Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 12:16 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Sarajevska Hagada dokaz Bosnjackog merhameta i volje za suzivotom  (Pročitano 2629 puta)
Tito
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« poslato: 06. 04. 2011. 12:43 »
Podeli temuIdi gore

Sarajevska Haggadah

Najvrijedniji eksponat u kolekciji Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine predstavlja Sarajevska Haggadah. Neprocjenjivo remek-djelo srednjovjekovne jevrejske umjetnosti vjerovatno je nastalo u 14. stoljeću u Španiji. Smatra se da je Haggadah nastala kao svadbeni poklon, koji je slavio sjedinjenje dvaju familija, čiji se grbovi pojavljuju na donjim uglovima knjige. Španiju je napustila nakon protjerivanja Jevreja iz ove zemlje, 1492. godine, zatim putovala širom Evrope da bi u Sarajevo, najvjerovatnije, stigla skupa sa Jevrejima, koji su u ovom gradu pronašli utočište u 16. stoljeću.

Zemaljski muzej u posjed knjige došao je 1894. godine, nakon čega je Haggadah poslana u Beč na potvrdu autentičnosti, da bi se na čudesan način ponovo pojavila u Sarajevu nekoliko godina kasnije. Nastavak priče o ovoj knjizi postaje složen, kao, uostalom, i priča o samom Sarajevu. Haggadah je postala simbol opstanka i snage volje samog grada.

Do 2002. godine, kada je u Zemaljskom muzeju otvoren posebni izložbeni prostor u kojem se danas nalazi, Haggadah je skrivana duboko među spisima Muzeja. Iako su svi bili svjesni njezina postojanja, privilegiju da je vide imali su samo rijetki. Kada je 1941. nacistička vojska okupirala Sarajevo Haggadah se nalazila prva na popisu vrijednosti, koje su okupatori željeli prisvojiti. Ipak, zahvaljujući dosjetljivosti direktora Zemaljskog muzeja Joze Petrovića i kustosu Dervišu Korkutu, Haggadah je spašena. Ni do dan danas sa sigurnošću nije ustanovljeno šta se s njom dešavalo tokom Drugog svjetskog rata.

Postoji nekoliko legendi, koje govore o njenom spasenju. Jedna tvrdi kako je direktor Muzeja odnio knjigu u selo na planini Bjelašnica, gdje ju je tamošnji imam skrio pod džamijski prag. Druga kaže kako je tokom cijelog rata ležala zakopana pod drvetom. Prema verziji Jevrejskog humanitarnog društva “La Benevolencia” Haggadah je svo vrijeme, zapravo, bila sakrivena na tajnoj polici biblioteke Zemaljskog muzeja. Bilo kako bilo, knjiga se u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine ponovo pojavila 1945. godine.

Tamo je čuvana sve do 1992. godine i početka opsade Sarajeva. Za razliku od drugih vrijednih manuskripta i eksponata, koji su nepovratno izgubljeni u ratnom požaru, Haggadah je spasio direktor Muzeja Dr. Enver Imamović u pratnji nekoliko pripadnika policije i Teritorijalne odbrane. Knjiga je prebačena u sef Narodne banke BiH, gdje je čekala bolje dane.
http://www.sonar.ba/content.php?id=12&lang=ba
Dok je rat bjesnio pojavile su se špekulacije da je Vlada Bosne i Hercegovine prodala knjigu kako bi tim novcem kupila oružje, odnosno da je knjiga uništena. Senator američke države Connecticut Joe Lieberman uputio je 1995. godine izazov bosanskoj Vladi, izjavivši kako će u Sarajevo doći za Pesah ukoliko Haggadah bude izložena na stolu. Predsjednik BiH Alija Izetbegović i premijer Haris Silajdžić prihvatili su izazov i za Pesah knjigu donijeli u zgradu Jevrejske općine. Događaj je emitiran na tv programima širom svijeta, ali senator Lieberman iz sigurnosnih razloga nije došao u Sarajevo.

Sarajevska Haggadah danas je stalno izložena u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Izgleda da je, šest stoljeća nakon što je napustila Španiju, pronašla svoje konačno odredište.
Tito
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #1 poslato: 06. 04. 2011. 12:46 »
Podeli temuIdi gore

Prijatelji moji,kolege forumasi i oni koji se ne slazu sa mojim stavovima,
Sarajevska hagada se evo iz 19-og stoljeca sacuvala rukama Bosnjaka kroz najteza vremena u novijoj Istoriji.Ovo je dokaz Bosnjacke multieticnosti i Bosnjackog merhameta.
Bujrum konstruktivni dijalog na veoma interesantnu temu,
Djudji u napad da vidim koliko znas o Hagadi....
Tito
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #2 poslato: 06. 04. 2011. 01:24 »
Podeli temuIdi gore

Hm sutnja dali zbog nepoznavanja materije ili sta,
A koliko su se Srpski specijalci 92-ge trudili da se dokopaju hagade koja je u to vrijeme procijenjivana na 250 miliona dolara.... Pitam se Pitam se
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« Odgovor #3 poslato: 06. 04. 2011. 01:29 »
Podeli temuIdi gore

A koliko su se Srpski specijalci 92-ge trudili da se dokopaju hagade koja je u to vrijeme procijenjivana na 250 miliona dolara.... Pitam se Pitam se

De ba, kakvi specijalci?
Nemoraš na svakoj temi fantazirati...

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.70 Opera 9.70

« Odgovor #4 poslato: 06. 04. 2011. 01:33 »
Podeli temuIdi gore

De ba, kakvi specijalci?
Nemoraš na svakoj temi fantazirati...

Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy

"
Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.70 Opera 9.70

« Odgovor #5 poslato: 06. 04. 2011. 01:37 »
Podeli temuIdi gore

Ne javlja mi se Dart na ovu temu...nije dobro...nesto se "golemo" sprema.  Cheesy Cheesy

"
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.18 Firefox 3.5.18

« Odgovor #6 poslato: 06. 04. 2011. 06:42 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :
Cheesy  Cheesy  Cheesy
De malo odvadi .

Il si, znaš već šta Wink !

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 10.0.648.204 Chrome 10.0.648.204

« Odgovor #7 poslato: 06. 04. 2011. 10:35 »
Podeli temuIdi gore

Sarajevska Haggadah

Najvrijedniji eksponat u kolekciji Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine predstavlja Sarajevska Haggadah. Neprocjenjivo remek-djelo srednjovjekovne jevrejske umjetnosti vjerovatno je nastalo u 14. stoljeću u Španiji. Smatra se da je Haggadah nastala kao svadbeni poklon, koji je slavio sjedinjenje dvaju familija, čiji se grbovi pojavljuju na donjim uglovima knjige. Španiju je napustila nakon protjerivanja Jevreja iz ove zemlje, 1492. godine, zatim putovala širom Evrope da bi u Sarajevo, najvjerovatnije, stigla skupa sa Jevrejima, koji su u ovom gradu pronašli utočište u 16. stoljeću.

Zemaljski muzej u posjed knjige došao je 1894. godine, nakon čega je Haggadah poslana u Beč na potvrdu autentičnosti, da bi se na čudesan način ponovo pojavila u Sarajevu nekoliko godina kasnije. Nastavak priče o ovoj knjizi postaje složen, kao, uostalom, i priča o samom Sarajevu. Haggadah je postala simbol opstanka i snage volje samog grada.

Do 2002. godine, kada je u Zemaljskom muzeju otvoren posebni izložbeni prostor u kojem se danas nalazi, Haggadah je skrivana duboko među spisima Muzeja. Iako su svi bili svjesni njezina postojanja, privilegiju da je vide imali su samo rijetki. Kada je 1941. nacistička vojska okupirala Sarajevo Haggadah se nalazila prva na popisu vrijednosti, koje su okupatori željeli prisvojiti. Ipak, zahvaljujući dosjetljivosti direktora Zemaljskog muzeja Joze Petrovića i kustosu Dervišu Korkutu, Haggadah je spašena. Ni do dan danas sa sigurnošću nije ustanovljeno šta se s njom dešavalo tokom Drugog svjetskog rata.

Postoji nekoliko legendi, koje govore o njenom spasenju. Jedna tvrdi kako je direktor Muzeja odnio knjigu u selo na planini Bjelašnica, gdje ju je tamošnji imam skrio pod džamijski prag. Druga kaže kako je tokom cijelog rata ležala zakopana pod drvetom. Prema verziji Jevrejskog humanitarnog društva “La Benevolencia” Haggadah je svo vrijeme, zapravo, bila sakrivena na tajnoj polici biblioteke Zemaljskog muzeja. Bilo kako bilo, knjiga se u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine ponovo pojavila 1945. godine.

Tamo je čuvana sve do 1992. godine i početka opsade Sarajeva. Za razliku od drugih vrijednih manuskripta i eksponata, koji su nepovratno izgubljeni u ratnom požaru, Haggadah je spasio direktor Muzeja Dr. Enver Imamović u pratnji nekoliko pripadnika policije i Teritorijalne odbrane. Knjiga je prebačena u sef Narodne banke BiH, gdje je čekala bolje dane.
http://www.sonar.ba/content.php?id=12&lang=ba
Dok je rat bjesnio pojavile su se špekulacije da je Vlada Bosne i Hercegovine prodala knjigu kako bi tim novcem kupila oružje, odnosno da je knjiga uništena. Senator američke države Connecticut Joe Lieberman uputio je 1995. godine izazov bosanskoj Vladi, izjavivši kako će u Sarajevo doći za Pesah ukoliko Haggadah bude izložena na stolu. Predsjednik BiH Alija Izetbegović i premijer Haris Silajdžić prihvatili su izazov i za Pesah knjigu donijeli u zgradu Jevrejske općine. Događaj je emitiran na tv programima širom svijeta, ali senator Lieberman iz sigurnosnih razloga nije došao u Sarajevo.

Sarajevska Haggadah danas je stalno izložena u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Izgleda da je, šest stoljeća nakon što je napustila Španiju, pronašla svoje konačno odredište.

Tekst je prilicno mitomanski napisan, hagadom se ovde trguje na isti nacin kao crkvama (na foru: mi smo multietnicni, ni jedna crkva nije stradala u Sarajevu, a to sto nema ko vise da ide u te crkve, nikom nista), no, u svakom slucaju, lepo je sto je hagada sacuvana.

strelok   06:48    Šalje privatnu poruku.
Matovilo   06:50    Čita svoje privatne poruke.
Dart Vader
Gost
« Odgovor #8 poslato: 06. 04. 2011. 11:13 »
Podeli temuIdi gore

Sad znam Sad znam Sad znam Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha
Jeli Tito,kazi ti meni onako prijateljski jeli tebi dobro?
Ili imas problem u glavi ili si ne znam malo.... Kafica
+++++++++++++++++++
Pa sta su trebali da urade sa tom hagadom?
Da je spale?
Pocepaju?
Isprazne creva na nju?
Prodaju?
Sta?

Pa prirodno je da se vrednost cuva,to rade cak i ljudozderi.

I to je tvoj dokaz MULTIETNICNOSTI?! Sokiran

Smesan si.
Ali stvarno. Undecided
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 poslato: 06. 04. 2011. 11:19 »
Podeli temuIdi gore

Citat
Sarajevska hagada se evo iz 19-og stoljeca sacuvala rukama Bosnjaka kroz najteza vremena u novijoj Istoriji.Ovo je dokaz Bosnjacke multieticnosti i Bosnjackog merhameta.

Јесте, друже Тито , јесте...мултиетничност и мерхамет се градирају према нечијем односу према стварима - а људе ко *ебе.... Mudri starac

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
Tito
Elitni član
Van mreže Van mreže

Linux Linux
Browser:
Safari 4.0 Safari 4.0

« Odgovor #10 poslato: 06. 04. 2011. 04:33 »
Podeli temuIdi gore

To nindža : Cheesy  Cheesy  Cheesy
De malo odvadi .

Il si, znaš već šta Wink !
Hehehe Živeli Rakijica
Tito
Elitni član
Van mreže Van mreže

Linux Linux
Browser:
Safari 4.0 Safari 4.0

« Odgovor #11 poslato: 06. 04. 2011. 04:38 »
Podeli temuIdi gore

Јесте, друже Тито , јесте...мултиетничност и мерхамет се градирају према нечијем односу према стварима - а људе ко *ебе.... Mudri starac
Ma nemislim ja tako o ljudima ,mislim ako se odnosis prema istorijskim vrijednostima jednog naroda samim tim cijenis I postujes taj narod.Tako mi je isto drago komso sto sacuvasmo pravoslavnu crkvu u Gracanici tokom zadnjeg rata..
Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #12 poslato: 06. 04. 2011. 06:07 »
Podeli temuIdi gore

Sad znam Sad znam Sad znam Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha
Jeli Tito,kazi ti meni onako prijateljski jeli tebi dobro?
Ili imas problem u glavi ili si ne znam malo.... Kafica
+++++++++++++++++++
Pa sta su trebali da urade sa tom hagadom?
Da je spale?
Pocepaju?
Isprazne creva na nju?
Prodaju?
Sta?

Pa prirodno je da se vrednost cuva,to rade cak i ljudozderi.

I to je tvoj dokaz MULTIETNICNOSTI?! Sokiran

Smesan si.
Ali stvarno. Undecided

Ne mogu da se sjetim na kojoj, ali odgovorno tvrdim da sam sopstvenim usima cuo na nekom od lokalnih radio stanica, kako su "muslimani zapalili/unistili Hagadu". Hvala Bogu da nije bilo tako.

Komso, slazem sa da su ljudi vrijedniji od bilo koje knjige ili vjerskog objekta. Ali ako unistis crkvu, dzamiju, sta tek onda mislis o onima koji tu dolaze. Da je bog'do ostalo sve na svom mjestu i da nicija krv nije potekla. Sada mi imamo izbor da li cemo potencirati na losa ili dobra iskustva iz rata. Siguran sam da si kao i ja prosao kroz rat kao bos kroz trnje. Ali uvijek ima i pozitivnih iskustava. Eto ja bih volio da nekad neko malo i to spomene. ne mislim na tebe, Komso, nego inace na sve nas.

Malo reale ne bi nam smetalo. Smiley

"
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« Odgovor #13 poslato: 06. 04. 2011. 06:27 »
Podeli temuIdi gore

Ma nemislim ja tako o ljudima ,mislim ako se odnosis prema istorijskim vrijednostima jednog naroda samim tim cijenis I postujes taj narod.Tako mi je isto drago komso sto sacuvasmo pravoslavnu crkvu u Gracanici tokom zadnjeg rata..

Зворничко-тузланска епархија

* Порушено 38 цркава
    * Оштећено 60 цркава
    * Порушен 31 парохијски дом и остала црквена здања
    * Оштећено 19 парохијских домова и осталих црквених здања

Захумско-херцеговачка епархија

* Порушено 36 цркава
    * Оштећено 28 цркава
    * Порушено 12 парохијских домова и осталих црквених здања
    * Оштећена 2 парохијска дома и остала црквена здања

Дабробосанска епархија

* Порушене 23 цркве
    * Оштећено 13 цркава
    * Порушено 11 парохијских домова и осталих црквених здања
    * Оштећена 3 парохијска дома и остала црквена здања

Бањалучка епархија

* Порушене 2 цркве
    * Оштећене 3 цркве
    * Порушена 2 парохијска дома

Бихаћко-петровачка епархија

* Порушено 26 цркава
    * Оштећено 68 цркава
    * Порушено 10 парохијских домова и осталих црквених здања
    * Оштећено 26 парохијских домова и осталих црквених здања

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
Neo
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Safari 5.0.3 Safari 5.0.3

« Odgovor #14 poslato: 06. 04. 2011. 06:30 »
Podeli temuIdi gore

Зворничко-тузланска епархија

* Порушено 38 цркава
    * Оштећено 60 цркава
    * Порушен 31 парохијски дом и остала црквена здања
    * Оштећено 19 парохијских домова и осталих црквених здања

Захумско-херцеговачка епархија

* Порушено 36 цркава
    * Оштећено 28 цркава
    * Порушено 12 парохијских домова и осталих црквених здања
    * Оштећена 2 парохијска дома и остала црквена здања

Дабробосанска епархија

* Порушене 23 цркве
    * Оштећено 13 цркава
    * Порушено 11 парохијских домова и осталих црквених здања
    * Оштећена 3 парохијска дома и остала црквена здања

Бањалучка епархија

* Порушене 2 цркве
    * Оштећене 3 цркве
    * Порушена 2 парохијска дома

Бихаћко-петровачка епархија

* Порушено 26 цркава
    * Оштећено 68 цркава
    * Порушено 10 парохијских домова и осталих црквених здања
    * Оштећено 26 парохијских домова и осталих црквених здања

to su izolovani i pojedinačni incidenti , a srbočetnici su planski rusili djamije i na temeljima istih pravili zlogasne konc logore!

Kad nastupe borbe dani
k pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!

http://www.youtube.com/watch?v=U8ffjXcpIk8&feature=player_embedded
Stranice: [1] 2 3 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 22. 05. 2012. 10:13