 000
Vladimir zerjavic-50 000
Vinko Nikolic-200 000
Mate Simundic-245 000
John Ivan Prcela-600 000

Spominje se samo Blajburg,ali pod tim imenom se smatra i nastavak Blajburga,a to je Krizni Put. Od granice Slovenije i Austrije,do Makedonije je isla kolona ,ne jedna ,nego masa kolona. Tu se gubi trag mnogima,i po meni puno vise stradalih ,nego na samom Blajburgu. Samo je Slovenija dopustila da se istrazuje ,i nadjeno je dosta toga. Kocevski Rog,Tezno,Maceljska suma. Prije par mjeseci,je bio i onaj rudnik(zaboravio ime),a zna se za jos desetke takvih mjesta koje treba istraziti. U vecini su to bili Hrvati,ali bilo je i Srba,Muslimana,Crnogoraca,svi koji su se povlacili prema Austriji. Po onome sto sam ja citao ,rijeko koji ustasa je prezivio,osim par ovih sa vrha,ali ni oni nisu docekali prirodnu smrt. Jer da ih je dosta prezivjelo ,onda bi 1991. masa njih dosla u RH. A,koliko sam vidio i cuo,njih desetak se samo spominje. Tako da je moje misljenje ,da je 90% ustasa ubijeno,za vrijeme ,i poslije II svijetskog. Vecina sto su prezivjeli taj put (ako je imao snage za to ) su bili domobrani i civili ,iako je i njih puno stradalo,dosta ih je umrlo od gladi ,i iznemoglosti.
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #4 poslato: 03. 04. 2011. 12:46 »
Podeli temuIdi gore

Kao i uvek na svim stranama na Balkanu se kalkulise zrtvama u dnevnopoliticke svrhe, zato sam i otvorio temu, da vidimo o cemu se tu radilo. Blajburg je, koliko sam shvatio, zajednicki naziv za sve zlocine pocinjene nad tom kolonom...

Zerjaviceve tvrdnje se najcesce citiraju, mada ako se zna da se radi o tipu koji je "izracunao" da je u ratu u BiH bilo 220.000 zrtava i da njegove tvrdnje o zrtvama u WWII ne prihvataju ni Yad Vashem ni Simon Wiesenthal centar, nisam  bas siguran u njegov kredibilitet... Ove stotine hiljada sad vidim prvi put  Huh?

Takodje, ostaje pitanje ko su zrtve? Da li i Sekula Drljevic i Dimitrije Ljotic mogu da se ubroje u zrtve Blajburga?

Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 poslato: 03. 04. 2011. 01:22 »
Podeli temuIdi gore

Sto se tice Zerjavica,po meni ono kako je to napravio za II svjetski ,ima logike. Uzeo je popis 1931,pa je imao popis 1948. On i Kocevic ,su bili tu negdje. E,sad kako je on dao podatke za Bosnu ,to nisam citao. Jer mi nema logike,ako nije bilo popisa stanovnistva.

Sto se tice ovoga drugoga,zrtve su svi ,koje nisu pasali novome poredku. Vecina ih je bila Hrvata,ali i ostalih je bilo. Ima tu i dosta nijemaca ,koji su ubijeni u Sloveniji. Tesko je to reci tocno,koliko je ubijenih,recimo pomoglo bi i saznanje ,koliko su saveznici prihvatili civila. Jer kad sam sad malo trazio,iz knjige Milana Baste ,Englezi su rekli kod pregovora ,da zarobljenici ostaju onima ,na cijem su teritoriju zarobljenji. E,sad jesu oni propustili nesto ljudi,to nisam nasao. Bilo je i onih sto su uspjeli pobjeci u Austriju.

Za ovu dvojicu sto si napisao Sekulica i Ljotica,nemam pojima gdje su bili tj,gdje su se zatekli. Ako su bili isto zarobljeni u Blajburgu,ili okolici,pa streljani onda se moze reci da su stradalnici Blajburga.
nebitno
Super član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #6 poslato: 03. 04. 2011. 01:58 »
Podeli temuIdi gore

Djudji, dobro si naso tko ce pisat o zlocinima na Blajburgu. Dobro da nisu Eskimi napisali knjigu o tome, onako iz prve ruke. Englezi su bas pozvani da daju 'istinu' pogotovo kad se zna njihova uiloga u svemu tome.

Uzmi u obzir da se o Blajburgu i kriznom putu jos uvijek ne smije javno govorit osim izmedju redova. Pa ni u Engleskoj npr jer stavlja ljagu na njih kao na pobjednike. Zanimljivo da nitko od Hrvata nije napisao knjigu o tome, zna se zasto. No doci ce se kad tad do stvarne brojke koja je izmedju 50,000 i 200,000 . Koja je od tih nije bitno, bitno je da se utvrde cinjenice a njih danas jos nema u ovim knjigama. Mi nismo narod koji kuka nad nepravdama i prosloscu, ali i ne zaboravljamo da nam se ne bi ponovilo. Takodjer treba rasvijetliti Jasenovac do kraja, iz istog razloga.

Na kriznom putu ubijani su i bjelogardejci, cetnici, kozaci itd. Ali daleko najveci broj zrtava su Hrvati. Dobar dio njih su civili (sto nitko ne zeli da prizna) koji su bjezali pred nadolazecim komunizmom, ili im je netko u familiji bio u ustasama ili domobranima itd. Kroz nekoliko mjeseci su vodani kroz cijelu Jugoslaviju gdje ih je putem narod vrijedjao i kamenovao. Ubijani su cijelim putem i zakopavani u manje ili vece grobnice da bi se zatro trag zlocina. Ima dosta prezivjelih koji su svjedocili i podaci se poprilicno podudaraju.
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #7 poslato: 03. 04. 2011. 06:01 »
Podeli temuIdi gore

Nemoj, @nebitno pucati u glasnika, pobogu!  Huh?
Ja sam nasao ovu knjigu na internetu, postavio, nisam je ja pisao niti tvrdim da je u njoj ultimativna istina. (Mada, iskreno, vise verujem Englezima nego i Srbima i Hrvatima kad su ovakve stvari u pitanju, iz vise nego jasnih razloga.) Postavi i ti tekstove o ovoj temi slobodno, to bar nije problem.
Temu sam otvorio najvise zbog istine, (kakva god da je u pitanju, ne sme da se skriva, bar ne na ovom forumu), i ne bih zeleo da se pretvori u klasicno balkansko licitiranje zrtvama, vec da sagledamo Blajburg iz svih uglova i da, ako vec ne mozemo da dodjemo do istine, bar dodjemo do pravilnog konteksta i logickih zakljucaka na osnovu podataka koje imamo. Drugi razlog zasto sam otvorio temu je taj sto vecina nas ne zna previse o Blajburgu, a nadam se da ima forumasa koji raspolazu informacijama o tom dogadjaju.

Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #8 poslato: 03. 04. 2011. 06:12 »
Podeli temuIdi gore

Sto se tice Zerjavica,po meni ono kako je to napravio za II svjetski ,ima logike. Uzeo je popis 1931,pa je imao popis 1948. On i Kocevic ,su bili tu negdje. E,sad kako je on dao podatke za Bosnu ,to nisam citao. Jer mi nema logike,ako nije bilo popisa stanovnistva.

Sto se tice ovoga drugoga,zrtve su svi ,koje nisu pasali novome poredku. Vecina ih je bila Hrvata,ali i ostalih je bilo. Ima tu i dosta nijemaca ,koji su ubijeni u Sloveniji. Tesko je to reci tocno,koliko je ubijenih,recimo pomoglo bi i saznanje ,koliko su saveznici prihvatili civila. Jer kad sam sad malo trazio,iz knjige Milana Baste ,Englezi su rekli kod pregovora ,da zarobljenici ostaju onima ,na cijem su teritoriju zarobljenji. E,sad jesu oni propustili nesto ljudi,to nisam nasao. Bilo je i onih sto su uspjeli pobjeci u Austriju.

Za ovu dvojicu sto si napisao Sekulica i Ljotica,nemam pojima gdje su bili tj,gdje su se zatekli. Ako su bili isto zarobljeni u Blajburgu,ili okolici,pa streljani onda se moze reci da su stradalnici Blajburga.

Ljotic je navodno poginuo u saobracajnoj nesreci u aprilu 1945. u Sloveniji gde se povukao sa ostalim kolaboracionistima, a Drljevica je ubio neki njegov zelenas u Austriji (on je ocigledno uspeo da prodje) krajem 1945. Njih sam pomenuo jer su i oni bili medju onima koji su se povlacili ka Austriji na kraju rata... Koliko vidim, istinu necemo saznati ne samo zbog (ne)dostupnosti podataka, vec i zato sto je u pitanju bio pravi haos...

Neo
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Safari 5.0.3 Safari 5.0.3

« Odgovor #9 poslato: 03. 04. 2011. 06:24 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxKršenje ustavnih prava Srba

AGENCIJE - 03.04.2011 16:20
ZAGREB - U prva dva dana popisa stanovištva u Hrvatskoj u nekoliko mjesta uočeno je ozbiljno kršenje procedure popisa i ustavnih prava građana Hrvatske, jer su neki popisivači građanima srpske nacionalnosti sugerisali da se ne izjašnjavaju po pitanju vjere i nacije ili da se izjasne kao grkokatolici (unijati), a ne kao pravoslavci, rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.
"Najveći propust desio se u četiri domaćinstva u selu Smilčić, kod Benkovca, u blizini Zadra, gdje je popisivač sugerisao ispitanicima da se u vjerskom pogledu ne mogu izjasniti kao pravoslavni nego kao grkokatolici", rekao je Pupovac.
On je istakao da je u Viškovu, opštini na ivici Rijeke u kojoj Srbi imaju značajno učešće, popisivač sugerisao ispitanima da se u vjerskom pogledu mogu izjasniti kao rimokatolici, grkokatolici ili ostali.
Popis u Hrvatskoj vrši se od 1. do 28. aprila i sprovodi ga 15.000 popisivača i 2.000 kontrolora.
http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Krsenje-ustavnih-prava-Srba-84928.html
hrvati su genocidna nacija , čitav 20-ti vijek istrebljuju srbe , a ovaj popis je jagoda na oluju (slag)
 Lips Sealed

Kad nastupe borbe dani
k pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!

http://www.youtube.com/watch?v=U8ffjXcpIk8&feature=player_embedded
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« Odgovor #10 poslato: 03. 04. 2011. 06:25 »
Podeli temuIdi gore

Djudji, dobro si naso tko ce pisat o zlocinima na Blajburgu. Dobro da nisu Eskimi napisali knjigu o tome, onako iz prve ruke. Englezi su bas pozvani da daju 'istinu' pogotovo kad se zna njihova uiloga u svemu tome.

Uzmi u obzir da se o Blajburgu i kriznom putu jos uvijek ne smije javno govorit osim izmedju redova. Pa ni u Engleskoj npr jer stavlja ljagu na njih kao na pobjednike.

Off-Topic:
A kada Noel Malkolm piše kratke historije BiH i Kosova  onda je to OK?
Bez obzira što se tim baljezgarijama pravdaju NATO bombardovanja Srba u RS i Jugoslaviji?
Bez obzira što se veoma dobro zna koja je uloga Amerikanaca i NATO u tim sukobima i bez obzira što je žurnalista naprasno postao "istoričar", i bez obzira što se te knjige pojavljuju neposredno pred početak bombardovanja?

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 poslato: 03. 04. 2011. 06:44 »
Podeli temuIdi gore

http://www.google.hr/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CB8QFjAB&url=http%3A%2F%2Fblog.vecernji.hr%2Fzvonimir-despot%2Ffiles%2F2010%2F05%2Fbleiburg-zdravko-dizdar.pdf&rct=j&q=blajburg%20pdf&ei=2a6YTbrjC8XMsgb3-NS9CA&usg=AFQjCNHQIlZnX8iZzvSum_QXGi22d5IPpQ&cad=rja

Evo nasao sam ovo ,pa sam stavio ,ima toga dosta,a ako se moze drugacije staviti ,neka neko postavi da bude bolje.
nebitno
Super član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #12 poslato: 03. 04. 2011. 09:44 »
Podeli temuIdi gore

ima tih podataka sasvim dovoljno, no problem je sto 'pobjednici' o tome ne zele govoriti jer bi to ukaljalo njihovu pobjedu, a Hrvatima se prijetilo represijom. Dogadjaji na Bleiburgu pokazuju da su Englezi kao pobjednicka strana direktno umijesani u ratne zlocine jer su Macmillan i Alexander svjesno izrucili zarobljenike nakon sluzbenog zavrsetka rata Titu znajuci sta ce biti sa njima. Postoje dosta svjedocanstava engleskih vojnika ukljucenih u to. Jedan od navodnih 'motiva'za to je bio potkupljivanje Tita da ne zadrzi Klagenfurt a mozda ne krene i dalje.

Takodjer se pokazuje prava istina o 'oslobodiocima' partizanima koji su nakon rata mjesecima ubijali civile i zarobljenike, po cemu nisu bili bolji od nacista, ako izuzmemo naci logore. A pokazuje i sta je vama omrazeni 'neprijatelj' Tito bio u stanju uciniti vlastitom narodu. Takodjer pokazuje krajnje nezadovoljstvo vecine naroda koji je dozivljavao ponizenja, represiju, likvidacije, vecinu toga reziranu i iniciranu sa srpske strane.

A to konacno pokazuje dugogodisnji rast neprijateljstva pa i mrznje u dijelu naroda prema Srbima, nesto sto je trebalo sprijeciti a ne raspirivati. Sve to rezultiralo je onim sto se dodadjalo kasnije. Zalosno ali istinito. Mozda netko ipak nesto nauci iz svega
BANIJA 79
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 poslato: 03. 04. 2011. 11:12 »
Podeli temuIdi gore

ima tih podataka sasvim dovoljno, no problem je sto 'pobjednici' o tome ne zele govoriti jer bi to ukaljalo njihovu pobjedu, a Hrvatima se prijetilo represijom. Dogadjaji na Bleiburgu pokazuju da su Englezi kao pobjednicka strana direktno umijesani u ratne zlocine jer su Macmillan i Alexander svjesno izrucili zarobljenike nakon sluzbenog zavrsetka rata Titu znajuci sta ce biti sa njima. Postoje dosta svjedocanstava engleskih vojnika ukljucenih u to. Jedan od navodnih 'motiva'za to je bio potkupljivanje Tita da ne zadrzi Klagenfurt a mozda ne krene i dalje.

Takodjer se pokazuje prava istina o 'oslobodiocima' partizanima koji su nakon rata mjesecima ubijali civile i zarobljenike, po cemu nisu bili bolji od nacista, ako izuzmemo naci logore. A pokazuje i sta je vama omrazeni 'neprijatelj' Tito bio u stanju uciniti vlastitom narodu. Takodjer pokazuje krajnje nezadovoljstvo vecine naroda koji je dozivljavao ponizenja, represiju, likvidacije, vecinu toga reziranu i iniciranu sa srpske strane.

A to konacno pokazuje dugogodisnji rast neprijateljstva pa i mrznje u dijelu naroda prema Srbima, nesto sto je trebalo sprijeciti a ne raspirivati. Sve to rezultiralo je onim sto se dodadjalo kasnije. Zalosno ali istinito. Mozda netko ipak nesto nauci iz svega
Pa čudime da vi hrvati koji sebe također smatrate pobjednicima i antifašistima u 2.svj.ratu ne želite govorit o Bleiburgu !? Veliš nekad vam se prijetilo represijom,pa niste smjeli govorit o tome,danas nema više represije barem ne od vama omraženih Srba i od vašeg vam sunarodnjaka Zagorca tite,pa ko vas sad sprečava da pričate o Bleiburgu ? Što ni dan danas ne dozvole u hrvatskoj da se istražuju i iskopavaju jame iz tog vremena ? Jesu opet Srbi krivi ?
Kažeš Partizani mjesecima ubijali zarobljene civile  Roll Eyes Nisu to bili civili,nego ustaše koje su 4 godine sijali smrt sa ustaškom kamom po Kordunu,Baniji,Lici,Kozari,Bosni ! A onda su ih stigli oni kojima su čitave familije poklali,kuće popalili,crkve uništili pa im pokazali kako to izgleda kad se ubija bez suda da i oni malo osjete  Wink Veliš zbog Bleiburga je bilo naraslo dugogodišnje neprijateljstvo i mržnja prema Srbima.A šta je bio razlog mržnji hrvata prema Srbima 41.prije Bleiburga ? Ili ti misliš da su Jasenovac,Jadovno i ostale stratišta u kojima su Srbi ubijani,klani i satirani osnovana iz ljubavi ?
I ja kažem da sve što se dešavalo kasnije 91.nastavak i posljedica događaja iz 41.i 45.zavisi s koje strane gledaš.

Pitaju me odakle si žuti, sa Banije Krajišnik sam ljuti!
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« Odgovor #14 poslato: 03. 04. 2011. 11:34 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxPostoje dosta svjedocanstava engleskih vojnika ukljucenih u to.

Hajde, izvoli postaviti ta mnogobrojna svjedočanstva engleskih vojnika!

TitleBoxA pokazuje i sta je vama omrazeni 'neprijatelj' Tito bio u stanju uciniti vlastitom narodu. Takodjer pokazuje krajnje nezadovoljstvo vecine naroda koji je dozivljavao ponizenja, represiju, likvidacije, vecinu toga reziranu i iniciranu sa srpske strane
.
Nakon završetka Drugog svjetskog rata samo u Srbiji pogubljeno je preko 70.000 Srba.
Tito je jedan od glavnih vinovnika zataškivanja zločina nad Srbima koji su počinjeni od strane ustaša.
A sve u ime "BRATSTVA I JEDINSTVA"...
TitleBoxA to konacno pokazuje dugogodisnji rast neprijateljstva pa i mrznje u dijelu naroda prema Srbima, nesto sto je trebalo sprijeciti a ne raspirivati. Sve to rezultiralo je onim sto se dodadjalo kasnije. Zalosno ali istinito. Mozda netko ipak nesto nauci iz svega.
Naučili smo iz tvojih izlaganja da ustaštvo živi i danas u Hrvatskoj...

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 12. 05. 2012. 05:48