Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 12:54 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 ... 19   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Koliko je/ da li je religija u suprotnosti sa Darvinovom teorijom evolucije?!  (Pročitano 6235 puta)
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« poslato: 03. 05. 2011. 06:01 »
Podeli temuIdi gore

temu smo otpočeli na libija,... ali zaslužuje posebnu pažnju. po meni nije realno da je bog stvorio stvorio svijet za 6 dana, kako to tvrdi biblija. nije mi ni logično da je taj "božji dan" duži od današnjeg "ljudskog"! po čemu bi taj dan bio duži i predstavljao neki duži vremenski period? zato što je božji? kako da ne.... dobro je poznato svima šta predstavlja i označava jedan dan i koliko traje.

nigdje se ne pominju dinosaurusi u tom stvaranju svijeta po bibliji...

na kraju krajeva većina ljudi je materijalističke naravi - takva je priroda generalno, te još niko nije dokazao fizičko postojanje boga. a ja vjerujem isključivo svojim očima.

!
Luka
Administrator
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1 Firefox 4.0.1

« Odgovor #1 poslato: 03. 05. 2011. 06:14 »
Podeli temuIdi gore

Postoji vise nacina da se objasni nastanak religije, jedan je potreba da objasn sebi neobjesnjivo. Dok su jedni nepoznato pokusavali da spoznaju i objasne, oni koji su ljeni i primitivno su to objasnjavali bogom.

Njih onda vredja kad neko uspije na jednostavan nacin da objasni neku prirodnu pojavu bez mistifikacije. To onda pokazuje njihov primitivizam i ljenost da ukljuce mozdane vijuge. Zato postoji tolika zdusnost u odbijanju objasnjenja nastanka vrsta.

Razmjena linkova: Na kontakt posaljite Vas link i on ce biti postavljen na naslovnoj strani u rubrici Prijatelji. Obavezno postavite link koji vodi ka stranici gdje je objavljen link Foruma NN.
Sve vijesti na jednom mjestu
Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 11.0.696.60 Chrome 11.0.696.60

« Odgovor #2 poslato: 03. 05. 2011. 06:18 »
Podeli temuIdi gore

temu smo otpočeli na libija,... ali zaslužuje posebnu pažnju. po meni nije realno da je bog stvorio stvorio svijet za 6 dana, kako to tvrdi biblija. nije mi ni logično da je taj "božji dan" duži od današnjeg "ljudskog"! po čemu bi taj dan bio duži i predstavljao neki duži vremenski period? zato što je božji? kako da ne.... dobro je poznato svima šta predstavlja i označava jedan dan i koliko traje.

nigdje se ne pominju dinosaurusi u tom stvaranju svijeta po bibliji...

na kraju krajeva većina ljudi je materijalističke naravi - takva je priroda generalno, te još niko nije dokazao fizičko postojanje boga. a ja vjerujem isključivo svojim očima.

Kolega, samo cu se na boldovano osvrnuti. Nase oci vide "brzinom" svjetlosti. Znaci otprilike 300 000 km/s. Ako je sunce daleko od Zemlje oko 150 miliona km, to znaci da kada bi Sunce iznenada "nestalo", mi bi ga ipak vidjeli (grubo) nekih narednih 8 minuta (koliko je potrebno da svjelost/slika o tome, dopre do nasih ociju). Ja se ipak ne bih pouzdao u oci koje vide nesto sto vec ne postoji, kad se tice vjerovanja ili nevjerovanja u boga.
Bog se ne moze dokazati niti se moze dokazati da ga nema, osim sto mozemo reci ne vidimo ga niti ga je iko ikad vidio. Ali sa ovakvim "ogranicenim" ocima mozda svasta nesto ne vidimo.

"
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.17 Firefox 3.6.17

« Odgovor #3 poslato: 03. 05. 2011. 06:20 »
Podeli temuIdi gore

Tommy, hvala na otvorenoj temi, veceras kad dodjem kuci cu se sa posebnim zadovoljstvom pozabaviti ovom problematikom!
Otvorio si, zapravo, moju omiljenu temu! Rakijica

strelok   06:48    Šalje privatnu poruku.
Matovilo   06:50    Čita svoje privatne poruke.
Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #4 poslato: 03. 05. 2011. 06:23 »
Podeli temuIdi gore

Tommy, hvala na otvorenoj temi, veceras kad dodjem kuci cu se sa posebnim zadovoljstvom pozabaviti ovom problematikom!
Otvorio si, zapravo, moju omiljenu temu! Rakijica

Svi ucesnici na temi ce morati da prodju kroz metal detektore prije ulaska na temu.... Cheesy

"
Neo
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Safari 5.0.3 Safari 5.0.3

« Odgovor #5 poslato: 03. 05. 2011. 06:54 »
Podeli temuIdi gore

Kolega, samo cu se na boldovano osvrnuti. Nase oci vide "brzinom" svjetlosti. Znaci otprilike 300 000 km/s. Ako je sunce daleko od Zemlje oko 150 miliona km, to znaci da kada bi Sunce iznenada "nestalo", mi bi ga ipak vidjeli (grubo) nekih narednih 8 minuta (koliko je potrebno da svjelost/slika o tome, dopre do nasih ociju). Ja se ipak ne bih pouzdao u oci koje vide nesto sto vec ne postoji, kad se tice vjerovanja ili nevjerovanja u boga.
Bog se ne moze dokazati niti se moze dokazati da ga nema, osim sto mozemo reci ne vidimo ga niti ga je iko ikad vidio. Ali sa ovakvim "ogranicenim" ocima mozda svasta nesto ne vidimo.
Srpski smajli
TitleBox@senahide
Naravno da se bog moze dokazati i dokazi su na svakom koraku oko nas , a ako kuran kaze da boga niko nije vidio ili ako to nije zapisano  neznači da ovo sto pises ima smisla...to sto pokusavas nametnuti kuranske mudrosti neznači da impresioniras nas nemuslimane.
mene interesuje kakva osoba treba biti pa traziti dokaz o bogu?
nek se ta osoba stavi u tu poziciju i neka meni "dokaze" da voli svoje djete ili majku...
neke stvari se podrazumjevaju , a darvinovske gluposti o "nizu slučajnosti" mi izazivaju gadjenje jer te slučajnosti su čisti paradoks a darvin ni paradoks nemoze da objasni.

Kad nastupe borbe dani
k pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!

http://www.youtube.com/watch?v=U8ffjXcpIk8&feature=player_embedded
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #6 poslato: 03. 05. 2011. 07:21 »
Podeli temuIdi gore

to je ipak u domenu teorije. sunce neće nestati kako to ti opisuješ, kolega. to će se desiti na savim drugačiji način i niko sa zemlje neće posmatrati nestanak sunca. tako da i ne stoji da bi ga mi vidjeli.

Srpski smajli
TitleBox@senahide
Naravno da se bog moze dokazati i dokazi su na svakom koraku oko nas , a ako kuran kaze da boga niko nije vidio ili ako to nije zapisano  neznači da ovo sto pises ima smisla...to sto pokusavas nametnuti kuranske mudrosti neznači da impresioniras nas nemuslimane.
nek se ta osoba stavi u tu poziciju i neka meni "dokaze" da voli svoje djete ili majku...
neke stvari se podrazumjevaju , a darvinovske gluposti o "nizu slučajnosti" mi izazivaju gadjenje jer te slučajnosti su čisti paradoks a darvin ni paradoks nemoze da objasni.

Cheesy  Cheesy  Cheesy to mi djeluje poput vjerovanje u nepogrešive odluke političara. poput "našeg" dodika ili "njihovog" buša ili šta ti ja znam kog.

postoje samo 4 matematička aksioma, u koje se ja razumijem koliko i u nuklearnu fiziku, a sve drugo je podložno ispitivanjima. i to naučnim. da bi nešto postojalo, mora se empirijski dokazati. sve što nije prezentovano na taj način, nema dokaza o postojanju.

a kako dokazati ljubav, bilo prema djeci, roditeljima, djevojci, supruzi, prijatelju? čak i ja kao laik to mogu dokazati. čim vidim te osobe usta mi se automatski razvuku u osmijeh, oko srca se oblije osjećaj topline i dragosti, i ruke same se šire da bi zagrlile tu/te osobe. sve zakon fizike. srce i oči šalju "impulse" koje mozak evidentira i komanduje ostalim dijelovima tijela na reakciju. postoji i onaj drugi osjećaj (kada homer simpson "krene" prema bartu sa: why you little).... ali o nerviranju koje mogu prouzročiti drage osobe drugi put  Smiley

!
Luka
Administrator
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1 Firefox 4.0.1

« Odgovor #7 poslato: 03. 05. 2011. 07:22 »
Podeli temuIdi gore

Onaj ko svijet gleda kroz prizmu religioznosti nema potrebe za spoznajom nepoznatoga jer je on odavno mozak poslao na odmor. Sve sto zivi umire, ili drugacije, svaki oblik mijenja svoje stanje, a to se po narodski zove zivot.

Moze i ovako. Kretanje materije kroz vrijeme i prostor znaci zivot, ali sta ja tu vama imam objasnjavati kad vi svijet gledate kroz zamagljena sociva, dodatno zaprljana od masnih prstiju vasih vjerskih ucitelja.

Vi ne mozete ni vidjeti kad vam lopov ukrade sve sto ste zaradili. Caru carevo, bogu bozje.

Kao sto sam vec napomenuo kretanje materije i mjenjanje njenog oblika uz nastojanje odrzanja energije znace za nas zivot. Zamlja nije nista posebna u ovome. Svuda vrijede ista pravila i nacin na koji se razmjenjuje energija i materija. Bilo gdje u svemiru ako postoje slicni uslovi ili jednaki moze nastati ovakva hemijska jedinjenja koje mi zovemo ziva bica. Tu ne postoji slucajnost. Sve je matematicki dokazivo, a gdje je matematika tu nema mjestu bogu.

Nedavno ste mogli u NN procitati inerviju sa Grigorijom Pereljmanevim gdje on obasnjava svu moc matematike i nacine kako se moze dokazati skoro nedokazivo, pa cak kojom je brzinom Isus morao ici preko jezera kako ne bi potonuo.

http://www.nezavisne.com/nauka-tehnologija/nauka/Prvi-intervju-cudnovatog-matematicara-Upravljam-svemirom-sta-ce-mi-milion-87909.html

Razmjena linkova: Na kontakt posaljite Vas link i on ce biti postavljen na naslovnoj strani u rubrici Prijatelji. Obavezno postavite link koji vodi ka stranici gdje je objavljen link Foruma NN.
Sve vijesti na jednom mjestu
Korisničko_ime
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #8 poslato: 03. 05. 2011. 07:24 »
Podeli temuIdi gore

Odgovor je- NIJE. Samu religiju bih dosta odvojio od poimanja Boga.  Sama religija (prvo monobozacka) se javlja radi osiguranja ekonomskog i pravnog prometa,i pre rimskog carstva,ali je u njemu najbolje opisana. Institut Bona fides sluzio je tada za osiguranje prezova robe,jer drzava i sama drzavna prinuda nije bila razvijena a narod je bio ''sirov'' ''neobrazovan'' i trebalo je nekako kontrolisati masu. Onda su im ''utuvili'' u glavu dace ih Bog pogoditi munjom ako se budu zezali sa postenjem i verom(poverenjem). Dostojevski je,ako ga je neko citao , kao realista rekao, da nije bilo vere trebalo bi je izmisliti. U nekom slicnom kontekstu Rimljana. Dalje,svedoci smo mnogih pozitivnih (po kriterijumima prirodnim) pozitivnih strana religije : nekada je to bio ''malter'' grupe ljudi (naroda). Kazem nekada,zato sto je moje misljenje da danas nije, ili ne u toj meri. I te zahvalne strane ne treba odbacivati. Medjutim sve ima svoju cenu. Nice je u svojim delima (Antihrist, Tako je govorio Zaratustra, Eno Coveka... ) govorio puno o tome. U Tako je govorio Zaratustra rekao je ''Zar ljudi nisu culi da je Bog mrtav'' . Ljudi se generalno plase i to se nije nikada promenilo. A vodilo je zloupotrebama. Zato je on Budizam smatrao najboljom verom. Jer se covek nije morao odricati blagodeti sadasnjeg  zivota u kojima je uzivao i koje je vodilo nekom unutrasnjem miru. Inace Niceu se divio Adolf Hitler (sto ne znaci da je Niceu drago, ali su mu se divili i Dostojevski i Hegel). Posebno se divio njegovom shvatanju morala, i teznjom za moci. Nice je u Hriscanstvu (on ovde opisuje Katolicanstvo ali i Jevrejstvo i Islam) video jednu laz,lazan moral,odricanje od onoga sto je coveku dato. Jevreje je narocito ''kritikovao'' ali to se ne moze prepricati. Dakle sve ima svoj + i - , malo da ,malo ne, prava linija,cilj.

- Da li se pravo razumelačuvena povest s početka Biblije — o paklenom strahu boga pred naukom? ... Nije se razumela. Ova sveštenička knjiga par excellence počinje, sasvim primerno, sa velikom unutrašnjom teškoćom sveštenika:on zna za samo jednu veliku opasnost,dakle "Bog" zna za samo jednu veliku opasnost. Stari bog, u celosti "duh", prvosveštenik, sav savršenstvo, dangubi po svojim vrtovima: samo se dosađuje. Sam bog se uzalud bori protiv dosade. Šta radi? Izmišljačoveka —čovek je zabavan... Ali gle, ičovek se dosađuje. Božje sažaljenje zbog jedine nezgode, koju u sebi poseduju svi rajevi, bezgranična
je: on smesta stvori druge životinje. Prvi božji promašaj:čovek ne nalazi životinje zabavnim — vlada nad njima i nijednom nije poželeo da bude "životinja". — Otuda bog stvori ženu. I u stvari, sa dosadom bi kraj — ali i sa nečim drugim još! Žena je bila drugi božji promašaj. —"Žena je po svojoj biti zmija, Heva" — to zna svaki sveštenik; "od žene potičusve nesreće sveta — i to zna svaki sveštenik."Otuda od nje potiče i nauka" ... Tek je žena podučila čoveka da proba sa drveta saznanja. — Šta se dogodilo? Starog boga zahvata pakleni strah. Samčovek je postao njegovnaj veći promašaj, stvorio je sebi protivnika, nauka izjednačava sa bogovima, — kada čovek postaje naučan završeno je sa sveštenicima i bogovima! — Pouka: nauka je zabranjeno po sebi — ona je jedina zabranjena. Nauka je prvi greh, klica svih grehova,i skonski greh. To je jedina pouka. —"Ne treba da saznaješ" — ostalo sledi iz toga.— Pakleni strah nije omeo boga da bude dovitljiv. Kako da sebori protiv nauke? To je zadugo bilo njegov glavni problem. Odgovor: napolje iz raja sačovekom! Sreća, dokolica, dovodi do misli — sve misli su rđave misli...Čovek net reba da misli. — I "sveštenik po sebi" izmišlja nevolju, smrt, smrtnu opasnost u trudnoći, bedu svake vrste, starost, brige,
bolest pre svega — sve sama sredstva za borbu protiv nauke! Nevolja ne dozvoljavačoveku da misli ... Pa ipak!, kakva strahota! Rad saznavanja stremi uvis, napadajući nebo, zatamnjujući bogove — što da se radi! — Stari bog izmišlja rat , razdvaja narode,čini da se ljudi uzajamno uništavaju (— sveštenicima je uvek bio potreban rat...). Rat — između ostalog, žestoki razdor mira nauke! — Neverovatno! Saznanje, emancipacija od sveštenika, razvija sečak uprkos sveštenika. — I poslednju odluku donosi stari bog: "čovek posta naučan— ništa ne pomaže, mora se potopiti!

O moralu,instinktima,Darvinu guglajte F.N. Antihrist pa citajte , nije obimno ali je veliko Wink
Korisničko_ime
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #9 poslato: 03. 05. 2011. 07:26 »
Podeli temuIdi gore

Prvo visebozacka religija (moje greska)
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #10 poslato: 03. 05. 2011. 07:41 »
Podeli temuIdi gore

Postoji vise nacina da se objasni nastanak religije, jedan je potreba da objasn sebi neobjesnjivo. Dok su jedni nepoznato pokusavali da spoznaju i objasne, oni koji su ljeni i primitivno su to objasnjavali bogom.

Njih onda vredja kad neko uspije na jednostavan nacin da objasni neku prirodnu pojavu bez mistifikacije. To onda pokazuje njihov primitivizam i ljenost da ukljuce mozdane vijuge. Zato postoji tolika zdusnost u odbijanju objasnjenja nastanka vrsta.

Onaj ko svijet gleda kroz prizmu religioznosti nema potrebe za spoznajom nepoznatoga jer je on odavno mozak poslao na odmor. Sve sto zivi umire, ili drugacije, svaki oblik mijenja svoje stanje, a to se po narodski zove zivot.

Moze i ovako. Kretanje materije kroz vrijeme i prostor znaci zivot, ali sta ja tu vama imam objasnjavati kad vi svijet gledate kroz zamagljena sociva, dodatno zaprljana od masnih prstiju vasih vjerskih ucitelja.

Vi ne mozete ni vidjeti kad vam lopov ukrade sve sto ste zaradili. Caru carevo, bogu bozje.

Kao sto sam vec napomenuo kretanje materije i mjenjanje njenog oblika uz nastojanje odrzanja energije znace za nas zivot. Zamlja nije nista posebna u ovome. Svuda vrijede ista pravila i nacin na koji se razmjenjuje energija i materija. Bilo gdje u svemiru ako postoje slicni uslovi ili jednaki moze nastati ovakva hemijska jedinjenja koje mi zovemo ziva bica. Tu ne postoji slucajnost. Sve je matematicki dokazivo, a gdje je matematika tu nema mjestu bogu.

Nedavno ste mogli u NN procitati inerviju sa Grigorijom Pereljmanevim gdje on obasnjava svu moc matematike i nacine kako se moze dokazati skoro nedokazivo, pa cak kojom je brzinom Isus morao ici preko jezera kako ne bi potonuo.

http://www.nezavisne.com/nauka-tehnologija/nauka/Prvi-intervju-cudnovatog-matematicara-Upravljam-svemirom-sta-ce-mi-milion-87909.html

veoma zanimljivo razmišljanje, kolega. i potpuno se slažem s tim. posebno sa boldovanim. pisanije grigorija i samu temu još nisam prešao. namjeravam je tek posle barselona - real, a veoma me zanima njegova demonstracija!

!
Neo
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Safari 5.0.3 Safari 5.0.3

« Odgovor #11 poslato: 03. 05. 2011. 07:43 »
Podeli temuIdi gore

Citat
a kako dokazati ljubav, bilo prema djeci, roditeljima, djevojci, supruzi, prijatelju? čak i ja kao laik to mogu dokazati. čim vidim te osobe usta mi se automatski razvuku u osmijeh, oko srca se oblije osjećaj topline i dragosti, i ruke same se šire da bi zagrlile tu/te osobe. sve zakon fizike. srce i oči šalju "impulse" koje mozak evidentira i komanduje ostalim dijelovima tijela na reakciju. postoji i onaj drugi osjećaj (kada homer simpson "krene" prema bartu sa: why you little)....
Srpski smajli sad si ti meni dokazao da volis djecu , roditelje itd  Srpski smajli
Citat
usta mi se automatski razvuku u osmijeh
lazni osmeh ne postoji?
Citat
oko srca se oblije osjećaj topline i dragosti
kako ja znam da tebe oblije osjecaj topline?
Citat
sve zakon fizike
svi zakoni fizike su postali nizom slučajnosti?
 Srpski smajli
Luka nemoj vise jer kvaris sliku o sebi...
Citat
jel stvarno ljudi vi ovo ozbiljno?
 Aplauz
hocete li mi objasniti teoriju velikog praska?
sta je esksplodiralo(implodiralo) i u čemu? pa je onda postao svemir , a sunčev sistem je slučajno postao (ili darvin kaze drugačije mozda je sunčev sistem evoluirao) slučajno je jupiter kao usisivač omogucio zemlji da je ne lupa svakodnevno zvjezdana prasina jer je jupiter usisa...slučajno je evoluirala plodna zemlja , atmosfera , voda i svjetlost i onda je iz zvjezdane prasine nizom slučajnosti postao paramecijum koji gle čuda postade dinosaurus koji je danas evoluirao u gustera .  Joj
nemojte me vise stvarno

Kad nastupe borbe dani
k pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!

http://www.youtube.com/watch?v=U8ffjXcpIk8&feature=player_embedded
Korisničko_ime
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #12 poslato: 03. 05. 2011. 08:03 »
Podeli temuIdi gore

Neznanje velikog praska ne objasnjava postojanje Boga
Korisničko_ime
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #13 poslato: 03. 05. 2011. 09:20 »
Podeli temuIdi gore

Tema je u startu osudjena na propast, ako te cini srecnim (ne uvek i pametnim) ali da ti se objektivno to ne obije o glavu,da te upotpunjava(mene samo kroz deo kulture), verovanje u Boga je opravdano. Ako ti to steti a verujes(bilo u sta pa i u Boga) onda nisi za sebe pa nije ni Bog za tebe. Idiotski je sto muslimani ne jedu prasad (jer to ne znaci da su bolji,isto onaj ko jede moze biti gori) a katolici nemaju zene(? pa strasno),a o spoljnim poslovima vatikana o kojima ucim ne bih u ovoj temi. Zato je pravoslavlje najbolje od ponudjenih ali jos bolji je budizam. Nista specijalna utakmica Barsa Real. od mene ovde dosta
Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #14 poslato: 03. 05. 2011. 09:31 »
Podeli temuIdi gore

Srpski smajli
TitleBox@senahide

Je li mi se cini da ti zelis da hoces da kazes, da je neko vidio Boga? I kakav ti Kur'an spominjes? Ako mislis da je ga je neko vidio, sta kaze kako izgleda?

"
Stranice: [1] 2 3 ... 19   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 21. 05. 2012. 06:21