|
SlobodnaKrajina
|
 |
« poslato: 11. 05. 2011. 08:06 » |
Idi gore
|
ДОСИЈЕ МЕСИЋ – ИСТОРИЈА „ДОСЛЕДНОГ“ КОНВЕРТИТСТВА Личина Ратко
Последњих неколико седмица првостепена, хашка пресуда хрватским генералима изазвала је тектонска померања у хрватској јавности и друштву уопште. Одједном су „Хрватска и „домовински рат“ постали жртва „србијанско – британско – масонско – (и ко зна шта све не?) – завере“. Треба рећи да ова је ова хашка шарада, мрежа у коју треба да се упецају наивни Срби, који би требали да поверују да је, ето, Хаг праведан, јер суди свима, и да подигне на виши ниво, у задње време посусталу, српску ЕУ-робску зависност. На све ово, нова ушминкана Независна Држава Хрватска брзо је збацила маску и спремно показала своје право србомрзачко лице . Почела су разна „домољубна“ окупљања, на Јелачића – плацу поцепана је и запаљена већа количина плаво-жутих застава Европске Уније, сплитски градоначелник и тајкун Жељко Керум, са све руком у џепу, брже – боље Анту Готовину прогласио је почасним грађанином, а успенушана хрватска јавност почела је да се бави и истрагом Потурица. Ова својеврсна „српска“ дисциплина почела је да се упражњава да би се дошло до одговора на питање: Ко је Хашком тужилаштву доставио Брионске транскрипте? И ... овде долазимо до „главног јунака“ овог текста – до Стјепана Стипе Месића.
Ко је Стипе Месић? Стипе Месић рођен је у Ораховици у Славонији. Месићи су у Славонију доселили из Лике из Бриња, а пре тога из Перушића. Занимљиво је да су Месићи у време досељавања у Лику били правславни Срби пореклом из Макарске, чија је глава породице био православни свештеник који је преселењем пристао на унијаћење. Овај предачки конвертитски белег Стипе Месић носи и дан данас и превртљивост, лицемјерство и србомрзаштво је оно што га одређује као политичара. Као бивши МАСПОК-овац, био један од оснивача и први „главни тајник“ (генерални секретар) ХДЗ-а 1990. године. У обраћању хрватској усташкој емиграцији у Аустралији Стипе Месић је величао усташки покрет: „Ми смо створили државу након 900 година, али нису тих 900 година Хрвати мировали. Упорни су увек били за хрватску ствар и хрватску државу. Па у Другом светском рату Хрвати су два пута победили, и то морамо рећи свима, нашим пријатељима и нашим непријатељима. Хрвати су победили 1941. године када су 10. априла прогласили хрватску државу.“ Након избора 1990. године као ХДЗ-ов кадар постаје први председник Владе Хрватске. За историју остаће забележено да је у време његовог мандата припреман напад на Србе на подручју Сјеверне Далмације и Лике, кад су се Срби дигли на барикаде, те да је покушао да спречи плебисцит о Српској аутономији 19. августа 1990. године.
„Мој задатак је обављен...“ Одмах затим , на његово место долази Јосип Манолић, а он одлази у Председништво СФРЈ као замена за Стипу Шувара. Његово деловање (читај – опструкцију!) у Председништву СФРЈ најбоље осликава његова реченица пред хрвтаским Сабором кад је рекао: „Мој задатак је обављен, Југославије више нема!“ По повратку у Загреб поново добија председничко место, овај пут место председника хрватског Сабора. Његово предсједниковање Сабором остаће упамћено по чињеници да је смењивао злочинаки убијеног човека – судију Ђорђа Калања, Србина из Госпића. Месић поново обилази екстрмну хрватску емиграцију и у Швајцарској им се обраћа следећим речима: „Они који су терали Хрвате из домовине управо су имали циљ стварање велике Србије. Тај програм за велику Србију, који се створио за време Драже Михаиловића, управо се сада остварује... Ослободили смо две трећине хрватске територије, а богами ослободићемо и осталу трећину Хрватске. Не само ту једну, него заједно с муслиманима ослободићемо и Босну и Херцеговину, јер Хрватска не може без Босне и Херцеговине, нити Босна и Херцеговине може без Хрватске... Видите, тај рат који многи не разумеју - међународна заједница га зове грађанским ратом - то није грађански рат. Код нас је само агресија. Агресија Србије и њихове армије против Хрватске и БиХ, и то морамо свима рећи. Ради се о једном злочину, агресији, уништењу несрпских народа да би се створио нови простор за њихову велику Србију. Милошевићу сам рекао - ја се са злочинцима не рукујем... Четничке хорде из Србије и Црне Горе пљачкају. Увек мисле да су у праву ако хоће туђе. Ми се боримо за своје територије, а они се боре за туђе. Још немамо довољно оружја да се боримо против Срба. Ми ћемо рат добити до краја. Они сада пуцају, изазивају нашу војску... Ако се Срби не повлаче упркос светским силама, тражићемо светске силе. Дотле ћемо се ми наоружати. Немојте мислити да ми поштујемо ембарго. Ми ћемо у том случају кренути кад ми одлучимо. У Другом светском рату Хрвати су два пута победили и ми немамо разлога ником се извињавати.Ово што траже од Хрвата - хајде, идите клекнути у Јасеновац, клекните овде, ми немамо пред ким клечати. Ми смо два пута победили, а сви други само једном. Ми смо победили 10. априла, када су силе осовине признале хрватску државу, и победили смо јер смо се нашли после рата опет за победничким столом..“ Неко време након тога улази у сукоб са тадашњим хрватским председником Фрањом Туђманом, напушта ХДЗ и са неколицином бивших ХДЗ-оваца оснива Хрватске Независне Демократе, а недуго затим сви колективно улазе у Хрватску Народну Странку.
Председничка функција... опет... Након Туђманове смрти 2000. године на изборима побеђује кандидата Хрватске Социјално Либералне Странке Дражена Будишу и запоседа кабинет у Банским Дворима, где остаје два мандата до 2010. године. Његов председички ангажман као и целокупна политичка каријера били су контраверзни. Посебно се по злу истакао у хашком процесу против Слободна Милошевића. Очито је да је Месић фасциниран Хагом, те је поред очитог србомрзаштва искористио прилику да буде и денуцијант властитог наорода. Крај мандата Стипе Месића обележиле су још две антисрпске провокације – помиловање убице српске породице Зец – Синише Римца и претње Републици Српској.
Конвертитство као једина Месићева константа Ових дана Месић затвара круг. Човек који је био на свим челним позицијама у Хрватској (председник Владе, члан Председништва, председник Сабора и председник Републике) у хрватској јавности постаје Јуда Искариотски. И то на неки начин јесте својеврсна небеска правда која стшже једног лицемјерног, превртљивог србомрсца какав је Стипе Месић. Неће га ни његови!
|