Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 12:41 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Белгија Белгоњцима...(илити есеј о лицемјерству....)  (Pročitano 2888 puta)
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3 Firefox 3.5.3

« poslato: 09. 10. 2009. 12:06 »
Podeli temuIdi gore

....свака сличност је....слична ....  Cool

Белгоњци

Рецимо да постоји земља Белгија, и у земљи Белгији, два народа: Фламанци и Валонци, и рецимо, за потребе ове приче, да говоре истим језиком, којег Фламанци зову фламанским, а Валонци валонским.

И тако живе Фламанци и Валонци на том комаду земље вијековима, некад фламанска црква продре међу Валонце, а онда које десетљеће касније или раније валонска црква нађе присталице међу Фламанцима и тако таласа вријеме наше Фламанце и Валонце. Некад их запљусне некакав силни вјетар са истока, некад са запада, мало се оба народа повију, али брзо се и исправе и наставе да се таласају на свом парчету земљу.

И онда за неких 700-800 година, налети моћан окупатор - назовимо га Мехмед Ел Фатих и са својом силном војском запосједне Белгију. Са окупацијом доведе и нову вјеру, наравно ислам. И Мехмед Ел Фатих, прије свега, својеручно погуби заједничког краља Валонаца и Фламанаца, дајући добар примјер Валонцима и Фламанцима шта их чека у будућности. Белгија тада нестане као краљевина, наравно, и утопи се Ел Фатиховом царству.

Као снажну мјеру окупације Ел Фатих се послужио лукавством. Почео је мучити и убијати Валонце и Фламанце, отимати им земљу, жене, дјецу, протјеривати их из њихових кућа и дијелити ту земљу својим војницима и досељеницима из његове земље. Но, да би окупација била што успјешнија - Ел Фатих је Белгијанцима тј. Валонцима и Фламанцима, који би прешли на његову вјеру, остављао кућу и право на имовину или им је чак поклањао имовину непослушних Белгијанаца, наравно, под условом да ти послушни Белгијанци постану потпуни колаборационисти у смислу провођења окупације - што је подразумијевало наставак истребљивања непослушних Валонаца и Фламанаца. Историја ће записати да су многи, новопечени, исламизовани Белгијанци били и превише ревносни у том послу.

И проћи ће тако 4 вијека у таквој позицији, досљедни Валонци и Фламанци ће трпити много неправди и несрећа, док ће исламизовани Белгијанци профитирати на њиховој несрећи и на окупацији сопствене земље.

А онда је Ел Фатихова окупација ослабила. Ел Фатихова војска се морала повући, остављајући исламизоване Белгијанце на вјетрометини земље Белгије, ишчупаног коријена, без заштите и без осјећаја припадности Валонцима и Фламанцима, можда са окусом горчине, а можда и не.....Фламанци и Валонци им нису опростили 4 вијека мучења и нису им заборавили издају сопствених породица, сопствених пријатеља, сопствене вјере, нису им опростили крађу имовине, нису им опростили колаборацију с непријатељем. Досљедни Белгијанци су добили прилику да поврате живот достојан човјека. Ел Фатихова окупација је, напокон, престала.

Петог вијека од почетка Ел Фатихове окупације - исламизовани Белгијанци су напокон пронашли своје ''давно'' изгубљене коријене....

Изградили су споменик ''ослободиоцу'' Мехемеду Ел Фатиху, да их подсјећа на ''часну'' прошлост. Прогласили су га једним од три најважнија човјека у својој ''дугогодишњој'' историји. Одлучили су себе прозвати БЕЛГОЊЦИМА, а језик којим су причали, а који су, наравно, наслиједили од својих прародитеља, прозвали су из чиста мира - БЕЛГИЈСКИМ, јер га нису могли звати ни валонским, нити фламанским, јер би тако признали сву патетику своје новонастале историје. А онда су почели говорити Валонцима и Фламанцима да су само Белгоњци прави Белгијанци и да се у Белгији од сад говори белгијски језик, а ако се то којим случајем не свиђа Фламанцима и Валонцима - е, па, Валонци и Фламанци могу слободно напустити Белгију.

Валонцима и Фламанцима се то, наравно, није свидјело. Валонци и Фламанци су знали да су они прави и једини старосједиоци Белгије, а знала је то и велика Европа, знало се да су самопрозвани Белгоњци уствари рецидив Ел Фатихове окупације и знало се да белгијски језик не може постојати, јер називи језика добијају имена по народу који их је ''измислио'' тј. ''пустио у употребу'' , а не по географским одредницама или административним јединицима, а поготово не добијају имена из политичких потреба.

И онда је велика Европа поручила Белгоњцима да се не смију шпрдати са историјом, да не смију извргавати руглу лингвистику, да поштују цивилизацијско насљеђе и цивилизацијске норме, те да схвате да се не могу назвати по имену заједничке административне јединице у којој желе живјети заједно са Фламанцима и Валонцима, нити смију безочно фламански, односно валонски, језик прогласити белгијским.

И бивши Белгоњци су без комплекса погледали у блиску историју, те су учинили све што су наука и цивилизацијске норме налагали да се учини да би се обезбиједио добар темељ за суживот у Белгији та два стара народа и једног новог.......

.....да....задња два пасуса нам говоре како завршавају бајке у "цивилизованој" Европи, јер ипак, Белгија није на Балкану.....

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
covjek
Gost
« Odgovor #1 poslato: 09. 10. 2009. 04:39 »
Podeli temuIdi gore

Prica je u redu samo zaboravljas jednu bitnu stvar na pocetku price. U Belgiji su zivjeli Flamanci, Valonci i Babilonci za sto ima veliki broj dokaza.
A sto se tice jezika da li to po tebi znaci da svi koji govore engleskim jezikom su Englezi, da svi koji govore francuskim jezikom su Francuzi, da svi koji govore njemackim jezikom su Njemci, da svi koji govore spanjolskim jezikom su Spanjolci i da ne nabrajam dalje.
1978
Iskusni član
**
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.11 Firefox 2.0.0.11

« Odgovor #2 poslato: 09. 10. 2009. 06:03 »
Podeli temuIdi gore

Mnogo ti je pojednostavljena ova priča... a i kraj mi se ne sviđa. Neće se odluke o BiH donositi na osnovu nejne neslavne prošlosti, već na osnovu interesa a interes je uvijek u budućnosti.
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #3 poslato: 09. 10. 2009. 09:27 »
Podeli temuIdi gore

Prica je u redu samo zaboravljas jednu bitnu stvar na pocetku price. U Belgiji su zivjeli Flamanci, Valonci i Babilonci za sto ima veliki broj dokaza.
A sto se tice jezika da li to po tebi znaci da svi koji govore engleskim jezikom su Englezi, da svi koji govore francuskim jezikom su Francuzi, da svi koji govore njemackim jezikom su Njemci, da svi koji govore spanjolskim jezikom su Spanjolci i da ne nabrajam dalje.

хехехе  Cheesy пази ти федералне логике  Cool....наравно, да није енглез свако ко говори енглеским језиком (ево ја нпр., а нисам ни Рус, а ни Нијемац), али и небо је плаво и мали Мехо има тетку у Вашингтону - и све се то може закључити пратећи чудан начин федералног размишљања...

Овде ти је поента да ли ти мислиш да свако ко говори енглеским језиком нпр. аустралијанци, американци, новозеленђани има право да присвоји енглески језик и да му промијени име, или шпанским (мексиканци, порториканци, чилеанци) или португалским (Бразилци) или њемачким (Аустријанци) или српским (Муслимани, Хрвати, Црногорци) или француским (афричке земље, квебеканци)?
Овде ти је поента да језици добијају називе према народу који их је увео у употребу , а не по географској одредници тј. ријеци (у ''белгоњском случају''  Cheesy)....јер би тако испало да су ''белгијским'' причали и стари Римљани и Саси и Готи и Нијемци и Аустро-угари и сви остали који су пролазили ''Белгијом'' , а свако имало нормалан зна да то није тако, јел' тако, другарчићу? Тако јееее  Grin....е, па тако није било ни југословенског језика, није било ни совјетског језика, нема ни белгијског језика, нема ни швајцарског језика, нема благо мени ни ријечнохерцеговачког нити ''босанског'' - осим наравно, ако ти се уземљење није потпуно откачило  Cool а такви случајеви су спрат више  Cool

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #4 poslato: 09. 10. 2009. 09:28 »
Podeli temuIdi gore

Mnogo ti je pojednostavljena ova priča... a i kraj mi se ne sviđa. Neće se odluke o BiH donositi na osnovu nejne neslavne prošlosti, već na osnovu interesa a interes je uvijek u budućnosti.

А шта да ти кажем, друг....прича јесте апсурдно једноставна, а то јој је и циљ да буде  Cool

{alt}

covjek
Gost
« Odgovor #5 poslato: 09. 10. 2009. 08:59 »
Podeli temuIdi gore

Ti izgleda opet nisi shvatio sustinu oko jezika. Hocu da razumijes ovo da ime jezika (srpsi, engleski, francuski itd.) ne znaci automatski i pripadnost toj naciji (narodu). Npr. Crnogorci mogu govoriti srpskim jezikom ali oni ostaju Crnogorci. Da li su oni imali pravo da ga nazovu crnogorskim jezikom ili ne ja necu u to da ulazim. Znam samo ovo da vise razlicitih naroda moze i ima pravo da govori istim jezikom a da se ne poistovijecuje IME JEZIKA = IME NARODA jer to nije tako.
Druga stvar sto ljudi vrlo cesto mijesaju a jako je bitno jeste vjersko i nacionalno. Vjera nije isto sto i nacija. Recimo ako si ti Srbin po nacionalnosti ne znaci automatski da si i pravoslavac. Mozes biti i ateista, mozes biti i neke druge vjere ali ostajes Srbin. Nacionalnost je nesto sto si dobio rodjenjem (prema roditeljima) a vjeroispovijest je privatna stvar svakog covjeka, pa cak tokom svog zivota moze da je i mijenja (npr. koliko danas imamo ljudi razlicitih nacionalnosti koji su prije 20 ili 30 godina po vjeroispovijesti bili ateisti a danas su veliki pravoslavci... katolici... itd). To je njihovo pravo.
Takodjer pripadnici jednog naroda mogu biti i razlicitih vjeroispovijesti kao npr. Albanci (jedan od najstarijih naroda na tlu Europe) ima ih islamske vjeroispovijesti, katolicke, ateisti ...).
brzi
Gost
« Odgovor #6 poslato: 09. 10. 2009. 10:23 »
Podeli temuIdi gore

Ti izgleda opet nisi shvatio sustinu oko jezika. Hocu da razumijes ovo da ime jezika (srpsi, engleski, francuski itd.) ne znaci automatski i pripadnost toj naciji (narodu). Npr. Crnogorci mogu govoriti srpskim jezikom ali oni ostaju Crnogorci. Da li su oni imali pravo da ga nazovu crnogorskim jezikom ili ne ja necu u to da ulazim. Znam samo ovo da vise razlicitih naroda moze i ima pravo da govori istim jezikom a da se ne poistovijecuje IME JEZIKA = IME NARODA jer to nije tako.
Druga stvar sto ljudi vrlo cesto mijesaju a jako je bitno jeste vjersko i nacionalno. Vjera nije isto sto i nacija. Recimo ako si ti Srbin po nacionalnosti ne znaci automatski da si i pravoslavac. Mozes biti i ateista, mozes biti i neke druge vjere ali ostajes Srbin. Nacionalnost je nesto sto si dobio rodjenjem (prema roditeljima) a vjeroispovijest je privatna stvar svakog covjeka, pa cak tokom svog zivota moze da je i mijenja (npr. koliko danas imamo ljudi razlicitih nacionalnosti koji su prije 20 ili 30 godina po vjeroispovijesti bili ateisti a danas su veliki pravoslavci... katolici... itd). To je njihovo pravo.
Takodjer pripadnici jednog naroda mogu biti i razlicitih vjeroispovijesti kao npr. Albanci (jedan od najstarijih naroda na tlu Europe) ima ih islamske vjeroispovijesti, katolicke, ateisti ...).

covjece, lijepo zboris...
sta ti mislis da to svi srbi razumiju, dzaba crtas..??

bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.0.14 Firefox 3.0.14

« Odgovor #7 poslato: 09. 10. 2009. 11:18 »
Podeli temuIdi gore

Извини, а да ли ти имаш проблема са читањем ћирилице?
Да ти ниси ишао у Федерацију у основну школу? У једно од оних огледала мултиетниЋности Муслимана и Хрвата тј. двије школе под једним кровом?
Мислим, ниси имао времена да радиш на разумијевању прочитаног јер си морао бјежати да се не сретнеш с другом смјеном??
И тако ти прође основна школа у бијегу од комшије?! А разумијевање прочитаног ниси баш стигао савладати....

Хајде се сад врати на текст, па добро изанализирај написано горе, и онда пробај наћи везу са твојим логорејним покушајем објашњења прочитаног....  Cool

{alt}

covjek
Gost
« Odgovor #8 poslato: 10. 10. 2009. 12:15 »
Podeli temuIdi gore

Hvala na pitanju, nemam kao sto vidis nikakvih problema sa citanjem i pisanjem i cirilice i latinice a govorim i pisem i mnogo drugih stranih jezika na sto sam veoma ponosan. Cijenim i postujem svako pismo i jezik za razliku od tebe.
Samo sam pokusao da malo obrazujem neke poput tebe ali vidim da ne ide..... zato ovim zavrsavam na ovoj temi i zahvaljujem svima koji su procitali i malo razmislili o svemu tome.
brzi
Gost
« Odgovor #9 poslato: 10. 10. 2009. 12:23 »
Podeli temuIdi gore

Samo sam pokusao da malo obrazujem neke poput tebe ali vidim da ne ide..... zato ovim zavrsavam na ovoj temi i zahvaljujem svima koji su procitali i malo razmislili o svemu tome.

kazem ja tebi, nekima ne vrijedi crtati....
ostani ima zanimljivih diskutanata a ovakve 'intelektualce' preskaci.. Wink
« Poslednja izmena: 10. 10. 2009. 12:25 brzi »
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.0.14 Firefox 3.0.14

« Odgovor #10 poslato: 10. 10. 2009. 12:30 »
Podeli temuIdi gore

Hvala na pitanju, nemam kao sto vidis nikakvih problema sa citanjem i pisanjem i cirilice i latinice a govorim i pisem i mnogo drugih stranih jezika na sto sam veoma ponosan. Cijenim i postujem svako pismo i jezik za razliku od tebe.

Добро, друже...то ми је драго чути...али ме чини несрећним што извлачиш погрешне закључке....но, шта ћу, не могу ти поново објашњавати да нигдје нема тврдње ''ако говориш језик неке нације - припадаш тој нацији''...и чак мислим да сам ти то већ написао у другој теми , гдје си исту ову причу писао....то си мало произвољно и погрешно закључио...

{alt}

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 21. 05. 2012. 08:00