Daj molim te, Dilajla.Novinari nisu morali nista! Ako si posten i zelis da objektivno izvjestavas, a tu mogucnost nemas, onda prestani biti novinar (tada). Sjedi za traktor, uhvati se puske, bilo sta. To bih ja uradio da moram izvjestavsti "po naredbi".
A danas mu je sav kriminal u RS i nigdje drugo. Je li ga i to neko tjera? Ne tjera, nego to radi za pare. Sto se mene tice, za mene je gnjida od covjeka.
A sto se tice ratnog izvjestavanja, propagande, za to se moze otvoriti posebna tema. Ovdje je tema ovaj "nepotkupljivi" bijednik Vaskovic.
Gadio mi se k'o malo ko na svijetu kad "sugerise" odgovor. Nesto nisam stekao dojam da mu je bilo tesko na tom "prisilnom izvjestavanju". Odavao je prilicnu "hladnocu" covjeka, koji bi i rodjenu mater prodao. "Sta cu majko, danas nas tako tjeraju".
Meni nije odavao hladnocu na snimku, prije nekoga prilicno neraspolozenog, mrzovoljnog i sto obavlja rutinski interview a ne po svom nahodjenju. Da se podsjetimo, uzimanje Srebrenice je u medijima razglaseno kao "oslobodjenje". I to ne naravno od Srebrenicana,.. vec od Nasera Orica koji torturise same muslimane, ubija i prisiljava,.. i islamskog fundamentalizma. To je bila matrica po kojoj su svi izvjestavali i taj postavljeni okvir slijedili. I taj okvir vidis i na snimku gdje Vaskovic sam navodi Nasera i daje slobodno Dulcu da nabroji jos nekog "koga on hoce", gdje se stice utisak da mu je svejedno.
Dali je sugerisao opravdavanje zlocina, kulturocida,.. ne.
Dali je na ikakav nacin podsticao mrznju, i satanizovao naciju, vjeru,.. ne.
On je samo rutinski bio dio matrice koja je opravdavala uzimanje Srebrenice i to predstavljala kao oslobodjenje.
Nije lijepo gledat i slusati ali je to tad bio standard, ne mora se uopste opravdavati da je morao, mogao je slobodno kao patriota i opredjeljen za jednu stranu u ratu biti samo dio iste masinerije. Njegov izbor, njegovo pravo, milion drugih su na druge nacine ucestvovali na svojoj strani,.. a ruke nisu svi okrvavili niti zasluzili kaznu. Ne mozes covjeka suditi samo zato sto je bio dio jedne strane u ratu na svoj nacin,.. a okvire i direktive su imali svi, od vojnika pa do novinara, zna se ko je to rukovodio i to nalozio. PA ne mogu ja biti ljut na moje drugove sto su se odazvali na poziv u VRS, ratovali, i vjerovali u ispravnost svoje strane,. jer znam da nisu okrvavili ruke niti kumovali mojoj nesreci i mnogih drugih neduznih.
Gdje su silni novinari i reporteri koji su podsticali na mrznju i zlocine, i to otvoreno i na svoj nacin kreativno,.. danas su uhljebljeni na jednoj strani. A mi dizemo hajku na jednog koji je samo sugerisao sta reci i to ne u smislu genocida, vec u smislu "oslobodjenja" Srebrenice. Sumnjam da je Vaskovic uopste i znao za masovna streljanja, a i da jeste, sumnjam da je tome kumovao,.. to su bile stvari koje nisi smio ni spomenuti a kamoli kritikovati tada.
Medjutim, danas je druga situacija,.vremena su se malo promijenila, vise nije rat i jednoobraznost,... danas se i politicari mijenjaju a kamoli novinari. Kako se god mogao Dodik kao politicar promijeniti, Cavic, Silajdjic, Mesic, .. tako i novinari koji su se iz nekadasnje jednoobraznoti i rutinske dikrektive danas rasuli na liberalnije, konzervativnije, stranacke,.. vecina je posla linijom manjeg otpora pa se ne sudara sa mocnicima u politici i mafiji. Mali broj je odlucio da otvoreno kritikuje i izabere onaj tezi put. Tako i Vaskovic koji je odlucio da za razliku od vecine sto pise hvalospjeve spasitelju nacije, kritikuje korupciju, kriminal... i zahvaljujuci ovom video izgubio.
Politicke poene i korist od ovoga su dobili upravo ti korumpirani mocnici koje je Vaskovic prozvao,..
A izgubio nije samo jedan Vaskovic,.. vec uopsteno slobodno novinarstvo. Evo primjera kako prolaze oni koji izlaze iz okvira, pa nek se sad usudi neko drugi da kritikuje mocnike,.. ne samo da ce te tvoji mocnici sjebati, vec ce imati i pomoc od ostalih mocnika i kriminalaca koji uvijek nadju zajednicki jezik.