Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 12:28 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amazonov Kindle postaje globalna sprava  (Pročitano 2264 puta)
Luka
Administrator
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3 Firefox 3.5.3

« poslato: 07. 10. 2009. 09:35 »
Podeli temuIdi gore

Amazon planira da 19. oktobra započne prodaju svog čitača elektronskih knjiga Kindle u preko sto zemalja i već je počeo da prima narudžbe na svojoj internetskoj strani.

http://www.nezavisne.com/infotech/vijesti/47140/Amazonov-Kindle-postaje-globalna-sprava.html

Naznam kako vi ali ja imam osjecaj da ce ovakva sprava ili neka slicna vjerojatno zamjeniti klasicnu knjigu u vecini slucajeva.
Nastojanje Amazona da progura svoj citac vezano je i za Googl i njegovu skeniranu biblioteku oko koje sad lome koplja.

Tu se kao jedan od velikih igraca pojavljuje i Sony i jos par kompanija nastojeci da ugrabe dio kolaca u ovom narastajucem segmentu trzista.

Preloman trenutak ce vjerojatno biti pojava uredjaja u boji i najvjerojatnije tankih savitljivih ekrana koji se sad nalaze jos u eksperimentalnoj fazi i prema posljednjim vjestima uskoro se moze ocekivati da udju u proizvodnju kad se smanje troskovi produkcije.

Da se nesto valja iza brda potvrdjuju informacije o ubrzanom sklapanju ugovora sa nosiocima autorskih prava. To me podsjeca kad je Sony gurao svoj format CD na trziste i kako je da bi to podstakao usao u proces otkupa autorskih prava u korist svoje diskografske kuce, a za DVD je usao u proizvodnju filmova.....
« Poslednja izmena: 07. 10. 2009. 09:52 Luka »

Razmjena linkova: Na kontakt posaljite Vas link i on ce biti postavljen na naslovnoj strani u rubrici Prijatelji. Obavezno postavite link koji vodi ka stranici gdje je objavljen link Foruma NN.
Sve vijesti na jednom mjestu
Luka
Administrator
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #1 poslato: 26. 10. 2009. 05:54 »
Podeli temuIdi gore

Da li zbog toga što ne želi da zbunjuje kupce ili zato što hoće da ponovo skrene malo pažnje na sebe posle pojave e-čitača Nook konkurentske kompanije Barnes and Noble, Amazon je odlučio da ukine verziju svog modela Kindle namenjenu isključivo američkom tržištu (koja se prodavala po ceni od 260 dolara) i od sada prodaje samo njegovu međunarodnu varijantu (koja je koštala 280 dolara) i model DX s velikim ekranom.

Istovremeno je i cenu zadržanog modela snizio na 260 dolara tako da košta isto koliko i Nook. Onima koji su već kupili Kindle International za 280 dolara Amazon će refundirati trošak.

U saopštenju objavljenom tim povodom piše: „Dobra vest! Zbog velike potražnje za našim novim e-čitačem Kindle opremljenim za bežično povezivanje ne samo u SAD već i širom sveta, odlučili smo da obe vrste modela s ekranom od šest inča objedinimo u jedan model. U okviru ove konsolidacije snizili smo cenu modela koji ste kupili za 280 dolara na 260 dolara. Da biste dobili nižu cenu ne morate da radite ništa – mi ćemo vam automatski refundirati iznos od 20 dolara.

Transakciju ćemo izvesti u narednih nekoliko dana i ona će se pojaviti kao stavka na vašem sledećem računu.“ Amazon je u isto vreme povukao i jedan nešto manje glasan, ali veoma značajan potez. Odbacio je telekomunikacionu kompaniju Sprint kao bežičnog partnera za svoju objedinjenu verziju e-čitača.

Od sada će se novi Kindle i u SAD i u svetu oslanjati na 3G mrežu kompanije AT&T. Ovo je veliki udarac za Sprint, prvi američki telekom koji je pored mobilnih telefona počeo da eksperimentiše s podrškom za druge mobilne uređaje i internet računare. Ovo istovremeno znači i da je AT&T prilično okupirao tržište bežično povezivih e-čitača, jer njegova mreža pored Kindlea predstavlja okosnicu i za novi čitač kompanije Sony i upravo objavljeni Nook kompanije Barnes & Noble.

Sprintu je preostalo da obezbedi uslugu bežičnog povezivanja samo za Amazonov XL čitač Kindle DX i dosadašnje manje modele Kindlea koji koriste njegovu mrežu – i to samo u SAD. Analitičari smatraju da Amazonov potez ima smisla, jer sada imaju jedan proizvod koji mogu da prodaju na svim tržištima, a pošto se u većini sveta koristi GSM nema smisla da se oslanjaju na Sprintovu mrežu koja koristi standard CDMA.

Razmjena linkova: Na kontakt posaljite Vas link i on ce biti postavljen na naslovnoj strani u rubrici Prijatelji. Obavezno postavite link koji vodi ka stranici gdje je objavljen link Foruma NN.
Šefket Ramadani
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #2 poslato: 26. 10. 2009. 08:20 »
Podeli temuIdi gore

Sprint je kompanija pred propašću. Verizon je trenutno najpouzdanija kompanija za mobilne telefone i 3G internet. Koristim oba ova servisa dok putujem kroz USA uzduž i poprijeko i jedino se signal gubi na nekih desetak minuta vožnje kroz pustinje New Mexica.
Jedini je problem što ni oni ne koriste GSM tehnologiju.

Nook će imati jednu zanimljivu mogućnost. Naime moći će se posuditi knjiga od poznanika tako što će vam je oni moći poslati da je čitate na svom aparatu. Za to vrijeme, kao i kod "primitivnih" knjiga, nećete joj moći pristupiti jer je na posudbi.
Kindle će u najnovijoj verziji imati i opciju za čitanje naglas, ali je kažu jako monotono, bez ikakvih emocija za razliku od npr. audio knjiga u kojoj govore pravi ljudi.

Zašto? Da mu j.... mater - "zašto"

{alt}
Luka
Administrator
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #3 poslato: 26. 10. 2009. 08:25 »
Podeli temuIdi gore

Hvala egi na ovim informacijam. Zanima me da li si koristio neki citac i kako komentarisu oni koji ih koriste.

Posebno me zanima u odnosu na novine i neko tvoje vidjenje buducnosti ovih, za sad igracaka.

Šefket Ramadani
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #4 poslato: 26. 10. 2009. 08:34 »
Podeli temuIdi gore

Hvala egi na ovim informacijam. Zanima me da li si koristio neki citac i kako komentarisu oni koji ih koriste.

Posebno me zanima u odnosu na novine i neko tvoje vidjenje buducnosti ovih, za sad igracaka.
Ne bih rekao baš da su igračke. Bar ne ovdje. Često viđam ljude koji ih koriste, a ja jesam nekoliko puta koristio kindle iako, priznajem, ne posjedujem vlastiti. Meni se čini jako praktičnim, jer bukvalno možeš ponijeti stotine knjiga sa sobom u jednom aparatu i možeš ga držati jednom rukom dok čitaš knjigu. Nema okretanja stranica i slično, možeš neki pasus pronaći za nekoliko sekundi dok ti kod tradicionalnih knjiga treba cijela vječnost.
Pozadina je iste boje kao i kod knjiga, dakle žućkasto siva i svjetlost ti ne udara u oči kao što je slučaj kod monitora kompjutera. Sve u svemu, ja mislim da će uskoro zamijeniti tradicionalne knjige isto onako kao su i kompjuteri zamjenili papirne arhive.

Zašto? Da mu j.... mater - "zašto"

{alt}
Luka
Administrator
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 poslato: 26. 10. 2009. 08:43 »
Podeli temuIdi gore

Ovo sto si napisao, egi, bio je razlog zasto sam pokrenuo ovu temu. Ako si procitao pocetni post mogao si primjetiti da sam pratio ravoj u ovom segmentu uredjaja.

Bice zanimljivo pratiti njihovo siranje u Evropi, jos ce biti zanimljivije vidjeti koja ce se kompanija sa nasih prostora prikljuciti. Preduslov za koristenje ovdje je uspostavljen pojavom 3G (bar se nadam).

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 18. 05. 2012. 08:01