http://www.nezavisne.com/dogadjaji/ufokusu/47103/Radnici-u-privredi-postaju-robovi.htmlko je ovome kriv;
krivi su radnici koji ovo ne prijavljuju te se ne zele organizovati u sindikate,kriva je drzava koja nije zakonski propisala obavezu da svaki radno sposoban covek bude clan nekog granskog sindikata.
takodje veliki broj ljudi ne moze otici u penziju samo iz razloga sto su u drzavnim firmama a drzava im nije povezala/uplatila radni staz.
veliki problem za poslodavce su takodje i velika izdvajanja drzavi za radnika od kojih radnik nema nista,socijalno koje je nakaradno i penziono koje treba zabraniti zakonom posto kao takvo jos postoji samo na kubi i nekim latinoamerickim zemljama.
Sunny, super tema!
Stvarno mi je zao, ali se jos jednom ne slazem sa tobom.
Evo zasto:
Vecina tih neprijavljenih radnika radi u vrlo malim firmicama (butici, standovi, pilanice), tako da nekakvo sindikalno organizovanje nije realno, ni moguce.
Kazes, radnici trebaju da prijave takve poslodavce.
Pa nisu ludi! Da izgube i to malo hljeba kojeg tako krvavo zaradjuju, zar ne?
E sad drzava je u dilemi:
Da li da cvrstom rukom pokaznjave poslodavce i pozatvara preduzeca koja ocigledno krse zakon, ostavljajuci tako ogroman ljudi bez posla i prihoda, ili da se i dalje pravi slijepa?
Ocigledno su izabrali ovo drugo.
Ko zna, mozda je tako i bolje za sada, radi ocuvanja javnog reda i kakve takve drustvene i drzavne stabilnosti.
Jedina stvar koja meni nikako ne ide u glavu kao nepopravljivom prljavom kapitalisti je to sto drzava dozvoljava poslovanje preduzeca koja ne isplacuju redovno svoje radnike!?
Nek mi neko objasni zasto se te firme odmah ne izvode na stecaj i od rasprodaje imovine (ako je uopste ima) isplate dugovanja prema radnicima.
Zasto se ta bagra, taj mulj ljudski ne pozatvara!?
Tako nesto je ovdje u Americi prosto nezamislivo!
Nit prijavljuju radnike, nit ih placaju te oni ne postaju potrosaci i ne zaposljavaju svoje usluzne firme nit placaju PDV, jer jadni jedu paradajz iz materine baste!
To ama bas nikako ne razumijem!
U cijem je interesu opstanak preduzeca koja ne isplacuju svoje zaposlene?
Molim racionalno objasnjenje!