Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 01:11 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Naši fotoaparati  (Pročitano 821 puta)
vuvuzela
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1 Firefox 4.0.1

« poslato: 13. 05. 2011. 12:14 »
Podeli temuIdi gore

Canon EOS 450D

{alt}

{alt}

{alt}

12.2-megapixel CMOS sensor.
    DIGIC III image processor
    14-bit analog to digital signal conversion
    3.0-inch (76 mm) LCD monitor
    Live View mode
    Nine-point AF with centre cross-type sensors
    Four metering modes, using 35-zones: spot, partial, center-weighted average, and evaluative metering.[5]
    Built-in flash
    Auto lighting optimiser
    Highlight tone priority
    EOS integrated cleaning system
    sRGB and AdobeRGB colour spaces
    ISO 100–1600
    Continuous drive up to 3.5  frame/s (53 images (JPEG), 6 images (RAW))
    Canon EF/EF-S lenses
    Canon EX Speedlites
    PAL/NTSC video output
    SD and SDHC memory card file storage
    File Formats include: JPEG, RAW (14-bit, Canon original, 2nd edition)
    RAW and large JPEG simultaneous recording
    USB 2.0 computer interface
    LP-E5 battery
    Optional BG-E5 battery grip
    Approximate weight 0.475 kg

eto. dobar je za amatere, ali za profesionalne fotografe objektiv je smeće. mnogi su na početku kupili ovaj, pa poslije ostave kit (tijelo), a kupe bolji objektiv.
samo čini mi se da se više ne proizvode. baš kao ni canon eos 350d za kojeg kažu da se malo razlikuje od 450d po mogućnostima, ali da je bio puno jeftiniji od 450d. valjda im se nije isplatilo.

ovo je stari

{alt}

Dođoh, vidjeh, preblijedih!
desperado.reloaded
Stariji član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #1 poslato: 15. 05. 2011. 10:42 »
Podeli temuIdi gore

Bingo. Ja imam isti i veoma sam zadovoljan. Mislim da dobar fotograf moze da pravi odlicne slike sa tim aparatom, dok prosecan fotograf nece praviti nimalo bolje slike sa jednim iz profesionalne serije. Ne bih se slozio sa izjavom da je standardni objektiv smece. Mislim da se radi o prosecnom low-cost objektivu koji je u svojstvu univerzalnog entry-level objektiva sasvim na svom mestu. Ja sa tim objektivom pravim prilicno dobre slicice, u gradovima nosim upravo taj objektiv zato sto je veoma lak i jedan profesionalni wide-angle koji je malo tezi. Sve u svemu odlican fotoaparat sa pristupacnom cenom. Tokom vremena sam nagomilao negde oko desetak objektiva tako da je novac u stvari u objektivima a ne u aparatu. Godinama vec trazim dobar i jednostavan sistem za nosnju aparata da bi mi bio dostupan u kratkom vremenu a istovremeno da ne osetim tezinu. Ako neko ima isti problem - resenje je sun-sniper (http:\\www.sunsniper.com).

NEZAVISNA SRPSKA!
vuvuzela
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #2 poslato: 15. 05. 2011. 10:54 »
Podeli temuIdi gore

vezano za objektiv. ja slikam iz zabave, tako da meni ovaj odgovara i ne pada mi na pamet da kupujem drugi ALI svi koji se bave ozbiljno fotografijom kažu da je ovaj objektiv totalno prosječan i da je on samo polazni dok ne kupiš nešto bolje

zašto ne ubaciš negdje par svojih slika?

jel se baš razumiješ u opremu da te pitam nešto za filtere

desperado.reloaded
Stariji član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #3 poslato: 15. 05. 2011. 11:17 »
Podeli temuIdi gore

vezano za objektiv. ja slikam iz zabave, tako da meni ovaj odgovara i ne pada mi na pamet da kupujem drugi ALI svi koji se bave ozbiljno fotografijom kažu da je ovaj objektiv totalno prosječan i da je on samo polazni dok ne kupiš nešto bolje

zašto ne ubaciš negdje par svojih slika?

jel se baš razumiješ u opremu da te pitam nešto za filtere

Meni to dodje kao hobi ili slicno, mada ljudi koji se ozbiljno bave time mnogo vise znaju od mene. Takvi ljudi ce naravno zameniti taj objektiv zato sto mogu da postignu jos bolje rezultate sa profesionalnim objektivom. I ja imam vise profesionalnih mada ne bi bas stao u red "ozbiljnih fotografa" - samim time sto sam prilicno neozbiljan  Smiley.

Potrudicu se ovih dana da stavim par slicica koje sam napravio sa tim aparatom. Prilicno volim makro-fotografiju i podvodnu fotografiju. Za podvodnu koristim drugi sistem.

Hmmm u vezi filtera, ranije u vreme analogne fotografije su filteri bili interesantni i jos uvek mi negde stoji cela kutija raznih filtera sa starog sistema. Danas se puno toga uradi u fotoshop-u, tako da skoro uopste ne koristim filtere. Ponekad kad sam visoko u Alpima (bavim se penjanjem/planinarenjem) koristim UV-Filter. Drugi filter koji koristim je polarizacioni - on mi je prakticno uvek na ojektivu i stiti socivo od ogrebotina. To su jedina 2 filtera koje smatram prakticnim/korisnim zato sto sve ostalo radim u fotoshop-u. Ako ne ides iznad 3500m verovatno ti ne traba ni UV filter.

NEZAVISNA SRPSKA!
vuvuzela
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 poslato: 15. 05. 2011. 11:25 »
Podeli temuIdi gore

biće mi drago ako okačiš par svojih slika. možeš otvoriti svoju temu

evo moje samo me nemoj puno kritikovati  Joj

ja čak nemam ni photoshop i jedino šta uradim doradim kontrast u microsoft picture manager  Joj

http://www.nezavisne.com/forum/index.php/topic,6488.0.html

e sad, obrati pažnu na prvi post, slike nevesinja. vidiš kako je nebo užasno bijelo. kažu mi da su za to dobri polarizacioni i gradient filteri ali mi jedan fotograf reče da koji god filter stavim na ovaj canonov objektiv, da neću postići značajno poboljšanje. zato sam te mislila pitati isplati li se kupiti, s tim da je filter 25 eura

desperado.reloaded
Stariji član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #5 poslato: 16. 05. 2011. 12:05 »
Podeli temuIdi gore

biće mi drago ako okačiš par svojih slika. možeš otvoriti svoju temu

evo moje samo me nemoj puno kritikovati  Joj

ja čak nemam ni photoshop i jedino šta uradim doradim kontrast u microsoft picture manager  Joj

http://www.nezavisne.com/forum/index.php/topic,6488.0.html

e sad, obrati pažnu na prvi post, slike nevesinja. vidiš kako je nebo užasno bijelo. kažu mi da su za to dobri polarizacioni i gradient filteri ali mi jedan fotograf reče da koji god filter stavim na ovaj canonov objektiv, da neću postići značajno poboljšanje. zato sam te mislila pitati isplati li se kupiti, s tim da je filter 25 eura

OK, pogledao sam tvoju slicicu u photoshop-u. Problem je u tome sto je slika over-exposed (izvini, ne znam srpski izraz). U pozadini se naziru oblaci i oni se tek lepo vide kad se u photoshop-u popravi kontrast. Mislim da bi sa polarizacionim filterom u startu slika bila bolja - videli bi se oblaci i kontrast bi bio bolji - mada to ne menja stvar da je slika prilicno ostecena. Polarizacioni filter ti preporucujem u svakom slucaju - istovremeno smanjuje reflekciju i stiti socivo objektiva - po mom misljenju dobra investicija.

Ako vec imas 450D sistem, za koji mislim da je odlican, steta je sto ne koristis photoshop. Inace postoji i light verzija koja se, mislim, zove photoshop elements. Mnogo je laksa i pre svega jeftinija od profesionalne verzije, ali u vecini slucajeva dovoljna da se slicice malo poprave (bar u amaterskoj fotografiji). I jos nesto, sa 450D sistemom mozes da pravis slike u RAW formatu - sa tim formatom "uhvatis" mnogo vise informacija i kasnije u photoshop-u mozes da izvuces iz slicice neuporedivo vise nego u jpg-formatu.

Sa tvojim objektivom i polarizacionim filterom ces u slucajevima kao ovom postici poboljsanje. Ja koristim potpuno isti objektiv i filter i vidim pristojnu pozitivnu razliku. Verovatno ce proesionalc da napravi bolju sliku sa boljim objektivom i filterom - ali ja sam samo hobi fotograf tako da se kod mene ne bi videla razlika. Ni najskupji objektiv nece otkloniti problem ako slike imaju suvise svetlosti.

Reci mi koji program an aparatu standardno koristis (Av, Tv, M,...)?

NEZAVISNA SRPSKA!
vuvuzela
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 poslato: 16. 05. 2011. 01:18 »
Podeli temuIdi gore

uvijek koristim Av, a kad slikam pejzaž onda idem na landscape jer su izraženije zelena i plava

ma ja ti nisam savladala ni 1 posto opcija

samo znam da namjestim wb i iso a ono ručno f ovo f ono nema pojma

ali skinula sam s neta knjigu od đulijana belića. možda mi bude jasnije nešto.
ako imaš kakve poučne linkove slobodno mi pošalji

vezano za photoshop nisam ga skinula jer mi je premala memorija na kompu, i ovako mi koči, pa sam kontala da kupim kasnije laptop koji bi mi služio samo za photoshop, al mi đuđi reče da oni nisu za toga, pa ne znam baš...

dobila sam za prošli rođendan ovu knjigu a još je nisam otvorila

http://www.knjiga.ba/Umjetnost/Fotografija/Photoshop-CS2-prirucnik-za-digitalne-fotografe_M0481.html

ništa kupit ću filter hebo 25 eura.

desperado.reloaded
Stariji član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8 Firefox 3.6.8

« Odgovor #7 poslato: 16. 05. 2011. 04:53 »
Podeli temuIdi gore

uvijek koristim Av, a kad slikam pejzaž onda idem na landscape jer su izraženije zelena i plava

ma ja ti nisam savladala ni 1 posto opcija

samo znam da namjestim wb i iso a ono ručno f ovo f ono nema pojma

ali skinula sam s neta knjigu od đulijana belića. možda mi bude jasnije nešto.
ako imaš kakve poučne linkove slobodno mi pošalji

vezano za photoshop nisam ga skinula jer mi je premala memorija na kompu, i ovako mi koči, pa sam kontala da kupim kasnije laptop koji bi mi služio samo za photoshop, al mi đuđi reče da oni nisu za toga, pa ne znam baš...

dobila sam za prošli rođendan ovu knjigu a još je nisam otvorila

http://www.knjiga.ba/Umjetnost/Fotografija/Photoshop-CS2-prirucnik-za-digitalne-fotografe_M0481.html

ništa kupit ću filter hebo 25 eura.

Ja isto koristim puno Av, to mi je standardni program, i gledam da napravim vise slicka jednog istog motiva sa razlicitim dozama svetlosti. To radim kod statickih motiva, n.p. arhitekture, geografskih predela itd. Obrnuto radim kad slikam pokretne objekte, n.p. sport, zivotinje itd. Onda sa Tv rucno regulisem brzinu. I tu takodje ako mogu napravim vise slicica. M koristim samo kad proaktivno radim kompoziciju, n.p. HDR fotografiju i makro fotografiju.

Kreativne programe skoro i ne koristim zato sto pokusavam sam da optimiram sliku - mada bi verovatno mnogo bolje prosao ako bi koristio kreativne programe  Smiley.

Knjiga koju imas je Photoshop CS2 - aktuelna verzija je CS4 - tu knjigu si verovatno dobila za osamnaesti rodjendan Cheesy. Ne isplati se otvarati je ako nemas Photoshop, a ako ga nabavis onda ti treba knjiga za CS4. Inace, slazem se sa Djudjijem, Photoshop je bolje instalisati na PC-u. U svakom slucaju ne na nekom slabom ili osrednjem laptopu. A high-end laptop na kome ce Photoshop funkcionisati brzo ima opet svoju cenu - onda bi ga stvarno aktivno trebala koristiti da bi se isplatilo.

NEZAVISNA SRPSKA!
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 21. 05. 2012. 05:30